Urheilu

Valikko
Urheilu

Tulosmanipulaatio halutaan rikoslakiin – jalkapallon Kakkosesta lyödään vetoa sadoilla miljoonilla

Suomalaisen jalkapallon alasarjojen otteluista lyödään vuosittain vetoa sadoilla miljoonilla euroilla. Ne ovat houkuttelevia kohteita kansainväliselle rikollisuudelle. Nyt Palloliitto haluaa lakiin oman rikosnimikkeen tulosmanipulaatiolle, ja poliisille lisää tutkintakeinoja.

Suomen Palloliitto on ryhtynyt tekemään aktiivisesti työtä sen eteen, että Suomen rikoslakiin saataisiin tulosmanipulaatioille oma rikosnimike. Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan uudistus tekisi rikkeistä vielä nykyistä vakavampia.

”On välttämätöntä, että tulosmanipulaatio olisi lainvastaista. Silloin alemmankin sarjatason manipulaatiot saataisiin laittomiksi”, Casagrande kertoo.

Jalkapallon kolmanneksi ylin sarjataso, Kakkonen, ei ole urheilubisnestä tai elinkeinotoimintaa sen perinteisessä mielessä. Valtaosa pelaajista pelaa kulukorvauksia tai pieniä palkkioita vastaan.

Silti amatöörisarjan peleillä tehdään miljoonaliikevaihtoja maailmalla. Suomen Palloliiton kansainvälisiltä yhteistyötahoilta saamien arvioiden mukaan Kakkosen yhden kauden vedonlyönnin yhteenlaskettu liikevaihto on 250 miljoonaa euroa. Kakkosen peleistä lyödään vetoa yli 200 laillisessa vedonlyöntitoimistossa ja sen lisäksi vielä laittomissa.

Kun on kyse tämän suuruusluokan rahoista, se tekee Kakkosen houkuttelevaksi kohteeksi tulosmanipulaatioille, joissa rikolliset tahot yrittävät vääristellä tuloksia hyötyäkseen vedonlyöntimarkkinoilla.

Epäilyjä on ollut vuosittain. Viime vuonna Veikkaus poisti useampia Kakkosen joukkueita pelilistoiltaan. Sellaiseen toimenpiteeseen päädytään, jos joukkueen toiminta on ennakoimatonta tai joukkueeseen kohdistuu epäilyjä. Usein epäilyt jäävät vain epäilyiksi tai sitten tutkinta jää kesken.

Viime heinäkuun 19. päivä pelattu Musan Salaman ja Kaarinan Poikien ottelun poikkeuksellinen vedonlyönti oli niin silmiinpistävää, että Palloliitto teki poliisille tutkintapyynnön. KaaPo voitti ottelun maalein 2–1 lisäajalla tehdyn rangaistuspotkumaalin ansiosta.

Poliisi tutki ottelua epäiltynä lahjomisena elinkeinotoiminnassa sekä lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Todisteita ei löytynyt kuitenkaan riittävästi. Elokuun lopussa Lounais-Suomen poliisi lopetti ottelun esitutkinnan. Poliisi ja syyttäjä perustelivat tutkinnan lopettamista sillä, että tutkimisen kustannukset olisivat liian suuret hyötyyn nähden.

Tutkinnanjohtajana toimineen rikosylikomisario Teijo Ristolan mukaan tutkinnassa oli kaksi tapahtumaa.

”Aasiasta tapahtunut valtava ja poikkeuksellinen vedonlyönti ottelusta ja sitten itse ottelu, joka pelattiin Porissa. Pelitapahtuma ei ollut poikkeuksellinen”, Ristola kertoo.

Ongelmana tulosmanipulaatioiden tutkinnassa on, että päältäpäin pelitapahtumat voivat olla täysin normaalin näköisiä. Tulosmanipulaatioon kun riittää pienikin huomaamaton virhe tai virheiden sarja. Ristolan mukaan ottelusta olisi pitänyt löytyä poikkeavuus, jotta jotakuta henkilöä olisi voitu pitää epäiltynä rikoksesta. Aasiasta rikoksen osapuolta ei lähdetty etsimään kustannussyistä – tutkinta kuivui kasaan.

”Olisi pitänyt pystyä osoittamaan, että jollain pelaajalla tai joukkueen taustahenkilöllä on yhteys vedonlyöntiin”, Ristola sanoo.

Poliisin kannalta tulosmanipulaatioiden tutkinta on vaikeata.

Kun Kakkosessa jalkapalloilu ei ole elinkeinotoimintaa, on epäillyn tulosmanipulaation tekijöitä vaikeata syyttää lahjonnasta tai törkeästä lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Esitutkinta puolestaan on hankalaa koska poliisilla on käytössään rajalliset tutkintakeinot.

Törkeän lahjonnan tutkiminen elinkeinotoiminnassa mahdollistaa kyllä televalvonnan, mutta poliisi kaipaisi laajempia tutkintakeinoja, kuten telekuuntelua. Tulosmanipulaatiot ovat osa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, jonka paljastamiseen tarvitaan poliisin mukaan riittäviä keinoja.

HS:n haastatteleman tulosmanipulaatioihin perehtyneen poliisin mukaan ilman riittäviä tutkinnallisia pakkokeinoja rikoslain pykälät jäävät tyhjiksi.

Rikoslain muuttaminen on oikeusministeriön asia, mutta Palloliitto on halunnut tukea tavoitteelleen myös sisäministe­riöstä. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande on esitellyt asiaa sisäministeri Petteri Orpolle viime viikolla.

Tästä on vielä pitkä matka siihen, että Suomen laista löytyisi rikosnimike urheilurikokselle tai rahapelirikokselle. Poliisin mukaan Palloliiton aktiivisuus ja sisäministerin tuen hakeminen on kuitenkin enemmän kuin asialle on tähän mennessä tehty.

Mikäli Suomi hyväksyisi lopullisesti Euroopan neuvoston yleissopimuksen tulosmanipulaatioiden estämisestä urheilussa, olisi Suomen mahdollisesti muutettava lakejaan. Sopimus edellyttää, että jäsenmaiden kansalliset lait mahdollistavat rikosoikeudelliset sanktiot silloin, kun tulosmanipulaatioita tehdään pakottamisen, petoksen tai korruption avulla.

Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston lainsäädäntöneuvoksen Jussi Matikkalan mukaan yleissopimuksen ratifioinnin yhteydessä tulisi katsottavaksi, miten Suomen nykyiset säännökset täyttävät sopimuksen velvoitteet.

”Lähtökohta on, että rikoslain säännökset ovat yleissäännöksiä. Ensin katsotaan toimivatko yleiset säännökset eli esimerkiksi petossäännökset. Sen jälkeen katsotaan muutostarpeita”, Matikkala kertoo.

Euroopan neuvostossa yleissopimusneuvotteluiden puheenjohtajana toimineen opetusministeriön Harri Syväsalmen mukaan sopimuksen ratifioinnin jälkeen Suomella pitää olla laissa säädetty kohta tulosmanipulaation rikollisuudesta.

”Suurella todennäköisyydellä lakiin täytyy tehdä muutos. Se ei minua huolestuta”, Harri Syväsalmi sanoo.

Mikään ei estä aloittamasta yleissopimuksen velvoittavia toimenpiteitä kansallisesti.

Siinä Suomi on jo pitkällä. Suomessa on jo tehty riittäviä toimenpiteitä, jotta järjestäytyneen rikollisuuden tekemät tulosmanipulaatiot havaittaisiin ja lain säädösten toimivuus ja muutostarve tutkittaisiin.

Rikosnimike on lopulta sivuseikka – oli se sitten urheilurikos tai jokin muu.

Urheilurikos EU-maissa

 Valtaosassa EU-maista tulosmanipulaatioita urheilussa voidaan tutkia epäiltynä lahjontana tai petoksena. Toistaiseksi vain muutamassa maassa on erikseen rikoslaissa säädetty urheilurikoksesta.

 Bulgarian rikoslainsäädännössä on laki urheilurikoksesta. Tuomiona voi olla ehdotonta vankeutta jopa kymmenen vuotta.

 Italian laissa tunnetaan urheilupetos, josta ehdoton vankeustuomio voi olla maksimissaan kaksi vuotta.

 Kreikassa korruptiota koskevassa rikosnimikkeessä pykälä lahjonnasta urheilussa. Maksimituomio kuusi kuukautta vankeutta.

 Kyproksella on laki urheilujärjestöistä. Maksimivankeusrangaistus kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

 Puolassa rikoslaissa lahjontanimikkeen kohdalla pykälä urheilusta. Maksimivankeusrangaistus kahdeksan vuotta ehdotonta vankeutta.

Lähde: European Affairsin -tutkimus.

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Rosberg tarjoutui tekemään Hamiltonille töitä – ”Soita minulle”

 2. 2

  Niki Lauda Rosbergin lopettamisesta ”poissa tolaltaan” – ”Mietin itse heti toisen mestaruuden voittamista”

 3. 3

  Lionel Messi teki Espanjan liigan historiaa

 4. 4

  IFK Mariehamn voitti Suomen cupin – Interin valmentaja manaili tuomarityöskentelyä

 5. 5

  HIFK-Tappara 6-0 (5-0, 0-0, 1-0)...

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 2. 2

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 3. 3

  Rosberg tarjoutui tekemään Hamiltonille töitä – ”Soita minulle”

 4. 4

  Huuhkajien Thomas Lam keskellä draamaa Englannin mestaruussarjassa – ”En ole ollut aiemmin mukana vastaavassa”

 5. 5

  Cristiano Ronaldoa epäillään kymmenien miljoonien eurojen veronkierrosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 2. 2

  Kolumbian lentoturmasta selvisi kuusi hengissä – kuolleita on 75, koneessa oli brasilialainen jalkapallojoukkue

 3. 3

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 4. 4

  Kolumbian lentoturmasta selvinnyt jalkapalloilija: Pitäkää huolta vihkisormuksestani

 5. 5

  Bottas tai Wehrlein pääehdokkaat Rosbergin korvaajaksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – Yle: Kolme kuollutta

  2. 2

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  3. 3

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  4. 4

   Iran aikoo teloittaa miljardöörin – korkein oikeus piti kuolemantuomion voimassa

  5. 5

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  6. 6

   Entä jos Linnaan kutsuttaisiin Suomen kansa? Kolmasosa joisi liikaa ja kuuden tausta olisi Somaliassa

  7. 7

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  8. 8

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Jopa 40 ihmisen pelätään kuolleen valtavassa tulipalossa tanssiklubilla Kaliforniassa – HS:n tietojen mukaan kadoksissa myös suomalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  2. 2

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  6. 6

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  7. 7

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  8. 8

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  9. 9

   Eläkekeskustelussa kytee sukupolvien sota – Katso HS:n laskurista, paljonko kukin ikäpolvi on säästänyt eläkettä ja paljonko sitä on luvassa

  10. 10

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  11. Näytä lisää