Urheilu

Valikko
Urheilu

Vieläkö muistat nämä dopingkäryt: Ben Johnson, Lance Armstrong, Martti Vainio ja Lahti 2001 – HS listasi tunnetumpia dopingtapauksia

HS listaa tunnetuimpia dopingkäryjä meillä ja maailmalla.

Urheilusuorituksia on aina yritetty parantaa vippaskonstein ja kielletyillä aineilla.

HS listaa tunnetuimpia tapauksia meillä ja maailmalla:

Pikajuoksija Ben Johnson

Ben Johnson voitti olympiakultaa sadan metrin juoksussa ME-ajalla 9,79 Soulissa vuonna 1988. Kanadalainen sai kisojen aikana kahden vuoden kilpailukiellon jäätyään kiinni anabolisten steroidien käytöstä.

Johnsonin käry oli mullistava, koska se avasi monen silmät huippu-urheilun raadollisuuteen ja kovaan maailmaan. Hän yritti vielä paluuta, mutta kärysi uudestaan vuonna 1993. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon ja kaikki tulokset mitätöitiin.

Balco-skandaali ja pikajuoksijat

Kalifornialainen Balco-laboratorio toimitti dopingaineita useille yhdysvaltalaiselle urheilijalle. Balco kehitti ensimmäisenä niin sanotun design-hormonin, THG:n.

Tunnetuimmat käryäjät olivat pikajuoksijat Marion Jones ja Kelly White. Kaikkiaan aineesta kärysi kolmisenkymmentä urheilijaa vuonna 2004.

Pikajuoksijoita on kärynnyt muutenkin paljon, kuten yhdysvaltalaiset Tyson Gay, Justin Gatlin ja Tim Montgomery, joka oli niin ikään sotkeutunut Balco-skandaaliin.

Kreikkalaiset pikajuoksijat

Myös kreikkalaisten pikajuoksijoiden Kostas Kenterisin ja Ekaterina Thanoun käryt kuuluvat olympiahistorian merkillisyyksiin. He jäivät kiinni Ateenan kisoissa 2004. Juoksijat eivät tulleet dopingtesteihin, vaan lavastivat itse onnettomuuden, jossa he olivat kaatuneet skootterilla ja joutuneet sairaalaan.

Pyöräilijä Lance Armstrong

Lance Armstrong voitti ennätyksellisesti seitsemän kertaa pyöräilyn Ranskan ympäriajon vuosina 1999–2005. Yhdysvaltalaisen ympäriltä paljastui hämmästyttävän laaja dopingvyyhti, jota hän itse pyöritti ja välitti aineita muille.

Samassa tallissa ajanut pyöräilijä kertoi Armstrongin käyttäneen steroideja, kasvuhormonia, epoa, testosteronia sekä kortisonia. Tammikuussa 2013 hän myönsi käyttäneensä dopingia kaikkien voittamiensa Ranskan ympäriajojen aikana. Armstrong menetti voittonsa ja palkintorahansa.

Valtiojohtoinen doping

Itä-Saksan koko urheilumenestys 1970–1980-luvuilla perustui valtiojohtoiseen dopingohjelmaan, johon urheilijat oli pakotettu. Sama järjestelmä oli myös Neuvostoliitossa.

Nyt laajasta dopingin käytöstä epäillään Venäjän yleisurheilua, jota uhkaa sulkeminen Rion olympialaisista ensi kesänä.

Man armeija

Kiinalaiset juoksijat tekivät useita ME-tuloksia 1990-luvulla. Aineiden käyttö kesti vuosia, ja valtiojohtoista dopingia valvoi juoksijoiden valmentaja Ma Junren.

Valmentajan mukaan kiinalaisten naisjuoksijoiden joukko nimettiin ”Man armeijaksi”, jonka tunnetuimpia nimiä olivat Qu Yunxia, Jiang Bo ja Dong Yanmei. Juoksijat välittivät asiasta paljastuskirjeen

Suomalaisia dopingtapauksia
Lahden MM-hiidot 2001

Suomalaishiihtäjien juhlat muuttuivat painajaiseksi, kun Jari Isometsä, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen kärähtivät Hemohesin käytöstä ja saivat kahden vuoden kilpailukiellot.

Suomen joukkueen valmennusjohto oli päävalmentajansa Kari-Pekka Kyrön nimissä pitänyt Hemohesiä täysin sallittuna aineena. Se oli kuitenkin pantu kiellettyjen aineiden listalle ennen Lahden kisoja, mutta suomalaiset uskoivat sen olleen pelkkä pelote. Kyrö ei ole hakenut purkua toimintakiellolleen urheilussa.

Lauri Tarastin johtama komitea selvitti myöhemmin, että Hemohesin tarkoituksena oli peitellä erytropoietiinihormonin käyttöä. Epo parantaa keinotekoisesti veren hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea elimistössä ja lihaksistossa.

Kestävyysjuoksija Martti Vainio 1984

Martti Vainio juoksi hopeaa 10 000 metrillä Los Angelesin kesäolympialaisissa 1984, mutta menetti mitalinsa käryn takia.

Hän oli antanut positiivisen näytteen aiemmin samana vuonna Rotterdamin maratonilla, mutta Suomen Urheiluliitto salasi tiedon. Vainion näytteessä oli anabolisia steroideja. Hän palasi kilpailukiellon jälkeen vielä juoksuradoille.

Hiihtäjä Kaisa Varis 2003 ja 2008

Kaisa Varis sai Lahden MM-hiihdoissa 2001 pronssia perinteisen tavan viidellätoista kilometrillä. Kaksi vuotta myöhemmin hän jäi kiinni Epon käytöstä Val di Fiemmen MM-hiihdoissa. Hän sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Hän palasi ladulle ampumahiihtäjänä ja voitti yhden maailmancupin kilpailun, kunnes kärysi toistamiseen samasta aineesta tammikuussa 2008. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon, jonka vetoomustuomioistuin CAS kuitenkin kumosi.

Kuulantyöntäjät Koistinen ja Tiisanoja

Markus Koistinen ei tullut koskaan Atlantan kesäolympialaisiin 1996, kun paljastui, että hän oli jäänyt kiinni istukkahormonin käytöstä. Koistinen myönsi käryn ja lopetti uransa.

Ville Tiisanoja työnsi ennätyksensä 21,09 metriä vuonna 2002. Häntä epäiltiin dopingista jo samana vuonna, kun hän jäi kiekonheittäjä Timo Tompurin kanssa kiinni Ranskan tullissa kielletyistä aineista. Kaksikko sai varoituksen. Vuonna 2006 Tiisanojan näytteestä paljastui testosteronin käyttöä. Hän lopetti uransa.

Juoksija Minna Lainio

Minna Lainio oli Suomen paras keskimatkojen juoksija, joka antoi positiivisen dopingnäytteen vuonna 1993. Hän vetosi käryn johtuneen e-pillereistä ja epänormaalista aineenvaihdunnasta. Lainio sai neljän vuoden kilpailukiellon, muttei koskaan myöntänyt käyttöään.

Maalivahti Stig Wetzell

Stig Wetzellin käry on kaikista surkuhupaisin suomalaisessa dopinghistoriassa. Hänen näytteestään löyty efedriiniä Suomessa pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa vuonna 1974.

Maalivahti vakuutti syyttömyyttään. Käryn aiheuttajaksi epäiltiin banaania. Todellisuudessa joukkueen lääkäri oli antanut flunssaiselle pelaajalle kiellettyä lääkettä. Suomi menetti tapauksen takia kaikkien aikojen ensimmäisen MM-mitalinsa. Nykyään yhden pelaajan kärystä ei rangaista koko joukkuetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Pyöräily
 • Yleisurheilu
 • Hiihto
 • Tennis
 • Ari Pusa

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Leicester romahti FC Porton vieraana, siitä tuli kallis lasku Københavnille

 2. 2

  Caddien kuolema kesken golfkisan johti keskeytykseen Dubaissa

 3. 3

  HJK osti Alfredo Morelosin – seurahistorian suurin pelaajaosto maksoi Klubille puoli miljoonaa euroa

 4. 4

  HIFK rakettimaisessa nousussa, nyt Hintzin maalit liikaa Ilvekselle

 5. 5

  Suurseura Benfica tahkoaa miljoonia Mestarien liigassa mutta ei suostu pulittamaan roposia velkaiselle pikkuseuralle Ruotsissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  HJK osti Alfredo Morelosin – seurahistorian suurin pelaajaosto maksoi Klubille puoli miljoonaa euroa

 2. 2

  HJK:n jättihankinta käänsi uuden luvun Veikkausliigassa – tuittupää Morelosiin sisältyy myös iso riski

 3. 3

  Patrik Laineen mahtivire jatkuu – Ristolainen tykitti voittomaalin

 4. 4

  Patrik Laine johtaa ylivoimaisesti NHL-tulokkaiden pistepörssiä – paikallislehti povaa varmaa tulokaspokaalia

 5. 5

  Suurseura Benfica tahkoaa miljoonia Mestarien liigassa mutta ei suostu pulittamaan roposia velkaiselle pikkuseuralle Ruotsissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 2. 2

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 3. 3

  Rosberg tarjoutui tekemään Hamiltonille töitä – ”Soita minulle”

 4. 4

  Patrik Laine palasi maalipörssin kärkeen

 5. 5

  Bottas tai Wehrlein pääehdokkaat Rosbergin korvaajaksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  7. 7

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  8. 8

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää