Valikko
Urheilu

Tulosmanipulaatio halutaan rikoslakiin – jalkapallon Kakkosesta lyödään vetoa sadoilla miljoonilla

Suomalaisen jalkapallon alasarjojen otteluista lyödään vuosittain vetoa sadoilla miljoonilla euroilla. Ne ovat houkuttelevia kohteita kansainväliselle rikollisuudelle. Nyt Palloliitto haluaa lakiin oman rikosnimikkeen tulosmanipulaatiolle, ja poliisille lisää tutkintakeinoja.

Suomen Palloliitto on ryhtynyt tekemään aktiivisesti työtä sen eteen, että Suomen rikoslakiin saataisiin tulosmanipulaatioille oma rikosnimike. Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan uudistus tekisi rikkeistä vielä nykyistä vakavampia.

”On välttämätöntä, että tulosmanipulaatio olisi lainvastaista. Silloin alemmankin sarjatason manipulaatiot saataisiin laittomiksi”, Casagrande kertoo.

Jalkapallon kolmanneksi ylin sarjataso, Kakkonen, ei ole urheilubisnestä tai elinkeinotoimintaa sen perinteisessä mielessä. Valtaosa pelaajista pelaa kulukorvauksia tai pieniä palkkioita vastaan.

Silti amatöörisarjan peleillä tehdään miljoonaliikevaihtoja maailmalla. Suomen Palloliiton kansainvälisiltä yhteistyötahoilta saamien arvioiden mukaan Kakkosen yhden kauden vedonlyönnin yhteenlaskettu liikevaihto on 250 miljoonaa euroa. Kakkosen peleistä lyödään vetoa yli 200 laillisessa vedonlyöntitoimistossa ja sen lisäksi vielä laittomissa.

Kun on kyse tämän suuruusluokan rahoista, se tekee Kakkosen houkuttelevaksi kohteeksi tulosmanipulaatioille, joissa rikolliset tahot yrittävät vääristellä tuloksia hyötyäkseen vedonlyöntimarkkinoilla.

Epäilyjä on ollut vuosittain. Viime vuonna Veikkaus poisti useampia Kakkosen joukkueita pelilistoiltaan. Sellaiseen toimenpiteeseen päädytään, jos joukkueen toiminta on ennakoimatonta tai joukkueeseen kohdistuu epäilyjä. Usein epäilyt jäävät vain epäilyiksi tai sitten tutkinta jää kesken.

Viime heinäkuun 19. päivä pelattu Musan Salaman ja Kaarinan Poikien ottelun poikkeuksellinen vedonlyönti oli niin silmiinpistävää, että Palloliitto teki poliisille tutkintapyynnön. KaaPo voitti ottelun maalein 2–1 lisäajalla tehdyn rangaistuspotkumaalin ansiosta.

Poliisi tutki ottelua epäiltynä lahjomisena elinkeinotoiminnassa sekä lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Todisteita ei löytynyt kuitenkaan riittävästi. Elokuun lopussa Lounais-Suomen poliisi lopetti ottelun esitutkinnan. Poliisi ja syyttäjä perustelivat tutkinnan lopettamista sillä, että tutkimisen kustannukset olisivat liian suuret hyötyyn nähden.

Tutkinnanjohtajana toimineen rikosylikomisario Teijo Ristolan mukaan tutkinnassa oli kaksi tapahtumaa.

”Aasiasta tapahtunut valtava ja poikkeuksellinen vedonlyönti ottelusta ja sitten itse ottelu, joka pelattiin Porissa. Pelitapahtuma ei ollut poikkeuksellinen”, Ristola kertoo.

Ongelmana tulosmanipulaatioiden tutkinnassa on, että päältäpäin pelitapahtumat voivat olla täysin normaalin näköisiä. Tulosmanipulaatioon kun riittää pienikin huomaamaton virhe tai virheiden sarja. Ristolan mukaan ottelusta olisi pitänyt löytyä poikkeavuus, jotta jotakuta henkilöä olisi voitu pitää epäiltynä rikoksesta. Aasiasta rikoksen osapuolta ei lähdetty etsimään kustannussyistä – tutkinta kuivui kasaan.

”Olisi pitänyt pystyä osoittamaan, että jollain pelaajalla tai joukkueen taustahenkilöllä on yhteys vedonlyöntiin”, Ristola sanoo.

Poliisin kannalta tulosmanipulaatioiden tutkinta on vaikeata.

Kun Kakkosessa jalkapalloilu ei ole elinkeinotoimintaa, on epäillyn tulosmanipulaation tekijöitä vaikeata syyttää lahjonnasta tai törkeästä lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Esitutkinta puolestaan on hankalaa koska poliisilla on käytössään rajalliset tutkintakeinot.

Törkeän lahjonnan tutkiminen elinkeinotoiminnassa mahdollistaa kyllä televalvonnan, mutta poliisi kaipaisi laajempia tutkintakeinoja, kuten telekuuntelua. Tulosmanipulaatiot ovat osa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, jonka paljastamiseen tarvitaan poliisin mukaan riittäviä keinoja.

HS:n haastatteleman tulosmanipulaatioihin perehtyneen poliisin mukaan ilman riittäviä tutkinnallisia pakkokeinoja rikoslain pykälät jäävät tyhjiksi.

Rikoslain muuttaminen on oikeusministeriön asia, mutta Palloliitto on halunnut tukea tavoitteelleen myös sisäministe­riöstä. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande on esitellyt asiaa sisäministeri Petteri Orpolle viime viikolla.

Tästä on vielä pitkä matka siihen, että Suomen laista löytyisi rikosnimike urheilurikokselle tai rahapelirikokselle. Poliisin mukaan Palloliiton aktiivisuus ja sisäministerin tuen hakeminen on kuitenkin enemmän kuin asialle on tähän mennessä tehty.

Mikäli Suomi hyväksyisi lopullisesti Euroopan neuvoston yleissopimuksen tulosmanipulaatioiden estämisestä urheilussa, olisi Suomen mahdollisesti muutettava lakejaan. Sopimus edellyttää, että jäsenmaiden kansalliset lait mahdollistavat rikosoikeudelliset sanktiot silloin, kun tulosmanipulaatioita tehdään pakottamisen, petoksen tai korruption avulla.

Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston lainsäädäntöneuvoksen Jussi Matikkalan mukaan yleissopimuksen ratifioinnin yhteydessä tulisi katsottavaksi, miten Suomen nykyiset säännökset täyttävät sopimuksen velvoitteet.

”Lähtökohta on, että rikoslain säännökset ovat yleissäännöksiä. Ensin katsotaan toimivatko yleiset säännökset eli esimerkiksi petossäännökset. Sen jälkeen katsotaan muutostarpeita”, Matikkala kertoo.

Euroopan neuvostossa yleissopimusneuvotteluiden puheenjohtajana toimineen opetusministeriön Harri Syväsalmen mukaan sopimuksen ratifioinnin jälkeen Suomella pitää olla laissa säädetty kohta tulosmanipulaation rikollisuudesta.

”Suurella todennäköisyydellä lakiin täytyy tehdä muutos. Se ei minua huolestuta”, Harri Syväsalmi sanoo.

Mikään ei estä aloittamasta yleissopimuksen velvoittavia toimenpiteitä kansallisesti.

Siinä Suomi on jo pitkällä. Suomessa on jo tehty riittäviä toimenpiteitä, jotta järjestäytyneen rikollisuuden tekemät tulosmanipulaatiot havaittaisiin ja lain säädösten toimivuus ja muutostarve tutkittaisiin.

Rikosnimike on lopulta sivuseikka – oli se sitten urheilurikos tai jokin muu.

Urheilurikos EU-maissa

 Valtaosassa EU-maista tulosmanipulaatioita urheilussa voidaan tutkia epäiltynä lahjontana tai petoksena. Toistaiseksi vain muutamassa maassa on erikseen rikoslaissa säädetty urheilurikoksesta.

 Bulgarian rikoslainsäädännössä on laki urheilurikoksesta. Tuomiona voi olla ehdotonta vankeutta jopa kymmenen vuotta.

 Italian laissa tunnetaan urheilupetos, josta ehdoton vankeustuomio voi olla maksimissaan kaksi vuotta.

 Kreikassa korruptiota koskevassa rikosnimikkeessä pykälä lahjonnasta urheilussa. Maksimituomio kuusi kuukautta vankeutta.

 Kyproksella on laki urheilujärjestöistä. Maksimivankeusrangaistus kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

 Puolassa rikoslaissa lahjontanimikkeen kohdalla pykälä urheilusta. Maksimivankeusrangaistus kahdeksan vuotta ehdotonta vankeutta.

Lähde: European Affairsin -tutkimus.
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Ari-Pekka Liukkonen voitti sivulajissaan alkueränsä Budapestin MM-kisoissa ja teki kautta aikain toiseksi parhaimman ajan Suomessa

 3. 3

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 4. 4

  Jalkapallokenttien väriläiskä ja ongelmapelaaja lopetti uransa kahdesti viikon sisään – tuorein päätös julki vaimon Twitter-tilillä

 5. 5

  Suomalaisen parayleisurheilun menestys tuplaantui edellisistä arvokisoista – ”Kyllä se vaan on niin, että parayleisurheilijat keskittyvät oleelliseen”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 3. 3

  Jalkapallokenttien väriläiskä ja ongelmapelaaja lopetti uransa kahdesti viikon sisään – tuorein päätös julki vaimon Twitter-tilillä

 4. 4

  Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin

 5. 5

  Manchester City rakentaa ennätyskallista alakertaa – neljän hankinnan siirtosumma lähes 180 miljoonaa euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  X Games -skeittaaja onnistui huimassa tempussa ensimmäistä kertaa historiassa – katso video

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Työttömien työnhakijoiden määrä vähentynyt rajusti – pitkäaikaistyöttömien määrä supistunut 16,5 prosenttia

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  10. 10

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää