Valikko
Urheilu

Super Bowl pelataan tänä yönä – mestaruusottelu heijastaa amerikkalaisen kulttuurin hienoimpia ja synkimpiä puolia

Amerikkalaisen jalkapallokauden huipentuma pelataan nyt jo 50. kerran

Sunnuntaina on taas se aika vuodesta, kun Yhdysvallat pysähtyy.

Amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n mestaruusottelu Super Bowl pelataan 50. kerran. Lähes kahdensadan miljoonan amerikkalaisen odotetaan katsovan Denver Broncosin ja Carolina Panthersin kamppailua.

Joukkueet kamppailevat pallon viemisestä 120 jaardia pitkän kentän yli toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä). Yhdentoista pelaajan hyökkäykset ja puolustukset ottavat vuoronperään toisistaan mittaa. Joukkueilla on aina neljä yritystä edetä 10 jaardia. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Siinä säännöt urheilulajiin, josta on tullut Yhdysvaltain suosituin. Se on jättänyt jälkeensä niin jalkapallon, jääkiekon, koripallon kuin baseballinkin.

Miksi?

Entisenä pelaajana tekee mieli hakea selitystä lajin hienoudesta. Amerikkalaisessa jalkapallossa yhdistyy poikkeuksellisesti strateginen ulottuvuus ja alkukantainen fyysinen kamppailu.

Jokaisella pelaajalla on oma tehtävänsä, jota ei kukaan muu voi oikein hoitaa. Se korostaa saumattoman joukkuepelin tärkeyttä. Samalla koko kenttä muodostuu kahden pelaajan välisistä yhteenotoista: laitahyökkääjä ja kulmapuolustaja, keskushyökkääjä ja tukimies, puolustuksen ja hyökkäyksen linjamies. Näin syntyy alastomia hetkiä, aitoja kaksinkamppailuja.

”Kun linjaan aukeaa reikä, ja vastakkain ovat vain minä ja keskushyökkääjä, tilanteesta tulee henkilökohtainen”, kommentoi taannoin Ray Lewis, yksi historian parhaista tukimiehistä.

Samalla strateginen elementti on alati läsnä. Joukkueiden jopa 700-sivuiset pelikirjat ovat täynnä monimutkaisia kutsuja, jotka kertovat jokaiselle pelaajalle, mitä hänen kuuluu tehdä.

Siis näin: Trips Right 255 X Block Slant H Disco Alert 12 Trap. Tai näin: Dice Right Ice Cream Alert 654 Jose.

Nuo ovat sunnuntaina pelaavan Broncosin pelinrakentajan Peyton Manningin pelikutsuja takavuosilta.

Amerikkalainen jalkapallo on jatkuvaa mittelöä älyn ja voiman välillä, pyrkimystä löytää oikeita vastakkainasetteluja. Joukkueet katsovat satoja tunteja filmiä selvittääkseen vastustajiensa pehmeimmät kohdat. Jos vaikka kulmapuolustaja on heikko, laitahyökkääjä yritetään saada hänen kanssaan yksin, ”saarelle”.

Strategisesta luonteestaan huolimatta pelissä on silti pohjimmiltaan kyse yksilöiden kamppailusta. Jotkut pelaajat ovat niin ylivoimaisia, että he repivät vastustajan pelikirjan kuvainnollisesti kappaleiksi.

Esimerkiksi New York Giantsin legendaarinen puolustaja Lawrence Taylor oli aikoinaan niin pysäyttämätön, että hän sotki koko hyökkäyksen. Kun Taylorin hidastamiseen tarvittiin jopa kolme pelaajaa, se tarkoitti avoimia ovia muille puolustajille.

Amerikkalaisen jalkapallon ehkä kiehtovin osa on vahva henkinen ulottuvuus, joka kumpuaa fyysisen väkivallan uhasta. Pelaajat maalaavat kasvonsa mustalla värillä ja psyykkaavat itseään peliä edeltävillä rituaaleilla.

”Meistä on tulossa gladiaattoreita”, sanoi lajin ehkä paras puolustaja koskaan, Ronnie Lott, leikattuaan pikkusormensa pään irti vuonna 1986. Leikkaus mahdollisti rekonstruktiivista kirurgiaa nopeamman paluun kentälle.

Pelko on alati läsnä – puolustukset ovat aina pyrkineet iskostamaan sitä hyökkääjiin. Se näkyy jo niiden kutsumanimistä: the Purple People Eaters (violetit ihmissyöjät), the Steel Curtain (teräsverho), the Monsters of the Midway (Midwayn hirviöt).

Oakland Raidersin takakenttää 1970-luvulla partioinut Jack Tatum tunnettiin lempinimellä the assassin (salamurhaaja). Chicago Bearsin tukimies Dick Butkus oli kentällä muriseva kovanaama, joka erään aikalaiskertomuksen mukaan yritti taklatessaan viedä vastustajan ”sairaalan sijaan hautausmaalle”.

Eric Dickerson, yksi historian parhaista keskushyökkääjistä, on kertonut pelanneensa aina peloissaan. Taklausten pelko kiritti Dickersonin aina lajin suuruuksien Hall of Fameen asti.

Baltimore Coltsin edesmennyt hyökkääjä John Mackey puolestaan pyrki terrorisoimaan puolustajia.

Kuuluisimmassa touchdownissaan hän murtaa kahdeksan vastustajan taklausta ja jyrää vielä joukkue­toverinsa.

”En koskaan pelännyt. Sen sijaan yritin satuttaa puolustajia”, Mackey kertoi vuosia sitten.

Vaikka laji on muuttunut turvallisemmaksi ja sivistyneemmäksi, perusasetelma on yhä sama: pohjimmiltaan kyse on yksilöiden välisestä kamppailusta, jossa mitataan pelaajien pääkopan kestävyys.

”Tämä on henkistä sodankäyntiä”, kiteytti Panthersin tähtipuolustaja Josh Norman tiistaina.

Amerikkalaisen jalkapallon nousu Yhdysvaltojen suosituimmaksi urheiluksi ei yllätä. Lajin voi karkeistaen sanoa heijastavan amerikkalaista kulttuuria, hyvässä ja pahassa.

Patrioottisuus on läpitunkevaa. Pelaajat juoksevat kentälle Yhdysvaltojen lipun kanssa. Kun kansallislaulussa päästään kliimaksiin, pyyhkäisevät ilmavoimien hävittäjät stadionin yli.

Jokaisesta jaardista käydään jatkuvaa kamppailua. Pelaajat todellakin elävät hetkessä, sillä aloitussyötöstä vihellykseen kuluu vain sekunteja.

Altavastaajia rakastetaan. Lajin mytologia on täynnä sankareita, jotka nousevat voittoon vastoin kaikkia odotuksia. Sellaisia kuin pelinrakentaja Johnny Unitas, köyhän yksinhuoltajaäidin kasvattama ­liettualais­emigrantti, joka ponnisti 1950-luvulla Pittsburghin ankarista teollisuusoloista jalkapallomaailman kuninkaaksi.

Toisin kuin koripallossa, pesäpallossa tai jääkiekossa, mestaruus ratkeaa yhdessä pelissä. Virheitä ei saa anteeksi ja vain voitolla on väliä. Broncosin Manning kantoi upeasta urastaan huolimatta pitkään luuserin leimaa, koska hän ei onnistunut voittamaan mestaruutta.

Kentällä näkyy amerikkalainen yhteiskunta pienoiskoossa – ihmisiä ja heidän tarinoitaan kaikilta elämänalueilta. Ne nousevat pintaan erityisesti Super Bowlin aikaan.

Manning tulee rikkaasta perheestä. Hänen laitahyökkääjänsä Demaryius Thomaksen äiti taas sai äskettäin armahduksen presidentti Barack Obamalta. 15 vuotta pienessä sellissä huumausainerikoksen takia viettänyt äiti arpoo yhä, uskaltaako tulla katsomaan Super Bowlia. Se olisi toinen peli, jossa hän näkee poikansa pelaavan.

Amerikkalaista on tietysti myös läpitunkeva kaupallisuus. Super Bowlista on paisunut maailman ehkä suurin urheilu­spektaakkeli. Ottelu näkyy 230 maassa. Puoliajalla esiintyvät Beyoncé ja Coldplay. 30 sekunnin mainos maksaa 5 miljoonaa dollaria. Kanansiipiä menee 1,3 miljardia. Ja niin edelleen.

Vouhotus pelin ympärillä vie helposti huomion siitä, että sunnuntai on monelle pelaajalle ainutkertainen tilaisuus nousta lajin kuolemattomien joukkoon.

Super Bowlin merkityksestä kertoo, että puolustaja Jack Youngblood pelasi sen aikoinaan murtuneella jalalla. Panthersin tukimies Thomas Davis aikoo puolestaan pukea hartiasuojat päälle, vaikka häneltä murtui käsi kaksi viikkoa sitten.

Valtavan show’n alla kyse on edelleen itse pelistä. Ja yksikään peli ei ole tärkeämpi kuin sunnuntain Super Bowl.

Super Bowl Nelosella sunnuntaiyönä kello 01.00.

Korjaus klo 13.16: Demaryius Thomaksen nimi korjattu.

Super Bowl 50

 Kalifornian Santa Clarassa kohtaavat Denver Broncos ja Carolina Panthers. Lähetys alkaa sunnuntaiyönä kello yhdeltä Nelosella.

 Amerikkalaisessa jalkapallossa kamppaillaan pallon viemisestä toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä).

 Kentän pituus on 120 jaardia. Kummallakin joukkueella on 11 pelaajan hyökkäys ja puolustus, jotka ottavat toisistaan mittaa.

 Joukkueilla on aina neljä yritystä viedä pallo 10 jaardia eteenpäin. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Maalivahti Niki Mäenpää on joutunut seurassaan kannustajaksi: ”En ole kokenut vastaavaa joukkuehenkeä missään”

 2. 2

  Sveitsin mestari Antti Törmänen sai pikapotkut

 3. 3

  Huuhkajien luottovahti ajettiin ulos Bundesliigan ottelussa

 4. 4

  Wayne Rooney rikkoi lähes ikuiselta tuntuneen Manchester Unitedin ennätyksen: ”Tämä tarkoittaa minulle hiton paljon”

 5. 5

  MotoGP-kuski Niklas Ajo järkyttyi potkuistaan – samalla suhde isään lähentyi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Patrik Laine harjoittelee keltaisessa paidassa – siihen on selkeä syy

 2. 2

  Wayne Rooney rikkoi lähes ikuiselta tuntuneen Manchester Unitedin ennätyksen: ”Tämä tarkoittaa minulle hiton paljon”

 3. 3

  Jarkko Nieminen vaihtoi roolia tennisammattilaisesta amatöörisäbääjäksi: ”Into urheilla tosissaan on yhä kova”

 4. 4

  Tennismaailman ykköslupaus katkesi perusteellisesti härkämäistä Nadalia vastaan

 5. 5

  Monte Carlon rallidraama jatkui – Neuville luisui ulos johtopaikalta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija – heidät palkittiin Urheilugaalassa

 2. 2

  255 miljoonaa silmäparia – Tässä on sosiaalisen median seuratuin ihminen

 3. 3

  Patrik Laine harjoittelee keltaisessa paidassa – siihen on selkeä syy

 4. 4

  Palloliitto: Puheenjohtaja Pertti Alajalla alkavat vaativat hoidot

 5. 5

  Valtteri Bottas siirtyy Mercedeksen F1-talliin Nico Rosbergilta vapautuneelle paikalle: ”Kaikki on tuntunut erittäin hyvältä”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  5. 5

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  6. 6

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  7. 7

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  8. 8

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  9. 9

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää