Valikko
Urheilu

Leena Lepikonmäki pelaa futsalia ammattilaisena Italiassa: ”Saan vähän enemmän kuin suomalaisopiskelija”

Tamperelainen maalivahti on tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen futsalin naisammattilaispelaaja.

Ammattilaissopimus? Futsalissa? Naiselle? Ei voi olla totta!

Tamperelainen futsalmaalivahti Leena Lepikonmäki ei ollut uskoa silmiään saatuaan sopimuspaperit eteensä elokuussa 2015.

Lepikonmäki, 31, oli reissulla Italian itärannikolla San Benedetto del Tronton pikkukaupungissa, joka sijaitsee noin 200 kilometriä San Marinosta etelään. Siellä varmistui, että Serie A Eliten, naisten pääsarjan joukkue Futsal Portos Colonnella halusi hänet maalilleen.

”Olin valmis kustantamaan kaiken itse. En edes haaveillut, että joku maksaisi minulle pelaamisesta, Lepikonmäki sanoo.

Hän torjui menneen kauden Italiassa ja on tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen futsalin naisammattilaispelaaja. Suomessa futsal on amatöörilaji.

Tie ammattilaiseksi vaati omaa tarmoa, kontakteja ja onnea. Miesten futsalmaajoukkueen päävalmentaja Mićo Martić Kroatiasta ja maalivahtivalmentaja Dušan Matić Serbiasta auttoivat seuran etsimisessä, samoin Italiassa ammattilaisena pelaava Mikko Kytölä.

Kesäkuussa 2015 Lepikonmäki osallistui Martićin järjestämälle lajileirille Kroatiassa.

”En tiedä, mikä johti mihinkin, mutta leiriviikolla sain Mikolta [Kytölä] viestin, että joukkue on löytynyt.”

Seura osti lennot, ja Lepikonmäki matkusti elokuussa tutustumaan joukkueeseen ja kaupunkiin. Kuukausi myöhemmin hän muutti Italiaan.

Lepikonmäellä on vakituinen työpaikka röntgenhoitajana Taysissa. Esimies järjesti vapaata mutta ilmoitti, että toista vuotta ei heru.

”Olen sen verran vanha, etten voi odottaa enää viittä vuotta. Olisin ehkä ottanut lopputilin, jos en olisi saanut virkavapaata.”

Lepikonmäki pani asuntonsa vuokralle mutta päätti silti lyhentää lainaa.

Italiassa hän on asunut kimppakämpässä kolmen pelikaverinsa, italialaisen, argentiinalaisen ja marokkolais-italialaisen naisen, kanssa.

Seura on järjestänyt asunnon, lentojen ja peli- ja edustusasujen lisäksi kuljetukset harjoituksiin ja peleihin.

”Italiassa ei saa hillitöntä tiliä, paitsi jos on tosi hyvä ja tärkeä pelaaja joukkueelle. Sarjan parhaille maksetaan kuulemma 1 500–2 000 euroa kuussa. Itse saan vähän enemmän kuin suomalaisopiskelija tukea.”

Se tarkoittaa muutamaa sataa euroa.

Ammattilaisen arki 50 000 asukkaan rantakaupungissa on ollut tylsää ja yksinäistä. Lepikonmäki ei ennestään osannut italiaa, eikä kieli vieläkään taitu sujuvasti. Joukkueessa vain harva osaa englantia.

”En ole hyvä kielissä, mutta elekielellä ja muita treeneissä seuraamalla tässä on pärjäilty. Vapaa-ajalla käyn salilla, teen ruokaa, katson Netflixiä, surffailen netissä ja pyöräilen. Kavereita kaipaan.”

Lepikonmäki oli pelannut ja harjoitellut miesten 3.-divisioonajoukkueen kanssa. Ulkomaille hän halusi kehittyäkseen lisää.

Italiassa peli on nopeampaa ja pelaajat ovat taitavampia kuin Suomessa. Treenikertoja on kymmenkunta viikossa. Koko joukkue koostuu ammattilaisista.

”En tiedä, mistä joukkue saa rahansa. Seurapomo ainakin on yrittäjä. Täällä raha-asiat eivät ole kauhean hyvällä tolalla.”

Kausi päättyi vapunpäivänä, mutta huhtikuun palkka on yhä saamatta.

Joukkue säilytti pääsarjapaikkansa vasta karsinnoissa. Lepikonmäki kilpaili peliajasta maajoukkueveskarin kanssa ja sai pelata kolmasosassa otteluista.

Maan kiihkeä fanikulttuuri yllätti hänet.

”Joissakin peleissä oli satoja katsojia. Kerran pelasimme suljettujen ovien takana, koska vastustajajoukkueen fanit olivat käyttäytyneet huonosti.”

Käteen jäi unohtumattomia kokemuksia ja tunne siitä, että selviää. Lepikonmäki oppi myös arvostamaan suomalaisten täsmällisyyttä, varmuutta ja hyviä halliolosuhteita.

Ammattilaisaikaa hän kuvailee vuoristoratamaiseksi. Välillä elämä tuntuu hyvältä, välillä hän on kaivannut kotiin. Tulevaisuus on arvoitus.

”Mietin yhä, pelaisinko ensi kaudella jossain toisessa italialaisseurassa. Peliura jatkuu joka tapauksessa.”

Ammattilaisen määrä hämärän peitossa

Ulkomailla ammatikseen urheilevien suomalaisten määrää ei tiedetä tarkalleen, sillä tiedonkeruujärjestelmää ei ole.

Asiantuntija Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta (Kihu) sanoo, että Urheilumuseon tietopalvelu aloittaa tiedonkeruun huippuliigojen suomalaisista tämän vuoden aikana.

Tiedonkeruu on osa Suomen olympiakomitean palloiluprojektia. Lajit ovat jääkiekko, jalkapallo, koripallo, lentopallo, salibandy ja käsipallo.

Nykyään tiedot ammattilaisista pitää selvittää erikseen lajiliitoilta ja perehtyä seurasiirtoihin. Lämsä sanoo, että se on arkipäivää Kihussakin.

”Urheilun yhteinen tietohallinto on aika huonoilla kantimilla. Jokainen lajiliitto vastaa omasta lajistaan ja tekee omat ratkaisunsa.”

Myös rajanveto ammattilaisuuden ja puoliammattilaisuuden välillä voi olla haaste.

Futsalissa ulkomaille ammattilaissopimuksen on saanut Leena Lepikonmäen lisäksi kolme miestä. Panu Autio pelasi Espanjassa ja Venäjällä sekä veljekset Mikko ja Jukka Kytölä Italiassa.

Suomen Palloliiton futsalpäällikkö Jyrki Filppu sanoo futsalin olevan Suomessa yhä täysin amatöörilaji, joskin miesten Futsal-Liigassa kukaan ei tiettävästi enää joudu maksamaan pelaamisestaan.

”Leenan ammattilaisuus on poikkeuksellista ja älyttömän hieno juttu.”

Palloliitto aikoo koota naisten ensimmäisen futsalmaajoukkueen leirille tulevana syksynä. Miesten päävalmentaja Mićo Martić valitsee ryhmän seurajoukkuevalmentajien avustamana.

Maalivahdeille on jo järjestetty pelaajakehitysleiri aiemmin keväällä.

”Tavoite on, että vuonna 2017 naisille olisi myös kilpailutoimintaa, ainakin ystävyysotteluita”, Filppu kertoo.

Maailman ja Euroopan liitot Fifa ja Uefa eivät järjestä naisille futsalkilpailuja, vaan maailmalla pidettävät turnaukset ovat Filpun mukaan yksittäisten organisaatioiden tai

Leena Lepikonmäki

  Syntynyt 25. heinäkuuta 1984 Tampereella.

  Asuu Italiassa San Benedetto del Trontossa, Anconan ja Pescaran välissä sijaitsevassa pikkukaupungissa. Palaa Suomeen 31. toukokuuta.

  Futsalmaalivahti.

  Pelasi kuluneen kauden ammattilaisena Futsal Portos Colonnellan pääsarjajoukkueessa Italiassa.

  Koulutukseltaan röntgenhoitaja, työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

  Voittanut futsalin SM-kultaa ja Suomen cupin kaudella 2005–2006. Opiskelijoiden futsalin EM-kisoissa 6. sija vuonna 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • futsal
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Suomen luistelupari löysi toisensa internetistä – katso, miltä kauneimmat pariluisteluliikkeet näyttävät ilmasta katsottuna

 2. 2

  Corey Elkins ratkaisi voiton HIFK:lle toisessa jatkoerässä

 3. 3

  Saksalaisseuran kaksi pelaajaa kuoli peräkkäisinä päivinä sydänkohtaukseen – ”Aivan kuin meidän ympärillämme olisi kirous”

 4. 4

  Juuse Saros torjui voiton, Carolinan ruotsalaisvahti sairaalaan

 5. 5

  Taitoluistelun suurimmat tähdet saapuvat Helsinkiin – tässä lista MM-kotikisojen suurimmista suosikeista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hamilton piikitteli Rosbergia ja Räikköstä: ”Ferrarilla yksi huippukuljettaja”

 2. 2

  Pelaaja-agentti: NHL-pelaajat valmiit boikotoimaan MM-kisoja tukena USA:n naisjoukkueelle – liitto yrittänyt värvätä ”kaljaliigan” pelaajia

 3. 3

  IFK:n kone ei menisi koskaan läpi katsastuksesta – kaikki viittaa siihen, että kausi päättyy TPS:n käsittelyssä

 4. 4

  Legendaarinen formulaääni Matti Kyllönen palaa selostuskoppiin – ”Lasken jo päiviä, milloin on ensimmäinen kilpailu”

 5. 5

  Corey Elkins ratkaisi voiton HIFK:lle toisessa jatkoerässä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 2. 2

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 3. 3

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  2. 2

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  8. 8

   Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää