Valikko
Urheilu

Leijonien peleillä hurjat katsojaluvut: ”Superjuniorit ovat nousseet harrastajanäyttämöltä suurelle lavalle”

Jääkiekon MM-kisat ja A-maajoukkue Leijonat ovat juuri nyt tuote, johon suomalaiset ovat koukussa.

Jääkiekon MM-kisat ja A-maajoukkue Leijonat ovat juuri nyt tuote, johon suomalaiset ovat koukussa. Urheilusosiologin ja kulttuurintutkijan mukaan Leijonien tarjoamalla urheiluviihteellä on suuri yhteisöllinen merkitys, ja kisat tarjoavat mahdollisuuden kuppilakarnevalismiin. Ankeina aikoina sille on tutkijoiden mukaan tilausta.

Maanantaina USA-voitto tavoitti Finnpanelin mukaan peräti 2,6 miljoonaa suomalaista. Tavoittavuus tarkoittaa ottelua vähintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti seuranneita yli 4-vuotiaita. MTV3:n mukaan keskikatsojamäärä MTV3:lla ja MTV Sport 1:llä oli 1,7 miljoonaa. MTV3:n mukaan suurempi tavoittavuus on ollut tähän mennessä MTV:llä vain vuosien 2013 ja 2014 finaalipäivinä.

”Kun yli 2,6 miljoonaa ihmistä kokoontuu seuraamaan alkulohkon ottelua, on sillä huomattava yhteisöllinen merkitys”, kulttuurintutkija Benita Heiskanen sanoo Finnpanelin lukemista.

”Kun tuote on jalostettu tarpeeksi pitkälle ja se on kiinnostava, silloin markkinat, media ja tuote muodostavat kolmiyhteyden”, urheilusosiologi Hannu Itkonen sanoo.

Itkosen mukaan suomalaiset ovat koukussa jääkiekkoon.

”Jääkiekon asema urheilussa ja huippu-urheilukulttuurissa on niin hallitseva ja tarjonta on niin runsas, että ihmiset ovat siihen koukussa. Ajankohta on nyt hyvä. Olemme heräämässä talviunilta, ja muun urheilun tarjonta on ollut vähäistä”, Hannu Itkonen sanoo.

Superjuniorit kiinnostavat ja innostavat

Kummankin tutkijan mukaan Suomen jääkiekkomaajoukkueen nuoret superjuniorit Patrik Laine ja Sebastian Aho ovat vetäneet kansaa tv-ruutujen äärelle.

”Yksi selittävä tekijä on se, että elämme jatkokertomusta. Pääosan näyttelijöitä ovat superjuniorit, jotka ovat siirtyneet harrastajanäyttämöltä suurelle lavalle. Tässä on paljon aineksia, miksi sitä seurataan”, Itkonen sanoo.

Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtajana toimivan Heiskasen mukaan tämän kevään katsojapiikki johtuu kahdesta asiasta: Nuorista Leijonista ja taloudellisesta tilanteesta.

”Minun mielestäni tässä on kaksi asiaa, jotka liittyvät tähän hetkeen. Toinen on alle 20-vuotiaiden MM-voitto vuodenvaihteessa. Siinähän oli valtava ilon ja riemun tunne koko kansakunnalla”, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan Nuorten Leijonien pelissä nähty pelillinen kehitys on korvannut kansakunnan kollektiivisesta muistista päällimmäisenä olevat muistot jääkiekkomaajoukkueen maalinteon vaikeuksista ja johtoasemassa kärsityt romahdukset.

”Nyt tulee onnistumisia heti, ja vastustajan onnistumisten jälkeen pakka saadaan heti kasaan. Nuorten mestaruus toi muistoja ensimmäisestä miesten maailmanmestaruudesta vuodelta 1995, jolloin oli Tupu-Hupu-Lupu-ketju.”

Heiskasen mukaan nuorten pelistä välittynyt ilo ja riemu on tärkeätä taloudellisesti vaikeana aikana. Heiskanen väittää, että ”urheilulla ja populaarikulttuurilla on suurempi merkitys silloin, kun ajat ovat huonot”.

”Voiton tunne, jonka jääkiekko tuo, on todella voimakasta. Siinä on yksi selitys, minkä takia juuri tällä hetkellä jääkiekko on suosittua. Toisaalta sitä selittää yhteiskunnallinen tilanne ja toisaalta pelillinen kehitys”, Heiskanen sanoo.

Heiskanen oli toimittamassa professori Hannu Salmen kanssa vuonna 2015 julkaistua Kiekkokansa-teosta, joka kertoi jääkiekosta Suomessa ylivertaisena urheilulajina ja karnevaaliviihteenä. Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijoiden kirjahankkeessa kerättiin kyselyllä tietoa jääkiekon merkityksestä suomalaisille.

Miten paljon todellisuudessa taloudellinen tilanne mielestäsi vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihmiset haluavat katsoa jääkiekkoa?

”Jääkiekkoa seurataan tosi paljon ja joka vuosi. Ankeina aikoina kaivataan enemmän yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja positiivisia kokemuksia. Olen sitä mieltä, että jääkiekon suosio yksilötasolla perustuu tunteiden vuoristorataan”, Heiskanen kertoo.

Jääkiekon MM-kisat yhdistävät mutta myös erottavat

Voiko jääkiekon MM-kisoista ja Leijonien joukkueesta olla yhteishengen nostattajaksi, kun se ei ole koko kansakunnan asia, eivätkä kaikki seuraa kisoja?

”Kolikolla on aina toinen puoli. Kirjaani varten teimme kyselyn, johon vastasi 2000 suomalaista. Siinä kyselyssä korostui se, että jääkiekko yhtä lailla yhdistää ja erottaa. Monet kokevat, että vaahtoaminen jääkiekon ympärillä on ihan järkyttävää, ja he kokevat itsensä ulkopuolisiksi, jotka eivät pysty osallistumaan kahvipöytäkeskusteluihin ilman tietoa Leijonien ketjuista.”

Itkosen mukaan myös antipatiaa on havaittavissa. Itkosen mielestä jääkiekko on onnistunut siinä, että lajia seuraa paljon ihmisiä, jotka eivät muuten urheilua seuraa.

”Se on sellaista kuppilakarnevalismia”, Itkonen sanoo.

Onko jääkiekon asema suomalaisessa urheilussa liiankin hallitseva?

”Olemme nyt kansainvälisellä huipulla riippumatta siitä, että laji on maailmalla suhteellisen vähän harrastettu – huippusarjoja on vähän. Helsingin Sanomien emeritusurheilutoimittaja Pekka Aaltonen taisi sanoa, että sitä tuotetaan mitä kansa haluaa”, Itkonen sanoo.

Siltä se näyttää.

Vuoden 2015 katsotuimpia ohjelmia (tavoittavuus)

  Linnan Juhlat (TV1) 2,994 miljoonaa katsojaa

  Yle uutiset 6.12 (TV1) 2,43 miljoonaa katsojaa

  Jääkiekon MM-kisat: Puolivälierä Suomi–Tšekki 1,991 miljoonaa katsojaa

  Pääministerien puhe 16.9 (TV1) 1,656 miljoonaa katsojaa

  MM-hiihdot: Miesten 50 kilometriä (TV2) 1,617 miljoonaa katsojaa

Lähde: Finnpanel

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Jääkiekon MM-kisat
 • Leijonat
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Taitoluistelija Javier Fernandez on Espanjassa suosittu kummajainen: ”Haluan rikkoa rajoja”

 2. 2

  Juuso Puustinen ideoi HIFK:n ryöstöretken ja toteutti itse unelmansa

 3. 3

  Ilves sysäsi Tapparan kuilun partaalle ja virittelee kevään kiekkoyllätystä

 4. 4

  Tero Pitkämäki joutuu ahtaalle: Kisaisännät houkuttelivat Turkuun Rion olympialaisten kärkinelikon

 5. 5

  Teemu Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teemu Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

 2. 2

  Euroopan suurin bordelli mainostaa naisten jalkapallo­joukkueen pelipaidoissa – pikkukaupungissa nousi kohu

 3. 3

  Juuso Puustinen ideoi HIFK:n ryöstöretken ja toteutti itse unelmansa

 4. 4

  Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

 5. 5

  Emmi Peltosen rohkea luistelu hurmasi yleisön: ”Olin omassa kuplassani”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 2. 2

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 3. 3

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 4. 4

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 5. 5

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää