Valikko
Urheilu

Suomen jalkapallo valitsee pian johtajansa – miksi kukaan ei haasta Alajaa?

Veikkausliigaseurat pyrkivät järjestäytymään KuPS:n pääomistajan Ari Lahden taakse.

Suomen Palloliiton huhtikuisesta puheenjohtajavaalista on ­tulossa näillä näkymin läpihuutojuttu. Istuva puheenjohtaja Pertti Alaja on vailla vasta­ehdokkaita.

Miksi ihmeessä harrastajamäärältään maan suurimman lajiliiton johtoon ei ole pyrkijöitä? Tähän kysymykseen harva lajin sisäpiiriläinen haluaa vastata nimellään. Erään sisäpiiriläisen arvion mukaan Alaja on pelannut pelin taitavasti.

Palloliiton liittokokous pidetään 23.–24. huhtikuuta Tampereella, missä kahdentoista piirin valitsemat liittokokousedustajat valitsevat Palloliitolle puheenjohtajan.

Puheenjohtajavaalista on oltu julkisuudessa hämmästyttävän hiljaa talven ja kevään aikana. Hiljaisuus on palvellut istuvaa puheenjohtajaa Alajaa, joka ilmoitti viime marraskuussa liiton syyskokouksessa olevansa valmis jatkokaudelle.

Mitä vähemmän aikaa vastaehdokkailla on tehdä kampanjatyötä, sitä vahvemmilla on Alaja.

Palloliiton hallituksessa puheenjohtajavaalista keskusteltiin helmikuun alussa. Silloin Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tom Nevanpää ilmoitti, että ”hommat ovat piirien puheenjohtajilla hanskassa”.

Helmikuussa piirien puheenjohtajat kävivät keskustelua puheenjohtajavaalista, ja monessa paikassa odotettiin, löydettäisiinkö Alajalle vastaehdokkaita.

”Keskustelua on ollut vaikea käydä, koska Alajan lisäksi kukaan muu ei ole ilmoittautunut puheenjohtajaehdokkaaksi”, kertoo Tampereen piirin puheenjohtaja Kari Pansio.

Osa piirijohtajista asettui pienellä varauksella tukemaan Alajaa. Uudenmaan piirin puheenjohtaja Harri Metsänen ilmoitti muille, että Uudenmaan piirin liittohallitus on suhteellisen tyytyväinen Alajan toimintaan.

”Ellei jotain ennalta-arvaamatonta tule julki Fifan ja Uefan asioista, niin olemme Pertin takana”, Harri Metsänen viestitti.

Onko sitten pelkoja siitä, että jotain tulisi ilmi?

”Ei suinkaan ole, mutta mistä sitä tässä maailmassa koskaan tietää”, Metsänen sanoo.

Pansio on samoilla linjoilla.

”Moni lausui henkilökohtaisen mielipiteensä ja sanoi, että liittokokousedustajien mielipidettä ei ole tästä asiasta. Sanoin itse, että Tampereen liittokokousedustajat eivät ole päättäneet kantaansa asiaan”, Pansio kertoo.

Piirien puheenjohtajat muodostivat keskuudestaan pienemmän ryhmän, joka valmisteli työn valmiiksi. Koska vastaehdokkaita ei löytynyt, päätyi työryhmä käytännössä koordinoimaan piirien puheenjohtajat Alajan tueksi.

”Sopii miettiä, onko lajille eduksi, että olisi kiinnostuneita ehdokkaita.

Toisaalta voi ajatella, että neljä vuotta on lyhyt aika puheenjohtajana ja puheenjohtaja voisi toimia kaksi kautta”, työryhmän johtajana toiminut Arto Havo kertoo.

Keskusteluiden seurauksena valtuuskunta päätti lähestyä Alajaa. Maaliskuun alussa STT uutisoi tiedotteen perusteella, että ”puheenjohtaja Pertti Alaja saa liiton 12 piirijärjestön puheenjohtajilta tuen jatkamiselle tehtävässä”. Alaja oli vastannut myönteisesti piirijohtajien pyyntöön.

Eräs piirijohtaja piti erikoisena politikointia sitä, että ­valtuuskunta käy pyytämässä istuvaa puheenjohtajaa ehdokkaaksi.

Jalkapallovaikuttajien keskuudessa on ollut laajalti haluja löytää Alajalle varteenotettava vastaehdokas. Keskusteluissa niminä ovat olleet esillä Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti ja elinkeinoministeri Olli Rehn. Molemmat ovat olleet Veikkausliigan puheenjohtajia.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Rehniä kommentoimaan asiaa.

Veikkausliigan liigahallituksen jäsenet ovat pyytäneet Ari Lahtea asettumaan ehdolle. Osa liigahallituksen jäsenistä ilmoitti heti, että Lahti käy hyvin heille ehdokkaaksi. Lahti myöntää, että asiasta on keskusteltu.

”Minulla on kova halu uudistaa suomalaista jalkapalloa ja tehdä sen eteen töitä. Edellisellä kerralla ehdokkaana ollessani olin tyytyväinen äänimäärään, kun sain kolmanneksen äänistä. Tällä kerralla en ole vaalia vielä vakavasti ajatellut”, Lahti ­kertoo.

Mikäli saisit liigaseurojen tuen taaksesi, harkitsisitko?

”Silloin pitäisi harkita, koska se olisi selkeä kannanotto. Olen puhunut voimakkaasti huippujalkapallon puolesta ja ollut liigahallituksessa vuodesta 1997. Haluan tehdä suomalaisen jalkapallon eteen töitä”, Lahti ­sanoo.

Erään arvion mukaan kompastuskivenä hankkeessa saattaisi olla Ilves, jonka hallituksessa on Palloliiton toinen varapuheenjohtaja Markku Lehtola.

Liigahallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina, jolloin asiasta käydään keskustelua.

Veikkausliigan seuroissa on halua löytää puheenjohtajavaaliin muutosvaihtoehtoa, vaikka onkin todennäköistä, että Alaja jatkaa.

Liigaseurat toivovat keskustelua. Sitä ei synny ilman vastaehdokkaita.

Blatterin kaataja penää Alajalle vaihtoehtoja

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptiotutkinnat eivät ole koskettaneet Suomea, eikä Suomen Palloliiton nykyistä puheenjohtajaa Pertti Alajaa ole liitetty epäilyihin.

Kun viime toukokuussa Fifan johtajia pidätettiin Sveitsin Zürichissä, tulivat pidätykset Alajan mukaan hänelle ”puskista”. Ylen MOT-ohjelmassa Alaja kertoi, miten ”kaikki oli ihan niin kuin ällikällä lyötyjä”.

Fifan korruptiosta lukuisia kirjoja kirjoittanut brittitoimittaja Andrew Jennings on pöyristynyt kuullessaan, mitä Alaja on sanonut. Jenningsillä on ollut ratkaiseva rooli korruptiotutkinnassa. Hän antoi Yhdysvaltain liittovaltion poliisille FBI:lle todisteet Concacaf-liiton pääsihteeristä Chuck Blazeristä.

Jennings ei voi uskoa, että Alaja ei ole tiennyt Fifan korruptiosta. Hän naureskelee ironisesti sille, miten Alaja on voinut olla Fifassa työskennellessään ”sekä sokea että kuuro”.

”Hän työskenteli Fifalle, eikä nähnyt koskaan mitään. Hän tarvitsee apua”, Jennings kertoo Helsingin Sanomille skype-puhelussa ja virnistää ilkikurisesti.

Alaja työskenteli 2000-luvun alussa Fifan työryhmässä, joka arvioi viiden MM-hakemuksen jättäneen maan soveltuvuutta kisaisännäksi. Työryhmä raportoi Fifan puheenjohtajalle Sepp Blatterille ja johtokunnalle. Raportti julkistettiin huhtikuussa 2004. Alaja työskenteli myöhemmin Etelä-Afrikan jalkapalloliiton järjestelykomiteassa MM-turnauksen turnausjohtajana kahden vuoden ajan.

Fifa on vastikään väittänyt New Yorkin syyttäjäviranomaisille jättämässään vahingonkorvauskanteessa, että Etelä-Afrikka maksoi yhdeksän miljoonan euron lahjuksen äänestäjille, jotka valitsivat kisaisännän.

”Vakavasti puhuen: Alajan on täytynyt tietää jotain ja haistaa palaneen käryä. On naurettavaa, että hän väittää olleensa tietämätön”, Jennings sanoo.

Jenningsin mielestä Alaja ei ole tällä taustalla sopiva henkilö Palloliiton puheenjohtajaksi.

”En sano, että hän on korruptoitunut. Ei kai se voi olla hän tai ei mitään. Valitkaa uskottavia ja kyvykkäitä ehdokkaita”, Jennings sanoo.

Hän ehdottaa, että Palloliitto lykkäisi vaalia, jos Alajalle ei löydetä vastaehdokkaita.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin

 3. 3

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 4. 4

  Viivi Lehikoinen aitoi 19-vuotiaiden EM-pronssia hurjalla ennätysparannuksella: ”Tuo aika oli hirveä yllätys”

 5. 5

  Suomalainen yleisurheilu kaipaa lisää dynamiittia ahteriin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  Swimrun toi kuhinaa saaristomaisemaan – ”Näissä kisoissa pääsee harvinaisen hienoihin paikkoihin”

 3. 3

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 4. 4

  Tennistähti Boris Beckerin kukistaja menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen

 5. 5

  Wilma Murto ja Samuel Purola nappasivat EM-pronssia – Purola ehti pohtia, juokseeko lainkaan finaalia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 3. 3

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  5. 5

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  9. 9

   Verottaja on tutkinut Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

  10. 10

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  6. 6

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää