Valikko
Urheilu

Šarapova kärysi dopingista: Miksi moni huippu-urheilija on jäänyt kiinni Latviassa 70-luvulla kehitetyn sydänlääkkeen käytöstä?

”Kyllä siitä pikkuinen hyöty saattaa urheilijalle olla ääriponnistuksissa”, ADT:n Timo Seppälä sanoo.

Urheiluvuoden 2016 hittidopingaine näyttäisi alkuvuoden perusteella olevan sydänlääke

Tähän mennessä Meldoniumin, toiselta nimeltään Mildronaattin käyttämisestä on jäänyt kiinni seitsemän urheilijaa. Heistä nimekkäin on tenniksen maailmalistan entinen ykköspelaaja, Venäjän Maria Šarapova.

Šarapova kertoi maanantaina antaneensa Meldoniumia sisältäneen dopingnäytteen Australian avoimen tennisturnauksen yhteydessä tammikuussa. Häntä ennen meldoniumista olivat kärynneet taitoluistelun venäläinen olympiavoittaja Jekaterina Bobrova, etiopialaisruotsalainen juoksun maailmanmestari Abeba Aregawi, venäläinen pyöräilijä Eduard Vorganov, ukrainalaiset ampumahiihtäjät Olga Abramova ja Artem Tyšhenko sekä etiopialainen maratoonari Endeshaw Negesse.

Eikä kaikki ole tässä. Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kertoi uutistoimisto Tassille, että lisää Meldonium-käryjä olisi tulossa. Mutko myös sanoi Venäjän urheiluministeriön varoittaneen urheilijoita Meldoniumin tulosta kiellettyjen aineiden listalle.

Kansainvälinen antidopingtoimikunta Wada lisäsi aineen kiellettyjen aineiden listalle tämän vuoden alussa. Šarapova kertoi käyttäneensä Meldoniumia jo kymmenen vuotta sitten ja saaneensa sitä sydänoireiden ja diabeteksen oireiden hoitoon.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä, mikä Meldonium oikein on?

”Meldonium tai Mildronaatti on Latviassa [1970-luvulla] keksitty ja kehitetty aine ja sitä on käytetty Itä-Euroopassa pitkään. Sitä on käytetty parantamaan sydämen verenkiertoa ja erilaisten sydäninfarktien hoidossa. Se parantaa verenkiertoa sydämessä siten, että se tavallaan suojaa sydäntä hapenpuutteelta.”

Mikä hyöty urheilijalle on aineen käytöstä?

”Sydän jaksaa toimia vähän kovemmalla teholla. Kyllä siitä pikkuinen hyöty saattaa urheilijalle olla ääriponnistuksissa. Tieteellisessä mielessä ainetta ei ole tutkittu kovinkaan paljoa, koska se on idästä kotoisin. Siellä ei ole niin paljoa tehty lääketieteellisiä tutkimuksia.”

Meldoniumin käytöstä on kärynnyt lyhyessä ajassa useiden eri lajien urheilijoita. Käyttäjäkunta on laaja.

”Meldonium oli Wadan tarkkailemien aineiden listalla, koska sitä käytettiin niin kamalan paljon. Aine kiellettiin urheilussa, koska urheilijat kokivat siitä olevan jotain hyötyä. Se on saanut maineen tehokkaana aineena, vaikka sitä ei ole kovin paljoa tutkittu.”

Tutkitut hyödyt ovat pieniä, mutta käyttö verrattain laajaa. Onko tämä merkki siitä, että urheilijat käyttävät kaikkia suoritusta parantavia keinoja, jos niitä ei ole erikseen kielletty?

”Näin se nimenomaan on. Ei mahda mitään. Jos jostain ajatellaan, että siitä on pientä hyötyä, sitä käytetään.”

Onko syytä epäillä, että Suomessa urheilijat olisivat käyttäneet Meldoniumia ennen sen kieltämistä?

”Ei ole syytä epäillä.”

Onko paljon lääkeaineita, joita ei ole vielä kielletty, mutta joiden koetaan parantavan suoritusta?

”Varmasti sellaisia on, mutta joukko ei ole iso. Aiemmin käytettiin digoksiinia [sydänlääke] ja nitroglyseriiniä on koetettu. Kaikkea on yritetty. Kun joku saa päähänsä, että joku aine voi auttaa, sitä kokeillaan.”

Nyt dopingista kärysi yksi maailman tunnetuimmista ja menestyneimmistä ammattilaisurheilijoista. Kertooko se muutoksesta ammattiurheilun suhtautumisessa dopingiin?

”Aikoinaan tenniksessäkin toiminta oli sen kaltaista, että testejä on tehty, mutta jos urheilija on jäänyt kiinni esimerkiksi kokaiinista, hänet on otettu nuhdeltavaksi. Sen enempää asiasta ei ole tiedotettu.”

”Varoittelut ja hyssyttelyt ovat 90-lukua, nyt ammattiliitot ryhtyvät pikkuhiljaa sitoutumaan sääntöihin. KHL periaatteessa tekee niin, eri asia on kuinka valvonta toimii. NHL ei vielä ole lähtenyt liikkeelle.”

Mitä lääkeaineita Wadan tarkkailulistalla on?

”Esimerkiksi pienemmät pseudoefedriiniannokset ovat tarkkailun kohteena. Samoin on erilaisia kipulääkkeitä sekä tiettyjä piristeitä, jotka eivät nyt ole kiellettyjä. Yksi tarkkailulistalla oleva aine tramadoli.”

Mihin sitä voi käyttää urheilussa?

”Tramadoli on kodeiinia vastaava kipulääke. Se on vähän voimakkaampi. Ei siitä mitä mahdotonta hyötyä ole, mutta se voi rauhoittaa ja auttaa suorituksen tekemistä, jos kipu on hetkellisesti pienempi.”

”Tilanne on sama esimerkiksi glukortikoidien kanssa. Niiden hyötyjä ei ole voitu tarkasti osoittaa, mutta ne ovat kuitenkin kiellettyjä.”

Glukokortikoidit saattavat lisätä rasituskestävyyttä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Yleisurheilu
 • Tennis
 • Ampumahiihto
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lapsuuden joukkuetoveri paljastaa: Cristiano Ronaldolla nolo mutta osuva lempinimi

 2. 2

  Huimat voltit videolla: freestyle-laskija teki ensimmäisenä maailmassa neloiskorkki 1800 -tempun

 3. 3

  Emmi Peltosen rohkea luistelu hurmasi yleisön –”Olin omassa kuplassani”

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger pani ruotuun kehitysvammaisia urheilijoita pilkanneen häirikön: ”Enemmän rohkeutta, myötätuntoa, älykkyyttä ja taitoa”

 5. 5

  Jalkapallossa siirryttiin uuteen aikaan – videotuomari ratkaisi Espanjan voiton

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 2. 2

  Teemu Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

 3. 3

  Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

 4. 4

  Kaksivuotiaana taitoluistelun aloittaneen Emmi Peltosen harjoittelu vaatii sumplimista – ”Emmi ostaa omaa jääaikaa sieltä mistä saa”

 5. 5

  IFK:n pudotuspelirahat ovat nousseet jo lähes miljoonaan euroon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 2. 2

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 3. 3

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 4. 4

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 5. 5

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Trump haukkui Obaman golf-harrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  7. 7

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  8. 8

   Mies pyysi kaveriltaan nukkumapaikan ja puukotti tätä yöllä useita kertoja Helsingissä – kahdeksan vuotta vankeutta

  9. 9

   Nobel-voittaja Bengt Holmström varoitti eduskuntaa sote-uudistuksen hankaluudesta ja moitti yliopistoilta leikkaamisesta

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää