Valikko
Urheilu

Tero Pitkämäen ura jatkuu kropan ehdoilla – ilman penkkipunnerrusta

Tero Pitkämäki ei enää harjoittele liikaa, kuten hän teki nuorena keihään­heittäjänä. Jos terveys kestää, keihäs lentää ainakin vielä vuoteen 2017.

Seinäjoki

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki on kiitellyt monta kertaa sitä päivää, kun hän päätti jatkaa uraansa.

Pitkämäki kyllästyi kilpailemiseen, heittämiseen ja harjoitteluun Lontoon olympialaisten jälkeen 2012.

Kultamitali meni kuin alennusmyynnissä, kun Trinidadin Keshorn Walcott voitti tuloksella 84,58.

Pitkämäki jäi viidenneksi 82,80 metrin heitolla. Lopettaminen oli lähellä.

”Oli alamäkeä alamäen perään. Oli pientä masennuksen tynkää heittämiseen. Sen jälkeen olen kuunnellut kroppaa ja mennyt paljon sen ehdoilla”, sanoo Pitkämäki, joka onnekseen voitti olympiakauden päätteeksi kaksi Timanttiliigan kisaa.

”Siitä lähti uusi alku, lyhyen tähtäimen eteneminen.”

Lyhyen tähtäimen eteneminen jatkuu hyvällä mallilla viidettä vuotta. Edessä on jälleen iso arvokisavuosi, kun on EM-kilpailut ja olympialaiset Riossa.

Luvassa on myös Uuden alun kuudes vuosi: Pitkämäki sanoo HS:n haastattelussa jatkavansa uraansa vuoteen 2017.

Silloin hänellä on erinomainen mahdollisuus kuitata Lontoon olympialaisten pettymys MM-kullalla – samalla heittopaikalla. Sen jälkeen tulevaisuus on auki.

Pitkämäki on nykyaikainen urheilija. Hän on valmistunut sähköinsinööriksi. Lopputyönsä hän teki aurinkoenergian tuottamisesta.

Vaihtoehtoinen energia kiinnostaa Pitkämäkeä yhä, mutta on liian aikaista sanoa, olisiko siitä hänelle ammatiksi.

Mitään kiirettä asialla ei ole. Sukan varteen on jäänyt vuosien työn ja seitsemän arvokisa­mitalin jälkeen sen verran ­säästöjä, ettei hänen tarvitse mennä töihin seuraavana päivänä, kun heittäminen joku päivä loppuu.

”Myös sijoittaminen kiinnostaa. Pörssissä on oma viehätyksensä”, kertoo Pitkämäki.

Enkä jotain urheilun parissa?

”Sitä on vaikea sanoa. Entisistä urheilijoista tulee harvoin hyviä valmentajia.”

Kevättalvi on keihäänheittäjälle tärkeää aikaa. Nyt rakennetaan sitä kuntopohjaa, jonka päälle tulevan kesän pitkät kaaret rakentuvat.

Kuluva talvi on mennyt hyvin. Pitkämäki on harjoitellut terveenä ja matkustaa ensi viikolla vajaan kuukauden leirille Etelä-Arikan Potchefstroomiin, jo seitsemättä kertaa.

Viime vuonna vastaava leiri meni osin pilalle, kun Pitkämäki sai ärhäkän vatsataudin.

”Se vei voimat.”

Pitkämäki oli viime vuonna matkassa perheensä kanssa, mutta avovaimo Niina Kelo jää nyt kotiin kaksivuotiaan Jimi-pojan kanssa. Perheeseen on tulossa toinen lapsi kesällä.

”Ei kannata riskeerata raskautta, kun maailmalla on sitä zikavirusta”, vakavoituu Pitkämäki.

33-vuotias Pitkämäki arvelee harjoitelleensa nuorempana vähän liikaakin. Nyt mennään terveys edellä. Hän sanoo harjoittelevansa määrällisesti 40 prosenttia vähemmän kuin huippuvuosina.

”Terveys on a&o. Jos tulee paha loukkaantuminen, siitä on vaikea enää toipua. Mitään en säästele enkä vedä millään säästöliekillä, mutta tulee parempi lopputulos, kun on varaa laskea harjoittelun määrää.”

Tapaamispäivänä Pitkämäen aamuohjelmassa oli kuntopallon heittoa ja juoksua. Illalla oli lenkki.

Kotinsa alakerran punttisalilla hän käy pari kertaa viikossa. Tyypillinen harjoitus on vetää käsivarsilla 70–140 kilon painoja leukaa kohti. Yhdessä sarjassa on kuusi vetoa. Sarja tehdään kolme kertaa.

Mikä on keihäänheittäjän tärkein lihas?

”Lapalihas. Hauis on mitättömin.”

Heittäjien suosimaa penkkipunnerrusta hän ei tee enää ollenkaan. ”Se loppui viime vuoteen, kun niskasta luiskahti hermo.”

Keihästä Pitkämäki on heittänyt talvella Kuortaneen hallissa. ”Teen enemmän vauhtijuoksuja keihään kanssa kuin ennen. Se harjoittelu on lisääntynyt, samoin liikkuvuuden treenaaminen.”

Kilpailukausi alkaa 15. toukokuuta Timanttiliigan kisalla Shanghaissa. Pitkämäki puolustaa Timanttiliigassa keihäänheiton kokonaiskilpailun voittoa.

Kauden ohjelmassa on viisi Timanttiliigan osakilpailua. Pitkämäki ei lähde aikaeron takia Yhdysvaltojen Eugeneen toukokuun lopussa, vaikka kisajärjestäjät ovat houkutelleet häntä paikalle jo viime vuoden puolella.

Lontoon Timanttiliigan aikana heinäkuussa keihäsmiehet kilpailevat Kalevan kisoissa Oulussa. Tähän velvoittavat urheilijasopimukset Suomen Urheiluliiton kanssa.

Monessa arvokilpailussa Pitkämäki on heittänyt vaivaisena. Milloin on ollut kipeä kylki, milloin jalka, milloin varvas ja milloin on ollut kuumetta.

Loukkaantumiset kisassa ovat aina ikäviä yllätyksiä. ”Myös virheiden kautta sattuu paljon. Virheet pitää osata ennakoida. Ei kannata lyödä päätään seinään monta kertaa.”

Yksi sitkeä vaiva on ollut tukijalan ukkovarpaan kynsi. Heittäessä siihen kohdistuu noin 700 kilon voimakas paine sillä seurauksella, että kynsi painuu varpaan sisään.

Se on hyvin kivuliasta. ”Olen mieluummin hajottanut kynnen kevään leirillä kuin kauden aikana kilpailussa. Kannattaisi varmaan lyödä se vasaralla sisään. Kynsi paukahtaa hajalle joka vuosi”, naurahtaa Pitkämäki.

Ilmajokinen valittiin kolmannen kerran Vuoden urheilijaksi. Pitkämäki sanoo arvostavansa valintaa korkealle, vaikka se sai sosiaalisessa mediassa paljon arvostelua.

Väärin valittu, sanottiin.

Kuinka paljon sinua loukkasi, ettei valintaasi arvostettu? Timanttiliigan lisäksi voitit myös MM-pronssia.

”Osasin odottaa, että valinnasta tulee arvostelua. Valinta oli kunnia-asia. En lukenut valintani jälkeen yhtään juttua, vaan palasin nopeasti treenin pariin. En seuraa sosiaalista mediaa. Siellä on kovin helppoa esittää mielipiteitä.”

TV5:llä alkoi tällä viikolla ohjelma Mertaranta ja Legendat, jossa entiset huippu-urheilijat kertovat elämästään sekä jakavat iloja ja murheitaan.

Voisitko ajatella, että sinut nähtäisiin jonain päivänä tässä urheilijoiden Vain elämää -sarjassa?

”En lähde kovin helposti tai mielelläni avaamaan tunteitani koko kansalle. Ei ole tarvetta lähteä vuodattamaan. Ajattelen silti katsoa.”

Tero Pitkämäki

 Syntynyt 19. joulukuuta 1982 Ilmajoella.

 Asuinpaikka Ilmajoki.

 195 cm / 92 kg.

 Valmentaja Hannu Kangas.

 Ennätys 91,53, heitetty Kuortaneella 26. kesäkuuta 2005.

 MM-kulta (2007), MM-hopea (2013), MM-pronssi (2015), olympiapronssia (2008), EM-hopea (2006) ja kaksi EM-pronssia (2010 ja 2014).

 Vuoden urheilija Suomessa 2007, 2013 ja 2015.

 Perhe: avopuoliso Niina Kelo ja 2-vuotias Jimi-poika. Toinen lapsi tulossa.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Samuel Purolasta Euroopan toiseksi nopein alle 20-vuotias pikajuoksija

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  Juoksijalupaus Alisa Vainio jää pois Kalevan kisoista – syynä hengitysvaikeudet

 4. 4

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 5. 5

  Saara Nikander Kalevan kisojen ensimmäinen Suomen mestari – Merja Korpela tavoitteli yhdeksättä moukarikultaansa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 2. 2

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 3. 3

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 4. 4

  Juoksijalupaus Alisa Vainio jää pois Kalevan kisoista – syynä hengitysvaikeudet

 5. 5

  HJK:n eurotaival päättyi – VPS voitti illan ottelunsa, mutta koki saman kohtalon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Brittitähti Andy Murray keräsi naispelaajien kehut ampumalla alas seksistisen kommentin: ”Kaikki rakastavat Andya”

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New York Times: Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  5. 5

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  8. 8

   Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

  9. 9

   Pankit kaikkoavat Lontoosta brexitin takia – Bank of America siirtää toimintojaan Dubliniin

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää