V-tyylin tulo lopetti mäkihypyn olympiavoittajan uran liian aikaisin – nyt hän hoitaa kirjoja

Olympiavoittaja Risto Laakkonen sanoo viihtyvänsä kirjojen keskellä Kuopion Varastokirjastossa. ”Päivät ovat rauhallisia ja hiljaisia, eivätkä asiakkaat valita.”

KuopioVoihan Vee, minkä teit!

Mäkihyppääjä Risto Laakkonen olisi todennäköisesti saanut vielä monta mitalia arvokisoissa ellei V-tyyli olisi muuttanut koko lajin olemusta.

Perinteisellä tyylillä hypänneistä mäkimiehistä tuli 1990-luvun alussa nopeasti katoava luonnonvara, Laakkonen heidän joukossaan.

Lopullisesti kuopiolainen jätti leikin kesken vuonna 1995. Viimeiseksi kisaksi jäi Itävallassa pidetty kutsukilpailu.

”Ne olivat erään Red Bullin omistajan tai johtajan 40-vuotisjuhlat. Voittaja sai ikähyvityksen kanssa palkinnoksi useamman kymppitonnin”, Laakkonen muistaa.

Hänen aikanaan mäkihypyn maailmancupin kilpailuissa ei ollut tarjolla samalla tavalla rahapalkintoja kuin nyt. Vähä raha tuli sponsoreilta ja suksimerkeiltä.

Laakkonenkin oli kesäisin muurarina, johon hän oli käynyt ammattikoulun. Kun ura loppui, muuraria hänestä ei kuitenkaan enää tullut.

”Se oli lama-ajan loppua ja olin vuoden työttömänä”, kertoo Laakkonen, josta tuli kirjastovirkailija.

Kuopion Päivärannassa sijaitseva Varastokirjasto avasi ovensa vuonna 1989.

Se on ollut Laakkosen työpaikkana viimeiset 23 vuotta. ”Työllistyin työllistämistuella. Siitä asti olen ollut täällä.”

Edessä on kuitenkin tummia pilviä. Kirjastoa ollaan siirtämässä muutaman vuoden sisällä Mikkeliin.

”Tällä hetkellä mieli on, etten muuta sinne”, sanoo Laakkonen, joka on juurtunut syvästi kotipaikalleen.

Varastokirjastossa riittää työmaata. Valtavassa rakennuksessa on 92 hyllykilometriä ja lähes kaksi miljoonaa nimikettä.

Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtiollinen kirjasto. Se palvelee Suomen tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Päivässä lähtee noin 200 kaukolainaa.

Laakkonen sanoo viihtyvänsä kirjojen keskellä. ”Päivät ovat rauhallisia ja hiljaisia, eivätkä asiakkaat valita.”

Itse hän ei ole lukumiehiä. ”En vie töitä kotiin.”

Mäkisukset ovat vielä tallessa kirjaston nurkassa. Ne ovat matkalla Laakkosen kesämökille, mutta pyynnöstä telemark-alastulo onnistuu niillä myös kirjastossa.

Mäkeen hän ei aio palata, vaikka nykymuotina on, että vanhat mestarit aloittavat harjoittelun uudestaan lajissa kuin lajissa.

Vuoden 1992 mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen on yksi palaajista. Laakkonen voitti hänen, Mika Laitisen ja Ari-Pekka Nikkolan kanssa Albetvillessa joukkuemäessä olympiakultaa.

”Paluu ei ole poltellut yhtään. Sain, mitä halusin. Päätös V-tyyliin siirtymisestä helpotti lopettamista. Leipäännyin matkustamiseen ja hotellielämään”, Laakkonen sanoo.

Toni Niemisen mahdollisuuksiin hän suhtautuu epäillen.

”Maajoukkueeseen on helppo päästä, mutten usko menestykseen maailmalla, valitettavasti.”

Maajoukkue sai tänä keväänä ensi kertaa ulkomaalaisen valmentajan. Itävaltalainen Andreas Mitter aikoo uudistaa harjoittelua ja keskittää hyppäämisen Lahteen.

Laakkosen mielestä viimeistään nyt on korkea aika tehdä radikaaleja ratkaisuja, jos vanha menestys- ja suosikkilaji halutaan pelastaa ja saada uusia harrastajia.

”Vielä jokunen vuosi sitten Kuopiosta mentiin Hopeasomman mäkihyppykisoihin bussilla. Nyt halukkaat mahtuvat henkilöautoon”, Laakkonen vertaa. Itse hän valmensi 1990-luvulla yhden kuopiolaisen ikäluokan pikkupojista yleiseen sarjaan.

Enää hän ei valmenna. ”Sitä ei voi tehdä puolivaloilla.”

Hän epäilee, että nykyhyppääjät eivät harjoittele tarpeeksi. ”Minun aikani hypättiin viisi kymmenen kertaa päivässä. Nykyisin se taitaa jäädä yhteen kahteen hyppyyn.”

Merkittävimpänä saavutuksenaan Laakkonen pitää Keski-Euroopan mäkiviikon voittoa kaudella 1988–1989.

Arvostusta nostaa se, että hän hyppäsi ensi kertaa mäkiviikolla.

”Taisin olla myös ensimmäinen kokonaiskilpailun voittaja, joka ei voittanut yhtään osakilpailua. Yllätyin, kun Juha Huopainen kertoi minulle mäkimontussa, että sinä muuten voitit”, Laakkonen nauraa.

Leppävirtalainen Huopainen kiersi aikanaan mäkihyppykisoissa toimittajana ja Veikkauksen kertoimenlaskijana. Matemaattisesti lahjakas Huopainen tiesi kilpailun tilanteen paremmin kuin tietokoneet.

Lahdessa käydään ensi talvena hiihdon MM-kilpailut. Nähdäänkö siellä pitkästä aikaa suomalainen mäkihyppääjä palkintopallilla?

”Enpä jaksa uskoa.”

Ennen urheilijoista tuli poliiseja tai palomiehia nyt ekonomeja

Muurarista mäkihyppymenestyksen kautta kirjastoon on epätyypillinen urheilijan urapolku.

Ammattikoulutus on kuitenkin urheilijalle riskivalinta, jos ammattia ei pääse heti harjoittamaan ja osaaminen vanhenee, varoittaa Tuuli Merikoski.

Hän auttoi suomalaisia huippu-urheilijoita näiden opinto- ja urasuunnittelussa Suomen Olympiakomitean palkkaamana 2001–2011. Nykyisin hän työskentelee Helmi-liiketalousopiston huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkönä.

Ainakin 1970-luvulle saakka suomalaiset huippu-urheilijat olivat yleensä töissä. Usein työnantaja antoi joustoa harjoittelemiseen ja kilpailemiseen.

Vielä 2001 Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin, että suomalaisilla urheilijoilla oli hieman matalampi koulutaso kuin muilla saman ikäisillä.

Vuonna 1984 huipulla kilpailleista ja 1990-luvulla jääkiekkoa SM-liigassa pelanneista urheilijoista kolmannes toimi urheilu-uran jälkeen työntekijöinä. Neljännes työskenteli toimihenkilöinä ja viidennes johtavassa asemassa. Yrittäjiä oli kuudesosa.

Tutkimuksen tekijä, liikuntasosiologian emeritusprofessori Pauli Vuolle sanoo, että ennen miesurheilijat työllistyivät helposti fyysistä voimaa vaativiin ammatteihin, kuten palomiehiksi, poliiseiksi ja armeijaan.

Yritysmaailmaankin urheilijat saattoivat sujahtaa markkinointiarvonsa avulla. Tosin sieltä joutui myös ulos, jos tulokset eivät olleet odotettuja.

Nykyisin urheilu vaatii totaalisempaa harjoittelua, ja palkkatyön aloittaminen viivästyy.

Vuosituhannen alussa olympiakomitea ja lajiliitot alkoivat voimakkaasti ohjata urheilijoita kouluttautumaan. Urheilulukiot ja -akatemiat tukevat opintojen ja urheilun yhdistämisessä.

Suomalainen koulutusjärjestelmä suosii tätä, sillä se on kansainvälisesti katsoen joustava. Lukioissa, ammattiopinnoissa ja yliopistoissa voi edetä eri aikatuluilla.

Merikosken mukaan nykyurheilijat ovat suorittaneet toisen asteen opinnot vähintään siinä kuin muu väestö. Huippu-urheilijoista suurin osa tavoittelee korkeakoulututkintoa. Sitä tehdään usein urheilu-uran aikana ja viimeistellään urheilun päätyttyä.

”Suomi on tutkintoyhteiskunta”, Merikoski tiivistää. Toisin sanoen ilman tutkintoa on hankala työllistyä, vaikka osaamista olisikin.

Suosituimpia opintoaloja urheilijoiden keskuudessa olivat Merikosken tekemässä selvityksessä kaupallinen koulutus, tekninen ala ja liikunnan tutkinnot.

Merikosken mielestä työelämän muutos suosii urheilijoita. Uran vaihtaminen on yleistynyt, eikä urheilija ole enää kummajainen tullessaan kolmekymppisenä uuteen ammattiin.

Lisäksi urheilijoilla on ominaisuuksia, joita työssä nykyisin vaaditaan: nopeaa omaksumiskykyä, tahtoa kehittää itseään ja kykyä sietää painetta.

”Sanotaan mitä tahansa suomalaisten urheilijoiden paineensietokyvystä, tavalliseen ihmiseen verrattuna urheilijalla on sitä superpaljon.”

Risto Laakkonen

 Syntynyt 6. toukokuuta 1967 Kuopiossa.

 Entinen mäkihyppääjä.

 Edusti Puijon Hiihtoseuraa.

 Joukkuekisan maailmanmestaruus Lahdessa vuonna 1989.

 Joukkuekisan olympiakultaa Albertvillessä vuonna 1992.

 Joukkuekisan MM-hopeaa Val di Fiemmessä vuonna 1991.

 Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaiskilpailun voitto 1988–1989.

 Kaksi maailmancupin osakilpailun voittoa.

 Kirjastovirkailija Kuopion Varastokirjastossa.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Rääväsuinen Ilie Nastase vitsaili Serena Williamsin tulevan lapsen väristä, sai rangaistuksen ja kehtaa valittaa siitä

 2. 2

  Taas tuli mystinen lykkäys Therese Johaugin lopulliseen dopingtuomioon

 3. 3

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 4. 4

  Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”

 5. 5

  Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 2. 2

  Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

 3. 3

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 4. 4

  Triathlon-kilpailu Embrunman on noin 10 000 kilokalorin urakka – kisan jälkeen vatsakrampeista kärsinyt Darby Thomas himoitsi pitsaa ja olutta

 5. 5

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  5. 5

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  6. 6

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  7. 7

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  3. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  4. Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  5. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  6. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  7. Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”
  8. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  9. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  10. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  11. Tunti sitten
  12. Taas tuli mystinen lykkäys Therese Johaugin lopulliseen dopingtuomioon
  13. Näytä lisää