Valikko
Urheilu

HS tapasi supersankari Wolverinen näyttelijän – joka halusikin puhua Matti Nykäsestä ja mäkihypystä

Australialainen Hugh Jackman näyttelee mäkihyppääjä Eddie Edwardsista kertovassa elokuvassa mäkivalmentajaa. “Kun kiipesin hyppytorniin, tunsin oloni epämukavaksi pelkästään seistessäni siellä, saati että olisin tullut alas sieltä.”

Lontoo

Sen kerran kun pääsen jututtamaan lähes oikeaa supersankaria, hän haluaa puhua lähinnä mäkihypystä. Ja Matti Nykäsestä.

Australialaisnäyttelijä Hugh Jackman tunnetaan parhaiten Wolverine-supersankarina X-Men-elokuvissa, mutta tänä keväänä hänellä on aivan toisenlainen rooli. Jackman näyttelee alkoholisoitunutta mäkihyppyvalmentajaa Eddie the Eagle -elokuvassa, joka kertoo olympiahistorian huonoimmasta mutta sinnikkäimmästä mäkihyppääjästä Eddie Edwardsista.

”Vai Suomesta”, Jackman jää pyörittelemään esiteltyäni itseni. Hän on heti kartalla: ”Mitä pidit elokuvan Matti Nykäsestä?”

Yhdestä asiasta minulla on sanottavaa, huomaan vastaavani. Näyttelijällä on ruotsalainen aksentti.

”Todellako! Tosiaan, hänhän on ruotsalainen”, Jackman irvistää ja kiirehtii eteenpäin.

”Kuulin juuri, että Matti Nykänen ei suostunut tulemaan elokuvan ensi-iltaan. Hän olisi suostunut vain, jos hänelle olisi maksettu siitä. En tiedä, onko se totta, mutta kaikesta päätellen hänen elämänsä on edelleen aika rock’n’rollia”, hän sanoo innostuneesti.

Ennen kuin ehdin vahvistaa Jackmanin mielikuvan, huoneeseen astuu elokuvan toinen päätähti, Edwardsia näyttelevä walesilainen Taron Egerton.

Kun näyttelijät ovat asettautuneet rinnakkain, on aika esittää perustavanlaatuinen kysymys. Tulette Walesista ja Australiasta, oliko teillä mitään käsitystä Eddie the Eaglesta tai mäkihypystä ylipäätään ennen tätä elokuvaa?

”Minun on heti alkuun tunnustettava, että en ole mikään urheilun suurkuluttaja”, Egerton pohjustaa. ”Kun ohjaaja Dexter Fletcher soitti minulle ja kysyi minua elokuvaan, minulla ei ollut hajuakaan Eddie the Eaglestä. Vasta luettuani käsikirjoituksen ymmärsin, kuinka ainutlaatuinen hänen tarinansa on.”

Egerton, 26, on myös liian nuori muistaakseen Edwardsin uroteot Calgaryssä 1988. Sen sijaan Jackman, 47, muistelee seuranneensa mäkikotkan edesottamuksia suurella innolla.

”Australialaiset rakastivat häntä! Mikä ihastuttava heppu! Ilmeisesti meillä australialaisilla on taipumuksena pitää altavastaajia sankareina”, näyttelijä kertoo. ”Eddie vaikutti aivan kahelilta. Hän rikkoi käytännössä lähes jokaisen luunsa mäkihypyn vuoksi mutta siitä huolimatta hän tuntui nauttivan urheilemisesta.”

”Mutta Eddien lisäksi en tiennyt mäkihypystä yhtään mitään”, Jackman tarkentaa.

Tähän tuli pikainen muutos, kun kuvaukset käynnistyivät vuosi sitten Oberstdorfin, Garmisch-Partenkirchenin ja Seefeldin mäkihyppykeskuksissa. Etenkin Jackman näyttää innostuneen lajista perinpohjaisesti.

”Mäkihypyn seuraaminen paikan päällä on hienoimpia urheilutapahtumia”, hän sanoo. ”Elokuvassa kannan mukanani mäkihyppykirjaa, ja päädyin lukemaan sitä ihan oikeasti. Kaikki tiede, numerot ja tekniikka hyppyjen takana olivat todella kiinnostavaa luettavaa.”

Egerton ja Jackman joutuivat oikeasti perehtymään myös mäkihyppääjien harjoituksiin ja nousemaan suksien päälle, mutta varsinaisista hypyistä vastasivat oikeat mäkihyppääjät.

Harkitsitteko edes ohikiitävän hetken ajan hyppäämistä itse?

Egerton katsoo minua kauhistuneena, mutta supersankarien temppuihin tottunut Jackman myöntää, että ajatus kävi mielessä.

”Olen tehnyt elokuvia, joissa olen turvallisesti tehnyt aivan hulluja juttuja. Niinpä mietin, että ehkä voisimme virittää jonkin vaijerin, jonka turvin pystyisin hyppäämään mäestä. Ehdotin tätä ohjaajalle, ja hän tuijoitti minua pitkään ennen kuin sanoi painokkaasti ei.”

”Kun kiipesin hyppytorniin, tajusin, kuinka pölhö ajatukseni oli. Tunsin oloni epämukavaksi pelkästään seistessäni siellä, saati että olisin tullut alas sieltä.”

Kuvauksissa saatiin myös esimerkki mäkihypyn vaarallisuudesta ja hyppääjien luonteenlaadusta. Näyttelijät kertovat edelleen järkyttyneinä kahdesta romanialaisesta hyppääjästä, jotka tulivat tornista alas peräkkäin.

”Jälkimmäisen hyppääjän kypärään, olkapäähän, käsivarteen ja suksiin oli kiinnitetty kamerat, minkä vuoksi hän painoi normaalia enemmän ja hänen vauhtinsa oli oletettua nopeampi”, Jackman kertoo. ”Kesken hypyn hän lensi toisen hyppääjän yli sukset päätä hipoen ja laskeutui hänen eteensä.”

”Kaikki olivat aivan kauhuissaan, koska he olivat tappaa toisensa. Hyppääjät vain katsoivat toisiinsa ja räjähtivät nauramaan.”

Taron Egertonille keskeisintä oli tarinan todellisen sankarin, Eddie Edwardsin, tapaaminen. Kuinka mäkihyppääjä pohjusti sinua rooliin?

”Ymmärsin Eddiestä hyvin nopeasti, että hän ei ole ihminen, joka antaisi ohjeita elokuvan tekijöille. Luulen, että hän on omasta mielestään epäpätevä puuttumaan näyttelijäntyöhön”, Egerton uskoo. ”Hän on hyvin vaatimaton, hurmaava ja lämminsydäminen ihminen, joka puhuu suurella asiantuntemuksella mäkihypystä. Minulle oli korvaamattoman arvokasta tutustua häneen ja oppia nämä luonteenpiirteet.”

Pian Calgaryn olympialaisten jälkeen Eddie Edwardsin elämässä avautui uusi luku, kun hänestä tehtiin laulajatähteä Suomessa. Voisitteko ajatella, että tässä olisi aineksia Eddie the Eagle -elokuvan jatko-osaan?

Egerton katsoo minua kauhistuneena, jälleen.

”Hmm, ehkä voisin näytellä laulunopettajaa”, Jackman tarttuu ajatukseen, mutta nyt myös supersankarin äänestä kuuluu epävarmuus. ”Elokuvan lopputekstien aikana kuullaan kappale, jossa laulamme, mutta pelkään pahoin, että sen pidemmälle meistä ei ole laulajina.”

Valitettavasti haastatteluaika on lopussa, enkä ehdi soittaa esimerkkiä Eddie Edwardsin laulajankyvyistä. Näyttelijöitä olisi ehkä rohkaissut tieto siitä, että hän oli laulajana yhtä hyvä kuin mäkihyppääjänä.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin

 2. 2

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 3. 3

  Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin

 4. 4

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 5. 5

  Pakolaiskeskuksesta naisten EM-lopputurnaukseen – ”Jalkapallon avulla tutustuin tanskalaisiin lapsiin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 3. 3

  Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin

 4. 4

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 5. 5

  HJK koki suuren helpotuksen – 17-vuotias debytantti vakuutti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 3. 3

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 4. 4

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 5. 5

  X Games -skeittaaja onnistui huimassa tempussa ensimmäistä kertaa historiassa – katso video

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  2. 2

   Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna

  3. 3

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  4. 4

   Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla

  5. 5

   Valtavat venäläiset sota-alukset saapuivat Suomenlahdelle – ”Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

  6. 6

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  7. 7

   Uuvutko töissä? Laaja suomalaistutkimus selvitti, miten palautumisen voi aloittaa jo työpäivän aikana

  8. 8

   Isis-taistelijaksi epäilty 16-vuotias saksalaistyttö haluaa palata kotiin – kertoo saaneensa tarpeekseen sodasta ja kärsimyksestä

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Sininen tulevaisuus kaavailee uuden puolueen käyttönimeksi ”siniset” – Lapin siniset on ensimmäinen piirijärjestö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  7. 7

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  8. 8

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastaa syytöksiin Venäjä-yhteyksistä: Tapasi venäläisviranomaisten kanssa neljästi, kieltää tehneensä yhteistyötä
  3. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  4. Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla
  5. Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa
  6. Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna
  7. Suomalaisuimarien vauhti ei riittänyt jatkopaikkaan – Laukkanen, Koski ja Jallow tippuivat maanantaina Budapestin MM-kisoissa
  8. Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin
  9. The Rolling Stones ei pysähdy – nyt bändi on julkaisemassa omaa materiaalia ensimmäistä kertaa 12 vuoteen
  10. Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa
  11. Irlannin halpalentojätti Ryanair saattaa ostaa Italian kansallisen lentoyhtiön Alitalian
  12. Näytä lisää