Valikko
Urheilu

Super Bowl pelataan tänä yönä – mestaruusottelu heijastaa amerikkalaisen kulttuurin hienoimpia ja synkimpiä puolia

Amerikkalaisen jalkapallokauden huipentuma pelataan nyt jo 50. kerran

Sunnuntaina on taas se aika vuodesta, kun Yhdysvallat pysähtyy.

Amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n mestaruusottelu Super Bowl pelataan 50. kerran. Lähes kahdensadan miljoonan amerikkalaisen odotetaan katsovan Denver Broncosin ja Carolina Panthersin kamppailua.

Joukkueet kamppailevat pallon viemisestä 120 jaardia pitkän kentän yli toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä). Yhdentoista pelaajan hyökkäykset ja puolustukset ottavat vuoronperään toisistaan mittaa. Joukkueilla on aina neljä yritystä edetä 10 jaardia. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Siinä säännöt urheilulajiin, josta on tullut Yhdysvaltain suosituin. Se on jättänyt jälkeensä niin jalkapallon, jääkiekon, koripallon kuin baseballinkin.

Miksi?

Entisenä pelaajana tekee mieli hakea selitystä lajin hienoudesta. Amerikkalaisessa jalkapallossa yhdistyy poikkeuksellisesti strateginen ulottuvuus ja alkukantainen fyysinen kamppailu.

Jokaisella pelaajalla on oma tehtävänsä, jota ei kukaan muu voi oikein hoitaa. Se korostaa saumattoman joukkuepelin tärkeyttä. Samalla koko kenttä muodostuu kahden pelaajan välisistä yhteenotoista: laitahyökkääjä ja kulmapuolustaja, keskushyökkääjä ja tukimies, puolustuksen ja hyökkäyksen linjamies. Näin syntyy alastomia hetkiä, aitoja kaksinkamppailuja.

”Kun linjaan aukeaa reikä, ja vastakkain ovat vain minä ja keskushyökkääjä, tilanteesta tulee henkilökohtainen”, kommentoi taannoin Ray Lewis, yksi historian parhaista tukimiehistä.

Samalla strateginen elementti on alati läsnä. Joukkueiden jopa 700-sivuiset pelikirjat ovat täynnä monimutkaisia kutsuja, jotka kertovat jokaiselle pelaajalle, mitä hänen kuuluu tehdä.

Siis näin: Trips Right 255 X Block Slant H Disco Alert 12 Trap. Tai näin: Dice Right Ice Cream Alert 654 Jose.

Nuo ovat sunnuntaina pelaavan Broncosin pelinrakentajan Peyton Manningin pelikutsuja takavuosilta.

Amerikkalainen jalkapallo on jatkuvaa mittelöä älyn ja voiman välillä, pyrkimystä löytää oikeita vastakkainasetteluja. Joukkueet katsovat satoja tunteja filmiä selvittääkseen vastustajiensa pehmeimmät kohdat. Jos vaikka kulmapuolustaja on heikko, laitahyökkääjä yritetään saada hänen kanssaan yksin, ”saarelle”.

Strategisesta luonteestaan huolimatta pelissä on silti pohjimmiltaan kyse yksilöiden kamppailusta. Jotkut pelaajat ovat niin ylivoimaisia, että he repivät vastustajan pelikirjan kuvainnollisesti kappaleiksi.

Esimerkiksi New York Giantsin legendaarinen puolustaja Lawrence Taylor oli aikoinaan niin pysäyttämätön, että hän sotki koko hyökkäyksen. Kun Taylorin hidastamiseen tarvittiin jopa kolme pelaajaa, se tarkoitti avoimia ovia muille puolustajille.

Amerikkalaisen jalkapallon ehkä kiehtovin osa on vahva henkinen ulottuvuus, joka kumpuaa fyysisen väkivallan uhasta. Pelaajat maalaavat kasvonsa mustalla värillä ja psyykkaavat itseään peliä edeltävillä rituaaleilla.

”Meistä on tulossa gladiaattoreita”, sanoi lajin ehkä paras puolustaja koskaan, Ronnie Lott, leikattuaan pikkusormensa pään irti vuonna 1986. Leikkaus mahdollisti rekonstruktiivista kirurgiaa nopeamman paluun kentälle.

Pelko on alati läsnä – puolustukset ovat aina pyrkineet iskostamaan sitä hyökkääjiin. Se näkyy jo niiden kutsumanimistä: the Purple People Eaters (violetit ihmissyöjät), the Steel Curtain (teräsverho), the Monsters of the Midway (Midwayn hirviöt).

Oakland Raidersin takakenttää 1970-luvulla partioinut Jack Tatum tunnettiin lempinimellä the assassin (salamurhaaja). Chicago Bearsin tukimies Dick Butkus oli kentällä muriseva kovanaama, joka erään aikalaiskertomuksen mukaan yritti taklatessaan viedä vastustajan ”sairaalan sijaan hautausmaalle”.

Eric Dickerson, yksi historian parhaista keskushyökkääjistä, on kertonut pelanneensa aina peloissaan. Taklausten pelko kiritti Dickersonin aina lajin suuruuksien Hall of Fameen asti.

Baltimore Coltsin edesmennyt hyökkääjä John Mackey puolestaan pyrki terrorisoimaan puolustajia.

Kuuluisimmassa touchdownissaan hän murtaa kahdeksan vastustajan taklausta ja jyrää vielä joukkue­toverinsa.

”En koskaan pelännyt. Sen sijaan yritin satuttaa puolustajia”, Mackey kertoi vuosia sitten.

Vaikka laji on muuttunut turvallisemmaksi ja sivistyneemmäksi, perusasetelma on yhä sama: pohjimmiltaan kyse on yksilöiden välisestä kamppailusta, jossa mitataan pelaajien pääkopan kestävyys.

”Tämä on henkistä sodankäyntiä”, kiteytti Panthersin tähtipuolustaja Josh Norman tiistaina.

Amerikkalaisen jalkapallon nousu Yhdysvaltojen suosituimmaksi urheiluksi ei yllätä. Lajin voi karkeistaen sanoa heijastavan amerikkalaista kulttuuria, hyvässä ja pahassa.

Patrioottisuus on läpitunkevaa. Pelaajat juoksevat kentälle Yhdysvaltojen lipun kanssa. Kun kansallislaulussa päästään kliimaksiin, pyyhkäisevät ilmavoimien hävittäjät stadionin yli.

Jokaisesta jaardista käydään jatkuvaa kamppailua. Pelaajat todellakin elävät hetkessä, sillä aloitussyötöstä vihellykseen kuluu vain sekunteja.

Altavastaajia rakastetaan. Lajin mytologia on täynnä sankareita, jotka nousevat voittoon vastoin kaikkia odotuksia. Sellaisia kuin pelinrakentaja Johnny Unitas, köyhän yksinhuoltajaäidin kasvattama ­liettualais­emigrantti, joka ponnisti 1950-luvulla Pittsburghin ankarista teollisuusoloista jalkapallomaailman kuninkaaksi.

Toisin kuin koripallossa, pesäpallossa tai jääkiekossa, mestaruus ratkeaa yhdessä pelissä. Virheitä ei saa anteeksi ja vain voitolla on väliä. Broncosin Manning kantoi upeasta urastaan huolimatta pitkään luuserin leimaa, koska hän ei onnistunut voittamaan mestaruutta.

Kentällä näkyy amerikkalainen yhteiskunta pienoiskoossa – ihmisiä ja heidän tarinoitaan kaikilta elämänalueilta. Ne nousevat pintaan erityisesti Super Bowlin aikaan.

Manning tulee rikkaasta perheestä. Hänen laitahyökkääjänsä Demaryius Thomaksen äiti taas sai äskettäin armahduksen presidentti Barack Obamalta. 15 vuotta pienessä sellissä huumausainerikoksen takia viettänyt äiti arpoo yhä, uskaltaako tulla katsomaan Super Bowlia. Se olisi toinen peli, jossa hän näkee poikansa pelaavan.

Amerikkalaista on tietysti myös läpitunkeva kaupallisuus. Super Bowlista on paisunut maailman ehkä suurin urheilu­spektaakkeli. Ottelu näkyy 230 maassa. Puoliajalla esiintyvät Beyoncé ja Coldplay. 30 sekunnin mainos maksaa 5 miljoonaa dollaria. Kanansiipiä menee 1,3 miljardia. Ja niin edelleen.

Vouhotus pelin ympärillä vie helposti huomion siitä, että sunnuntai on monelle pelaajalle ainutkertainen tilaisuus nousta lajin kuolemattomien joukkoon.

Super Bowlin merkityksestä kertoo, että puolustaja Jack Youngblood pelasi sen aikoinaan murtuneella jalalla. Panthersin tukimies Thomas Davis aikoo puolestaan pukea hartiasuojat päälle, vaikka häneltä murtui käsi kaksi viikkoa sitten.

Valtavan show’n alla kyse on edelleen itse pelistä. Ja yksikään peli ei ole tärkeämpi kuin sunnuntain Super Bowl.

Super Bowl Nelosella sunnuntaiyönä kello 01.00.

Korjaus klo 13.16: Demaryius Thomaksen nimi korjattu.

Super Bowl 50

 Kalifornian Santa Clarassa kohtaavat Denver Broncos ja Carolina Panthers. Lähetys alkaa sunnuntaiyönä kello yhdeltä Nelosella.

 Amerikkalaisessa jalkapallossa kamppaillaan pallon viemisestä toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä).

 Kentän pituus on 120 jaardia. Kummallakin joukkueella on 11 pelaajan hyökkäys ja puolustus, jotka ottavat toisistaan mittaa.

 Joukkueilla on aina neljä yritystä viedä pallo 10 jaardia eteenpäin. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

 2. 2

  KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

 3. 3

  Räikkönen tällä kertaa ottavana osapuolena ikimuistoisessa radiokeskustelussa: ”Miksi olemme Bottaksen takana?”

 4. 4

  Valtteri Bottas ajoi ensimmäiseen voittoonsa – Räikkönen täydensi upean suomalaispäivän: ”Eiköhän ollut vain ajan kysymys”

 5. 5

  Se kaikkein suomalaisin tapa voittaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

 2. 2

  145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

 3. 3

  KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

 4. 4

  Valtteri Bottas ajoi ensimmäiseen voittoonsa – Räikkönen täydensi upean suomalaispäivän: ”Eiköhän ollut vain ajan kysymys”

 5. 5

  Joshua tyrmäsi Klitškon ja tukki arvostelijoiden suut: ”Tulin satuttamaan häntä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 2. 2

  Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

 3. 3

  145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

 4. 4

  KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

 5. 5

  Valtteri Bottas ajoi ensimmäiseen voittoonsa – Räikkönen täydensi upean suomalaispäivän: ”Eiköhän ollut vain ajan kysymys”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  4. 4

   Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   Glada vappen! Helan går! Suomenruotsalaisilla on omat vappuperinteensä – näin he juhlivat

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

  9. 9

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  10. 10

   Räikkönen tällä kertaa ottavana osapuolena ikimuistoisessa radiokeskustelussa: ”Miksi olemme Bottaksen takana?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  5. 5

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  8. 8

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  9. 9

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  10. 10

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää