Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä et ole nähnyt ennen – Toyotan uusi MM-sarjan ralliauto valmistuu Tommi Mäkisen tehtaalla Puuppolassa

Uusi auto esitellään 13. joulukuuta. Testejä on ajettu jo 12 000 kilometriä.

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Tallipäällikkö Tommi Mäkinen valvoo paljon myös itse, miten Toyotan uusi ralliauto valmistuu Puuppolassa.
Tallipäällikkö Tommi Mäkinen valvoo paljon myös itse, miten Toyotan uusi ralliauto valmistuu Puuppolassa. Kuva: Petteri Kivimäki
Fakta

Rallin MM-sarja 2017

 Monte-Carlo 20.–22.1.

 Ruotsi 10.–12.2.

 Meksiko 10.–12.3.

 Ranska 7.–9.4.

 Argentiina 28.–30.4.

 Portugali 19.–21.5.

 Italia 9.–11.6.

 Suomi (päivämäärä auki, heinäkuu).

 Saksa (elokuu)

 Espanja (syyskuu)

 Britannia (lokakuu)

 Australia (marraskuu)

Puuppola

Salaisuuden verhot alkavat hiljalleen aueta Puuppolassa Keski-Suomessa.

Vuosi sitten Tommi Mäkinen varjeli tarkasti Toyotan uuden ralliautoilun MM-sarjan auton rakentamista vanhalla kotitilallaan.

Oven raosta saattoi kurkistaa moderniin tehdashalliin, jossa lepäsi pukkien päällä ja pressuilla peitettynä auton torso.

Ympärillä hääri kymmeniä mekaanikkoja ja insinöörejä eri puolilta Eurooppaa ja Japanista. Tallipäällikkö Mäkisen ilme oli vakava ja mietteliäs, mutta puhetta pulppusi tasaisena virtana.

Lokakuussa 2016 Mäkisen ilme on kirkas ja yhtä hymyä. Nyt tehtaassa saa jo kuvata, muttei vieläkään ihan kaikkea. ”Edestä ja takaa ei saa ottaa kuvia, muuten kyllä”, Mäkinen varmistaa.

Edessä on auton moottori ja takana vahvat turvakaaret, joita ei ole vielä luokiteltu virallisesti sääntöjen määräämiksi osiksi.

Siksi Mäkinen ei vielä halua, että ne näkyvät julkisuudessa. Japanista tullut määräys on ehdoton.

Kuvauksen kohteena on valkoinen kolmiovinen Toyota Yaris. Mallista on tehty Mäkisen rallitehtaassa neljä autoa testikäyttöön. Ensimmäinen puhdasverinen kilpa-auto esitellään 13. joulukuuta juhlavasti Finlandia-talossa.

MM-ralleissa käytettävät kilpa-autot ovat vielä työn alla. Autojen korit on tuotu Toyotan tehtaalta Ranskasta. Puuppolassa koreista jäljelle jäävät vain kehikko, etulamput ja takavilkut.

On jotenkin hämmentävää nähdä auto näin paljaana, raakana ja pelkkänä teräskehikkona.

Kolmelta insinööriltä auton rakentaminen kestää noin viisi viikkoa. Sitä ennen kymmenet muut insinöörit ovat piirtäneet osia työpöydillään. Kaikkiaan Mäkinen työllistää lähes sata ihmistä, joista noin 70 on suomalaisia.

”Jokainen auton noin 2 000 osasta rakennetaan täällä. Isot osat, kuten moottori ja voimansiirto, ostetaan alihankintana muualta. Kaikki testataan moneen kertaan.”

Koska Toyota on uusi talli MM-sarjassa, se saa testata vapaasti joulukuuhun asti. Sen jälkeen testejä saa tehdä vain tiettyinä ajankohtina.

Ensimmäiset testiautot valmistuivat Puuppolassa huhtikuussa. Nyt testejä on ajettu noin 12 000 kilometriä Suomessa ja Etelä-Euroopassa. Mäkisellä itselläänkin on takana jo 3 000 testikilometriä.

”Haluan tuntea auton läpikotaisin. Näkee paremmin kokonaisuuden”, Mäkinen kertoo kuin ylpeä isä lapsestaan.

Petteri Kivimäki
Tallipäällikkö Tommi Mäkinen koeistumassa Toyotan uutta testiautoa. Tuleva kilpa-auto on samanlainen, mutta se valmistuu myöhemmin.
Tallipäällikkö Tommi Mäkinen koeistumassa Toyotan uutta testiautoa. Tuleva kilpa-auto on samanlainen, mutta se valmistuu myöhemmin.

Entä ne kuljettajat? Ketkä ovat Toyotan kilpakuskit, kun esirippu heilahtaa Monte Carlon MM-rallissa ensi vuoden tammikuussa?

Yle kertoi syksyllä, että Mäkinen on jo palkannut kuljettajikseen Juho Hännisen ja Esapekka Lapin. Mäkisen mukaan sopimuksia ei ole allekirjoitettu.

”Nimet julkistetaan myöhemmin ja toinen mahdollisimman pian”, Mäkinen sanoo.

Talli aloittaa MM-sarjan kahdella autolla. Kolmas auto saadaan lähtöviivalle Korsikassa huhtikuun alussa.

Kolmannen ajajan kansallisuutta ei ole julkistettu. Mäkisen mukaan kansalaisuudella ei ole merkitystä, mutta Toyota haluaa jossain vaiheessa japanilaiseen talliin japanilaisen kuljettajan.

Mäkisen opissa on ollut kaksi japanilaista nuorta ajajaa. ”He eivät ole vielä valmiita. Japanin näkemys on, että pitää katsoa tulevaisuuteen. Ei ole pakko voittaa kaikkea heti.”

Kuljettajien valintaan vaikuttaa myös se, että isolla osalla WRC-luokan ajajista on sopimus ensi kaudeksi.

”Kuljettajat ovat parin vuoden pestillä. Vuosi on kevyt rupeama. Siinä ajassa ei opi eikä hallitse kaikkea. Tiedän sen kokemuksesta”, rallin nelinkertainen maailmanmestari sanoo.

Vuoden aikana julkisuudessa on epäilty, ettei ralliautoa voi rakentaa Puuppolassa. Tai ainakaan se ei valmistu ajoissa.

Pitääkö aikataulu?

”Totta kai se pitää. Meitä puheet myöhästymisestä ovat naurattaneet. Olemme olleet täällä vähän eri mieltä”, tallipäällikkö sanoo ja päästää vieraansa ulos turva-aidan takaa.

Petteri Kivimäki
Toyotan uusi ralliauto rakennetaan kolmiovisen Yaris-mallin pohjalle. Tommi Mäkisen tallissa auto tehdään kokonaan uusiksi. ”Teemme itse 2000 osaa.”
Toyotan uusi ralliauto rakennetaan kolmiovisen Yaris-mallin pohjalle. Tommi Mäkisen tallissa auto tehdään kokonaan uusiksi. ”Teemme itse 2000 osaa.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!