Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johaugin dopingselityksen uskottavuus käy vähiin – Norjan lääkärin työhistoriassa kyseenalaisia tapauksia

Therese Johaug sai anabolista steroidia klostebolia tarinan mukaan Trofodermin-voiteesta, jota hän oli käyttänyt auringon polttamiin huuliinsa.

Urheilu
 
Haakon Mosvold / NTB Scanpix
Therese Johaug saapui torstaina itkuisena median eteen.
Therese Johaug saapui torstaina itkuisena median eteen. Kuva: Haakon Mosvold / NTB Scanpix

Therese Johaugin dopingselityksen uskottavuus on rapistumassa vähiin. Johaugin kärähtämisestä vastuun ottaneen Norjan maajoukkuelääkärin Fredrik S. Bendiksenin työhistoria asettaa nimittäin puolustuspuheet kriittisellä tarkastelulla hyvinkin kyseenalaiseen valoon.

Torstaina julkisuuteen paljastunut fakta on, että Norjan hiihtotähti Johaug jäi kiinni anabolisesta steroidista klostebolista. Hän sai sitä tarinan mukaan Trofodermin-voiteesta, jota hän oli käyttänyt auringon polttamiin huuliinsa.

Ruotsalaislehti Aftonbladet taas selvitti, että Bendiksen toimi Trofodermin-voidetta valmistavan lääkeyritys Pfizerin lääketieteellisenä johtajana Norjassa vuosina 1995–2000 ja maapäällikkönä vuosina 2000–2003.

Pfizerin-yrityksessä pitkään työskennellyt, Norjan maajoukkuelääkärin asemassa oleva henkilö on kaiken järjen mukaan tiennyt myös Trofoderminin olevan Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

Bendiksen on jo myöntänyt tienneensä, että Trofodermin sisältää klostebolia, mutta hän ei omien sanojensa mukaan ollut tietoinen, että kyseinen aine on Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

Trofodermin-pakkaukseen on kuitenkin selvästi merkitty dopingteksti, joten Bendiksenin ja Johaugin meriselitys alkaa olla heikossa kantimissa.

Bendikseniä varjostavat myös häneen aiemmin kohdistuneet epäilyt dopingin välittämisestä. Bendiksen toimi vuonna 2004 jalkapallojoukkue Hamkamin lääkärinä, ja samana vuonna joukkueen pelaaja Sveinung Fjeldstad kärysi anabolisten steroidien käytöstä.

Bendiksen selvisi tuolloin ilman syytteitä, kun Fjelstad ilmoitti saaneensa steroideja ystävältään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?