Valikko
Urheilu

Super Bowl pelataan tänä yönä – mestaruusottelu heijastaa amerikkalaisen kulttuurin hienoimpia ja synkimpiä puolia

Amerikkalaisen jalkapallokauden huipentuma pelataan nyt jo 50. kerran

Sunnuntaina on taas se aika vuodesta, kun Yhdysvallat pysähtyy.

Amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n mestaruusottelu Super Bowl pelataan 50. kerran. Lähes kahdensadan miljoonan amerikkalaisen odotetaan katsovan Denver Broncosin ja Carolina Panthersin kamppailua.

Joukkueet kamppailevat pallon viemisestä 120 jaardia pitkän kentän yli toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä). Yhdentoista pelaajan hyökkäykset ja puolustukset ottavat vuoronperään toisistaan mittaa. Joukkueilla on aina neljä yritystä edetä 10 jaardia. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Siinä säännöt urheilulajiin, josta on tullut Yhdysvaltain suosituin. Se on jättänyt jälkeensä niin jalkapallon, jääkiekon, koripallon kuin baseballinkin.

Miksi?

Entisenä pelaajana tekee mieli hakea selitystä lajin hienoudesta. Amerikkalaisessa jalkapallossa yhdistyy poikkeuksellisesti strateginen ulottuvuus ja alkukantainen fyysinen kamppailu.

Jokaisella pelaajalla on oma tehtävänsä, jota ei kukaan muu voi oikein hoitaa. Se korostaa saumattoman joukkuepelin tärkeyttä. Samalla koko kenttä muodostuu kahden pelaajan välisistä yhteenotoista: laitahyökkääjä ja kulmapuolustaja, keskushyökkääjä ja tukimies, puolustuksen ja hyökkäyksen linjamies. Näin syntyy alastomia hetkiä, aitoja kaksinkamppailuja.

”Kun linjaan aukeaa reikä, ja vastakkain ovat vain minä ja keskushyökkääjä, tilanteesta tulee henkilökohtainen”, kommentoi taannoin Ray Lewis, yksi historian parhaista tukimiehistä.

Samalla strateginen elementti on alati läsnä. Joukkueiden jopa 700-sivuiset pelikirjat ovat täynnä monimutkaisia kutsuja, jotka kertovat jokaiselle pelaajalle, mitä hänen kuuluu tehdä.

Siis näin: Trips Right 255 X Block Slant H Disco Alert 12 Trap. Tai näin: Dice Right Ice Cream Alert 654 Jose.

Nuo ovat sunnuntaina pelaavan Broncosin pelinrakentajan Peyton Manningin pelikutsuja takavuosilta.

Amerikkalainen jalkapallo on jatkuvaa mittelöä älyn ja voiman välillä, pyrkimystä löytää oikeita vastakkainasetteluja. Joukkueet katsovat satoja tunteja filmiä selvittääkseen vastustajiensa pehmeimmät kohdat. Jos vaikka kulmapuolustaja on heikko, laitahyökkääjä yritetään saada hänen kanssaan yksin, ”saarelle”.

Strategisesta luonteestaan huolimatta pelissä on silti pohjimmiltaan kyse yksilöiden kamppailusta. Jotkut pelaajat ovat niin ylivoimaisia, että he repivät vastustajan pelikirjan kuvainnollisesti kappaleiksi.

Esimerkiksi New York Giantsin legendaarinen puolustaja Lawrence Taylor oli aikoinaan niin pysäyttämätön, että hän sotki koko hyökkäyksen. Kun Taylorin hidastamiseen tarvittiin jopa kolme pelaajaa, se tarkoitti avoimia ovia muille puolustajille.

Amerikkalaisen jalkapallon ehkä kiehtovin osa on vahva henkinen ulottuvuus, joka kumpuaa fyysisen väkivallan uhasta. Pelaajat maalaavat kasvonsa mustalla värillä ja psyykkaavat itseään peliä edeltävillä rituaaleilla.

”Meistä on tulossa gladiaattoreita”, sanoi lajin ehkä paras puolustaja koskaan, Ronnie Lott, leikattuaan pikkusormensa pään irti vuonna 1986. Leikkaus mahdollisti rekonstruktiivista kirurgiaa nopeamman paluun kentälle.

Pelko on alati läsnä – puolustukset ovat aina pyrkineet iskostamaan sitä hyökkääjiin. Se näkyy jo niiden kutsumanimistä: the Purple People Eaters (violetit ihmissyöjät), the Steel Curtain (teräsverho), the Monsters of the Midway (Midwayn hirviöt).

Oakland Raidersin takakenttää 1970-luvulla partioinut Jack Tatum tunnettiin lempinimellä the assassin (salamurhaaja). Chicago Bearsin tukimies Dick Butkus oli kentällä muriseva kovanaama, joka erään aikalaiskertomuksen mukaan yritti taklatessaan viedä vastustajan ”sairaalan sijaan hautausmaalle”.

Eric Dickerson, yksi historian parhaista keskushyökkääjistä, on kertonut pelanneensa aina peloissaan. Taklausten pelko kiritti Dickersonin aina lajin suuruuksien Hall of Fameen asti.

Baltimore Coltsin edesmennyt hyökkääjä John Mackey puolestaan pyrki terrorisoimaan puolustajia.

Kuuluisimmassa touchdownissaan hän murtaa kahdeksan vastustajan taklausta ja jyrää vielä joukkue­toverinsa.

”En koskaan pelännyt. Sen sijaan yritin satuttaa puolustajia”, Mackey kertoi vuosia sitten.

Vaikka laji on muuttunut turvallisemmaksi ja sivistyneemmäksi, perusasetelma on yhä sama: pohjimmiltaan kyse on yksilöiden välisestä kamppailusta, jossa mitataan pelaajien pääkopan kestävyys.

”Tämä on henkistä sodankäyntiä”, kiteytti Panthersin tähtipuolustaja Josh Norman tiistaina.

Amerikkalaisen jalkapallon nousu Yhdysvaltojen suosituimmaksi urheiluksi ei yllätä. Lajin voi karkeistaen sanoa heijastavan amerikkalaista kulttuuria, hyvässä ja pahassa.

Patrioottisuus on läpitunkevaa. Pelaajat juoksevat kentälle Yhdysvaltojen lipun kanssa. Kun kansallislaulussa päästään kliimaksiin, pyyhkäisevät ilmavoimien hävittäjät stadionin yli.

Jokaisesta jaardista käydään jatkuvaa kamppailua. Pelaajat todellakin elävät hetkessä, sillä aloitussyötöstä vihellykseen kuluu vain sekunteja.

Altavastaajia rakastetaan. Lajin mytologia on täynnä sankareita, jotka nousevat voittoon vastoin kaikkia odotuksia. Sellaisia kuin pelinrakentaja Johnny Unitas, köyhän yksinhuoltajaäidin kasvattama ­liettualais­emigrantti, joka ponnisti 1950-luvulla Pittsburghin ankarista teollisuusoloista jalkapallomaailman kuninkaaksi.

Toisin kuin koripallossa, pesäpallossa tai jääkiekossa, mestaruus ratkeaa yhdessä pelissä. Virheitä ei saa anteeksi ja vain voitolla on väliä. Broncosin Manning kantoi upeasta urastaan huolimatta pitkään luuserin leimaa, koska hän ei onnistunut voittamaan mestaruutta.

Kentällä näkyy amerikkalainen yhteiskunta pienoiskoossa – ihmisiä ja heidän tarinoitaan kaikilta elämänalueilta. Ne nousevat pintaan erityisesti Super Bowlin aikaan.

Manning tulee rikkaasta perheestä. Hänen laitahyökkääjänsä Demaryius Thomaksen äiti taas sai äskettäin armahduksen presidentti Barack Obamalta. 15 vuotta pienessä sellissä huumausainerikoksen takia viettänyt äiti arpoo yhä, uskaltaako tulla katsomaan Super Bowlia. Se olisi toinen peli, jossa hän näkee poikansa pelaavan.

Amerikkalaista on tietysti myös läpitunkeva kaupallisuus. Super Bowlista on paisunut maailman ehkä suurin urheilu­spektaakkeli. Ottelu näkyy 230 maassa. Puoliajalla esiintyvät Beyoncé ja Coldplay. 30 sekunnin mainos maksaa 5 miljoonaa dollaria. Kanansiipiä menee 1,3 miljardia. Ja niin edelleen.

Vouhotus pelin ympärillä vie helposti huomion siitä, että sunnuntai on monelle pelaajalle ainutkertainen tilaisuus nousta lajin kuolemattomien joukkoon.

Super Bowlin merkityksestä kertoo, että puolustaja Jack Youngblood pelasi sen aikoinaan murtuneella jalalla. Panthersin tukimies Thomas Davis aikoo puolestaan pukea hartiasuojat päälle, vaikka häneltä murtui käsi kaksi viikkoa sitten.

Valtavan show’n alla kyse on edelleen itse pelistä. Ja yksikään peli ei ole tärkeämpi kuin sunnuntain Super Bowl.

Super Bowl Nelosella sunnuntaiyönä kello 01.00.

Korjaus klo 13.16: Demaryius Thomaksen nimi korjattu.

Super Bowl 50

 Kalifornian Santa Clarassa kohtaavat Denver Broncos ja Carolina Panthers. Lähetys alkaa sunnuntaiyönä kello yhdeltä Nelosella.

 Amerikkalaisessa jalkapallossa kamppaillaan pallon viemisestä toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä).

 Kentän pituus on 120 jaardia. Kummallakin joukkueella on 11 pelaajan hyökkäys ja puolustus, jotka ottavat toisistaan mittaa.

 Joukkueilla on aina neljä yritystä viedä pallo 10 jaardia eteenpäin. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Benedek Oláhin jalasta löydettiin hermokasvain –”Ensimmäisellä vessareissulla etenin 30 senttiä kerrallaan”

 2. 2

  Hiihtäjä Kerttu Niskanen haki jytyä jalkoihin yhdistetyn urheilijoilta poimituilla ideoilla – ”Mäkeen en ole siirtymässä”

 3. 3

  Venäläismedia: Roman Eremenko odottaa valituksensa käsittelyä Helsingissä

 4. 4

  Entinen Tapparan pakki Nick Plastino kehui vuolaasti Patrik Lainetta – ”Hän on tullut myrskyn lailla NHL:ään”

 5. 5

  Ari-Pekka Liukkonen selviytyi 50 metrin vapaauinnin MM-loppukilpailuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  HIFK:n päävalmentaja Antti Muurinen haluaa seuraa vailla olevan Mikael Forssellin tähtirintoihin – ”Hän sanoi, että tämä ei ole rahakysymys”

 2. 2

  Saksan inhotuimpiin kuuluvat joukkueet kohtaavat lauantaina – Bundesliigan kärkijoukkueella ja jumbolla yhteistä on myös antelias sponsori

 3. 3

  Roman Eremenko jätti valituksen kahden vuoden kilpailukiellostaan

 4. 4

  NHL:n tähdistöottelun vitsinä pidetty John Scott lopettaa uransa

 5. 5

  Entinen Tapparan pakki Nick Plastino kehui vuolaasti Patrik Lainetta – ”Hän on tullut myrskyn lailla NHL:ään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 2. 2

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 3. 3

  Rosberg tarjoutui tekemään Hamiltonille töitä – ”Soita minulle”

 4. 4

  Patrik Laine palasi maalipörssin kärkeen

 5. 5

  HIFK:n päävalmentaja Antti Muurinen haluaa seuraa vailla olevan Mikael Forssellin tähtirintoihin – ”Hän sanoi, että tämä ei ole rahakysymys”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  3. 3

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  4. 4

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  5. 5

   Palovaroittimet olivat jatkuva huolenaihe Vuosaaren palotalossa – turmakodissa ei ilmeisesti ollut varoitinta

  6. 6

   Turkisala järkyttyi S-ryhmän turkiskiellosta: ”Kyllä tämä päätös ihmetyttää turkiselinkeinoa ja maaseudun ihmisiä”

  7. 7

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  8. 8

   Perussuomalaisia äänestäneitä on palannut Sdp:n kannattajiksi – hinta on ollut kuitenkin kova

  9. 9

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  10. 10

   Elossa on yhä satojatuhansia ihmisiä, jotka selvisivät keskitysleiriltä – Kuukausiliite kertoo natsien uhrien järkyttävistä kohtaloista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  5. 5

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  8. 8

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  9. 9

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  10. 10

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää