Valikko
Urheilu

Vedonlyöntianalyytikko laski: Suomella on 33 prosentin mahdollisuudet voittaa Kanada

Maailmanmestaruuden todennäköisyys muuttuu sen mukaan, millaiseen ottelukaavioon Suomi jatkopeleissä päätyy.

Suomen mahdollisuudet lyödä Kanada tänä iltana jääkiekon MM-kisoissa ovat yksi kolmesta.

”Kanada on selkeä suosikki, vaikka Suomi on pelannut todella hienot kisat”, toteaa urheiluvedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa.

Kiihkeitä fanijoukkoja ja tavallisia kotikatsomoitakin voi järkyttää, etteivät saumat ole asiantuntijan mukaan edes fifty–sixty.

Voiton todennäköisyyttä ei kuitenkaan ole arvioitu fiilispohjalta vaan sitä ovat laskeneet Vuoksenmaan työntekijät ja tietokoneet kaiken sen informaation perusteella, joka on ollut käytettävissä tiistaihin puoleen päivään mennessä.

Ennen ottelun alkua ennustetta nitkauttaa enää toisessa joukkueessa puhkeava mahatauti tai vastaava yllätystekijä.

Vuoksenmaan ESBC-yrityksen toimialana on myydä vedonlyöntivihjeitä ja pelata itsekin omien analyysiensa avulla.

Millaisten tietojen pohjalta sitten syntyi tällainen analyysi?

”Kanadalla vain on todella kova materiaali”, Vuoksenmaa sanoo.

Laskelmiin on otettu sellaisia harkittuja ja mitattavia tunnuslukuja kuin joukkueiden maalintekopaikat, laukaukset, ylivoimapelien tuloksellisuus ja maalivahtien torjuntaprosentit.

Niitäkin on eritelty hienojakoisemmin. On eri asia, onnistuuko joukkue laukomaan usein maalin nurkilta vai keskeltä maalin edustalta kahden metrin päästä.

Näistä tekijöistä voi laskea, miten ottelut olisivat päättyneet, jos onni olisi eliminoitu.

Samaa voi Vuoksenmaan mukaan harrastaa vaikka kotona pitämällä tukkimiehen kirjanpitoa television ääressä. Se kannattaa rahallisesti, jos aikoo lyödä urheilussa vetoa.

Lehtijutut ja kisastudiot eivät ole vedonlyöjän paras tietolähde. Medialla on näet Vuoksenmaan mielestä taito kehittää tarina siitä, miksi ottelu päättyi voittoon, vaikka se olisi ratkennut sattumaan.

”Jääkiekossa on paljon vuosikymmenien saatossa vakiintunutta asenteellista ja lukkiintunutta tietoa.”

Numeroiden avulla se on mahdollista ylittää.

”Voittava vedonlyönti on kuitenkin numeroiden ja intuition yhdistämistä”, Vuoksenmaa sanoo.

Hän on kirjoittanut viime viikot kirjaa urheiluvedonlyönnistä eikä ole ehtinyt itse osallistua MM-analyysin tekemiseen. Silti hän ei ole voinut olla seuraamatta kisoja toisella silmällä.

”En ole ikinä ollut näin Suomi-myönteinen ennen kisojen alkua kuin nyt. Joukkueesta puuttuvat heikot lenkit. Se on hyvin koutsattu ja pelannut hyvin. On mahdollista että siltä löytyy vielä yksi ylimääräinen vaihde.”

Tunnusluvutkin ovat hyviä. Suomi on esimerkiksi sallinut kisojen aikana vähän laukauksia omaa maalia kohti.

”Silti Suomi on edelleen altavastaaja Venäjää ja Kanadaa vastaan”, Vuoksenmaa sanoo.

Jokaiseen peliin vaikuttavat kuitenkin psykologiset tekijät, jotka lisäävät yllätysten mahdollisuutta.

”Kukaan koutsi ei saa joka päivä samaa irti joukkueesta.”

Kanada saattaa tulla peliin sillä asenteella, että runkosarjan tuloksella ei ole niin väliä. Suomalaisilla omavaltaiseen vapaapäivään lipeämisen riski on Vuoksenmaan mielestä pienempi.

Suomalaiset pelaavat Pietarissa Kanadaan verrattuna kotikentällä. Heillä on suuri ja kovaääninen kannatusjoukko, joka ei anna joukkueen nukahtaa. Laskelmassa tämä on luettu Suomelle kotieduksi.

Kanadan puolesta puhuu sen aggressiivinen, fyysinen, syvältä karvaava pelitapa. Vuoksenmaan huomauttaa, että Suomen pakkeina ei nyt ole Kimmo Timosia vaan moni puolustaja saattaa joutua vaikeuksiin portsariainesta olevien kanadalaisten pelaajien kanssa.

Suomen kohtaloksi voi koitua, jos Kanada tulee jo ottamaan yliotetta pudotuspelejä varten.

”Voi olla, että lähdetään hakemaan fyysistä hegemoniaa, jopa suoranaista pelotetta. Laittamaan miestä pelon alle, niikuin Pohjanmaalla sanottiin.”

Todennäköisyys Suomen maailmanmestaruudelle on Vuoksenmaan firman analyysin mukaan tällä hetkellä yksi neljästä eli 25 prosenttia. Tänä iltana se liikahtaa riippuen siitä, onko Suomi kaatanut Kanadan vai ei.

Vuoksenmaa sanoo olevansa vanha punkrokkari ja haluavansa murskata jargonin, jonka mukaan vastustajalla ei ole väliä, vaan kaikki pitää voittaa. Lause voi tehdä hyvää urheilijoiden itseluottamukselle, mutta tosiasioiden kanssa sillä ei ole tekemistä.

”On järjetön klisee, että ei ole väliä ketä sieltä tulee. Se ei ole yhtään sama!”

Mikäli Kanada kaatuu ja Suomen ensimmäinen välierävastustaja on Tanska tai Sveitsi, putoamisen riski vähenee. Jatkoaika ensimmäisessä välierässä on epätodennäköinen, ottelun lopussa voi mahdollisesti säästää avainpelaajia. Pelaajien rasitus ja loukkaantumisriski jää pienemmäksi.

Kaavion vaativammalla puolella ennakkosuosikit voivat kompuroida tai vaikkapa pudottaa toisensa. Kovat vastustajat ja matkustaminen Moskovaan vaatisivat veronsa, ennen kuin ollaan loppuottelussa.

”Kaavio on hirvittävän tärkeä. Se vaikuttaa voittomahdollisuuteen useita prosenttiyksikköjä. Tänä iltana se on selviää.”

Laskelmaa eri mahdollisuuksista Vuoksenmaalla ei vielä ole käsissään. Pyynnöstä arvioi karkeasti. Jos Suomi voittaa Kanadan ja saa helpomman alun välierissä, voittomahdollisuus nousee 25 prosentista.

Jos käy päin vastoin, maailmanmestaruuden mahdollisuus voi pudota 20 prosenttiin, yhteen viidestä.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  VPS on nyt suunnannäyttäjä Suomi-futiksessa – nostan hattua jälleen kerran Vaasan suuntaan

 2. 2

  Usain Boltin vauhti kiihtyy – satanen Monacossa alle kymmenen sekunnin

 3. 3

  Tourin etappivoittaja Edvald Boasson Hagen käytti laskupäätä ja voitti Tourin 19. etapin valitsemalla lyhyemmän puolen liikenneympyrässä

 4. 4

  Elina Kinnuselle alle 20-vuotiaiden EM-pronssia keihäänheitossa

 5. 5

  Juoksijalupaus Alisa Vainio jää pois Kalevan kisoista – syynä hengitysvaikeudet

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Juoksijalupaus Alisa Vainio jää pois Kalevan kisoista – syynä hengitysvaikeudet

 2. 2

  VPS on nyt suunnannäyttäjä Suomi-futiksessa – nostan hattua jälleen kerran Vaasan suuntaan

 3. 3

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 4. 4

  Samuel Purolasta Euroopan toiseksi nopein alle 20-vuotias pikajuoksija

 5. 5

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 4. 4

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 5. 5

  X Games -skeittaaja onnistui huimassa tempussa ensimmäistä kertaa historiassa – katso video

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  5. 5

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  9. 9

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  10. 10

   Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  3. Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi
  4. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  5. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen
  6. Tunti sitten
  7. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  8. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  9. 2 tuntia sitten
  10. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  11. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  12. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  13. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  14. Näytä lisää