Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ADT-pomo tyrmää Norjan antidopingkäytännöt ja kärynneen Johaugin toimet: ”Meidän järjestelmämme on parempi”

Urheilu
 
Hakon Mosvold Larsen / SCANPIX
Therese Johaug
Therese Johaug Kuva: Hakon Mosvold Larsen / SCANPIX

Suomen antidopingtoimikunnan (ADT) pääsihteeri Harri Syväsalmi tyrmää Norjan antidopingkäytännöt, jotka mahdollistavat sen, että positiivisen dopingnäytteen antanut hiihtokuningatar Therese Johaug ei vielä ole väliaikaisessa kilpailukiellossa.

”Suomalaisena hiihtäjänä hän olisi ilman muuta väliaikaisessa kilpailukiellossa”, Syväsalmi sanoo.

Hän kertoo jättäneensä Maailman antidopingtoimistoon Wadaan soittopyynnön liittyen Norjan antidopingtoimintaan.

Wadan mallissa anabolisista steroideista kiinni jäänyt urheilija asetetaan jatkotutkimusten ajaksi väliaikaiseen kilpailukieltoon, mutta Norjalla näyttää olevan oma toimintatapansa.

”Ensin poliisi tutkii, sitten valvontalautakunta, minkä jälkeen asia viedään hiihtoliittoon päätettäväksi”, Syväsalmi kertoo Norjan tavoista.

Hän kertoo saaneensa Wadalta tiedon, jonka mukaan Norjassa pitäisi olla sama käytäntö kuin muuallakin.

”He alkavat selvittää nyt asiaa”, Syväsalmi sanoo.

Norjan tavan mahdollistaa Johaugin tapauksessa se, että testin teki Norjan oma antidopingtoimikunta eikä Wada. Sen vuoksi Kansainvälinen hiihtoliitto ja Wada ovat toistaiseksi jääneet odottamaan Norjan hiihtoliiton selvitystä sen sijaan, että olisivat itse vieneet asiaa aktiivisesti eteenpäin tai asettaneet hiihtäjän väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Syväsalmi pitää Norjan käytäntöä hölmönä, vaikka sanoo toisaalta ymmärtävänsä sikäläistä ajattelutapaa, jossa asia halutaan ensin selvittää kokonaan.

Hän nostaa esiin myös kilpailukiellon kanssa viivyttelyn vaikutukset tuomion kärsimiseen.

”Meillä sanktio alkaa väliaikaisesta kilpailukiellosta, mutta Norjan tapauksessa ei. Siellä sanktio alkaa vasta päätöksen jälkeen, eli voi kysyä hyötyykö urheilija vai ei.”

”Meidän järjestelmämme on parempi.”

Johaug olisi itse voinut pyytää asettamistaan väliaikaiseen kilpailukieltoon, muttei sitä lakimiehensä neuvosta tehnyt.

Syväsalmi näkee tilanteen koomisena, sillä Johaug on jo myöntänyt käyttäneensä Trofodermin-lääkesalvaa, joka sisältää urheilussa kiellettyä klostebolia.

”Hänen asianajajansa on hoopo. Pidän naurettavana ajatusta, että pyyntö voitaisiin tulkita syyllisyyden myöntämiseksi. Juristi on katsonut liikaa amerikkalaisia leffoja.”

Johaugin tulevasta tuomiosta on käyty paljon keskustelua, ja Syväsalmi haluaa oikaista tietoja, joiden mukaan kilpailukiellon pituus olisi varmuudella 2–4 vuotta.

”Hän on kiistattomasti antanut anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen, ja nyt kysytään enää sitä, mikä on tahallisuuden aste.”

”Rankaisuasteikko on 0–4 vuotta tällaisessa tapauksessa. Ensikertalaisella tuomio on neljä vuotta, ja ilman tahallisuutta kaksi. Teoriassa, jos voidaan osoittaa, että urheilijalla ei ole mitään tuottamuksellisuutta, eli ei voinut tai edes pitänyt tietää aineesta, voi selvitä ilman kilpailukieltoa.”

Syväsalmi sanoo kuitenkin uskovansa, että tuomio on jotain vuoden ja neljän vuoden väliltä.

Tahattomuutta Johaug on yrittänyt vakuuttaa sanomalla, että maajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen oli antanut hänelle lääkkeen sanoen sen käytön olevan sallittua.

Bendiksen ottikin vastuun tapahtuneesta ja erosi tehtävästään pian dopingjulkistuksen jälkeen.

”Tässä koko tapauksessa minun on ylivoimaisesti vaikeinta uskoa, että lääkäri ei ole tiennyt, mitä ainetta hiihtäjälle antaa”, Syväsalmi puuskahtaa.

”Norja on hiihdon ylivoimainen huippumaa, eikä yksikään ammattitaitoinen lääkäri mene ulkomaille ostamaan lääkettä selvittämättä, mitä se sisältää.”

Hän muistuttaa, että lääkärin kertomus ei poista urheilijan vastuuta, mutta voi vaikuttaa tahattomuuden arviointiin.

Norjan hiihtourheilu on ollut ennennäkemättömässä vastatuulessa, sillä keväällä kohua aiheutti mieshiihdon ykkösnimen Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkkeen liikakäyttö, josta hän selvisi kahden kuukauden kilpailukiellolla.

Syväsalmen mukaan maassa onkin kulttuurimuutoksen aika.

Norjalla kemiallinen varustelu mennyt niin pitkälle, että mennään rajan yli. Olisi syytä miettiä, kannattaako mennä sille harmaalle alueelle voiton tavoittelussa.”

Julkisuudessa on käyty spekulaatioita siitä, osallistuuko Johaug Rukalla marraskuun viimeisenä viikonloppuna hiihdettävään kauden avaukseen.

Syväsalmi tyrmää spekulaatiot.

”Väitän, ettei varmasti tule Rukalle kilpailemaan. Päätöksen täytyy tulla ennen Rukaa, ja vaikkei tulisikaan, en usko, että ilmestyy paikalle.”

Syväsalmi ei usko, että Johaug selviäisi ilman kilpailukieltoa ja pitää vaihtoehtoa todella haitallisena antidopingtyölle.

”Näillä tiedoilla arvioituna se olisi vakava takaisku sekä antidopintyölle että maastohiihdolle.”

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Harri Syväsalmi
Harri Syväsalmi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!