Valikko
Urheilu

Norjan olympiakomitean pääsihteeri: Miksi veridopingilla voittanut maa on valmis käyttämään taas keinotekoista apuvälinettä?

Pankkiryöstäjät ja kelmit käyttävät maskeja, eivät hiihtäjät. Eikö Suomi ole oppinut dopingskandaalistaan yhtään mitään, Norjan olympiakomitean pääsihteeri Inge Andersen ihmettelee. Teksti on julkaistu torstaina Norjan yleisradion verkkosivuilla.

Oli talvi 2001, MM-kisat järjestettiin Lahdessa. Toimin Norjan naisten maastohiihtomaajoukkueen päällikkönä ja valmentajana. Mutta kaikkiaan kuusi Norjan kultamitalia jäi kamalimman urheilumuistoni varjostamaksi: Hiihtomaa Suomi päätyi yhden historian suurimman dopingskandaalin kouriin.

He olivat sankareita ja esikuvia, joita suomalaiset pojat ja tytöt ihailivat. Kunnes kupla puhkesi. Eivät he mitään sankareita olleet, vaan douppaajia. He olivat voittaneet vilpillä ja epärehellisyydellä. Nimet muistuvat yhä edelleen mieleen.

Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen.

He eivät olleet yksittäisiä poikkeuksia, jotka olivat tehneet sen päälliköidensä ja johtajiensa takia. Se oli tietoista, järjestelmällistä ja raakaa peliä, josta maajoukkueen päälliköt, johtajat ja lääkärit olivat luoneet strukturoidun ja pitkäaikaisen dopingohjelman.

Hiihtourheilu menetti näissä MM-kisoissa viattomuutensa. Hiihtomaa Suomi sai niin syvän haavan, ettei se ole parantunut kokonaan vielä tänäkään päivänä. Puhtaat maat, kuten Norja ja Ruotsi, ovat sen jälkeen dominoineet hiihdossa, ja Suomi on jäänyt kauas niiden taakse. Douppaaminen tulee kalliiksi. Ei ainoastaan järjestelmän uudelleenrakentamisen ja uusien hiihtäjien kannalta, vaan sen lisäksi budjetti heikkenee. Suomen opetusministeriön laskelman mukaan maa menetti Lahden hiihtoskandaalin jälkeisinä vuosina 12 miljoonaa euroa.

Suomessa järjestettävät uudet MM-kisat ovat tuoneet tilanteeseen valoa ja ovat askel eteenpäin. Vuoden 2017 MM-kisat on myönnetty Suomelle, tälläkin kertaa Lahdelle. Tämä on loistava mahdollisuus rakentaa uutta kansakunnan hiihtomainetta. Suomi voi näyttää urheiluyleisölle, että se on jättänyt vanhat likaiset jutut taakseen.

Siksipä en ollutkaan uskoa silmiäni ja korviani, kun minulle selvisi Tour de Skin aikana, että Suomi on anonut lupaa voida käyttää hiihtokilpailuissa happimaskeja! Eikä kansainvälisellä hiihtoliitolla (FIS) ole sääntöä tämän estämiseksi. Maa, joka voitti veridopingilla, on siis valmis käyttämään uutta, keinotekoista apuvälinettä. Eivätkö he ole oppineet mitään?

En ollut onneksi ainoa, joka reagoi asiaan voimakkaasti. Harrastajat, urheilujohtajat, lääkärit ja dopingasiantuntijat ovat ilmaisseet selkeästi, että tämä ei ole toivottu kehityssuunta hiihtourheilussa. Ei ole oikeaa urheilua yrittää voittaa kilpailijansa happitankki selässä ja maski kasvoilla! Oli myös ilahduttavaa nähdä, miten nopeasti Norjan hiihtoliitto reagoi asiaan lähettämällä FIS:lle kirjeen, jossa pyydetään pikaista selvitystä Kansainvälisen hiihtoliiton kannasta.

Kaudella, jona Norja on ollut valtavan menestyksekäs maastohiihdossa, voi ehkä ymmärtää, että muut maat saattavat tuntea tarvetta käyttää arveluttavia apuvälineitä lyödäkseen hiihtäjämme. Mutta kannattaa muistaa, että Norjan nykyinen paikka kansainvälisessä maastohiihdossa perustuu toimintamalliin, jonka keskeisiä arvoja ovat olleet rehellisyys ja puhtaus. Norjan menestys ei perustu alppimajoihin ja happimaskeihin. Asia on itse asiassa aivan päinvastoin!

Vuonna 2003 Norjan urheiluneuvosto Indrettstinget päätti alppimajan ja happimaskin käyttämisen totaalikiellosta. Tätä päätöstä Norjan urheilijat ovat uskollisesti noudattaneet. Tämä on kääntänyt positiivisesti painopisteen luonnollisiin keinoihin parantaa suorituksia; suurempi voima ja kestävyys, parempi tekniikka, systemaattinen ja tieteellinen asennoituminen ruokavalioon ja elintapoihin. Jos Idrettstinget olisi 2003 sallinut alppimajat, emme ehkä olisi menestyneet niin hyvin kuin nyt menestymme.

Asia oli jälleen esillä viime vuonna, jolloin Norjan uimaliitto, yleisurheiluliitto ja ampumahiihtoliitto ehdottivat kiellon kumoamista. Happimaskeille ja alppimajoille sanottiin ei vielä suuremmalla enemmistöllä kuin vuonna 2003 – 157:sta edustajasta ainoastaan 21 äänesti niiden puolesta.

Ylivoimainen oli myös enemmistön päätös siitä, että Norja tulee jatkossa tekemään työtä alppimajojen ja vastaavien suoriutumista edistävien menetelmien kansainvälisen kieltämisen eteen.

Aikana, jona yleisurheilua ravistele jälleen doping, jonka Venäjän antidopingtyö paljasti, on tärkeämpää kuin koskaan, että joku nousee taistelemaan puhtaan urheilun puolesta. Siinä työssä alppimajojen ja happimaskien kiellollakin on paikkansa. Me norjalaiset voimme johtaa tätä taistelua paremmalla auktoriteetilla ja uskottavuudella kuin useimmat muut maat. Tuloksistamme on nähtävissä, että tulosta tuottavat aivan muut asiat kuin keinotekoiset apuvälineet.

Suunnilleen vuoden kuluttua MM-kisat käydään taas Suomessa. Odotan jännityksellä sitä, miten suomalainen hiihto suoriutuu ja nousee kuopastaan. Lahden häpeän stadionilla ei nähdä Star Warsin Darth Waderia muistuttavia hiihtäjiä, vaan terveitä metsien miehiä ja naisia.

Inge Andersen on Norjan olympia- ja paralympiakomitean pääsihteeri. Hänen kirjoituksensa on julkaistu torstaina Norjan yleisradion NRK:n verkkosivuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilun kommentit
 • Hiihto
 • Doping
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Stadin derby tänään, HJK:n entiset tähdet avoimina –”Luottoa sain sitten HIFK:ssa”

 2. 2

  Ilmiömäinen Pekka Rinne johdatti Nashvillen Stanley cupin finaaliin

 3. 3

  Tappion kahden päivän märehtiminen vaihtui pojan kanssa pelaamiseen – auto-onnettomuus opetti Petteri Koposen arvostamaan pieniä asioita

 4. 4

  Huippukuljettajat ryöstettiin aseella uhaten tacobaarin luukulla – ryöstöstä epäillään kahta teini-ikäistä

 5. 5

  Sortuiko Chelsea sopupeliin John Terryn jäähyväisottelussa? Etukäteen sovittu vaihto 26. minuutilla toi vedonlyöntivoittoja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 2. 2

  Huippukuljettajat ryöstettiin aseella uhaten tacobaarin luukulla – ryöstöstä epäillään kahta teini-ikäistä

 3. 3

  Sortuiko Chelsea sopupeliin John Terryn jäähyväisottelussa? Etukäteen sovittu vaihto 26. minuutilla toi vedonlyöntivoittoja

 4. 4

  Robert Helenius kommentoi siirrettyä Chisora-ottelua: ”Olin järkyttynyt”

 5. 5

  Ruotsin kultajuhlinta tiivistyy yhteen kuvaan – nuori supertähti tyrmäsi puudutuspiikin avulla pelanneen finaalisankarin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tamilta yllättävä väite USA:n valmistautumisesta Leijonat-peliin – ja hän saattoi olla oikeassa

 2. 2

  Kiipeilijä yritti päästä Everestille ilmaiseksi – löydettiin luolasta piileskelemästä, ja nyt uhkaa muhkea sakko

 3. 3

  Harri Säteri nollasi USA:n ja loi pohjan Leijonien jättiyllätykselle MM-puolivälierässä: ”Kyllä unelmat ovat edessäpäin”

 4. 4

  Michael Schumacherin perhettä kiristettiin ja uhattiin lasten tappamisella – kiristäjä jäi kiinni lapsellisen virheen vuoksi

 5. 5

  Leijonat pelaa pronssiottelussa – Ruotsi oli selkeästi parempi MM-välierässä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää