Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Positiivisuus piti pikajuoksijan hengissä syöpädiagnoosin jälkeen – ”Missään vaiheessa en ajatellut, etten selviä”

Hannu Hämäläinen sairastui vakavasti neljä vuotta sitten ja monta unelmaa jäi toteuttamatta. Lokakuun alussa hän aloitti 31-vuotiaana SUL:n nuorimpana valmennuspäällikkönä.

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Hannu Hämäläinen lopetti oman pikajuoksu-uransa tähän kauteen.
Hannu Hämäläinen lopetti oman pikajuoksu-uransa tähän kauteen. Kuva: Petteri Kivimäki
Kuka?

Hannu Hämäläinen

 Syntynyt 30. huhtikuuta 1985 Hausjärvellä.

 Edusti Edusti Hämeenlinnan Tarmoa ja Viipurin Urheilijoita.

 Kahdeksan aikuisten SM-mitalia pikajuoksussa.

 100 metrin ennätys 10,41 ja 10,26 myötätuulessa

 Alle 23-vuotiaiden EM-pronssia 4×100 metrillä 2007.

 Välierissä 16:s Barcelonan EM-kisoissa 2010 ja seitsemäs viestissä.

 SUL:n Jyväskylän alueen valmennuspäällikkö lokakuusta 2016.

Jyväskylä

Pikajuoksija Hannu Hämäläinen ei luopunut elämänhalustaan ja positiivisuudestaan, vaikka hän tiesi sairastavansa aggressiivista tautia.

Hämäläinen sai kuulla helmikuussa 2012, että hän sairastaa imusolmukesyöpää ja että se on vakavaa. Alkusokista toivuttuaan Hämäläinen päätti, ettei hän jää surkuttelemaan tilannetta.

Saman vuoden kesäkuussa Hämäläinen seurasi jo tiivisti yleisurheilun EM-kisoja Helsingin Olympiastadionilla. Ne olivat kisat, joissa Hämäläinen oli itse laskenut juoksevansa sadan metrin loppukilpailussa.

”Se oli ollut unelmani. Halusin mennä silti katsomaan kisoja. Monelle muulle olisi voinut tulla hylkimisreaktio urheiluun. Missään vaiheessa en ajatellut, etten selviä, vaikka tulevaisuus oli epävarma”, Hämäläinen sanoo reilut neljä vuotta myöhemmin Hippoksen monitoimihallissa Jyväskylässä.

Hämäläinen, 31, aloitti lokakuussa Suomen Urheiluliiton yhtenä ja nuorimpana valmennuspäällikkönä. Hän vastaa Jyväskylän alueen yleisurheilijoiden valmennuksesta ja verkostoitumisesta.

Entinen pituushyppääjä Tommi Evilä aloitti samassa tehtävässä Tampereen alueella ja Antti Leskinen pääkaupunkiseudulla.

Kovin suuria julistuksia tai linjanvetoja Hämäläinen ei halua vielä tehdä. ”Niiden aika on myöhemmin, kun saadaan hommat pyörimään”, Hämäläinen sanoo.

”Yksi keskeinen asia, että urheilija ja valmentaja ovat pari ja että urheilijalla on ympärillään tukiverkko, muukin kuin pelkkä valmentaja.”

Hämäläisellä on omakohtaista kokemusta tukiverkon rakentamisesta. Vuoden 2009 syksyllä hän päätti muuttaa muutaman muun pikajuoksijan kanssa puoleksi vuodeksi Teneriffalle.

Jatkuva harjoittelu lämpimässä kannatti. Hannu Ali-Huokuna, Joni Rautanen, Jonathan Åstrand ja Hämäläinen juoksivat 4x100 metrin Suomen ennätyksen EM-kisoissa Barcelonassa 2010.

”Se oli meidän kehittämämme idea, jonka pikajuoksujen lajivalmentaja Petteri Jouste hyväksyi. Se oli ainoa tapa, jolla saatoimme harjoitella kunnolla.”

Barcelonan SE 39,29 kesti tämän vuoden syksyyn, kun Hämäläinen, Otto Ahlfors, Samuli Samuelsson ja Ville Myllymäki juoksivat Ruotsi-ottelussa Tampereella ajan 39,25 sekuntia.

Viesti oli samalla Hämäläisen viimeinen juoksu edustustehtävissä. Lopettamisesta jäi hyvä mieli, vaikka hänellä oli haluja myös jatkaa.

”Olen aina ollut joukkueurheilija yksilöurheilijoiden keskellä. Viestit ovat sopineet minulle hyvin.”

Hämäläisen omaksi ennätykseksi 100 metrillä jäi 10,41 sekuntia vuonna 2010. Seuraavana vuonna hän oli uransa kovimmassa kunnossa. Hän juoksi kolmessa kisassa huippuajat 10,26, 10,29 ja 10,30, mutta myötätuulta oli liikaa.

Loppukesällä Kalevan kisoissa hän voitti sadan metrin Suomen mestaruuden. Juoksu ei kuitenkaan ollut enää erityiseen hyvää siihen nähden, miten se oli mennyt alkukaudesta 2011.

Jokin ei ollut kohdallaan. Lääkäri epäili ensin anemiaa, kun veriarvot olivat huonot. Diagnoosi paljasti syövän, ja Hämäläiseltä leikattiin kasvain ohutsuolesta.

Sen jälkeen alkoivat rankat hoidot. ”Ankara sairaus vaati ankarat hoidot. Heitin kova haasteen lääkäreidenkin niskaan, kun kysyin kovia kysymyksiä.”

Vielä hoitojen päätyttyä Hämäläinen unelmoi Rion kesäolympialaisista 2016, kun edelliset kisat Lontoossa 2012 jäivät väliin.

Hämäläinen sanoo olleensa aina herkkä sairasteluille. Viime kevät näytti jälleen hyvältä, mutta sitten iski vatsatauti ja kaksi flunssaa.

”Kesä oli sitten siinä. Juhannuksena hävisin junnuillekin. Silloin oli kovin paini jatkanko vai en. Sain koottua ajatukseni, että sinnittelin syksyyn asti”, Hämäläinen kertaa lopettamispäätöstään. ”Urheilija on usein aika yksin, kun hän loukkaantuu tai sairastuu.”

SUL:n valmennuspäälliköksi Hämäläinen päätti hakea kesällä, kun kolme paikkaa tuli julkiseen hakuun.

Kun Hämäläinen valittiin, hän sai elämänsä ensimmäisen palkkatyön, vaikka virka on alkuun puolipäiväinen.

”Laskin, että minulla oli mahdollisuus päästä työelämään. Voin yhdistää intohimoni urheiluun ja työn”, sanoo Hämäläinen, joka opiskelee toista vuotta liikunnan yhteiskuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa.

Aiemmin hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Hämäläinen oli siitä erikoisessa asemassa, että häntä valmensi oma isoveli, Heikki. Hän aloitti valmentamisen, kun pikkuveli oli neljätoistavuotias.

”Se oli iso panostus häneltä. Heikki ei saanut valmentamisesta minkäänlaista palkkaa. Jos jotain tuli sponsoreilta, hän antoi ne minulle, että sain harjoitella”, Hämäläinen kiittää nykyisin diplomi-insinöörinä Microsoftilla työskentelevää veljeään.

”Hän oli minun tärkein tukiverkkoni.”

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Hannu Hämäläinen (kolmas vasemmalta) oli mukana 4x100 metrin viestijoukkueessa, joka juoksi SE:n syyskuun alussa maaottelussa Tampereella. Muut juoksijat Ville Myllymäki (vas.), Samuli Samuelsson ja Otto Ahlfors.
Hannu Hämäläinen (kolmas vasemmalta) oli mukana 4x100 metrin viestijoukkueessa, joka juoksi SE:n syyskuun alussa maaottelussa Tampereella. Muut juoksijat Ville Myllymäki (vas.), Samuli Samuelsson ja Otto Ahlfors.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!