Valikko
Urheilu

Leijoniin tulossa vieläkin parempia pelaajia: Maailmanmestareita opettanut valmentaja antaa vinkkejä luisteluun

Jääkiekon nuorimpia ikäluokkia on valmennettu nykyaikaisesti.

Jääkiekon nuorten MM-kisat voittaneen Suomen joukkueen hyökkäyskalustoa on sanottu maamme kaikkien aikojen lahjakkaimmaksi.

Maailmanmestari Patrik Lainetta on sanottu Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmaksi 17-vuotiaaksi maalintekijäksi.

Laine ja MM-kisojen arvokkain pelaaja Jesse Puljujärvi ovat syntyneet vuonna 1998.

Koska seuraavaksi suomalaiset saavat nauttia vastaavasta lahjakkuudesta?

Ehkä jo ensi vuonna.

”Vielä parempaa on tulossa”, kertoo luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti, 31.

”Meillä on todella hyvää potentiaalia 1999, 2000 ja 2001 syntyneiden jääkiekkoilijoiden ikäluokissa. Ne ovat ensimmäiset ikäluokat, jotka on valmennettu alusta asti oikein, siis modernisti”, Joutsenlahti sanoo.

”Mielestäni on ihan selkeä homma, että 99-, 00- ja 01-ikäluokat ovat edellä 98- ja 97-ikäluokkia, jolloin he olivat samanikäisiä. Vaikka 98:kin on tosi hyvä ikäluokka. Nyt pitää vain jatkaa sitä hyvää duunia, pitää yllä intoa ja motivaatiota sekä muistaa pitkäjänteinen kehitystyö.”

Joutsenlahti opettaa jääkiekkoluistelua Helsingin IFK:n juniorien luisteluvalmentajana sekä yrittäjänä.

Nykyaikaisella valmentamisella Joutsenlahti tarkoittaa kaiken mahdollisen huomioimista: ravinto, palautuminen, yksilöllisyys, lajitaidot ja niin edelleen.

Joutsenlahti on hionut neljän tuoreen alle 20-vuotiaan maailmanmestarin luistelutaitoja

”Alle 16-vuotiaiden maajoukkueesta yksi kolmasosa on treenannut minun kanssani luistelua.”

On aika rohkeaa luvata, että tulossa on ehkä jopa parempaa kuin Laine ja Puljujärvi, joita povataan jopa NHL:n varaustilaisuuden kolmen ensimmäisenä valittavan pelaajan joukkoon. Lainetta on verrattu jopa Mario Lemieux’hon. Myös puolustaja Olli Juolevi on rankattu erittäin korkealle.

Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Juuso Nieminen vahvistaa, että hyvältä näyttää.

”1999 syntyneissä on hyvä kärki puolustajissa ja hyökkääjissä, kansanvälisen kärjen tasoa. Terävän kärjen takana on vielä hyvä pelaajamassa. Kyllä 99-ikäluokka on menossa hyvään suuntaan. 00- ja 01-ikäluokista on vielä vaikea sanoa, kun ei ole ollut paljon kansainvälisen tason otteluita. Vuoden kuluttua tiedämme enemmän”, päävalmentaja Nieminen kertoo.

Laineen ja Puljujärven kaltaisia huippulupauksia ei välttämättä siivilöidy, mutta harvinaisen paljon hyviä nuoria pelaajia on tulossa.

”On monta pelaajaa, joilla on mahdollisuus ottaa ne tarvittavat askeleet ja nousta tähtikastiin.”

Peräti kuusi 1999 syntynyttä junioria on tällä kaudella pelannut vuotta vanhempien eli alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, kun tavallisesti mukaan mahtuu vain yksi tai kaksi nuoremmasta ikäluokasta.

He ovat puolustajat Urho Vaakanainen, Henri Jokiharju ja Miro Heiskanen sekä hyökkääjät Eeli Tolvanen, Sami Moilanen ja Kristian Vesalainen.

Vaakanainen on jo pelannut jo aikuisten SM-liigassa ja Vesalainen Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä.

Niemisen mukaan nuorten valmentamista on terävöitetty.

”Päällä on hyvä myönteinen kiihdytys, mutta vielä voidaan parantaa. Kaikki asiat on hyödynnettävä: lajitaidot, elämäntavat, ravinto, fysiikka ja peli.”

Nieminen sanoo, että lajiharjoittelulla valmentajat pystyvät puristamaan nuorista paljon jääkiekko-osaamista, mutta hän kaipaa pohjalle vielä vanhaa kunnon monipuolista liikunnallisuutta, jota saa eri lajeja harrastamalla.

”80-luvun nuoren monipuolisuus yhdistettynä nykyajan täsmäharjoitteluun olisi ihan mielettömän hyvä perusta nuorille pelaajille. Parhailla pelaajilla onkin monesti monipuolinen urheilutausta. Vielä kun sen saisi massoille.”

Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti on täsmäharjoittelun erikoismies, mutta hänkin puhuu monipuolisuuden puolesta.

”Tyylini on sellainen, että rikon rutiineja luisteluvalmennuksessa. Se on samalla nuorille tavallaan henkistä valmennusta, sillä motivoin ja piristän heitä. Se on iloista tekemistä. Paiskotaan yläfemmoja, eikä ole väliä vaikka kaatuu. Nuoret saavat treenata välillä erilailla kuin joukkueessa ja ilman joukkueen paineita”, Joutsenlahti sanoo.

Joutsenlahden taitoihin luotetaan. Hän valmentaa monia huippupelaajia sekä heidän lapsiaan. Torinon 2006 olympiahopeajoukkueen pelaajien lapsista seitsemän on ollut Joutsenlahden luisteluopissa.

”Se on antanut paljon itseluottamusta.”

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Joutsenlahti ennustaa. Vuosi sitten hän herätteli jääkiekkopiirejä väittämällä Helsingin Sanomille, että Norja ajaa viidessä vuodessa Suomen ohi jääkiekossa.

Oletko vielä samaa mieltä?

”Norjalaiset ovat edelleen hyvään suuntaan menossa. Jääkiekkobuumi on yhä pystyssä.”

Joutsenlahti käy monta kertaa vuodessa kouluttamassa norjalaisia pelaajia ja valmentajia.

”Kyllä he edelleen ottavat muita Pohjoismaita kovalla vauhdilla kiinni. Heille olisi tärkeää päästä A-sarjaan junioreissa.”

Montrealissakin valmentanut Joutsenlahti moitti viime talvena suomalaispelaajien luistelutaitoa ja harjoittelun yksipuolisuutta. Joutsenlahden lausuntoihin reagoitiin nopeasti ja voimakkaasti.

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestarien luistelu ilahdutti Joutsenlahtea.

Tosin opettaja löytää aina virheitä.

”Isot äijät pystyivät pitämään hyvin vauhtia yllä. Pelinopeus ja tilannenopeus olivat positiivisia yllätyksiä. Mutta totta kai jokaisen pitää harjoitella sitä luistelua lisää. Näillä isoilla äijillä erityisesti nopeat käännökset ja suunnanmuutokset ovat ison parannuksen paikka.”

Jesse Puljujärven jääpallotausta näkyy suorassa luistelussa, missä hän on erittäin nopea ikäisekseen.

”On suorastaan harvinaista suomalaiselle, että hän pystyy noin nuorena luistelemaan noin lujaa. Nopeat käännökset ovat aika isoja. Pohjoisamerikkalaiset pystyvät pienessä tilassa pyörittämään paremmin kuin nämä suomalaiset.”

Lari Joutsenlahti

 31-vuotias espoolainen on luistelu- ja fysiikkavalmentaja, erikoistunut jääkiekkoluisteluun. Yrittäjä ja HIFK:n luisteluvalmentaja.

 Valmentaa pelaajia lapsista NHL-pelaajiin.

 Pelannut jääkiekkoa Mestis-tasolla, kaukalopallon Suomen mestari. Kuului Suomen alamäkiluistelun maajoukkueeseen.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Ari-Pekka Liukkonen voitti sivulajissaan alkueränsä Budapestin MM-kisoissa ja teki kautta aikain toiseksi parhaimman ajan Suomessa

 3. 3

  Pituushypyn hallitseva maailmanmestari Greg Rutherford joutuu vetäytymään MM-kisoista

 4. 4

  Jalkapallokenttien väriläiskä ja ongelmapelaaja lopetti uransa kahdesti viikon sisään – tuorein päätös julki vaimon Twitter-tilillä

 5. 5

  KHL-kiekkoilija ja kolminkertainen maailmanmestari Danis Zaripov sai kahden vuoden pelikiellon dopingista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Jalkapallokenttien väriläiskä ja ongelmapelaaja lopetti uransa kahdesti viikon sisään – tuorein päätös julki vaimon Twitter-tilillä

 3. 3

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 4. 4

  Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin

 5. 5

  Manchester City rakentaa ennätyskallista alakertaa – neljän hankinnan siirtosumma lähes 180 miljoonaa euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  X Games -skeittaaja onnistui huimassa tempussa ensimmäistä kertaa historiassa – katso video

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  3. 3

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  4. 4

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  10. 10

   Hittinikkari Tiina Vainikainen, 27, sanoittaa ja säveltää Nikke Ankaralle ja Arttu Lindemanille – kun oma biisi meni Spotifyn ykköseksi, hän oli ”niin onnellinen, että se oli jo liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  10. 10

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää