Valikko
Urheilu

Suomen jalkapallo valitsee pian johtajansa – miksi kukaan ei haasta Alajaa?

Veikkausliigaseurat pyrkivät järjestäytymään KuPS:n pääomistajan Ari Lahden taakse.

Suomen Palloliiton huhtikuisesta puheenjohtajavaalista on ­tulossa näillä näkymin läpihuutojuttu. Istuva puheenjohtaja Pertti Alaja on vailla vasta­ehdokkaita.

Miksi ihmeessä harrastajamäärältään maan suurimman lajiliiton johtoon ei ole pyrkijöitä? Tähän kysymykseen harva lajin sisäpiiriläinen haluaa vastata nimellään. Erään sisäpiiriläisen arvion mukaan Alaja on pelannut pelin taitavasti.

Palloliiton liittokokous pidetään 23.–24. huhtikuuta Tampereella, missä kahdentoista piirin valitsemat liittokokousedustajat valitsevat Palloliitolle puheenjohtajan.

Puheenjohtajavaalista on oltu julkisuudessa hämmästyttävän hiljaa talven ja kevään aikana. Hiljaisuus on palvellut istuvaa puheenjohtajaa Alajaa, joka ilmoitti viime marraskuussa liiton syyskokouksessa olevansa valmis jatkokaudelle.

Mitä vähemmän aikaa vastaehdokkailla on tehdä kampanjatyötä, sitä vahvemmilla on Alaja.

Palloliiton hallituksessa puheenjohtajavaalista keskusteltiin helmikuun alussa. Silloin Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tom Nevanpää ilmoitti, että ”hommat ovat piirien puheenjohtajilla hanskassa”.

Helmikuussa piirien puheenjohtajat kävivät keskustelua puheenjohtajavaalista, ja monessa paikassa odotettiin, löydettäisiinkö Alajalle vastaehdokkaita.

”Keskustelua on ollut vaikea käydä, koska Alajan lisäksi kukaan muu ei ole ilmoittautunut puheenjohtajaehdokkaaksi”, kertoo Tampereen piirin puheenjohtaja Kari Pansio.

Osa piirijohtajista asettui pienellä varauksella tukemaan Alajaa. Uudenmaan piirin puheenjohtaja Harri Metsänen ilmoitti muille, että Uudenmaan piirin liittohallitus on suhteellisen tyytyväinen Alajan toimintaan.

”Ellei jotain ennalta-arvaamatonta tule julki Fifan ja Uefan asioista, niin olemme Pertin takana”, Harri Metsänen viestitti.

Onko sitten pelkoja siitä, että jotain tulisi ilmi?

”Ei suinkaan ole, mutta mistä sitä tässä maailmassa koskaan tietää”, Metsänen sanoo.

Pansio on samoilla linjoilla.

”Moni lausui henkilökohtaisen mielipiteensä ja sanoi, että liittokokousedustajien mielipidettä ei ole tästä asiasta. Sanoin itse, että Tampereen liittokokousedustajat eivät ole päättäneet kantaansa asiaan”, Pansio kertoo.

Piirien puheenjohtajat muodostivat keskuudestaan pienemmän ryhmän, joka valmisteli työn valmiiksi. Koska vastaehdokkaita ei löytynyt, päätyi työryhmä käytännössä koordinoimaan piirien puheenjohtajat Alajan tueksi.

”Sopii miettiä, onko lajille eduksi, että olisi kiinnostuneita ehdokkaita.

Toisaalta voi ajatella, että neljä vuotta on lyhyt aika puheenjohtajana ja puheenjohtaja voisi toimia kaksi kautta”, työryhmän johtajana toiminut Arto Havo kertoo.

Keskusteluiden seurauksena valtuuskunta päätti lähestyä Alajaa. Maaliskuun alussa STT uutisoi tiedotteen perusteella, että ”puheenjohtaja Pertti Alaja saa liiton 12 piirijärjestön puheenjohtajilta tuen jatkamiselle tehtävässä”. Alaja oli vastannut myönteisesti piirijohtajien pyyntöön.

Eräs piirijohtaja piti erikoisena politikointia sitä, että ­valtuuskunta käy pyytämässä istuvaa puheenjohtajaa ehdokkaaksi.

Jalkapallovaikuttajien keskuudessa on ollut laajalti haluja löytää Alajalle varteenotettava vastaehdokas. Keskusteluissa niminä ovat olleet esillä Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti ja elinkeinoministeri Olli Rehn. Molemmat ovat olleet Veikkausliigan puheenjohtajia.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Rehniä kommentoimaan asiaa.

Veikkausliigan liigahallituksen jäsenet ovat pyytäneet Ari Lahtea asettumaan ehdolle. Osa liigahallituksen jäsenistä ilmoitti heti, että Lahti käy hyvin heille ehdokkaaksi. Lahti myöntää, että asiasta on keskusteltu.

”Minulla on kova halu uudistaa suomalaista jalkapalloa ja tehdä sen eteen töitä. Edellisellä kerralla ehdokkaana ollessani olin tyytyväinen äänimäärään, kun sain kolmanneksen äänistä. Tällä kerralla en ole vaalia vielä vakavasti ajatellut”, Lahti ­kertoo.

Mikäli saisit liigaseurojen tuen taaksesi, harkitsisitko?

”Silloin pitäisi harkita, koska se olisi selkeä kannanotto. Olen puhunut voimakkaasti huippujalkapallon puolesta ja ollut liigahallituksessa vuodesta 1997. Haluan tehdä suomalaisen jalkapallon eteen töitä”, Lahti ­sanoo.

Erään arvion mukaan kompastuskivenä hankkeessa saattaisi olla Ilves, jonka hallituksessa on Palloliiton toinen varapuheenjohtaja Markku Lehtola.

Liigahallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina, jolloin asiasta käydään keskustelua.

Veikkausliigan seuroissa on halua löytää puheenjohtajavaaliin muutosvaihtoehtoa, vaikka onkin todennäköistä, että Alaja jatkaa.

Liigaseurat toivovat keskustelua. Sitä ei synny ilman vastaehdokkaita.

Blatterin kaataja penää Alajalle vaihtoehtoja

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptiotutkinnat eivät ole koskettaneet Suomea, eikä Suomen Palloliiton nykyistä puheenjohtajaa Pertti Alajaa ole liitetty epäilyihin.

Kun viime toukokuussa Fifan johtajia pidätettiin Sveitsin Zürichissä, tulivat pidätykset Alajan mukaan hänelle ”puskista”. Ylen MOT-ohjelmassa Alaja kertoi, miten ”kaikki oli ihan niin kuin ällikällä lyötyjä”.

Fifan korruptiosta lukuisia kirjoja kirjoittanut brittitoimittaja Andrew Jennings on pöyristynyt kuullessaan, mitä Alaja on sanonut. Jenningsillä on ollut ratkaiseva rooli korruptiotutkinnassa. Hän antoi Yhdysvaltain liittovaltion poliisille FBI:lle todisteet Concacaf-liiton pääsihteeristä Chuck Blazeristä.

Jennings ei voi uskoa, että Alaja ei ole tiennyt Fifan korruptiosta. Hän naureskelee ironisesti sille, miten Alaja on voinut olla Fifassa työskennellessään ”sekä sokea että kuuro”.

”Hän työskenteli Fifalle, eikä nähnyt koskaan mitään. Hän tarvitsee apua”, Jennings kertoo Helsingin Sanomille skype-puhelussa ja virnistää ilkikurisesti.

Alaja työskenteli 2000-luvun alussa Fifan työryhmässä, joka arvioi viiden MM-hakemuksen jättäneen maan soveltuvuutta kisaisännäksi. Työryhmä raportoi Fifan puheenjohtajalle Sepp Blatterille ja johtokunnalle. Raportti julkistettiin huhtikuussa 2004. Alaja työskenteli myöhemmin Etelä-Afrikan jalkapalloliiton järjestelykomiteassa MM-turnauksen turnausjohtajana kahden vuoden ajan.

Fifa on vastikään väittänyt New Yorkin syyttäjäviranomaisille jättämässään vahingonkorvauskanteessa, että Etelä-Afrikka maksoi yhdeksän miljoonan euron lahjuksen äänestäjille, jotka valitsivat kisaisännän.

”Vakavasti puhuen: Alajan on täytynyt tietää jotain ja haistaa palaneen käryä. On naurettavaa, että hän väittää olleensa tietämätön”, Jennings sanoo.

Jenningsin mielestä Alaja ei ole tällä taustalla sopiva henkilö Palloliiton puheenjohtajaksi.

”En sano, että hän on korruptoitunut. Ei kai se voi olla hän tai ei mitään. Valitkaa uskottavia ja kyvykkäitä ehdokkaita”, Jennings sanoo.

Hän ehdottaa, että Palloliitto lykkäisi vaalia, jos Alajalle ei löydetä vastaehdokkaita.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Tero Similä on vihdoin ruvennut maksamaan 40 000 euron sopimussakkoa Hiihtoliitolle – ”On noudattanut sopimusta”

 2. 2

  Tapparaa moitittiin suotta tylsäksi – mestaruusottelun maaleissa ei ollut tylsyyden häivääkään

 3. 3

  Lentäjä luottaa vain titaaniin

 4. 4

  Hiihto PUDASJÄRVI: SM-viestit...

 5. 5

  Räikkönen ja Bottas ajoivat ensi kerran harjoituskärkenä GP-viikonloppuna

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Spiegel-lehti esitti todisteita sopimuksesta, jolla supertähti Cristiano Ronaldo vaiensi väitteet Las Vegasissa vuonna 2009 tapahtuneesta raiskauksesta

 2. 2

  Juhani Jasun maali ratkaisi – Tappara juhlii jääkiekon Suomen mestaruutta

 3. 3

  Valmentaja Jussi Tapolalla on kolme ammattia ja kaksi mestaruutta

 4. 4

  Tappara pysyy mestarina – maalivahti Dominik Hrachovina juhli nyt tukipilarina: ”Tuntuu tosi hyvältä, että sain paljon vastuuta”

 5. 5

  Mestaruuskannu pysyi Tapparan hallussa – KalPa tarjosi kelpo vastuksen kuudennessa finaalissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 2. 2

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 3. 3

  Poliisi pidätti Dortmundin hyökkäyksestä epäillyn – ”Sergei W.” yritti keinotella joukkueen osakkeilla miljoonatilin ja lavastaa iskun islamistien tekemäksi

 4. 4

  Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

 5. 5

  Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Rahamaailman ”pulska kissa”? Barack Obama nostaa yhdestä puheesta 400 000 dollaria ja joutui vastustajien hampaisiin

  7. 7

   Hurjia vuokrankorotuksia pelkäävät Lehtisaaren asukkaat syyttävät kirkkoa mediatempusta – ”Viivästettyä vääryyttä”

  8. 8

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  9. 9

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  10. 10

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  5. 5

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  6. 6

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää