Urheilu

Kekkosen myllykirjekään ei saanut Viipurin Voimailijoita vaihtamaan nimeään

Kreikkalaisroomalaisen painin erikoisseura järjestää satavuotisjuhliensa kunniaksi SM-kilpailut.

Maailman Eemeli ja Paini-insinööri.

Ennen vanhaan Suomessa ei kaihdettu antaa olympiavoittajille mairittelevia lempinimiä.

Maailman Eemeli oli Emil ”Eemeli” Väre, joka paini olympiakultaa vuonna 1912 Tukholmassa ja 1920 Antwerpenissä.

Paini-insinööriksi kutsuttiin Oskari Frimania, höyhensarjan olympiavoittajaa vuoden 1920 ja 1924 kisoista Pariisista.

Väre ja Friman ovat Viipurin Voimailijoiden tähtipainijoita. Muitakin olympiamitalisteja ja maailmanmestareita satavuotiaassa seurassa on ollut.

Seuran tuorein arvokisamitalisti on Veli-Karri Suominen, joka voitti nuorten MM-pronssia vuonna 2010. Hän karsi olympiapaikasta 74 kilon sarjassa, mutta jäi voiton päähän.

Vuonna 2007 kuollut Raimo ”Sumo” Karlsson oli yhdeksänkertainen painin Suomen mestari ja olympiaedustaja vuonna 1972 Münchenissä.

”Aina löytyy helmiä”, seuran puheenjohtaja Petri Toivola sanoo Viipurin Voimailijoiden omistamassa tuhannen neliön kiinteistössä Helsingin Maununnevalla.

”Tämä on merkittävä sijoitus. Seura on tavallaan palannut juurilleen. Voimailijoilla oli oma talo ja sali aikoinaan myös Viipurissa”, Toivola sanoo.

Tarkoituksena on remontoida Maununnevalle oma painisali vielä tämän vuoden puolella.

”Alueella on paljon poikia, joita paini voi kiinnostaa.”

Voimailijat on puhdas kreikkalaisroomalaisen painin erikoisseura. Se tarkoittaa, ettei seurassa ole vapaapainia harrastavia naisia – ainakaan vielä.

”Uuden salin myötä voi olla, että löytyy potentiaalia myös naispainiin”, Toivola sanoo.

Jäseniä seurassa on viitisenkymmentä, mutta kaikki eivät paini. Kun seura perustettiin 6. huhtikuuta 1916 Viipurissa, Voimailijoihin liittyi heti ”kuutisenkymmentä” jäsentä, kertoo seuran historiikki.

Toivola on Toivolan painisuvun edustaja kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä Aleksanteri Toivola paini MM-hopeaa vuonna 1921 Helsingissä ja olympiahopeaa Pariisissa. Hän oli myös VV:n perustajajäseniä.

Petri Toivolan serkku Karri Toivola ja setä Lassi Toivola ovat tunnettuja painituomareita, joten Toivolan suvussa on aina painittu ja seurattu sitä.

Voimailijoiden sisarseuroja ovat nyrkkeilyyn keskittynyt Viipurin Tarmo ja yleisurheilun erikoisseura Viipurin Urheilijat.

Presidentti Urho Kekkonen patisti 1960-luvulla seuroja poistamaan nimistään Viipuri-sanan. Kekkosen myllykirje ei kuitenkaan johtanut mihinkään.

”Kolmen seuran yhteinen kokous päätti, ettei Viipuria poisteta nimistä ikinä”, kertoo Lassi Toivola, joka oli mukana kokouksessa.

Juhlavuotensa kunniaksi Viipurin Voimailijat järjestää Helsingin Kisahallissa SM-painit 21.–22. toukokuuta. Kisat juhlistavat samalla 110 vuotta täyttävää Suomen Painiliittoa.

SM-kisojen yksi kunniavieraista on Caj Malmberg, joka paini EM-pronssia 90 kilon sarjassa vuonna 1973 Helsingissä.

Hän asuu nykyisin Lohjalla. Painit on painittu, mutta muhkea palkintokaappi ja muistot kertovat menneestä.

Painiura päättyi vuonna 1976, kun häntä ei lupauksista huolimatta valittu Montrealin olympialaisiin. Pertti Ukkola paini samoissa kisoissa olympiakultaa.

”Hämärä juttu, ettei valittu. Se ei minua harmittanut, mutta oli yksi syy, miksi lopetin. Helpotti, kun ei enää tarvinnut treenata”, sanoo Malmberg, joka menetti yhdeksän vuotta sitten osan liikunta- ja näkökyvystään aivoinfarktin takia.

Myös kasvanut perhe ja työ Tukon jakeluauton kuljettajana pohjustivat lopettamista. ”Oli aika mahdotonta harjoitella täysillä, kun oli tehnyt kahdentoista tunnin työpäivän.”

Lopullinen niitti oli itäeurooppalaisten painijoiden muuttunut ulkomuoto. ”Olivat kuin kuin eri miehiä. Mitä lie mömmöjä syöneet”, Malmberg muistaa.

Itse hän sanoo kieltäytyneensä dopingaineista, vaikka niitä kyllä tarjottiin. ”Eräs arvostettu suomalainen urheilulääkäri kysyi minulta Madridissa, enkö haluaisi alkaa käyttää dopingaineita? Hänen mukaansa jaksaisin harjoitella yli oman kykyni. En suostunut, vaikka tiesin, ettei terveellä tavalla siihen aikaan pärjännyt.”

Tuolloin elettiin 1970-luvun alun villiä aikaa, jolloin dopingia ei ollut kaikissa lajeissa vielä kielletty.

Ensimmäisen painikisansa VV:n trikoissa Malmberg kävi 47-kilon sarjassa. Seuraavat kisansa hän paini 70-kilon sarjassa, kunnes siirtyi pysyvään painoluokkaansa, 97 kiloon.

”Kasvoin nopeasti. Painoin jo viisitoistavuotiaana sata kiloa”, nauraa 69-vuotias Malmberg, jolla on yhä paksut ja voimakkaat käsivarret.

Viipurin Voimailijoihin Malmberg liittyi vuonna 1960. Hän vietti yhden välivuoden toisessa seurassa, mutta palasi pian juurilleen. ”Sieluni on VV:ssä.”

Kuinka paljon seura pystyi tuolloin tukemaan sinua?

”Päivärahan sain ja matkakulut. Muuta ei ollut.”

Korjaus: Emil Väreen lempinimi oli ”Maailman Eemeli”, ei ”Maailman enkeli”.

Kreikkalaisroomalaisen painin SM-kisat käydään Helsingissä 21.–22. toukokuuta.

Viipurin Voimailijat

 Perustettu 6. huhtikuuta 1916 Viipurissa.

 Alkujaan Viipurin Atleettiklubi.

 Seuran juuret ulottuvat vuonna 1891 perustettuun Viipurin Reippaaseen.

 Ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiavoittaja (1936) Sten Suvio edusti Voimailijoita.

 Sodan jälkeen toiminta siirtyi Helsinkiin vuonna 1945.

 Seura omistaa oman kiinteistön Helsingin Maununnevalla.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 3. 3

  Epäonnistuminen Panenka-rankkarissa kävi kalliiksi: Tappio, vihaiset joukkuekaverit, murtunut sormi ja pois haluava valmentaja

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 3. 3

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 4. 4

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 5. 5

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  6. 6

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  9. 9

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää