Urheilu

Valikko
Urheilu

Suomen jalkapallo valitsee pian johtajansa – miksi kukaan ei haasta Alajaa?

Veikkausliigaseurat pyrkivät järjestäytymään KuPS:n pääomistajan Ari Lahden taakse.

Suomen Palloliiton huhtikuisesta puheenjohtajavaalista on ­tulossa näillä näkymin läpihuutojuttu. Istuva puheenjohtaja Pertti Alaja on vailla vasta­ehdokkaita.

Miksi ihmeessä harrastajamäärältään maan suurimman lajiliiton johtoon ei ole pyrkijöitä? Tähän kysymykseen harva lajin sisäpiiriläinen haluaa vastata nimellään. Erään sisäpiiriläisen arvion mukaan Alaja on pelannut pelin taitavasti.

Palloliiton liittokokous pidetään 23.–24. huhtikuuta Tampereella, missä kahdentoista piirin valitsemat liittokokousedustajat valitsevat Palloliitolle puheenjohtajan.

Puheenjohtajavaalista on oltu julkisuudessa hämmästyttävän hiljaa talven ja kevään aikana. Hiljaisuus on palvellut istuvaa puheenjohtajaa Alajaa, joka ilmoitti viime marraskuussa liiton syyskokouksessa olevansa valmis jatkokaudelle.

Mitä vähemmän aikaa vastaehdokkailla on tehdä kampanjatyötä, sitä vahvemmilla on Alaja.

Palloliiton hallituksessa puheenjohtajavaalista keskusteltiin helmikuun alussa. Silloin Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tom Nevanpää ilmoitti, että ”hommat ovat piirien puheenjohtajilla hanskassa”.

Helmikuussa piirien puheenjohtajat kävivät keskustelua puheenjohtajavaalista, ja monessa paikassa odotettiin, löydettäisiinkö Alajalle vastaehdokkaita.

”Keskustelua on ollut vaikea käydä, koska Alajan lisäksi kukaan muu ei ole ilmoittautunut puheenjohtajaehdokkaaksi”, kertoo Tampereen piirin puheenjohtaja Kari Pansio.

Osa piirijohtajista asettui pienellä varauksella tukemaan Alajaa. Uudenmaan piirin puheenjohtaja Harri Metsänen ilmoitti muille, että Uudenmaan piirin liittohallitus on suhteellisen tyytyväinen Alajan toimintaan.

”Ellei jotain ennalta-arvaamatonta tule julki Fifan ja Uefan asioista, niin olemme Pertin takana”, Harri Metsänen viestitti.

Onko sitten pelkoja siitä, että jotain tulisi ilmi?

”Ei suinkaan ole, mutta mistä sitä tässä maailmassa koskaan tietää”, Metsänen sanoo.

Pansio on samoilla linjoilla.

”Moni lausui henkilökohtaisen mielipiteensä ja sanoi, että liittokokousedustajien mielipidettä ei ole tästä asiasta. Sanoin itse, että Tampereen liittokokousedustajat eivät ole päättäneet kantaansa asiaan”, Pansio kertoo.

Piirien puheenjohtajat muodostivat keskuudestaan pienemmän ryhmän, joka valmisteli työn valmiiksi. Koska vastaehdokkaita ei löytynyt, päätyi työryhmä käytännössä koordinoimaan piirien puheenjohtajat Alajan tueksi.

”Sopii miettiä, onko lajille eduksi, että olisi kiinnostuneita ehdokkaita.

Toisaalta voi ajatella, että neljä vuotta on lyhyt aika puheenjohtajana ja puheenjohtaja voisi toimia kaksi kautta”, työryhmän johtajana toiminut Arto Havo kertoo.

Keskusteluiden seurauksena valtuuskunta päätti lähestyä Alajaa. Maaliskuun alussa STT uutisoi tiedotteen perusteella, että ”puheenjohtaja Pertti Alaja saa liiton 12 piirijärjestön puheenjohtajilta tuen jatkamiselle tehtävässä”. Alaja oli vastannut myönteisesti piirijohtajien pyyntöön.

Eräs piirijohtaja piti erikoisena politikointia sitä, että ­valtuuskunta käy pyytämässä istuvaa puheenjohtajaa ehdokkaaksi.

Jalkapallovaikuttajien keskuudessa on ollut laajalti haluja löytää Alajalle varteenotettava vastaehdokas. Keskusteluissa niminä ovat olleet esillä Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti ja elinkeinoministeri Olli Rehn. Molemmat ovat olleet Veikkausliigan puheenjohtajia.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Rehniä kommentoimaan asiaa.

Veikkausliigan liigahallituksen jäsenet ovat pyytäneet Ari Lahtea asettumaan ehdolle. Osa liigahallituksen jäsenistä ilmoitti heti, että Lahti käy hyvin heille ehdokkaaksi. Lahti myöntää, että asiasta on keskusteltu.

”Minulla on kova halu uudistaa suomalaista jalkapalloa ja tehdä sen eteen töitä. Edellisellä kerralla ehdokkaana ollessani olin tyytyväinen äänimäärään, kun sain kolmanneksen äänistä. Tällä kerralla en ole vaalia vielä vakavasti ajatellut”, Lahti ­kertoo.

Mikäli saisit liigaseurojen tuen taaksesi, harkitsisitko?

”Silloin pitäisi harkita, koska se olisi selkeä kannanotto. Olen puhunut voimakkaasti huippujalkapallon puolesta ja ollut liigahallituksessa vuodesta 1997. Haluan tehdä suomalaisen jalkapallon eteen töitä”, Lahti ­sanoo.

Erään arvion mukaan kompastuskivenä hankkeessa saattaisi olla Ilves, jonka hallituksessa on Palloliiton toinen varapuheenjohtaja Markku Lehtola.

Liigahallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina, jolloin asiasta käydään keskustelua.

Veikkausliigan seuroissa on halua löytää puheenjohtajavaaliin muutosvaihtoehtoa, vaikka onkin todennäköistä, että Alaja jatkaa.

Liigaseurat toivovat keskustelua. Sitä ei synny ilman vastaehdokkaita.

Blatterin kaataja penää Alajalle vaihtoehtoja

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptiotutkinnat eivät ole koskettaneet Suomea, eikä Suomen Palloliiton nykyistä puheenjohtajaa Pertti Alajaa ole liitetty epäilyihin.

Kun viime toukokuussa Fifan johtajia pidätettiin Sveitsin Zürichissä, tulivat pidätykset Alajan mukaan hänelle ”puskista”. Ylen MOT-ohjelmassa Alaja kertoi, miten ”kaikki oli ihan niin kuin ällikällä lyötyjä”.

Fifan korruptiosta lukuisia kirjoja kirjoittanut brittitoimittaja Andrew Jennings on pöyristynyt kuullessaan, mitä Alaja on sanonut. Jenningsillä on ollut ratkaiseva rooli korruptiotutkinnassa. Hän antoi Yhdysvaltain liittovaltion poliisille FBI:lle todisteet Concacaf-liiton pääsihteeristä Chuck Blazeristä.

Jennings ei voi uskoa, että Alaja ei ole tiennyt Fifan korruptiosta. Hän naureskelee ironisesti sille, miten Alaja on voinut olla Fifassa työskennellessään ”sekä sokea että kuuro”.

”Hän työskenteli Fifalle, eikä nähnyt koskaan mitään. Hän tarvitsee apua”, Jennings kertoo Helsingin Sanomille skype-puhelussa ja virnistää ilkikurisesti.

Alaja työskenteli 2000-luvun alussa Fifan työryhmässä, joka arvioi viiden MM-hakemuksen jättäneen maan soveltuvuutta kisaisännäksi. Työryhmä raportoi Fifan puheenjohtajalle Sepp Blatterille ja johtokunnalle. Raportti julkistettiin huhtikuussa 2004. Alaja työskenteli myöhemmin Etelä-Afrikan jalkapalloliiton järjestelykomiteassa MM-turnauksen turnausjohtajana kahden vuoden ajan.

Fifa on vastikään väittänyt New Yorkin syyttäjäviranomaisille jättämässään vahingonkorvauskanteessa, että Etelä-Afrikka maksoi yhdeksän miljoonan euron lahjuksen äänestäjille, jotka valitsivat kisaisännän.

”Vakavasti puhuen: Alajan on täytynyt tietää jotain ja haistaa palaneen käryä. On naurettavaa, että hän väittää olleensa tietämätön”, Jennings sanoo.

Jenningsin mielestä Alaja ei ole tällä taustalla sopiva henkilö Palloliiton puheenjohtajaksi.

”En sano, että hän on korruptoitunut. Ei kai se voi olla hän tai ei mitään. Valitkaa uskottavia ja kyvykkäitä ehdokkaita”, Jennings sanoo.

Hän ehdottaa, että Palloliitto lykkäisi vaalia, jos Alajalle ei löydetä vastaehdokkaita.

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Rosberg tarjoutui tekemään Hamiltonille töitä – ”Soita minulle”

 2. 2

  Tonteri voitti big airin maailmancup-kisan Saksassa: ”Ihan jepa, kyllä maistuu”

 3. 3

  Cristiano Ronaldoa epäillään kymmenien miljoonien eurojen veronkierrosta

 4. 4

  Niki Lauda Rosbergin lopettamisesta ”poissa tolaltaan” – ”Mietin itse heti toisen mestaruuden voittamista”

 5. 5

  Kaisa Mäkäräinen iloitsi kakkossijastaan: ”Palkintosijat eivät tule ilmaiseksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 2. 2

  Rosberg tarjoutui tekemään Hamiltonille töitä – ”Soita minulle”

 3. 3

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 4. 4

  Huuhkajien Thomas Lam keskellä draamaa Englannin mestaruussarjassa – ”En ole ollut aiemmin mukana vastaavassa”

 5. 5

  Cristiano Ronaldoa epäillään kymmenien miljoonien eurojen veronkierrosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 2. 2

  Kolumbian lentoturmasta selvisi kuusi hengissä – kuolleita on 75, koneessa oli brasilialainen jalkapallojoukkue

 3. 3

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 4. 4

  Kolumbian lentoturmasta selvinnyt jalkapalloilija: Pitäkää huolta vihkisormuksestani

 5. 5

  Bottas tai Wehrlein pääehdokkaat Rosbergin korvaajaksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme kuollutta

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  4. 4

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  5. 5

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  6. 6

   Huokailevat meteorologit tekevät säätiedotuksista pelkkää mässäilyä – 20 pakkasasteessa ei ole mitään kummallista

  7. 7

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  8. 8

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  9. 9

   Upseerien yksityisklubit ajautuivat vaikeuksiin – Puolustusvoimat vähensi upseerikerhojen vuokratukea

  10. 10

   Iran aikoo teloittaa miljardöörin – korkein oikeus piti kuolemantuomion voimassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  2. 2

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  3. 3

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  6. 6

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  7. 7

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  8. 8

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  9. 9

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  10. 10

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  11. Näytä lisää