Valikko
Urheilu

Super Bowl pelataan tänä yönä – mestaruusottelu heijastaa amerikkalaisen kulttuurin hienoimpia ja synkimpiä puolia

Amerikkalaisen jalkapallokauden huipentuma pelataan nyt jo 50. kerran

Sunnuntaina on taas se aika vuodesta, kun Yhdysvallat pysähtyy.

Amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n mestaruusottelu Super Bowl pelataan 50. kerran. Lähes kahdensadan miljoonan amerikkalaisen odotetaan katsovan Denver Broncosin ja Carolina Panthersin kamppailua.

Joukkueet kamppailevat pallon viemisestä 120 jaardia pitkän kentän yli toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä). Yhdentoista pelaajan hyökkäykset ja puolustukset ottavat vuoronperään toisistaan mittaa. Joukkueilla on aina neljä yritystä edetä 10 jaardia. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Siinä säännöt urheilulajiin, josta on tullut Yhdysvaltain suosituin. Se on jättänyt jälkeensä niin jalkapallon, jääkiekon, koripallon kuin baseballinkin.

Miksi?

Entisenä pelaajana tekee mieli hakea selitystä lajin hienoudesta. Amerikkalaisessa jalkapallossa yhdistyy poikkeuksellisesti strateginen ulottuvuus ja alkukantainen fyysinen kamppailu.

Jokaisella pelaajalla on oma tehtävänsä, jota ei kukaan muu voi oikein hoitaa. Se korostaa saumattoman joukkuepelin tärkeyttä. Samalla koko kenttä muodostuu kahden pelaajan välisistä yhteenotoista: laitahyökkääjä ja kulmapuolustaja, keskushyökkääjä ja tukimies, puolustuksen ja hyökkäyksen linjamies. Näin syntyy alastomia hetkiä, aitoja kaksinkamppailuja.

”Kun linjaan aukeaa reikä, ja vastakkain ovat vain minä ja keskushyökkääjä, tilanteesta tulee henkilökohtainen”, kommentoi taannoin Ray Lewis, yksi historian parhaista tukimiehistä.

Samalla strateginen elementti on alati läsnä. Joukkueiden jopa 700-sivuiset pelikirjat ovat täynnä monimutkaisia kutsuja, jotka kertovat jokaiselle pelaajalle, mitä hänen kuuluu tehdä.

Siis näin: Trips Right 255 X Block Slant H Disco Alert 12 Trap. Tai näin: Dice Right Ice Cream Alert 654 Jose.

Nuo ovat sunnuntaina pelaavan Broncosin pelinrakentajan Peyton Manningin pelikutsuja takavuosilta.

Amerikkalainen jalkapallo on jatkuvaa mittelöä älyn ja voiman välillä, pyrkimystä löytää oikeita vastakkainasetteluja. Joukkueet katsovat satoja tunteja filmiä selvittääkseen vastustajiensa pehmeimmät kohdat. Jos vaikka kulmapuolustaja on heikko, laitahyökkääjä yritetään saada hänen kanssaan yksin, ”saarelle”.

Strategisesta luonteestaan huolimatta pelissä on silti pohjimmiltaan kyse yksilöiden kamppailusta. Jotkut pelaajat ovat niin ylivoimaisia, että he repivät vastustajan pelikirjan kuvainnollisesti kappaleiksi.

Esimerkiksi New York Giantsin legendaarinen puolustaja Lawrence Taylor oli aikoinaan niin pysäyttämätön, että hän sotki koko hyökkäyksen. Kun Taylorin hidastamiseen tarvittiin jopa kolme pelaajaa, se tarkoitti avoimia ovia muille puolustajille.

Amerikkalaisen jalkapallon ehkä kiehtovin osa on vahva henkinen ulottuvuus, joka kumpuaa fyysisen väkivallan uhasta. Pelaajat maalaavat kasvonsa mustalla värillä ja psyykkaavat itseään peliä edeltävillä rituaaleilla.

”Meistä on tulossa gladiaattoreita”, sanoi lajin ehkä paras puolustaja koskaan, Ronnie Lott, leikattuaan pikkusormensa pään irti vuonna 1986. Leikkaus mahdollisti rekonstruktiivista kirurgiaa nopeamman paluun kentälle.

Pelko on alati läsnä – puolustukset ovat aina pyrkineet iskostamaan sitä hyökkääjiin. Se näkyy jo niiden kutsumanimistä: the Purple People Eaters (violetit ihmissyöjät), the Steel Curtain (teräsverho), the Monsters of the Midway (Midwayn hirviöt).

Oakland Raidersin takakenttää 1970-luvulla partioinut Jack Tatum tunnettiin lempinimellä the assassin (salamurhaaja). Chicago Bearsin tukimies Dick Butkus oli kentällä muriseva kovanaama, joka erään aikalaiskertomuksen mukaan yritti taklatessaan viedä vastustajan ”sairaalan sijaan hautausmaalle”.

Eric Dickerson, yksi historian parhaista keskushyökkääjistä, on kertonut pelanneensa aina peloissaan. Taklausten pelko kiritti Dickersonin aina lajin suuruuksien Hall of Fameen asti.

Baltimore Coltsin edesmennyt hyökkääjä John Mackey puolestaan pyrki terrorisoimaan puolustajia.

Kuuluisimmassa touchdownissaan hän murtaa kahdeksan vastustajan taklausta ja jyrää vielä joukkue­toverinsa.

”En koskaan pelännyt. Sen sijaan yritin satuttaa puolustajia”, Mackey kertoi vuosia sitten.

Vaikka laji on muuttunut turvallisemmaksi ja sivistyneemmäksi, perusasetelma on yhä sama: pohjimmiltaan kyse on yksilöiden välisestä kamppailusta, jossa mitataan pelaajien pääkopan kestävyys.

”Tämä on henkistä sodankäyntiä”, kiteytti Panthersin tähtipuolustaja Josh Norman tiistaina.

Amerikkalaisen jalkapallon nousu Yhdysvaltojen suosituimmaksi urheiluksi ei yllätä. Lajin voi karkeistaen sanoa heijastavan amerikkalaista kulttuuria, hyvässä ja pahassa.

Patrioottisuus on läpitunkevaa. Pelaajat juoksevat kentälle Yhdysvaltojen lipun kanssa. Kun kansallislaulussa päästään kliimaksiin, pyyhkäisevät ilmavoimien hävittäjät stadionin yli.

Jokaisesta jaardista käydään jatkuvaa kamppailua. Pelaajat todellakin elävät hetkessä, sillä aloitussyötöstä vihellykseen kuluu vain sekunteja.

Altavastaajia rakastetaan. Lajin mytologia on täynnä sankareita, jotka nousevat voittoon vastoin kaikkia odotuksia. Sellaisia kuin pelinrakentaja Johnny Unitas, köyhän yksinhuoltajaäidin kasvattama ­liettualais­emigrantti, joka ponnisti 1950-luvulla Pittsburghin ankarista teollisuusoloista jalkapallomaailman kuninkaaksi.

Toisin kuin koripallossa, pesäpallossa tai jääkiekossa, mestaruus ratkeaa yhdessä pelissä. Virheitä ei saa anteeksi ja vain voitolla on väliä. Broncosin Manning kantoi upeasta urastaan huolimatta pitkään luuserin leimaa, koska hän ei onnistunut voittamaan mestaruutta.

Kentällä näkyy amerikkalainen yhteiskunta pienoiskoossa – ihmisiä ja heidän tarinoitaan kaikilta elämänalueilta. Ne nousevat pintaan erityisesti Super Bowlin aikaan.

Manning tulee rikkaasta perheestä. Hänen laitahyökkääjänsä Demaryius Thomaksen äiti taas sai äskettäin armahduksen presidentti Barack Obamalta. 15 vuotta pienessä sellissä huumausainerikoksen takia viettänyt äiti arpoo yhä, uskaltaako tulla katsomaan Super Bowlia. Se olisi toinen peli, jossa hän näkee poikansa pelaavan.

Amerikkalaista on tietysti myös läpitunkeva kaupallisuus. Super Bowlista on paisunut maailman ehkä suurin urheilu­spektaakkeli. Ottelu näkyy 230 maassa. Puoliajalla esiintyvät Beyoncé ja Coldplay. 30 sekunnin mainos maksaa 5 miljoonaa dollaria. Kanansiipiä menee 1,3 miljardia. Ja niin edelleen.

Vouhotus pelin ympärillä vie helposti huomion siitä, että sunnuntai on monelle pelaajalle ainutkertainen tilaisuus nousta lajin kuolemattomien joukkoon.

Super Bowlin merkityksestä kertoo, että puolustaja Jack Youngblood pelasi sen aikoinaan murtuneella jalalla. Panthersin tukimies Thomas Davis aikoo puolestaan pukea hartiasuojat päälle, vaikka häneltä murtui käsi kaksi viikkoa sitten.

Valtavan show’n alla kyse on edelleen itse pelistä. Ja yksikään peli ei ole tärkeämpi kuin sunnuntain Super Bowl.

Super Bowl Nelosella sunnuntaiyönä kello 01.00.

Korjaus klo 13.16: Demaryius Thomaksen nimi korjattu.

Super Bowl 50

 Kalifornian Santa Clarassa kohtaavat Denver Broncos ja Carolina Panthers. Lähetys alkaa sunnuntaiyönä kello yhdeltä Nelosella.

 Amerikkalaisessa jalkapallossa kamppaillaan pallon viemisestä toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä).

 Kentän pituus on 120 jaardia. Kummallakin joukkueella on 11 pelaajan hyökkäys ja puolustus, jotka ottavat toisistaan mittaa.

 Joukkueilla on aina neljä yritystä viedä pallo 10 jaardia eteenpäin. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  HJK koki suuren helpotuksen – 17-vuotias debytantti vakuutti

 3. 3

  Jordan Spieth valloitti golfin legendaarisen The Openin – ylsi kovaan temppuun historian toisena miehenä

 4. 4

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 5. 5

  Viivi Lehikoinen aitoi 19-vuotiaiden EM-pronssia hurjalla ennätysparannuksella: ”Tuo aika oli hirveä yllätys”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  Swimrun toi kuhinaa saaristomaisemaan – ”Näissä kisoissa pääsee harvinaisen hienoihin paikkoihin”

 3. 3

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 4. 4

  Politiikkaan sukeltanut Ari-Pekka Liukkonen kauhoo ennätystahdissa – sekä Touko Aalto että Ville Niinistö halusivat huippu-uimarin vihreisiin

 5. 5

  Tennistähti Boris Beckerin kukistaja menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 3. 3

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  8. 8

   Päihtyneitä kuljettajia liikkuu juuri nyt maanteillä muuta vuotta enemmän – katso, moniko rattijuoppo on jäänyt kiinni kotikunnassasi tänä vuonna

  9. 9

   Yhdysvaltain uusi rauhanneuvottelija syytti Venäjää taisteluista Itä-Ukrainassa – Haluaisi Trumpin tarjoavan Ukrainan käyttöön tappavia aseita

  10. 10

   Vladimir Putin on kokenut koiraihminen, mutta aina hän ei käyttäydy vastuullisen koiranomistajan lailla – Putinin Konni päätyi luontonsa vastaisesti pelottelutehtäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää