Valikko
Urheilu

Tero Pitkämäen ura jatkuu kropan ehdoilla – ilman penkkipunnerrusta

Tero Pitkämäki ei enää harjoittele liikaa, kuten hän teki nuorena keihään­heittäjänä. Jos terveys kestää, keihäs lentää ainakin vielä vuoteen 2017.

Seinäjoki

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki on kiitellyt monta kertaa sitä päivää, kun hän päätti jatkaa uraansa.

Pitkämäki kyllästyi kilpailemiseen, heittämiseen ja harjoitteluun Lontoon olympialaisten jälkeen 2012.

Kultamitali meni kuin alennusmyynnissä, kun Trinidadin Keshorn Walcott voitti tuloksella 84,58.

Pitkämäki jäi viidenneksi 82,80 metrin heitolla. Lopettaminen oli lähellä.

”Oli alamäkeä alamäen perään. Oli pientä masennuksen tynkää heittämiseen. Sen jälkeen olen kuunnellut kroppaa ja mennyt paljon sen ehdoilla”, sanoo Pitkämäki, joka onnekseen voitti olympiakauden päätteeksi kaksi Timanttiliigan kisaa.

”Siitä lähti uusi alku, lyhyen tähtäimen eteneminen.”

Lyhyen tähtäimen eteneminen jatkuu hyvällä mallilla viidettä vuotta. Edessä on jälleen iso arvokisavuosi, kun on EM-kilpailut ja olympialaiset Riossa.

Luvassa on myös Uuden alun kuudes vuosi: Pitkämäki sanoo HS:n haastattelussa jatkavansa uraansa vuoteen 2017.

Silloin hänellä on erinomainen mahdollisuus kuitata Lontoon olympialaisten pettymys MM-kullalla – samalla heittopaikalla. Sen jälkeen tulevaisuus on auki.

Pitkämäki on nykyaikainen urheilija. Hän on valmistunut sähköinsinööriksi. Lopputyönsä hän teki aurinkoenergian tuottamisesta.

Vaihtoehtoinen energia kiinnostaa Pitkämäkeä yhä, mutta on liian aikaista sanoa, olisiko siitä hänelle ammatiksi.

Mitään kiirettä asialla ei ole. Sukan varteen on jäänyt vuosien työn ja seitsemän arvokisa­mitalin jälkeen sen verran ­säästöjä, ettei hänen tarvitse mennä töihin seuraavana päivänä, kun heittäminen joku päivä loppuu.

”Myös sijoittaminen kiinnostaa. Pörssissä on oma viehätyksensä”, kertoo Pitkämäki.

Enkä jotain urheilun parissa?

”Sitä on vaikea sanoa. Entisistä urheilijoista tulee harvoin hyviä valmentajia.”

Kevättalvi on keihäänheittäjälle tärkeää aikaa. Nyt rakennetaan sitä kuntopohjaa, jonka päälle tulevan kesän pitkät kaaret rakentuvat.

Kuluva talvi on mennyt hyvin. Pitkämäki on harjoitellut terveenä ja matkustaa ensi viikolla vajaan kuukauden leirille Etelä-Arikan Potchefstroomiin, jo seitsemättä kertaa.

Viime vuonna vastaava leiri meni osin pilalle, kun Pitkämäki sai ärhäkän vatsataudin.

”Se vei voimat.”

Pitkämäki oli viime vuonna matkassa perheensä kanssa, mutta avovaimo Niina Kelo jää nyt kotiin kaksivuotiaan Jimi-pojan kanssa. Perheeseen on tulossa toinen lapsi kesällä.

”Ei kannata riskeerata raskautta, kun maailmalla on sitä zikavirusta”, vakavoituu Pitkämäki.

33-vuotias Pitkämäki arvelee harjoitelleensa nuorempana vähän liikaakin. Nyt mennään terveys edellä. Hän sanoo harjoittelevansa määrällisesti 40 prosenttia vähemmän kuin huippuvuosina.

”Terveys on a&o. Jos tulee paha loukkaantuminen, siitä on vaikea enää toipua. Mitään en säästele enkä vedä millään säästöliekillä, mutta tulee parempi lopputulos, kun on varaa laskea harjoittelun määrää.”

Tapaamispäivänä Pitkämäen aamuohjelmassa oli kuntopallon heittoa ja juoksua. Illalla oli lenkki.

Kotinsa alakerran punttisalilla hän käy pari kertaa viikossa. Tyypillinen harjoitus on vetää käsivarsilla 70–140 kilon painoja leukaa kohti. Yhdessä sarjassa on kuusi vetoa. Sarja tehdään kolme kertaa.

Mikä on keihäänheittäjän tärkein lihas?

”Lapalihas. Hauis on mitättömin.”

Heittäjien suosimaa penkkipunnerrusta hän ei tee enää ollenkaan. ”Se loppui viime vuoteen, kun niskasta luiskahti hermo.”

Keihästä Pitkämäki on heittänyt talvella Kuortaneen hallissa. ”Teen enemmän vauhtijuoksuja keihään kanssa kuin ennen. Se harjoittelu on lisääntynyt, samoin liikkuvuuden treenaaminen.”

Kilpailukausi alkaa 15. toukokuuta Timanttiliigan kisalla Shanghaissa. Pitkämäki puolustaa Timanttiliigassa keihäänheiton kokonaiskilpailun voittoa.

Kauden ohjelmassa on viisi Timanttiliigan osakilpailua. Pitkämäki ei lähde aikaeron takia Yhdysvaltojen Eugeneen toukokuun lopussa, vaikka kisajärjestäjät ovat houkutelleet häntä paikalle jo viime vuoden puolella.

Lontoon Timanttiliigan aikana heinäkuussa keihäsmiehet kilpailevat Kalevan kisoissa Oulussa. Tähän velvoittavat urheilijasopimukset Suomen Urheiluliiton kanssa.

Monessa arvokilpailussa Pitkämäki on heittänyt vaivaisena. Milloin on ollut kipeä kylki, milloin jalka, milloin varvas ja milloin on ollut kuumetta.

Loukkaantumiset kisassa ovat aina ikäviä yllätyksiä. ”Myös virheiden kautta sattuu paljon. Virheet pitää osata ennakoida. Ei kannata lyödä päätään seinään monta kertaa.”

Yksi sitkeä vaiva on ollut tukijalan ukkovarpaan kynsi. Heittäessä siihen kohdistuu noin 700 kilon voimakas paine sillä seurauksella, että kynsi painuu varpaan sisään.

Se on hyvin kivuliasta. ”Olen mieluummin hajottanut kynnen kevään leirillä kuin kauden aikana kilpailussa. Kannattaisi varmaan lyödä se vasaralla sisään. Kynsi paukahtaa hajalle joka vuosi”, naurahtaa Pitkämäki.

Ilmajokinen valittiin kolmannen kerran Vuoden urheilijaksi. Pitkämäki sanoo arvostavansa valintaa korkealle, vaikka se sai sosiaalisessa mediassa paljon arvostelua.

Väärin valittu, sanottiin.

Kuinka paljon sinua loukkasi, ettei valintaasi arvostettu? Timanttiliigan lisäksi voitit myös MM-pronssia.

”Osasin odottaa, että valinnasta tulee arvostelua. Valinta oli kunnia-asia. En lukenut valintani jälkeen yhtään juttua, vaan palasin nopeasti treenin pariin. En seuraa sosiaalista mediaa. Siellä on kovin helppoa esittää mielipiteitä.”

TV5:llä alkoi tällä viikolla ohjelma Mertaranta ja Legendat, jossa entiset huippu-urheilijat kertovat elämästään sekä jakavat iloja ja murheitaan.

Voisitko ajatella, että sinut nähtäisiin jonain päivänä tässä urheilijoiden Vain elämää -sarjassa?

”En lähde kovin helposti tai mielelläni avaamaan tunteitani koko kansalle. Ei ole tarvetta lähteä vuodattamaan. Ajattelen silti katsoa.”

Tero Pitkämäki

 Syntynyt 19. joulukuuta 1982 Ilmajoella.

 Asuinpaikka Ilmajoki.

 195 cm / 92 kg.

 Valmentaja Hannu Kangas.

 Ennätys 91,53, heitetty Kuortaneella 26. kesäkuuta 2005.

 MM-kulta (2007), MM-hopea (2013), MM-pronssi (2015), olympiapronssia (2008), EM-hopea (2006) ja kaksi EM-pronssia (2010 ja 2014).

 Vuoden urheilija Suomessa 2007, 2013 ja 2015.

 Perhe: avopuoliso Niina Kelo ja 2-vuotias Jimi-poika. Toinen lapsi tulossa.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Bakun katurata tarjoaa omintakeisen haasteen – Räikkönen ja Bottas kisaavat voitosta

 2. 2

  Kimi Räikkösen entinen tallikaveri jatkaa uraansa Pohjois-Amerikassa: ”Olen todella iloinen”

 3. 3

  Valtteri Bottaksen ME-nopeus voi olla pitkään voittamaton: ”En usko, että näillä autoilla sitä lyödään”

 4. 4

  Sopimukseton tilanne tuttu Bottakselle: ”Minulla on ihan normaali olo”

 5. 5

  Valioliiganousija mellastaa markkinoilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 2. 2

  Nyt on Lauri Markkasen tähtihetki ja tilipäivä: ”Jos olisin valmentaja, kuolaisin innosta ajatellessani, mitä kaikkea Lauri voi joukkueelle tarjota”

 3. 3

  Patrik Laine kärsi tyrmäystappion NHL:n palkintogaalassa, Ruotsissa ihmetellään Erik Karlssonin kohtaloa

 4. 4

  Suomalaislupaus Lauri Markkanen söi ison pihvin NBA-legendan kanssa New Yorkissa – varaustilaisuuden alla ilma on sakeana huhuja

 5. 5

  Valtteri Bottaksen ME-nopeus voi olla pitkään voittamaton: ”En usko, että näillä autoilla sitä lyödään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimon maailmanympäri­purjehdus oli yhden miehen hullu show – hammas piti poistaa hohtimilla ja mukana oli kymmenen herätyskelloa

 2. 2

  Helenius sai dieselkoneensa käyntiin – Tallinnasta tuli kotiin mestaruusvyö, vaikka alakynteen jäänyt vastustaja alkoi otella likaisesti

 3. 3

  Lähteet: Cristiano Ronaldo raivoissaan – päättänyt jättää Real Madridin

 4. 4

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 5. 5

  Karhu tappoi 16-vuotiaan pojan kesken polku­juoksukisan Alaskassa – asiantuntija videolla: ”Todennäköisyys on sama kuin saada salamanisku”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  3. 3

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  4. 4

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Republikaani­senaattorit julkistivat korvaajansa Obamacarelle – käytännössä lakiesitys siirtäisi rahaa köyhien terveydenhuollosta rikkaiden verohelpotuksiin

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  6. 6

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  7. 7

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää