Valikko
Urheilu

Vuodessa 1 000 tuntia treeniä ja 10 000 euroa – muodostelmaluistelun huipulle noustaan ankaralla työllä

Marigold IceUnityn kapteeni Marika Leutola on tottunut kovaan harjoitteluun lapsesta saakka.

Tuhat treenituntia, satoja samojen luisteluohjelmien toistoja, neljän päivän loma jouluna. Siinä lukuja suomalaisen muodostelmaluistelijan vuodesta.

Numerot eivät hämmästytä Marika Leutolaa, nehän ovat olleet hänen elämäänsä jo neljä vuotta. Huippu-urheilijan elämää.

”Tietysti treenit vievät aikaa muilta asioilta, mutta nyt luistelu on tärkeintä. Kaikki muu jää kakkoseksi. Teen sitten myöhemmin niitä muita asioita”, Leutola sanoo.

Helsinkiläisen muodostelmaluistelujoukkueen Marigold IceUnityn 22-vuotias kapteeni on nyt uransa siinä vaiheessa, josta jo lapsena haaveili: luistelijana Marigoldissa, taskussa jo yksi MM-kulta, yksi MM-hopea, kaksi SM-kultaa – ja ties mitä tulossa.

”Omana tavoitteenani on kehittyä luistelijana koko ajan ja sitä kautta viedä myös joukkuetta eteenpäin. Kilpailuissa jouk­kueemme tavoitteina on ensin voitto SM-kisoista, myöhemmin keväällä MM-kisoista.”

Marika Leutola aloitti luistelemisen isosiskon esimerkistä 5-vuotiaana luistelukoulussa Lahdessa. Hän luisteli Lahden Taitoluistelijoiden joukkueissa SM-junioreihin saakka. Urheilulukion jälkeen, neljä vuotta sitten, Leutola pyrki Helsingin Luistelijoiden seniorijoukkueeseen Marigold IceUnityyn, ”jota oli aina fanittanut”, ja muutti Lahdesta Helsinkiin.

Leutola opiskelee sosionomiksi Metropolia-ammattikorkeakoulussa, mutta viikkoja rytmittävät ennen kaikkea treenit.

Marigold IceUnityn luistelijat harjoittelevat viitenä päivänä viikossa. Muodostelmaluistelun ohjelmia, lyhytohjelmaa ja vapaaohjelmaa, kehitetään ja hiotaan vuoden kestävän luistelukauden aikana yhä uudelleen ja uudelleen.

Tavoitteena on luistella mahdollisimman haastavaksi suunniteltu, erilaisia muodostelmaku­vioita sisältävä ohjelma virheettömästi. Myös ohjelman tulkinnan on oltava huipussaan.

Mitään rusettiluistelua laji ei ole: neljä ja puoli minuuttia kestävässä vapaaohjelmassa luistelijoiden sykkeet saattavat nousta lähelle maksimia jo puolen minuutin jälkeen eivätkä siitä juurikaan enää laske ennen ohjelman loppumista.

Jääharjoittelun lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu lihaskuntoa vahvistavia oheistreenejä, tanssia, balettia sekä koreografiaan keskittyviä oheistreenejä.

”Muutaman viikon välein pidetään tehopäiviä, jolloin jäällä ollaan 2–3 tuntia pidempään kuin tavallisina päivinä. Leirejä on kolmesti vuodessa, silloin treenataan aamusta iltaan”, Leutola lisää.

Tavallisenkin päivän treenit kestävät lyhimmillään kolmisen tuntia. Viikonloput kuluvat jäähallilla lähes kokonaan.

”Alkuverkka, jäätreeni, loppuverkka, pieni väli, alkuverkka, jäätreeni, loppuverkka, kunto-oheiset”, Leutola luettelee tyypillisen lauantain ohjelmaa.

”Lähden kotoa vähän yhdeksän jälkeen ja palaan hieman ennen neljää.”

Sitten onkin syytä ottaa rauhallisesti: syödä kunnolla ja mennä nukkumaan hyvissä ajoin, sillä sunnuntait ovat lauantain kaltaisia, mutta päivä vain alkaa ja päättyy myöhemmin. Luistelijat pääsevät kotiin kahdeksan jälkeen illalla katsottuaan viimeisenä vielä videolta, miten kilpailuohjelma sinä päivänä kulki.

”Sunnuntai-iltaisin kroppa on väsynyt. Tuntee, että töitä on tehty”, Leutola sanoo.

”Mutta treenaamiseen on tottunut lapsesta saakka, tämä on elämäntapa.”

Muodostelmaluistelu on harvoja lajeja, joissa suomalaiset ovat maailman kärkeä. Menestys ei ole kuitenkaan tuonut lajille suuria sponsori- tai muita tukieuroja. Rahat Leutolankin urheilemiseen tulevat äidin ja isän lompakosta.

Vaikka luistelemiseen palaa rutosti aikaa ja rahaa, se antaakin paljon.

Hienojen voitonhetkien lisäksi Leutola on saanut roppakaupalla määrätietoista asennetta ja kykyä kantaa vastuuta. Ja tietysti ikimuistoisia kokemuksia ympäri maailmaa tehdyiltä kilpamatkoilta.

Puhumattakaan lukuisista hyvistä ystävistä. Kaikista luistelukavereistaan Leutola ei pääse eroon edes vähäisellä vapaa-ajallaan, sillä hän jakaa kimppakämpän kahden muun Marigoldin luistelijan kanssa.

Urheilijoiden kämppä poikkeaa muista ikätovereiden kodeista ainakin kahdessa asiassa.

”Tuntuu, että olen koko ajan tekemässä eväitä treeneihin. Niitä pitää olla aina kunnolla mukana.”

”Ja kolmen luistelijan kämpässä pyykkikone on jatkuvasti päällä. Treenivaatteita on niin paljon.”

Muodostelmaluistelun SM-kilpailut pidetään Helsingin Jäähallissa 27.–28.2.

Marigold-luistelija harjoittelee vuodessa noin 1 100 tuntia

Marigold IceUnity -luistelijan harjoittelumäärät ja kustannukset vuodessa

Harjoitukset:

550 h jääharjoituksia

375 h fysiikkatreeniä (sisältää myös alku- ja loppuverryttelyt)

60 h tanssia

40 h balettia

40 h koreografiaharjoituksia

40 h videoanalysointia

Yhteensä: 1105 h

Kustannukset:

4 000 e

seuran jäämaksu (jäät, muut treenitilat, valmentajien palkat, toimistokulut)

4 500 e

joukkuemaksu (leirit, kilpamatkat, kilpa- ja harjoituspuvut, muut varusteet)

177 e

lisenssi (sisältää myös ­vakuutuksen)

800 e

luistimet (luistinkengät, terät, teroitukset) *

 

YHTEENSÄ: 8 500–9 500 e luistelijaa kohden vuodessa

 

*luistimia ei tarvitse hankkia joka vuosi

 

Joukkueilla on sponsoreita, joiden tuki vähentää maksuja muutamalla sadalla eurolla per luistelija. Rahaa kerätään myös erilaisilla talkoilla ja muun muassa kalentereita myymällä. Loput luistelija ja hänen perheensä maksavat itse.

Lähde: Luvut ovat Marigold Ice­Unityn valmentajan Anu Oksasen ja joukkueenjohtajan Mia Vuoksisen arvioimia.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 4. 4

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 5. 5

  Paljon puhutut tuomareiden videotarkastukset jalkapalloliiga MLS:ään – Bundesliga voi seurata perässä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  F1-kuski Pascal Wehrleinin tulevaisuus auki – mahdollisuuksia Bottaksen korvaajaksi? ”Ajan tuhlaamista”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Brittitähti Andy Murray keräsi naispelaajien kehut ampumalla alas seksistisen kommentin: ”Kaikki rakastavat Andya”

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  7. 7

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  8. 8

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  9. 9

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  10. 10

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää