Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lotta Lepistö hyödynsi parasta asettaan ja otti historiallisen MM-mitalin maantieajossa: ”Aikamoinen tason nosto on tullut”

Urheilu
 
IBRAHEM ALOMARI / Reuters
Lotta Lepistö tuulettaa riemuissaan palkintopallilla pronssimitaliaan.
Lotta Lepistö tuulettaa riemuissaan palkintopallilla pronssimitaliaan. Kuva: IBRAHEM ALOMARI / Reuters
Kuka?

Lotta Lepistö

 Syntynyt 28.6.1989

 164 cm, 58 kg

 Kotipaikka Porin Noormarkku, asuu suurimman osan vuodesta Espanjan Gironassa.

 Ajaa sveitsiläisessä Cervélo-Bigla-tallissa

 Valmentaja: Tommi Martikainen

 Saavutuksia: MM-pronssia maantieajossa ja tallien joukkueaika-ajossa 2016, useita Suomen mestaruuksia, maailmancupin osakilpailuissa kolmas (2014) ja neljäs (2015), etappivoitto Saksassa ajetussa Thüringenin ympäriajossa 2015

 Kilpaillut myös uinnissa, triathlonissa ja hiihdossa

 Sai ensimmäisen kilpapyöränsä 8-vuotiaana.

 Harjoittelee noin 1 000 tuntia vuodessa.

Lotta Lepistö teki suomalaista pyöräilyhistoriaa lauantaina, kun hän otti maantiepyöräilyn MM-pronssia Qatarin yhteislähtökisassa. Mitali oli Suomelle ensimmäinen henkilökohtaisilla matkoilla.

Palkintojenjaossa nähtiinkin todella iloinen pyöräilijä. Lepistö esitti mitalin saamisen jälkeen muutaman tanssiliikkeen leveällä hymyllä maustettuna.

”Tosi hyvät fiilikset. Alussa olin hitusen pettynyt, koska voitto ei ollut kaukana. Mutta MM-mitali, ei siihen voi olla kuin tyytyväinen”, Lepistö sanoi HS:lle puhelimitse kisan jälkeen.

MM-kisat olivat Lepistön kauden päätavoite, ja mitali oli hänen tavoitteensa.

Mitaleita tuli kaksi, sillä ammattilaistallien joukkueaika-ajossa Lepistö oli mukana sveitsiläisen Cervelo-Bigla -tallin pronssijoukkueessa. Lisäksi hän sijoittui henkilökohtaisessa aika-ajossa tiistaina 11:nneksi.

”Aikamoinen tason nosto on tullut taas tänä vuonna.”

Kilpailulla oli pituutta 143,5 kilometriä, ja se käytiin Dohassa lähes 40 asteen paahteessa.

”Loppua kohti ehkä vähän viileni, kun oli varjoisia kohtia.”

Lepistö kiitteli Suomen muita ajajia sovitusta avusta. Hänen mielestään oli huippuveto koota joukkue auttamaan häntä.

Rosa Törmänen, Laura Vainionpää ja Antonia Gröndahl koukkasivat matkan varrella huoltajilta kylmää vettä ja jäätä ja veivät niitä Lepistölle.

”Mukana oli oikeaa suomalaista sisua. Tytöt antoivat välillä myös tuulensuojaa. He hoitivat hommansa hienosti”, Lepistö sanoi.

Maailmanmestaruuden otti vasta 20-vuotias Tanskan Amalie Dideriksen ennen Hollannin ennakkosuosikkia Kirsten Wildia ja Lepistöä.

Lepistö hyödynsi parasta asettaan eli kovaa kirikykyään hänelle sopivalla tasamaaradalla Dohassa.

”Lopussa yritin ottaa Wildin takarenkaan siihen eteeni ja olla siinä. Se onnistui hyvin.”

Kisa ratkesi vasta loppukirissä. Hollannin joukkue oli kattanut pöydän 33-vuotiaalle Wildille, mutta tällä kertaa hänen kirinsä ei riittänyt haastajaa vastaan.

Lepistö kuvaili jo matkavauhtia reippaaksi. Kisan aikana nähtiin muuutama irtiottoyrityskin.

”Siinä piti koko ajan seurata, oliko niissä mukana vaarallisia kuskeja ja pitäisikö itse mennä mukaan vai ei. Sitten alkoi näyttää siltä, että kaikki odottivat vain massakiriä.”

Lepistö oli hyvissä asemissa koko loppumatkan ja nousi viimeisellä suoralla pronssille, ja voittokin jäi vain puolen pyöränmitan päähän.

Lepistön mukaan illalla oli ohjelmassa ”pienet mitalijuhlat”.

Paluulento kotiin Espanjaan odotti sunnuntaiaamuna. Lepistö asuu nykyään Gironassa Kataloniassa.

”Viikon päästä on vielä yksi kisa. Sitten pidän poikaystäväni [ Joonas Henttala] kanssa lomaa”, Lepistö sanoi.

Viime joulukuussa HS kertoi, miten suulas mekaanikko vaikutti ratkaisevasti Lepistön urakehitykseen.

Valmentaja on ”hiton tyytyväinen, muttei sataprosenttisen”

Lotta Lepistön valmentaja Tommi Martikainen seurasi suojattinsa kilpailua Suomesta käsin ja jakoi MM-pronssia ottaneen pyöräilijän tunteet kisan jälkeen.

”Hiton tyytyväinen, muttei sataprosenttisen. Tulos on mahtava, mutta voittoa lähdettiin tavoittelemaan, ja se jäi aika pienestä kiinni”, Martikainen kommentoi.

Hän näkee mitalin takana olevan sopivan reitin ja kunnonajoituksen lisäksi erityisesti Lepistön reilun tasonnoston pyöräilijänä.

”Kyllä se taso on noussut ihan älyttömästi, vaikka itse sanonkin. En ole ainakaan siis onnistunut pilaamaan häntä”, Martikainen nautaa.

”On tehty oikeita asioita, ja kun hyvää ja laadukasta tekemistä saadaan tehtyä, niin taso vain nousee. Mutta kovaa työtä se on vaatinut molemmilta.”

Kilpailun kulku Dohassa noudatteli Martikaisen ennakko-odotuksia, eikä epäonneakaan ollut esimerkiksi välinerikkojen muodossa.

Martikaisen mukaan Suomen joukkue oli rakennettu Lepistön menestymismahdollisuuksia silmällä pitäen. Valmentaja näki kuitenkin jopa hyvänä sen, että Lepistö tuli loppukiriin ilman joukkuetovereita.

”Pyöräily on mitä suurimmassa määrin joukkuelaji, mutta yhteistä harjoittelua ei juuri maajoukkueessa ole. Rutiinia loppukirijunaan ei olisi ollut, ja Lotta hoiti homman yksin tosi mahtavasti.”

Lepistöllä on tällä kaudella jäljellä vielä yksi kisa, jonka jälkeen hän alkaa suunnitella tulevaa.

”Istutaan alas ja katsotaan, missä ollaan nyt, mihin tulevaisuudessa halutaan ja miten sinne päästään”, Martikainen toteaa.

Tim de Waele / Getty Images
Maaliviivalle Hollannin Kirsten Wild (vas.), Tanskan Amalie Dideriksen (kesk.) ja Lotta Lepistö (oik.) tulivat lähes yhtenä rintamana.
Maaliviivalle Hollannin Kirsten Wild (vas.), Tanskan Amalie Dideriksen (kesk.) ja Lotta Lepistö (oik.) tulivat lähes yhtenä rintamana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!