Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dopingasiantuntija: Kowalczykin käryn ennakkotapaus voi pelastaa Johaugin pitkältä pannalta

Justina Kowalczykin kilpailukielto lyheni vuonna 2005 kahdesta vuodesta vuoteen, koska Kowalczykin ei todettu käyttäneen dopingainetta suoritusta parantavaan tarkoitukseen.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Therese Johaugin kerrottiin torstaina jääneen kiinni anabolisesta steroidista klostebolista.
Therese Johaugin kerrottiin torstaina jääneen kiinni anabolisesta steroidista klostebolista. Kuva: Vesa Koivunen

Norjalaisen sanomalehti Dagbladetin haastattelema dopingasiantuntija Åke Andrén-Sandberg pohtii, että Therese Johaug voi säästyä pitkältä kilpailukiellolta Justina Kowalczykin ennakkotapauksen perusteella.

Puolalaishiihtäjä Kowalczyk jäi vuonna 2005 kiinni glukokortikosteroidista, jonka käyttäminen on sallittua erivapaudella. Kowalczykilla ei kuitenkaan erivapautta ollut, mutta hän vetosi käyttäneensä tulehduskipulääkettä kipeään kantapäähänsä.

Kowalczyk sai aluksi kahden vuoden kilpailukiellon, mutta Kansainvälinen hiihtoliitto FIS puolitti pikaisesti kilpailukiellon vain vuoden mittaiseksi, koska Kowalczykin ei todettu käyttäneen dopingainetta suoritusta parantavaan tarkoitukseen.

Ruotsalaisen dopingasiantuntija Andrén-Sandbergin mukaan samaa periaatetta voidaan soveltaa myös Norjan hiihtotähteen Johaugiin, jonka kerrottiin torstaina jääneen kiinni anabolisesta steroidista klostebolista. Johaug sai tarinan mukaan dopingia kehoonsa Trofodermin-voiteesta, jota hän oli käyttänyt auringon polttamiin huuliinsa.

”Kumpikaan heistä ei ole ottanut aineita suoritusta parantavassa tarkoituksessa”, Andrén-Sandberg sanoo.

”Kaksi merkittävintä dopingmenetelmää ovat anaboliset steroidit ja veridoping. Johaugin tapaus on siksi ehkä vähän pahempi. Kumpikaan ei ole kuitenkaan käyttänyt aineita suoritusta parantaakseen.”

Steroideista voi Wadan sääntöjen mukaan saada jopa neljän vuoden kilpailukiellon. Andrén-Sandberg uskoo, että myös Johaugin tapauksessa tahattomuuden osoittaminen voi toimia tuomiota lieventävänä asianhaarana.

Ruotsalainen dopingasiantuntija arvioi, että vaakakupissa painaa myös se, milloin Johaug oli testattu positiivisen dopingnäytteen annettuaan seuraavan kerran, ja mikä testin tulos oli tuolloin.

”Useimmat anabolisista steroideista poistuvat kehosta kuudessa–kahdeksassa viikossa. Jos niitä on otettu suonensisäisesti, ne voivat olla kehossa kahdesta kolmeen kuukautta. Jos viimeistä edellisestä testistä on lyhyt aika, eikä näytteessä silloin ollut mitään, se saattaa olla todella lieventävä asianhaara”, Andrén-Sandberg sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?