Valikko
Urheilu

MM-kulta lämmitti Peetu Piiroisen mieltä: ”Lähes kaikki kovimmat ovat paikalla”

Enni Rukajärvi otti Big airin hopeaa World Snowboard Tourin MM-kisoissa.

Lumilautailu on viime vuosina noussut kamppailemaan Suomen talvilajien ykkösen asemasta, ja sunnuntaina Peetu Piiroinen ja Enni Rukajärvi kiillottivat kuvaa entisestään.

Piiroinen voitti kultaa World Snowboard Tourin (WST) MM-kisojen Big airissa Kiinan Yabulissa, ja Rukajärvi otti naisten sarjassa MM-hopeaa.

Suomalaispäivää täydensi Roope Tonteri, joka sijoittui neljänneksi oltuaan ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena. Hopealle noussut Yhdysvaltojen Kyle Mack kuitenkin sai liikaa pisteitä suorituksestaan, ja tuomarit ovat myöntäneet virheensä. Näin ollen Tonteri voi vielä nousta MM-pronssille.

WST-kiertue ei kuulu Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n alaisuuteen, mutta lautailijat arvostavat menestystä WST:n kisoissa huomattavasti FIS:n kisoja korkeammalle.

”Pidän menestystä näissä kisoissa paljon isompana”, Piiroinen totesi HS:lle puhelimitse Japanista.

”Itse katson kisan arvoa sen mukaan, ketkä ovat mukana. FIS:n MM-kisoista puuttuu 85 prosenttia kovemmista laskijoista, mutta täällä lähes kaikki kovimmat ovat paikalla.”

Piiroinen, 28, on nauttinut suuren yleisön huomiota kunnolla edellisen kerran vuoden 2010 olympialaisissa Vancouverissa, kun hyvinkääläinen laski slopestylessa hopealle. Se mitali on edelleen laskijalle kirkkain.

”Kyllä olympialaiset on kaikkein kovin juttu. Kisat järjestetään neljän vuoden välein, ja tässä lajissa menestys on niin pienestä kiinni, että on vaikeaa saada minkä värinen mitali tahansa.”

MM-finaalissa jokainen laskija esitti kolme hyppyä, joista kahden parhaan pisteet laskettiin yhteen. Piiroisen valikoimaan kuuluivat caballerial 1 440 ja backside 1 440, eli kummassakin mies pyöri neljä kierrosta ilmassa.

”Aika hyvin meni temput, isosti ja kliinisti [puhtaasti]. Aina voi vetää paremmin, mutta tyytyväinen olen”, MM-kultamitalisti kommentoi.

”Siellä oli pari kovaa laskijaa, jotka eivät pysyneet parasta hyppyään pystyssä. Jos olisivat, niin ei olisi kultaa tullut. Mutta kuten sanoin, tässä lajissa homma on pienestä kiinni.”

MM-kultaa tuonut Big air oli Piiroiselle kauden ensimmäinen kisa, jossa mies nousi palkintopallille. Hän kärsi syksyllä selkävaivoista, ja marraskuussa repesi reiden lähentäjälihas, joka piti poissa rinteestä kuuden viikon ajan.

Kärsimättömyys paluun kanssa kostautui, sillä mies ei malttanut harjoitella tarpeeksi, vaan painui suoraan kisoihin, joista ei sitten menestystä tullutkaan.

”Olisi pitänyt varmaan ainakin pari viikkoa vain laskea, eikä mennä suoraan kisoihin”, Piiroinen myöntää.

”Nyt on ollut kivaa, kun paikat ovat olleet ehjinä. Odotan todella loppukautta, kun pääsee treenaamaan uusia temppuja, laskemaan ja kuvaamaan.”

”Aina hauskinta ollut vain laskeminen, vaikka kisoissa pärjääminenkin on kivaa.”

Myös naisten puolella hopeaa ottanut Enni Rukajärvi arvosti MM-hopean korkealle, vaikka parannettavakin löytyi.

”Menee muiden mitalien viereen, mutta ei ihan olympiahopean viereen”, Rukajärvi totesi.

Rukajärven ensimmäinen hyppy oli caba 720, toinen backside 720 ja kolmas backside 540. Rukajärvi hyppäsi kauden ensimmäisen backside 720:n vasta MM-kisojen harjoituksissa.

”Olosuhteisiin nähden meni ihan hyvin. Yritin toisella hypyllä vähän haastavampaa, mutta en onnistunut siinä ja helpotin viimeiseen yritykseen. Olisin ollut enemmän fiiliksissä, jos olisin onnistunut haastavammassa hypyssä.

Kisa vietiin läpi navakassa tuulessa, ja kovat puuskat aiheuttivat vaikeuksia laskijoille.

”Harvemmin on täydelliset olosuhteet, yleensä on joko tuulta, lumisadetta tai molempia”, Rukajärvi naurahti.

Vuonna 2014 Sotšista slopestylen olympiahopeaa ottanut Rukajärven, 25, suorituksen arvoa nostaa se, että hän kilpaili Big airissa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010.

”Pidän molemmista. Slopestyle on monipuolisempaa, mutta toisaalta tykkään hyppäämisestä enemmän kuin reilien laskemisesta.”

Lumilautailijat korostavat usein vapaan laskemisen, uusien temppujen oppimisen ja laskuvideoiden kuvaamisen tärkeyttä. Rukajärvi myöntää suoraan, että kilpailumenestystä ei voi väheksyä.

”Pidän menestystä oman uran kannalta todella tärkeänä. Tämä mahdollistaa sen, että pystyy laskemaan ammatikseen, muuten pitäisi mennä muihin töihin.”

Maanantaina vuorossa on slopestylen semifinaalit, jossa Suomella on vahva edustus. Piiroisen ja Rukajärven lisäksi finaalipaikkaa tavoittelevat Kalle Järvilehto ja Ella Suitiala.

”Finaaliin haluan päästä, ja siihen on hyvät mahdollisuudet. Tykkään paljon enemmän slopestylesta kuin big airista, koska se on monipuolisempaa”, Piiroinen toteaa.

”Pidän slopestylea ykköslajinani, joten toivotaan, että olen podiumilla sielläkin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lumilautailu
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Huippukuljettajat ryöstettiin aseella uhaten tacobaarin luukulla – ryöstöstä epäillään kahta teini-ikäistä

 2. 2

  Bluesin murheellisen kauden neljäs kapteeni: ”Meidän pitää nauttia pelaamisesta”

 3. 3

  Pahalta näyttää – kuka tuo lapsensa maskinaamojen hiihtokouluun?

 4. 4

  Sortuiko Chelsea sopupeliin John Terryn jäähyväisottelussa? Etukäteen sovittu vaihto 26. minuutilla toi vedonlyöntivoittoja

 5. 5

  Moottoripyöräilyn entinen maailmanmestari Nicky Hayden kuoli – auto oli törmännyt häneen viisi päivää aikaisemmin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 2. 2

  Ruotsi on jääkiekon maailmanmestari – Kanada kaatui voittomaalikilpailussa

 3. 3

  Ruotsin kultajuhlinta tiivistyy yhteen kuvaan – nuori supertähti tyrmäsi puudutuspiikin avulla pelanneen finaalisankarin

 4. 4

  Stadin derby pursuaa ulos stadionilta – häiriköt eivät ole tervetulleita

 5. 5

  Leijonat pelasi MM-kisoissa värittömästi ja käteen jäi vain vähän – peli ei juuri kehittynyt Marjamäen alaisuudessa koko kauden aikana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tamilta yllättävä väite USA:n valmistautumisesta Leijonat-peliin – ja hän saattoi olla oikeassa

 2. 2

  Kiipeilijä yritti päästä Everestille ilmaiseksi – löydettiin luolasta piileskelemästä, ja nyt uhkaa muhkea sakko

 3. 3

  Harri Säteri nollasi USA:n ja loi pohjan Leijonien jättiyllätykselle MM-puolivälierässä: ”Kyllä unelmat ovat edessäpäin”

 4. 4

  Michael Schumacherin perhettä kiristettiin ja uhattiin lasten tappamisella – kiristäjä jäi kiinni lapsellisen virheen vuoksi

 5. 5

  Leijonat pelaa pronssiottelussa – Ruotsi oli selkeästi parempi MM-välierässä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  9. 9

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  10. 10

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää