Valikko
Urheilu

Tulosmanipulaatio halutaan rikoslakiin – jalkapallon Kakkosesta lyödään vetoa sadoilla miljoonilla

Suomalaisen jalkapallon alasarjojen otteluista lyödään vuosittain vetoa sadoilla miljoonilla euroilla. Ne ovat houkuttelevia kohteita kansainväliselle rikollisuudelle. Nyt Palloliitto haluaa lakiin oman rikosnimikkeen tulosmanipulaatiolle, ja poliisille lisää tutkintakeinoja.

Suomen Palloliitto on ryhtynyt tekemään aktiivisesti työtä sen eteen, että Suomen rikoslakiin saataisiin tulosmanipulaatioille oma rikosnimike. Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan uudistus tekisi rikkeistä vielä nykyistä vakavampia.

”On välttämätöntä, että tulosmanipulaatio olisi lainvastaista. Silloin alemmankin sarjatason manipulaatiot saataisiin laittomiksi”, Casagrande kertoo.

Jalkapallon kolmanneksi ylin sarjataso, Kakkonen, ei ole urheilubisnestä tai elinkeinotoimintaa sen perinteisessä mielessä. Valtaosa pelaajista pelaa kulukorvauksia tai pieniä palkkioita vastaan.

Silti amatöörisarjan peleillä tehdään miljoonaliikevaihtoja maailmalla. Suomen Palloliiton kansainvälisiltä yhteistyötahoilta saamien arvioiden mukaan Kakkosen yhden kauden vedonlyönnin yhteenlaskettu liikevaihto on 250 miljoonaa euroa. Kakkosen peleistä lyödään vetoa yli 200 laillisessa vedonlyöntitoimistossa ja sen lisäksi vielä laittomissa.

Kun on kyse tämän suuruusluokan rahoista, se tekee Kakkosen houkuttelevaksi kohteeksi tulosmanipulaatioille, joissa rikolliset tahot yrittävät vääristellä tuloksia hyötyäkseen vedonlyöntimarkkinoilla.

Epäilyjä on ollut vuosittain. Viime vuonna Veikkaus poisti useampia Kakkosen joukkueita pelilistoiltaan. Sellaiseen toimenpiteeseen päädytään, jos joukkueen toiminta on ennakoimatonta tai joukkueeseen kohdistuu epäilyjä. Usein epäilyt jäävät vain epäilyiksi tai sitten tutkinta jää kesken.

Viime heinäkuun 19. päivä pelattu Musan Salaman ja Kaarinan Poikien ottelun poikkeuksellinen vedonlyönti oli niin silmiinpistävää, että Palloliitto teki poliisille tutkintapyynnön. KaaPo voitti ottelun maalein 2–1 lisäajalla tehdyn rangaistuspotkumaalin ansiosta.

Poliisi tutki ottelua epäiltynä lahjomisena elinkeinotoiminnassa sekä lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Todisteita ei löytynyt kuitenkaan riittävästi. Elokuun lopussa Lounais-Suomen poliisi lopetti ottelun esitutkinnan. Poliisi ja syyttäjä perustelivat tutkinnan lopettamista sillä, että tutkimisen kustannukset olisivat liian suuret hyötyyn nähden.

Tutkinnanjohtajana toimineen rikosylikomisario Teijo Ristolan mukaan tutkinnassa oli kaksi tapahtumaa.

”Aasiasta tapahtunut valtava ja poikkeuksellinen vedonlyönti ottelusta ja sitten itse ottelu, joka pelattiin Porissa. Pelitapahtuma ei ollut poikkeuksellinen”, Ristola kertoo.

Ongelmana tulosmanipulaatioiden tutkinnassa on, että päältäpäin pelitapahtumat voivat olla täysin normaalin näköisiä. Tulosmanipulaatioon kun riittää pienikin huomaamaton virhe tai virheiden sarja. Ristolan mukaan ottelusta olisi pitänyt löytyä poikkeavuus, jotta jotakuta henkilöä olisi voitu pitää epäiltynä rikoksesta. Aasiasta rikoksen osapuolta ei lähdetty etsimään kustannussyistä – tutkinta kuivui kasaan.

”Olisi pitänyt pystyä osoittamaan, että jollain pelaajalla tai joukkueen taustahenkilöllä on yhteys vedonlyöntiin”, Ristola sanoo.

Poliisin kannalta tulosmanipulaatioiden tutkinta on vaikeata.

Kun Kakkosessa jalkapalloilu ei ole elinkeinotoimintaa, on epäillyn tulosmanipulaation tekijöitä vaikeata syyttää lahjonnasta tai törkeästä lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Esitutkinta puolestaan on hankalaa koska poliisilla on käytössään rajalliset tutkintakeinot.

Törkeän lahjonnan tutkiminen elinkeinotoiminnassa mahdollistaa kyllä televalvonnan, mutta poliisi kaipaisi laajempia tutkintakeinoja, kuten telekuuntelua. Tulosmanipulaatiot ovat osa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, jonka paljastamiseen tarvitaan poliisin mukaan riittäviä keinoja.

HS:n haastatteleman tulosmanipulaatioihin perehtyneen poliisin mukaan ilman riittäviä tutkinnallisia pakkokeinoja rikoslain pykälät jäävät tyhjiksi.

Rikoslain muuttaminen on oikeusministeriön asia, mutta Palloliitto on halunnut tukea tavoitteelleen myös sisäministe­riöstä. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande on esitellyt asiaa sisäministeri Petteri Orpolle viime viikolla.

Tästä on vielä pitkä matka siihen, että Suomen laista löytyisi rikosnimike urheilurikokselle tai rahapelirikokselle. Poliisin mukaan Palloliiton aktiivisuus ja sisäministerin tuen hakeminen on kuitenkin enemmän kuin asialle on tähän mennessä tehty.

Mikäli Suomi hyväksyisi lopullisesti Euroopan neuvoston yleissopimuksen tulosmanipulaatioiden estämisestä urheilussa, olisi Suomen mahdollisesti muutettava lakejaan. Sopimus edellyttää, että jäsenmaiden kansalliset lait mahdollistavat rikosoikeudelliset sanktiot silloin, kun tulosmanipulaatioita tehdään pakottamisen, petoksen tai korruption avulla.

Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston lainsäädäntöneuvoksen Jussi Matikkalan mukaan yleissopimuksen ratifioinnin yhteydessä tulisi katsottavaksi, miten Suomen nykyiset säännökset täyttävät sopimuksen velvoitteet.

”Lähtökohta on, että rikoslain säännökset ovat yleissäännöksiä. Ensin katsotaan toimivatko yleiset säännökset eli esimerkiksi petossäännökset. Sen jälkeen katsotaan muutostarpeita”, Matikkala kertoo.

Euroopan neuvostossa yleissopimusneuvotteluiden puheenjohtajana toimineen opetusministeriön Harri Syväsalmen mukaan sopimuksen ratifioinnin jälkeen Suomella pitää olla laissa säädetty kohta tulosmanipulaation rikollisuudesta.

”Suurella todennäköisyydellä lakiin täytyy tehdä muutos. Se ei minua huolestuta”, Harri Syväsalmi sanoo.

Mikään ei estä aloittamasta yleissopimuksen velvoittavia toimenpiteitä kansallisesti.

Siinä Suomi on jo pitkällä. Suomessa on jo tehty riittäviä toimenpiteitä, jotta järjestäytyneen rikollisuuden tekemät tulosmanipulaatiot havaittaisiin ja lain säädösten toimivuus ja muutostarve tutkittaisiin.

Rikosnimike on lopulta sivuseikka – oli se sitten urheilurikos tai jokin muu.

Urheilurikos EU-maissa

 Valtaosassa EU-maista tulosmanipulaatioita urheilussa voidaan tutkia epäiltynä lahjontana tai petoksena. Toistaiseksi vain muutamassa maassa on erikseen rikoslaissa säädetty urheilurikoksesta.

 Bulgarian rikoslainsäädännössä on laki urheilurikoksesta. Tuomiona voi olla ehdotonta vankeutta jopa kymmenen vuotta.

 Italian laissa tunnetaan urheilupetos, josta ehdoton vankeustuomio voi olla maksimissaan kaksi vuotta.

 Kreikassa korruptiota koskevassa rikosnimikkeessä pykälä lahjonnasta urheilussa. Maksimituomio kuusi kuukautta vankeutta.

 Kyproksella on laki urheilujärjestöistä. Maksimivankeusrangaistus kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

 Puolassa rikoslaissa lahjontanimikkeen kohdalla pykälä urheilusta. Maksimivankeusrangaistus kahdeksan vuotta ehdotonta vankeutta.

Lähde: European Affairsin -tutkimus.

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

 2. 2

  Tallipäällikkö Tommi Mäkinen liikuttui Toyotan kakkossijasta Monte Carlossa: ”No, totta kai huippuhetki”

 3. 3

  Latvala sensaatiomaisesti kakkoseksi Monte Carlossa, Ogier ajoi karkuun muilta

 4. 4

  Baseballin tähtisyöttäjä kuoli auto-onnettomuudessa: ”Hän oli niin nuori ja niin lahjakas”

 5. 5

  Mats Havulehto on isoegoisen ponin pomo: ”Sen kanssa ei auta jäädä tappelemaan, se vain muuttuu pahemmaksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

 2. 2

  Huuhkajien luottovahti ajettiin ulos Bundesliigan ottelussa

 3. 3

  Tallipäällikkö Tommi Mäkinen liikuttui Toyotan kakkossijasta Monte Carlossa: ”No, totta kai huippuhetki”

 4. 4

  Wayne Rooney rikkoi lähes ikuiselta tuntuneen Manchester Unitedin ennätyksen: ”Tämä tarkoittaa minulle hiton paljon”

 5. 5

  Hännikäinen avasi maalitilin NHL:ssä – Granlund nousi Laineen ohi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

 2. 2

  Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija – heidät palkittiin Urheilugaalassa

 3. 3

  Patrik Laine harjoittelee keltaisessa paidassa – siihen on selkeä syy

 4. 4

  Palloliitto: Puheenjohtaja Pertti Alajalla alkavat vaativat hoidot

 5. 5

  Valtteri Bottas siirtyy Mercedeksen F1-talliin Nico Rosbergilta vapautuneelle paikalle: ”Kaikki on tuntunut erittäin hyvältä”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  3. 3

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  4. 4

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  5. 5

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  6. 6

   Hiirikokeet kertoivat, miksi länsimainen ravinto usuttaa ahmimaan – ja miten se saataisiin loppumaan

  7. 7

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  8. 8

   Pohjoismaiden liittovaltio olisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta

  9. 9

   Maavoimien uuden helikopterin lentotunnin hinta on lähes 16 000 euroa – 6 600 euroa enemmän kuin Hornetin

  10. 10

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  4. 4

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  5. 5

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  8. 8

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää