Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisasiantuntijan tulkinta: Syyttäjä vaatii Therese Johaugille vähintään vuoden kilpailukieltoa

Urheiluoikeuden asiantuntija: ”Uskon, että Wadasta on oltu yhteydessä Norjan antidopingtoimikuntaan”

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Therese Johaug joutui kahden kuukauden kilpailukieltoon.
Therese Johaug joutui kahden kuukauden kilpailukieltoon. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Tästä on kyse

Johaug kärähti dopingtestissä syyskuussa

 Therese Johaug antoi anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen syyskuussa.

 Johaugin kertoman mukaan aine oli tullut Trofodermin-voiteesta, jota Johaug käytti auringon polttamiin huuliinsa oltuaan hiihtoleirillä Italiassa elokuussa.

 Klosteboli kuuluu anabolisiin steroideihin, ja sillä on samanlaisia vaikutuksia kuin testosteronilla.

 Norjalaislehdistön mukaan hiihtojoukkueen lääkäri Bendiksen oli kertonut päätyneensä apteekkiin, kun kortisoni oli loppunut, ja Johaugin huulia piti hoitaa.

”Syy päätökseen on se, että syyttäjäneuvoston mukaan hiihtäjän ei voida katsoa toimineen virheettömästi tapauksessa.”

Näin Norjan antidopingtoimikuntaan kytkeytyvä riippumattoman syyttäjäneuvosto perusteli päätöstään antaa dopingista epäillylle hiihtäjä Therese Johaugille kahden kuukauden väliaikainen kilpailukielto.

Suomen johtaviin urheiluoikeuden asiantuntijoihin kuuluvan Olli Rausteen mielestä perustelu sisältää sen, että syyttäjä tulee vaatimaan Johaugille aikanaan vähintään vuoden mittaista varsinaista kilpailukieltoa.

”Syyttäjän mielestä nollarangaistus on pois suljettu”, Rauste sanoi HS:lle tutustuttuaan huolellisesti syyttäjäneuvoston tiedotteeseen.

Vähintään vuoden rangaistus tulee Rausteen mukaan suoraan Maailman antidopingtoimiston Wadan sääntö- ja rangaistusasteikosta.

Tahallinen teko tuo neljä vuotta kilpailukieltoa, tuottamuksellinen kaksi vuotta. Teko, jossa ei ole ole todettu merkittävää virhettä tai laiminlyöntiä, tuo 1–2 vuotta. Ilman rangaistusta selviää, jos ei ole todettu lainkaan virhettä tai laiminlyöntiä. Tällöin kyse voisi olla esimerkiksi sabotaasista.

Kun syyttäjäneuvosto oli sitä mieltä, ettei Johaugin voida katsoa toimineen virheettömästi, nollarangaistus ei ole tässä tapauksessa vaihtoehto.

Kahden kuukauden väliaikainen kilpailukielto tarkoittaa näillä näkymin sitä, että Johaug on sivussa ainakin kaikista joulua edeltävistä maailmancupin osakilpailuista. Tour de Ski alkaa 31. joulukuuta.

”Päätös tarkoittaa sitä, että urheilija ei voi osallistua kilpailuihin tai organisoituihin harjoituksiin”, syyttäjäneuvoston puheenjohtaja Anstein Gjengedal sanoi.

Vähintään vuoden mittainen varsinainen kilpailukielto tarkoittaisi sitä, että Johaugilta jäisi väliin koko kausi ja siis myös Lahden MM-kisat.

Johaug kommentoi väliaikaista kilpailukieltoa Norjan hiihtoliiton välittämässä tiedotteessa.

”Otan tämän raskaasti, mutta työskentelen nyt tärkeimmän eli syyttömäksi toteamisen puolesta”, Johaug sanoo.

”Odotan perusteellista ja kattavaa käsittelyä mahdollisimman nopeasti.”

Johaug ei aio valittaa väliaikaisesta kilpailukiellosta.

Olli Rauste olettaa, että Wada on pannut norjalaisiin vauhtia. Rausteen havaintojen mukaan asia eteni oletettua nopeammin.

”Hyvä, että ulkoinen paine kasvoi niin suureksi, että tällainen päätös saatiin aikaan. Uskon, että Wadasta on oltu yhteydessä Norjan antidopingtoimikuntaan”, sanoi Rauste, joka on toiminut yli 20 vuotta Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen välimiehenä.

Rauste huomautti, että aluksi Norjan adt arvioi asian käsittelyn kestävän heidän osaltaan joitakin viikkoja. Nyt päätös tuli alle viikossa.

Rausteen mukaan Johaugin saaman väliaikaisen kilpailukiellon pituus (kaksi kuukautta) on maksimäärä, joka Norjan antidopingsääntöjen mukaan voidaan kerrallaan antaa.

Päätöksen Johaugin väliaikaisesta kilpailukiellosta teki Norjan adt:n tekemän esitutkinnan jälkeen erillinen syyttäjäviranomainen.

Tiedotteen mukaan Norjan adt jatkaa asian tutkintaa. Sen tulokset viedään syyttäjäelimelle, joka nostaa varsinaiseen syytteen tai jättää nostamatta.

Rausteen mukaan varsinaisesta kilpailukiellosta päättää aikanaan Norjan urheilun keskusjärjestön tuomioistuin.

Suomen antidopingtoiminnasta vastaavan Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmi arvioi, että asia saadaan käsiteltyä väliaikaisen kilpailukiellon aikana.

”Veikkaan, että lopullinen päätös tulee kahden kuukauden sisällä. Onhan tätä jo aika paljon tutkittu. Jos ei tule, niin tehdään uusi väliaikainen päätös”, Syväsalmi sanoo.

”Tuomio liikkuu 1–4-vuodessa, tahallisuuden aste ratkaisee kilpailukiellon pituuden.”

Norjan antidopingtoimikunta ilmoitti myös aloittavansa käsittelyn maajoukkueen lääkäriä Fredrik S. Bendikseniä vastaan dopingsäännöstön vastaisesta toiminnasta.

Therese Johaug puhkesi itkuun tiedotustilaisuudessa
Therese Johaug puhkesi itkuun tiedotustilaisuudessa
Therese Johaug puhkesi itkuun tiedotustilaisuudessa doping-käryn tultua julki.

Hiihtäjän tulevasta tuomiosta on käyty paljon keskustelua. Harri Syväsalmi arvioi tilannetta HS:n haastattelussa 15. lokakuuta.

”Hän on kiistattomasti antanut anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen, ja nyt kysytään enää sitä, mikä on tahallisuuden aste.”

”Rankaisuasteikko on 0–4 vuotta tällaisessa tapauksessa. Ensikertalaisella tuomio on neljä vuotta, ja ilman tahallisuutta kaksi. Teoriassa, jos voidaan osoittaa, että urheilijalla ei ole mitään tuottamuksellisuutta, eli ei voinut tai edes pitänyt tietää aineesta, voi selvitä ilman kilpailukieltoa.”

Syväsalmi sanoi kuitenkin uskovansa, että tuomio on jotain vuoden ja neljän vuoden väliltä.

Tahattomuutta Johaug on yrittänyt vakuuttaa sanomalla, että maajoukkueen lääkäri Bendiksen oli antanut hänelle lääkkeen sanoen sen käytön olevan sallittua.

Bendiksen ottikin vastuun tapahtuneesta ja erosi tehtävästään pian dopingjulkistuksen jälkeen.

”Tässä koko tapauksessa minun on ylivoimaisesti vaikeinta uskoa, että lääkäri ei ole tiennyt, mitä ainetta hiihtäjälle antaa”, Syväsalmi puuskahtaa.

”Norja on hiihdon ylivoimainen huippumaa, eikä yksikään ammattitaitoinen lääkäri mene ulkomaille ostamaan lääkettä selvittämättä, mitä se sisältää.”

Hän muistuttaa, että lääkärin kertomus ei poista urheilijan vastuuta, mutta voi vaikuttaa tahattomuuden arviointiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!