Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattiko lääkärin ottaa vastuu Johaugin dopingkärystä? Voi joutua miljoonakorvauksiin

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Therese Johaug
Therese Johaug Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Norjan hiihtotähti Therese Johaugin dopingkäryn vastuulleen ottanut lääkäri Fredrik S. Bendiksen voi joutua korvaamaan mittavat ansionmenetykset mahdollisen kilpailukiellon ajalta.

Norjalaisen VG:n mukaan korvaukset voivat nousta jopa kymmeneen miljoonaan Norjan kruunuun, eli noin 1,1 miljoonaan euroon.

Arvio ansionmenetyksen määrästä perustuu Johaugin managerin Jørn Ernstin helmikuiseen arvioon tämän vuoden tuloista. Kokonaissummaan on laskettu palkintorahat ja sponsoritulot.

”Jos tässä tulee korvausvaatimus, se lankeaa luonnollisesti lääkärille”, kommentoi Bergenin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dosentti Jan-Ove Færstad VG:lle.

Hiihtomaajoukkueen lääkäri Bendiksen kertoi antaneensa Italian leirillä Johaugille Trofodermin-huulirasvaa, josta tämä sai anabolista steroidia klostebolia. Lääkärin mukaan hän hankki rasvan apteekista eikä tarkistanut, sisältääkö se urheilussa kiellettyjä aineita.

”Ammattilaisurheilijoille asetetaan erittäin korkeat vaatimukset sen suhteen, että ovat varovaisia ja tarkistavat käyttämiensä lääkkeiden aineet. Siksi lääkärin tärkeimpiä tehtäviä on valvoa toimintaa, ja esitettyjen tietojen valossa vaikuttaa siltä, että lääkäri on toiminut erittäin vastuuttomasti”, Færstad jatkaa.

Bendiksenin uskottavuutta rapauttaa se, että hän toimi Trofodermin-voidetta valmistavan lääkeyritys Pfizerin lääketieteellisenä johtajana Norjassa vuosina 1995–2000 ja maapäällikkönä vuosina 2000–2003.

Pfizerilla pitkään työskennellyt, Norjan maajoukkuelääkärin asemassa oleva henkilö on kaiken järjen mukaan tiennyt myös Trofoderminin olevan Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

Bendiksen on jo myöntänyt tienneensä, että Trofodermin sisältää klostebolia, mutta hän ei omien sanojensa mukaan ollut tietoinen, että kyseinen aine on Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

Bendikseniä varjostavat myös häneen aiemmin kohdistuneet epäilyt dopingin välittämisestä. Bendiksen toimi vuonna 2004 jalkapallojoukkue Hamkamin lääkärinä, ja samana vuonna joukkueen pelaaja Sveinung Fjeldstad kärysi anabolisten steroidien käytöstä.

Bendiksen selvisi tuolloin ilman syytteitä, kun Fjelstad ilmoitti saaneensa steroideja ystävältään.

Aino-Kaisa Saarinen / twitter
Aino-Kaisa Saarinen kävi tarkistamassa Trofodermin-pakkauksen, jossa on merkitty selvästi rasvan sisältävän urheilussa kiellettyä ainetta.
Aino-Kaisa Saarinen kävi tarkistamassa Trofodermin-pakkauksen, jossa on merkitty selvästi rasvan sisältävän urheilussa kiellettyä ainetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!