Valikko
Urheilu

Vieläkö muistat nämä dopingkäryt: Ben Johnson, Lance Armstrong, Martti Vainio ja Lahti 2001 – HS listasi tunnetumpia dopingtapauksia

HS listaa tunnetuimpia dopingkäryjä meillä ja maailmalla.

Urheilusuorituksia on aina yritetty parantaa vippaskonstein ja kielletyillä aineilla.

HS listaa tunnetuimpia tapauksia meillä ja maailmalla:

Pikajuoksija Ben Johnson

Ben Johnson voitti olympiakultaa sadan metrin juoksussa ME-ajalla 9,79 Soulissa vuonna 1988. Kanadalainen sai kisojen aikana kahden vuoden kilpailukiellon jäätyään kiinni anabolisten steroidien käytöstä.

Johnsonin käry oli mullistava, koska se avasi monen silmät huippu-urheilun raadollisuuteen ja kovaan maailmaan. Hän yritti vielä paluuta, mutta kärysi uudestaan vuonna 1993. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon ja kaikki tulokset mitätöitiin.

Balco-skandaali ja pikajuoksijat

Kalifornialainen Balco-laboratorio toimitti dopingaineita useille yhdysvaltalaiselle urheilijalle. Balco kehitti ensimmäisenä niin sanotun design-hormonin, THG:n.

Tunnetuimmat käryäjät olivat pikajuoksijat Marion Jones ja Kelly White. Kaikkiaan aineesta kärysi kolmisenkymmentä urheilijaa vuonna 2004.

Pikajuoksijoita on kärynnyt muutenkin paljon, kuten yhdysvaltalaiset Tyson Gay, Justin Gatlin ja Tim Montgomery, joka oli niin ikään sotkeutunut Balco-skandaaliin.

Kreikkalaiset pikajuoksijat

Myös kreikkalaisten pikajuoksijoiden Kostas Kenterisin ja Ekaterina Thanoun käryt kuuluvat olympiahistorian merkillisyyksiin. He jäivät kiinni Ateenan kisoissa 2004. Juoksijat eivät tulleet dopingtesteihin, vaan lavastivat itse onnettomuuden, jossa he olivat kaatuneet skootterilla ja joutuneet sairaalaan.

Pyöräilijä Lance Armstrong

Lance Armstrong voitti ennätyksellisesti seitsemän kertaa pyöräilyn Ranskan ympäriajon vuosina 1999–2005. Yhdysvaltalaisen ympäriltä paljastui hämmästyttävän laaja dopingvyyhti, jota hän itse pyöritti ja välitti aineita muille.

Samassa tallissa ajanut pyöräilijä kertoi Armstrongin käyttäneen steroideja, kasvuhormonia, epoa, testosteronia sekä kortisonia. Tammikuussa 2013 hän myönsi käyttäneensä dopingia kaikkien voittamiensa Ranskan ympäriajojen aikana. Armstrong menetti voittonsa ja palkintorahansa.

Valtiojohtoinen doping

Itä-Saksan koko urheilumenestys 1970–1980-luvuilla perustui valtiojohtoiseen dopingohjelmaan, johon urheilijat oli pakotettu. Sama järjestelmä oli myös Neuvostoliitossa.

Nyt laajasta dopingin käytöstä epäillään Venäjän yleisurheilua, jota uhkaa sulkeminen Rion olympialaisista ensi kesänä.

Man armeija

Kiinalaiset juoksijat tekivät useita ME-tuloksia 1990-luvulla. Aineiden käyttö kesti vuosia, ja valtiojohtoista dopingia valvoi juoksijoiden valmentaja Ma Junren.

Valmentajan mukaan kiinalaisten naisjuoksijoiden joukko nimettiin ”Man armeijaksi”, jonka tunnetuimpia nimiä olivat Qu Yunxia, Jiang Bo ja Dong Yanmei. Juoksijat välittivät asiasta paljastuskirjeen

Suomalaisia dopingtapauksia
Lahden MM-hiidot 2001

Suomalaishiihtäjien juhlat muuttuivat painajaiseksi, kun Jari Isometsä, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen kärähtivät Hemohesin käytöstä ja saivat kahden vuoden kilpailukiellot.

Suomen joukkueen valmennusjohto oli päävalmentajansa Kari-Pekka Kyrön nimissä pitänyt Hemohesiä täysin sallittuna aineena. Se oli kuitenkin pantu kiellettyjen aineiden listalle ennen Lahden kisoja, mutta suomalaiset uskoivat sen olleen pelkkä pelote. Kyrö ei ole hakenut purkua toimintakiellolleen urheilussa.

Lauri Tarastin johtama komitea selvitti myöhemmin, että Hemohesin tarkoituksena oli peitellä erytropoietiinihormonin käyttöä. Epo parantaa keinotekoisesti veren hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea elimistössä ja lihaksistossa.

Kestävyysjuoksija Martti Vainio 1984

Martti Vainio juoksi hopeaa 10 000 metrillä Los Angelesin kesäolympialaisissa 1984, mutta menetti mitalinsa käryn takia.

Hän oli antanut positiivisen näytteen aiemmin samana vuonna Rotterdamin maratonilla, mutta Suomen Urheiluliitto salasi tiedon. Vainion näytteessä oli anabolisia steroideja. Hän palasi kilpailukiellon jälkeen vielä juoksuradoille.

Hiihtäjä Kaisa Varis 2003 ja 2008

Kaisa Varis sai Lahden MM-hiihdoissa 2001 pronssia perinteisen tavan viidellätoista kilometrillä. Kaksi vuotta myöhemmin hän jäi kiinni Epon käytöstä Val di Fiemmen MM-hiihdoissa. Hän sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Hän palasi ladulle ampumahiihtäjänä ja voitti yhden maailmancupin kilpailun, kunnes kärysi toistamiseen samasta aineesta tammikuussa 2008. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon, jonka vetoomustuomioistuin CAS kuitenkin kumosi.

Kuulantyöntäjät Koistinen ja Tiisanoja

Markus Koistinen ei tullut koskaan Atlantan kesäolympialaisiin 1996, kun paljastui, että hän oli jäänyt kiinni istukkahormonin käytöstä. Koistinen myönsi käryn ja lopetti uransa.

Ville Tiisanoja työnsi ennätyksensä 21,09 metriä vuonna 2002. Häntä epäiltiin dopingista jo samana vuonna, kun hän jäi kiekonheittäjä Timo Tompurin kanssa kiinni Ranskan tullissa kielletyistä aineista. Kaksikko sai varoituksen. Vuonna 2006 Tiisanojan näytteestä paljastui testosteronin käyttöä. Hän lopetti uransa.

Juoksija Minna Lainio

Minna Lainio oli Suomen paras keskimatkojen juoksija, joka antoi positiivisen dopingnäytteen vuonna 1993. Hän vetosi käryn johtuneen e-pillereistä ja epänormaalista aineenvaihdunnasta. Lainio sai neljän vuoden kilpailukiellon, muttei koskaan myöntänyt käyttöään.

Maalivahti Stig Wetzell

Stig Wetzellin käry on kaikista surkuhupaisin suomalaisessa dopinghistoriassa. Hänen näytteestään löyty efedriiniä Suomessa pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa vuonna 1974.

Maalivahti vakuutti syyttömyyttään. Käryn aiheuttajaksi epäiltiin banaania. Todellisuudessa joukkueen lääkäri oli antanut flunssaiselle pelaajalle kiellettyä lääkettä. Suomi menetti tapauksen takia kaikkien aikojen ensimmäisen MM-mitalinsa. Nykyään yhden pelaajan kärystä ei rangaista koko joukkuetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Pyöräily
 • Yleisurheilu
 • Hiihto
 • Tennis
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Spiegel-lehti esitti todisteita sopimuksesta, jolla supertähti Cristiano Ronaldo vaiensi väitteet Las Vegasissa vuonna 2009 tapahtuneesta raiskauksesta

 2. 2

  Nelonen luopuu jääkiekkoliigan televisiointi­oikeuksista ensi kauden jälkeen – syynä liian kallis hinta

 3. 3

  Puolustaja Mike Lundin Jokerien tuore hankinta – ”En ole ehkä maailman säihkyvin pelaaja, mutta pystyn pelaamaan tasaisesti isoja minuutteja”

 4. 4

  Serena Williams väittää julkaisseensa raskauskuvansa vahingossa

 5. 5

  Leijonien tähtipelaajien kieltäytymiset suututtavat: Juhani Tamminen lyttää Lapin Kansan haastattelussa Patrik Laineen käytöksen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustajan perhe-elämään muutos – puoliso valittiin Tšekin hiihdon päävalmentajaksi

 2. 2

  Konemainen Tappara voi ärsyttää, mutta voittaa se osaa: ”Kuin olisi katsonut 60 minuuttia salibandyn rankkareita”

 3. 3

  Robert Helenius valmistautuu uransa tärkeimpään otteluun autokorjaamon sohvalla nukkuen – verinen pyyhe kehän reunalla kertoo omaa tarinaansa

 4. 4

  Nelonen luopuu jääkiekkoliigan televisiointi­oikeuksista ensi kauden jälkeen – syynä liian kallis hinta

 5. 5

  Serena Williams väittää julkaisseensa raskauskuvansa vahingossa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 2. 2

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 3. 3

  Poliisi pidätti Dortmundin hyökkäyksestä epäillyn – ”Sergei W.” yritti keinotella joukkueen osakkeilla miljoonatilin ja lavastaa iskun islamistien tekemäksi

 4. 4

  Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

 5. 5

  Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Antti Häkkänen on kokoomuksen uusi oikeusministeri – näin 32-vuotias juristi on noussut pikavauhtia poliittiseen eliittiin

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Sampo Terho nousee perussuomalaisten uudeksi kulttuuri­ministeriksi: ”Suuri kunnia”

  6. 6

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  7. 7

   Venäläinen sotalaiva törmäsi toiseen alukseen ja upposi Mustallamerellä

  8. 8

   Nokkeluus lisäsi viehätysvoimaa miehillä, naisille kävi jopa päin vastoin – tutkimuksessa selvitettiin hyvien juttujen vaikutusta viehättävyyteen

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  5. 5

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  6. 6

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  7. 7

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  10. 10

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää