Urheilu

Sami Jauhojärvi: Suomen hiihdon maine on puhdistunut maailmalla

Olympiavoittaja Sami Jauhojärven mielestä Suomen hiihdon imago on taas kunnossa, kun Lahden MM-kisoihin on vuosi aikaa.

Lahti

Suomen hiihto on ainakin imagon puolesta kunnossa, kun Lahden vuoden 2017 MM-kisojen avajaisiin on päivälleen vuosi aikaa.

Näin arvioi maajoukkueen konkari, olympiavoittaja Sami Jauhojärvi.

Hänen mielestään Suomen hiihto on toipunut ”kiitettävän hyvin” Lahden edellisten MM-kisojen (2001) dopingpommin aiheuttamasta imagotuhosta.

”Suuressa kuvassa meillä on hyvä imago, ja meihin suhtaudutaan positiivisesti”, Jauhojärvi sanoi HS:n haastattelussa Lahden MM-esikisoissa.

Jauhojärvi on sopiva ja pätevä henkilö arvioimaan Suomen hiihdon suhdanteita 15 viime vuoden aikana.

Hän on nähnyt ja kokenut kantapään kautta hiihdon niin sanotun uuden aikakauden eri vaiheet, jyrkän pudotuksen ja raskaan nousun perusteellisesta alhosta.

Jauhojärvi pääsi 19-vuotiaana juniorina hiihtämään sprinttiä vuoden 2001 kisoihin ja sijoittui 18:nneksi.

Sen jälkeen hän kasvoi pikku hiljaa yhdeksi maajoukkueen kantavista voimista – ei aina tuloksellisesti, mutta henkisesti.

Uran huipennus on ollut Iivo Niskasen kanssa saavutettu ikimuistoinen sprinttiviestin olympiavoitto (2014), joka oli suomalaiselle hiihdolle erittäin kohottava elämys.

Jauhojärvi perustaa mielipiteensä imagon tervehtymisestä paitsi joihinkin tutkimuksiin myös siihen, missä hengessä hän kohtaa arkielämässään itselleen tuntemattomia suomalaisia. Sitä tapahtuu päivittäin.

Esimerkiksi käy se muuan tuntematon kolmekymppinen mies, joka lahtelaisessa ravintolassa toivotti kaverillisesti Jauhojärvelle tsemppiä MM-esikisoihin.

Kuultuaan, ettei Jauhojärvi ole starttiviivalla, hän ilmoitti tulevansa silti katsomaan.

Tutkimuksista Jauhojärven näkemystä tukee esimerkiksi Sponsor Insightin vuosittain julkaisema Sponsor Navigator -tutkimus, jolla kysytään suomalaisilta kiinnostavimpia urheilulajeja.

Kymmenessä vuodessa hiihto on noussut kuudennelta sijalta kolmanneksi. Edellä ovat jääkiekko ja yleisurheilu.

Myös television katsojamittausten mukaan hiihto on edelleen yksi seuratuimmista lajeista. Hiihdon SM-kisat ja Suomen cup vetävät Ylen kanavilla keskimäärin enemmän katsojia kuin jalkapallon Mestarien liiga.

Jauhojärvi huomauttaa, että sosiaalisen median perusteella joku voi tulla siihenkin johtopäätökseen, että hiihdon imago on kaikkea muuta kuin kunnossa.

”Sosiaalisessa mediassa on muutamia satoja yksilöitä, joita ketuttaa meidän naamat. Ne ovat näitä perusnegatiivisia ihmisiä, joita ketuttaa kaikki. Pitää aina muistaa, että sosiaalisessa mediassa on muutamien yksilöitten mielipiteitä. Mutta he ovat niitä, jotka tuovat sen julki.”

”Jos teen päivityksen Facebook-sivuilleni – oli sitten mennyt hyvin tai huonosti – pääasiassa siellä on positiivista kommenttia.”

Vaikka hiihdon sponsoritilanne on viime vuosina parantunut huomattavasti, Jauhojärvi panee sen imagon paranemista enemmän Lahden MM-kisojen piikkiin.

Taloudellisesti hiihto ei ole silti vieläkään toipunut Lahden tapahtumista, joiden seurauksena Hiihtoliitto menetti miljoonien eurojen arvosta sponsoritukea.

Tämä näkyi paitsi maajoukkueitten toiminnassa myös kentällä.

”Resurssien osalta käytiin ihan pohjalla. Hankalimmat vuodet olivat 2003–2005.”

Jauhojärven mielestä vuoden päässä odottavien MM-kisojen merkitys liittyy mitä suu­rimmassa määrin Suomen hiihdon tulevien vuosien resursseihin.

”Me vanhemman sukupolven hiihtäjät olemme nähneet sen kurjuuden. Toivon hartaasti, että Hiihtoliitto saa käännettyä lopullisesti 2001:n aiheuttamat taloudelliset tappiot siihen, että siellä on taas resurssia. Tämä on mahdollisuus kääntää 2001:n jälkeen syödyt varat siihen, että ei syödä ennalta tulevaa pottia.”

Kun Jauhojärveltä kysyy Suomen hiihdon ilmapiiristä, hän nostaa esiin ongelman.

”Potentiaalisten juniorien vähyys on suuri huoli. Se, että potentiaaliset juniorit menevät muihin lajeihin tai eivät ohjaudu ollenkaan urheilun pariin. Hiihtoa ei nähdä mahdollisena ammattina.”

Jauhojärvi kertoo hiljattain kuulleensa, kuinka Oslossa päiväkotilapsia kuljetetaan vä­hintään kerran viikossa bussilla Holmenkollenille ammatti­laisten vetämään hiihtokouluun.”

”Miksi siellä ohjautuu junioreita hiihdon pariin? Kyllä se lähtee ihan kasvatuksesta.”

Jauhojärvi muistuttaa tosi­asiasta, että Norjassa hiihto on vielä voimakkaammassa ykköslajin asemassa kuin meillä jääkiekko.

”Hiihdossa koulutustoiminta ja alueellinen valmennus ovat virinneet uudelleen. Niitä pitäisi vielä pikkuisen vahvistaa. Se vaatisi taas taloudellista resurssia, jota toivottavasti on Lahden jälkeen reilummin käytettävissä.”

Mitä pitäisi tapahtua MM-kisoissa, että entistä useampi nuori voisi nähdä hiihdon potentiaalisena ammattina?

”Pitäisi tulla menestystä.”

Urheilugaalassa Jauhojärvi onnitteli Jääkiekkoliiton pitkäaikaista puheenjohtajaa Kalervo Kummolaa ja MM-kultavalmentaja Jukka Jalosta siitä, että laji on kehitetty Suomessa nykyiselle tasolle.

”Se on jossakin vaiheessa vaatinut oikeita strategisia päätöksiä. Jos johtaminen olisi ollut heikkotasoista, ei jääkiekko olisi Suomessa tuolla tasolla ja tuossa asemassa. Periaatteessa hiihdolla olisi mahdollisuus lähes samaan.”

SeitsemännetMM-kisat Lahdessa

 Lahti isännöi vuonna 2017 MM-hiihtoja ennätyksellisesti seitsemännen kerran.

 Kisat ovat yksi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlatapahtumista.

 Lahdessa käydään 21 kilpailua hiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

 Kisoihin odotetaan noin 700:aa urheilijaa noin 60 maasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • Jussi-Pekka Reponen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Therese Johaug saa dopingtuomionsa tiistaina – Norjassakin valmistaudutaan kilpailukiellon pitenemiseen

 2. 2

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 3. 3

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 3. 3

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 4. 4

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 5. 5

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tatuoinnit voivat olla juntteja ja rumia – tai sitten kansallisesti merkittäviä taideteoksia, kuten nämä tässä

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää