Valikko
Urheilu

Emilia Pikkaraisen kurkotus päättyi EM-kisoissa pettymykseen

Emilia Pikkarainen on harjoitellut vihdoin terveenä, mutta pääsy Rioon ottaa koville.

Lontoo

Emilia Pikkarainen käänsi epätoivoissaan katseensa tulostaululle EM-uintien torstain aamukilpailuissa.

Jälleen yksi kurkotus kohti Rion kesäolympialaisia päättyi pettymykseen. Perhosuimari jäi kauaksi tavoitteestaan ja välieräpaikasta 100 metrillä.

”Harmittaa, todella harmittaa”, Pikkarainen sanoi noustuaan vedestä.

Vantaan Vandersin uimari on jahdannut olympiapaikkaa koko kauden, ehkä liiankin innokkaasti.

Kaikki näytti hyvältä vielä pääsiäisenä Helsingissä pidetyissä SM-kisoissa. Hän ui SE:n 50 metrin perhosuinnissa, mutta se ei ole olympiamatka.

EM-uinneissa Lontoossa hänen piti sitten varmistaa olympiapaikka 100 metrin perhosuinnissa. ”Kaikkeni yritin, että onnistuisin heti aamulla. Olisi pitänyt päästä uimaan vielä illalla. Silloin se on helpompaa”, Pikkarainen sanoi.

”Olen harjoitellut kovaa ja olen kunnossa. Vauhti vaan pitää saada esille.”

Pikkaraisen uintiuraan on mahtunut nousuja ja varsinkin laskuja liiankin kanssa.

Vuoden 2013 MM-kisat jäivät ankaran väsymyksen takia kesken. Syy löytyi sitkeästä mykoplasmasta. Pikkarainen popsi monta lääkekuuria, ja myös kausi 2014 jäi vajaaksi.

Viime vuoden lopulla hän joutui jäämään pois lyhyen radan EM-kisoista, kun häneltä poistettiin viisaudenhampaat. Ihme ja kumma hän on sen jälkeen saanut harjoitella terveenä.

”Haluan vakiinnuttaa paikkani myös MM- ja EM-kisojen finaaleissa. En halua, että ura oli tässä”, Pikkarainen sanoi lokakuussa 2014, jolloin hän asetti tähtäimikseen Rion 2016.

Jatkuva olympiarajojen metsästäminen on uimarille raskasta, mutta pakollista. Mitä aiemmin rajan saa, sen helpommaksi elämä ja harjoittelu käyvät.

Rioon otetaan kaikkiaan 900 uimaria. A-rajan rikkoneilla paikka on varma, mutta helpomman B-rajan tehneillä paikka on ”ehkä”. B-rajan uimareita kutsutaan kisoihin, jos A-rajan rikkojia ei ole tarpeeksi.

Sadan metrin perhosuinnin A-raja on 58,74 sekuntia. Pikkaraisen paras Rio-näyttö on 59,09. On hilkulla riittääkö se valintaan. Torstaina hän ui EM-kisojen alkuerissä päälle minuutin, 1.00,17 ja sijoittui 20. tilalle.

Pikkarainen myöntää kärsivänsä asiasta pientä stressiä, muttei halua, että se vaikuttaa tuloksiin. ”On uuvuttavaa olla urheilijana koko ajan kunnossa ja antaa kaikkensa.”

Pikkarainen on 23-vuotias, mutta hän oli mukana jo viisitoistavuotiaana Pekingin kesäolympialaisissa 2008. Hän kilpaili myös Lontoossa 2012, joten Rio olisi hänen kolmas kertansa olympia-altaassa.

”Ja todennäköisesti myös viimeiset olympialaiset. En ui enää neljää vuotta sen jälkeen. Olisi itselle iso palkinto, jos sinne pääsisi kaikkien näiden vaikeuksien jälkeen.”

Palkintokaapissaan Pikkaraisella on kaksi EM-mitalia, hopea ja pronssi. Ne ovat tulleet lyhyen 25 metrin radan viesteistä. HS-urheilu valitsi hänet Vuoden lupaukseksi 2010.

Hän voi tavoitella olympiapaikkaa myös naisten sekaviestijoukkueessa. Pikkarainen vie perhosuinnin osuutta sunnuntaina. Tehtävä on vaikea, sillä Suomen paras naisvapaauimari Hanna-Maria Seppälä ei ole siinä kunnossa, missä pitäisi.

Jos sunnuntaina ei nappaa, Pikkarainen lähtee kolmen kilpailun Mare Nostrum -kiertueelle Ranskaan, Espanjaan ja Monacoon. Juhannuksena on tarjolla iso kilpailu Roomassa.

Viimeinen tuloksentekopäivä ennen Rioa on 3. heinäkuuta. Kisat alkavat 6. elokuuta, ja ensimmäiset olympiauinnit ovat heti seuraavana päivänä.

Pikkaraisella olisi mahdollisuus käydä Monacossa jo ennen uintikisoja. Hänen kihlattunsa Valtteri Bottas ajaa ruhtinaskunnassa F1:n MM-osakilpailussa viikon päästä sunnuntaina.

Se matka jää väliin. ”Nyt en ehdi tällä kaudella F1-kisoihin. Rio on tärkein. Seuraan Valtterin kisoja etänä.”

Matti Mattsson ui illalla 200 metrin rintauintifinaalissa. Tulos ei ehtinyt HS:n tähän painokseen.

Laukkanen hyvässä vauhdissa

Jenna Laukkanen ui tämän kauden parhaan aikansa 200 metrin rintauinnissa. Aika 2.26,78 minuuttia oli torstain alkuerien seitsemänneksi paras. Myöhäisillan välieriin pääsi kuusitoista nopeinta rintauimaria.

Ennen uintia jännitti niin paljon, että tuli huono olo. Sitten, kun pääsi tuttuun elementtiin, kaikki tuntui hyvältä”, Laukkanen sanoi. Hänen SE-aikansa on 2.25,45. Sen hän ui viime vuoden MM-kisoissa Kazanissa. ”Välierissä pitää nipistää ajasta.”

Matias Koski ja Ari-Pekka Liukkonen jäivät 100 metrin vapaauinnin alkuerissä kauaksi jatkopaikasta. Koski ui keskiviikkona hienosti neljänneksi 200 metrin vapaalla, mutta satanen oli hänelle liian lyhyt matka. Hän oli 24:s ja alitti ensi kertaa 50 sekuntia, 49,53.

Kosken tulos 49,53 jää vain yhdeksän sadasosaa Liukkosen pääsiäisenä uimasta SE:stä.

Liukkonen oli yllättäen vasta 39:s ajalla 50,05. Hän on kärsinyt flunssasta ja pienestä kuumeilusta. ”Toivotaan, ettei tällä ollut vaikutusta 50 metrin kisaa. Se on kuitenkin päämatkani.”

Miesten 50 metrin vapaauinnin alkuerät ovat lauantaina. Finaali uidaan kisojen päätöspäivänä sunnuntaina. Liukkonen puolustaa matkalta EM-pronssia kahden vuoden takaa.

Liukkosella on ollut vaivaa myös nivusen lähentäjälihaksessa. Vaiva tutkitaan kisojen jälkeen Jyväskylässä. ”En usko, että pitää leikata vaan selvitään hyvällä kuntoutuksella.”

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Laura Manninen juoksi maratonin ME:n hallissa

 2. 2

  Räikkönen nieli lievän pettymyksen, vaikka kisa oli parempi kuin moneen vuoteen

 3. 3

  Peteri vahvisti asemiaan moottorikelkalla

 4. 4

  Bottas ei harkinnutkaan Lewis Hamiltonin ohittamista: ”Äärimmäisen vaikeaa olisi ollut yrittää”

 5. 5

  Bottas näytti vauhtinsa, vaikka Vettel vei kisan: ”Ei siinä meillä paljon ollut tekemistä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 2. 2

  Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

 3. 3

  Laura Manninen juoksi maratonin ME:n hallissa

 4. 4

  Hiipuva maalitykki Aleksandr Ovetškin osuu sittenkin, rikkoi harvinaisen merkkipaalun NHL:ssä

 5. 5

  Hevosetkin hyötyvät ihmislääketieteen läpimurroista – nämä paikat ovat altteimmat vammoille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 3. 3

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  El País: Laulajatähti Shakira ei saa kutsua Lionel Messin häihin – syynä morsiamen pitkävihaisuus

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  10. 10

   Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää