Valikko
Urheilu

Vieläkö muistat nämä dopingkäryt: Ben Johnson, Lance Armstrong, Martti Vainio ja Lahti 2001 – HS listasi tunnetumpia dopingtapauksia

HS listaa tunnetuimpia dopingkäryjä meillä ja maailmalla.

Urheilusuorituksia on aina yritetty parantaa vippaskonstein ja kielletyillä aineilla.

HS listaa tunnetuimpia tapauksia meillä ja maailmalla:

Pikajuoksija Ben Johnson

Ben Johnson voitti olympiakultaa sadan metrin juoksussa ME-ajalla 9,79 Soulissa vuonna 1988. Kanadalainen sai kisojen aikana kahden vuoden kilpailukiellon jäätyään kiinni anabolisten steroidien käytöstä.

Johnsonin käry oli mullistava, koska se avasi monen silmät huippu-urheilun raadollisuuteen ja kovaan maailmaan. Hän yritti vielä paluuta, mutta kärysi uudestaan vuonna 1993. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon ja kaikki tulokset mitätöitiin.

Balco-skandaali ja pikajuoksijat

Kalifornialainen Balco-laboratorio toimitti dopingaineita useille yhdysvaltalaiselle urheilijalle. Balco kehitti ensimmäisenä niin sanotun design-hormonin, THG:n.

Tunnetuimmat käryäjät olivat pikajuoksijat Marion Jones ja Kelly White. Kaikkiaan aineesta kärysi kolmisenkymmentä urheilijaa vuonna 2004.

Pikajuoksijoita on kärynnyt muutenkin paljon, kuten yhdysvaltalaiset Tyson Gay, Justin Gatlin ja Tim Montgomery, joka oli niin ikään sotkeutunut Balco-skandaaliin.

Kreikkalaiset pikajuoksijat

Myös kreikkalaisten pikajuoksijoiden Kostas Kenterisin ja Ekaterina Thanoun käryt kuuluvat olympiahistorian merkillisyyksiin. He jäivät kiinni Ateenan kisoissa 2004. Juoksijat eivät tulleet dopingtesteihin, vaan lavastivat itse onnettomuuden, jossa he olivat kaatuneet skootterilla ja joutuneet sairaalaan.

Pyöräilijä Lance Armstrong

Lance Armstrong voitti ennätyksellisesti seitsemän kertaa pyöräilyn Ranskan ympäriajon vuosina 1999–2005. Yhdysvaltalaisen ympäriltä paljastui hämmästyttävän laaja dopingvyyhti, jota hän itse pyöritti ja välitti aineita muille.

Samassa tallissa ajanut pyöräilijä kertoi Armstrongin käyttäneen steroideja, kasvuhormonia, epoa, testosteronia sekä kortisonia. Tammikuussa 2013 hän myönsi käyttäneensä dopingia kaikkien voittamiensa Ranskan ympäriajojen aikana. Armstrong menetti voittonsa ja palkintorahansa.

Valtiojohtoinen doping

Itä-Saksan koko urheilumenestys 1970–1980-luvuilla perustui valtiojohtoiseen dopingohjelmaan, johon urheilijat oli pakotettu. Sama järjestelmä oli myös Neuvostoliitossa.

Nyt laajasta dopingin käytöstä epäillään Venäjän yleisurheilua, jota uhkaa sulkeminen Rion olympialaisista ensi kesänä.

Man armeija

Kiinalaiset juoksijat tekivät useita ME-tuloksia 1990-luvulla. Aineiden käyttö kesti vuosia, ja valtiojohtoista dopingia valvoi juoksijoiden valmentaja Ma Junren.

Valmentajan mukaan kiinalaisten naisjuoksijoiden joukko nimettiin ”Man armeijaksi”, jonka tunnetuimpia nimiä olivat Qu Yunxia, Jiang Bo ja Dong Yanmei. Juoksijat välittivät asiasta paljastuskirjeen

Suomalaisia dopingtapauksia
Lahden MM-hiidot 2001

Suomalaishiihtäjien juhlat muuttuivat painajaiseksi, kun Jari Isometsä, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen kärähtivät Hemohesin käytöstä ja saivat kahden vuoden kilpailukiellot.

Suomen joukkueen valmennusjohto oli päävalmentajansa Kari-Pekka Kyrön nimissä pitänyt Hemohesiä täysin sallittuna aineena. Se oli kuitenkin pantu kiellettyjen aineiden listalle ennen Lahden kisoja, mutta suomalaiset uskoivat sen olleen pelkkä pelote. Kyrö ei ole hakenut purkua toimintakiellolleen urheilussa.

Lauri Tarastin johtama komitea selvitti myöhemmin, että Hemohesin tarkoituksena oli peitellä erytropoietiinihormonin käyttöä. Epo parantaa keinotekoisesti veren hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea elimistössä ja lihaksistossa.

Kestävyysjuoksija Martti Vainio 1984

Martti Vainio juoksi hopeaa 10 000 metrillä Los Angelesin kesäolympialaisissa 1984, mutta menetti mitalinsa käryn takia.

Hän oli antanut positiivisen näytteen aiemmin samana vuonna Rotterdamin maratonilla, mutta Suomen Urheiluliitto salasi tiedon. Vainion näytteessä oli anabolisia steroideja. Hän palasi kilpailukiellon jälkeen vielä juoksuradoille.

Hiihtäjä Kaisa Varis 2003 ja 2008

Kaisa Varis sai Lahden MM-hiihdoissa 2001 pronssia perinteisen tavan viidellätoista kilometrillä. Kaksi vuotta myöhemmin hän jäi kiinni Epon käytöstä Val di Fiemmen MM-hiihdoissa. Hän sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Hän palasi ladulle ampumahiihtäjänä ja voitti yhden maailmancupin kilpailun, kunnes kärysi toistamiseen samasta aineesta tammikuussa 2008. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon, jonka vetoomustuomioistuin CAS kuitenkin kumosi.

Kuulantyöntäjät Koistinen ja Tiisanoja

Markus Koistinen ei tullut koskaan Atlantan kesäolympialaisiin 1996, kun paljastui, että hän oli jäänyt kiinni istukkahormonin käytöstä. Koistinen myönsi käryn ja lopetti uransa.

Ville Tiisanoja työnsi ennätyksensä 21,09 metriä vuonna 2002. Häntä epäiltiin dopingista jo samana vuonna, kun hän jäi kiekonheittäjä Timo Tompurin kanssa kiinni Ranskan tullissa kielletyistä aineista. Kaksikko sai varoituksen. Vuonna 2006 Tiisanojan näytteestä paljastui testosteronin käyttöä. Hän lopetti uransa.

Juoksija Minna Lainio

Minna Lainio oli Suomen paras keskimatkojen juoksija, joka antoi positiivisen dopingnäytteen vuonna 1993. Hän vetosi käryn johtuneen e-pillereistä ja epänormaalista aineenvaihdunnasta. Lainio sai neljän vuoden kilpailukiellon, muttei koskaan myöntänyt käyttöään.

Maalivahti Stig Wetzell

Stig Wetzellin käry on kaikista surkuhupaisin suomalaisessa dopinghistoriassa. Hänen näytteestään löyty efedriiniä Suomessa pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa vuonna 1974.

Maalivahti vakuutti syyttömyyttään. Käryn aiheuttajaksi epäiltiin banaania. Todellisuudessa joukkueen lääkäri oli antanut flunssaiselle pelaajalle kiellettyä lääkettä. Suomi menetti tapauksen takia kaikkien aikojen ensimmäisen MM-mitalinsa. Nykyään yhden pelaajan kärystä ei rangaista koko joukkuetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Pyöräily
 • Yleisurheilu
 • Hiihto
 • Tennis
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 4. 4

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 5. 5

  Paljon puhutut tuomareiden videotarkastukset jalkapalloliiga MLS:ään – Bundesliga voi seurata perässä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  F1-kuski Pascal Wehrleinin tulevaisuus auki – mahdollisuuksia Bottaksen korvaajaksi? ”Ajan tuhlaamista”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Brittitähti Andy Murray keräsi naispelaajien kehut ampumalla alas seksistisen kommentin: ”Kaikki rakastavat Andya”

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  7. 7

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  8. 8

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  9. 9

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  10. 10

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää