Valikko
Urheilu

Nuorista Leijonista kasvoi vuodessa voittajia, pistemiehiä ja MM-turnauksen suurimpia tähtiä

Ykkösketjun tekemät 44 pistettä ovat ällistyttävät, samoin Puljujärven keräämät 17 pinnaa kansainvälistä huippua.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sai käsiinsä 20-vuotisten maajoukkueen, joka oli lyöty säpäleiksi edellisessä MM-turnauksessa.

Suomi sijoittui Kanadassa seitsemänneksi ilman suuria riemunkiljahduksia.

Vuodessa kaikki muuttui, myös osa pelaajista. Se kuuluu ikäluokkaurheiluun.

Vuoden takainen päävalmentaja Hannu Jortikka sai operoida Mikko Rantasen, Roope Hintzin, Sebastian Ahon, Jesse Puljujärven, Kasperi Kapasen, Sami Nikun ja Antti Kalapudaksen kanssa Montrealissa ja Torontossa.

Puljujärvi pelasi Jortikan joukkueessa innokkaana 16-vuotiaana. Kapanen oli tuore NHL-lupaus ja Pittsburgh Penguinsin listoilla korkealla. Kukaan ei vielä silloin tiennyt, että Aho ratkaisisi Kärpille Suomen mestaruuden myöhemmin keväällä.

Nyt nuo samat nuoret miehet ovat maailmanmestareita, ja vuotta vanhempia.

Vuosi tekee mielettömän paljon nuorisourheilussa, jos pelaaja on kehittyäkseen ja haluaa oppia. Katsokaa Ahoa, 18, tai vielä vuottakin nuorempaa Puljujärveä. Ketjun kolmannesta lenkistä Patrik Laineesta puhumattakaan. Laine ei tosin ollut vielä Kanadassa mukana.

Puljujärvi hurmasi Helsingin Hartwall-areenan kaukalossa ja rohkeilla yrityksillään puhua englantia. Kentällä hän onnistui vähän paremmin kuin kielikokeessa, mutta vuodessa hän otti harvinaisen pitkän loikan pelaajana.

Oululainen luonnonlapsi hakkasi seitsemään otteluun järkyttävän kovat tehot 5+12=17. Aho johti ketjua pistein 5+9=14. Kun tähän vielä lisättiin Laineen lukemat 7+6=13 alkaa kokonaisuus hahmottua. Ketjun tehopisteet lähentelevät taivaita: 44.

On väistämätöntä, että joukkue menee pitkälle, jos sen ykkösketju tekee yhdessä turnauksessa 44 pistettä.

Jortikalla oli käsissään lahjakkuuksia ja suurlupauksia, mutta he olivat poikasia.

Kalapudas johti silloin Kanadassa pohjoisen ketjua, jossa Aho pelasi laidalla ja Puljujärvi toisella. He yrittivät kovasti, halusivat tehdä maaleja ja näyttivät taitonsa, mutta tilastoon jäivät kolminkertaiset kiikarit: 0+0 jokaiselle. Vuotta myöhemmin Kalapudaskin teki tärkeitä maaleja ja sai pisteet 3+1=4.

Nämä nuoret maailmanmestarit hakivat oppia jääkiekon kodista. MM-kultaa he pääsivät maistamaan kotikentällään tutun yleisön edessä.

Montrealin Bell center ja Toronton Air Canada center olivat vuosi sitten liian muhkeita paikkoja suomalaisille. Hartwall-areenan loppuunmyydyssä hallissa he olivat kuninkaita, ja yleisön suursuosikkeja.

Vuosi kasvatti ja toi itseluottamusta, joka vaan lisääntyi, kun onnistumisia alkoi tulla. Päävalmentaja Jalonen osasi sopivasti viedä joukkuetta eteenpäin, tasoitella, kun höyryt alkoivat nousta liikaa. Eivätkä odotukset päässeet karkaamaan taivaisiin, kun Venäjä antoi terveellisen näpäytyksen alkusarjassa. Siitä joukkue tiivistyi ja otti vielä askeleen eteenpäin.

Kuten Jalonen sanoi välierän jälkeen. Pakko on ottaa vielä yksi askel, jos aiomme menestyä. Siihen joukkue pystyi.

Jaloselle MM-kulta maistuu erityiseltä. Hän valmensi Leijonat mestareiksi Bratislavassa 2011. Sama temppu onnistui nyt nuorissa.

Maailmalta ei kovin monta valmentajaa löydy, jotka ovat voittaneet aikuisten ja nuorten MM-kultaa. Toronton Mike Babcock on heistä tunnetuin, ja menestynein.

Pitkin syksyä kotimaisessa jääkiekkokeskustelussa puhuttiin Laineesta ja Puljujärvestä. Ahosta ei niinkään, kun hänet tiedettiin jo vahvaksi liigapelaajaksi.

Yli 190-senttisen teinikaksikon taidot, luistelu, kiekonkäsittely ja laukaukset ovat niin hyviä, ettei MM-turnauksesta löytynyt vertaista. Ei mistään joukkueesta.

Ahon ketju sai tulla MM-turnaukseen lupauksina, mutta isoimmat odotukset kohdistuivat Rantaseen, Hintziin ja Kapaseen. Heidän piti ratkoa ottelut. Ehkä he myös tunsivat sen, ja paine alkoi helpottaa, kun ratkaisijat tulivatkin muualta.

Rantasen peliä painoi kapteenin vastuun, ja hän alkoi olla sen kanssa täydellisen sinut vasta turnauksen loppupeleissä. Hintz tuli myös silloin esille, kun panokset kasvoivat. Kapanen meni harppauksen eteenpäin viime vuoden kisoista. Silloin hän teki vain yhden maalin tehoilla 1+0. Nyt kertyi viiden pisteen saalis, 2+3.

Nuorten voittama maailmanmestaruus osuu hyvään hetkeen. Jääkiekko on lajina kärsinyt lievää laskua, saanut julkisuutta tappeluiden tai muiden epäoleellisuuksien kautta.

Nuoret osoittivat itselleen ja muille ikätovereilleen, että menestyminen on mahdollista, kun uskoo itseensä. Kuulostaa lattealta, mutta on harvinaisen totta.

Suomi tuo tämän ja kahden vuoden takaisen MM-kullan kautta uskoa voittamiseen. Ramus Ristolainen ratkaisi mestaruuden Ruotsia vastaan jatkoajalla. Kasperi Kapanen sai venäläiset kyyneliin myös jatkoaikamaalillaan.

Suomalaisista on tullut voittajia. Ruotsissa kysellään, miksi ruotsalaiset eivät voita. Heidän huolella seurattu Juniokronor on ollut kymmenen kertaa peräkkäin välierissä, mutta saaliina vain yksi mestaruus. Huippupelaajia he lähettävät NHL:ään, mutta kansa kaipaisi kultajuhlia.

Menneet pelaajapolvet oppivat häviämään tyylikkäästi tai vähemmän imartelevasti Neuvostoliitolle, Tšekkoslovakialle ja Kanadalle: Ja aika usein Ruotsillekin. Nämä nuoret eivät tiedä, miksi heidän pitäisi hävitä Kanadalle tai Venäjälle. He eivät kanna vanhoja taakkoja niskassaan.

Mielenkiintoista olisi pohtia, mihin voitettu maailmanmestaruus asettuu suomalaisen jääkiekon saavutusten listalla. Ehkä ensimmäistä aikuisten MM-kultaa ei ohita mikään, mutta ei ole kovin väärin asettaa tätä kakkoseksi.

Pelkästään se hurmos, kiinnostus, innostus ja seuranta, jonka nuorisokaarti rakensi ympärilleen peleillään ja tuoreudellaan nousee lähes kaikkien aikuisten kisojen yläpuolelle.

Miesten tasolla on Maailmancupin kakkossijaa, olympiahopeaa, olympiapronssia, mutta mestaruuksia vähän, vain kaksi: 1995 ja 2011.

Nuorten MM-lista näyttää runsaammalta: neljä kultaa, joista kaksi kotijäällä.

Mikä odottaa Puljujärveä, Lainetta, Ahoa ja kumppaneita jääkiekkoilijoina. Aholla on NHL-varaus Carolinaan. Nuorempi kaksikko saa nimensä omiin seuroihinsa ensi kesällä.

Puljujärven tekemät 17 pistettä MM-turnauksessa ovat täydellisen harvinaisia 17-vuotiaalle, ja myös ikäluokan vanhimmille pelaajille.

MM-turnauksen historia tuntee 35 pelaajaa, jotka ovat tehneet 15 pistettä tai enemmän samoissa kisoissa. Yhtä tai kahta pelaajaa lukuunottamatta heistä on tullut menestyneitä kiekkoilijoita NHL:ssä.

Sijalle 35 asettuu Teuvo Teräväinen, edellisen MM-kullan sankari. Hän takoi 15 pisteen saaliin Malmössä, kun edellisen kerran laulettiin mestaruuden kunniaksi. Teräväinen on pitänyt kiirettä. Hän on jo Stanley Cupin voittaja.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Tappara pysyy mestarina – maalivahti Dominik Hrachovina juhli nyt tukipilarina: ”Tuntuu tosi hyvältä, että sain paljon vastuuta”

 2. 2

  Suomi tuoreilla kasvoilla Vantaan Painicupiin: "Miehistöä vähän vaihdellaan"

 3. 3

  Leijonien tähtipelaajien kieltäytymiset suututtavat: Juhani Tamminen lyttää Lapin Kansan haastattelussa Patrik Laineen käytöksen

 4. 4

  Juhani Jasun maali ratkaisi – Tappara juhlii jääkiekon Suomen mestaruutta

 5. 5

  Pesäpalloilu Ikaalinen-Tampere...

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nelonen luopuu jääkiekkoliigan televisiointi­oikeuksista ensi kauden jälkeen – syynä liian kallis hinta

 2. 2

  Spiegel-lehti esitti todisteita sopimuksesta, jolla supertähti Cristiano Ronaldo vaiensi väitteet Las Vegasissa vuonna 2009 tapahtuneesta raiskauksesta

 3. 3

  Konemainen Tappara voi ärsyttää, mutta voittaa se osaa: ”Kuin olisi katsonut 60 minuuttia salibandyn rankkareita”

 4. 4

  Kansanedustajan perhe-elämään muutos – puoliso valittiin Tšekin hiihdon päävalmentajaksi

 5. 5

  Juhani Jasun maali ratkaisi – Tappara juhlii jääkiekon Suomen mestaruutta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 2. 2

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 3. 3

  Poliisi pidätti Dortmundin hyökkäyksestä epäillyn – ”Sergei W.” yritti keinotella joukkueen osakkeilla miljoonatilin ja lavastaa iskun islamistien tekemäksi

 4. 4

  Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

 5. 5

  Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Venäjän aktivisteja sotkee nyt vihreä litku – oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui sen vuoksi torstaina sairaalaan

  4. 4

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  5. 5

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

  8. 8

   Naisimaamit jakelivat fatwoja maailman suurimpaan muslimimaahan: Tähtäimessä lapsiavioliitot, väkivalta ja ympäristön pilaaminen

  9. 9

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  10. 10

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  4. 4

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  7. 7

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  8. 8

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää