Urheilu

Suomalainen vapaaotteluorganisaatio aikoo vallata Euroopan: ”Vain taivas on rajana”

Vapaaottelu kasvaa Euroopassa nopeasti. Jarno Kukilan johtama EuroFC haluaa kakusta ison palan.

Suomen urheilubisneksen kärkinimiin kuuluva Jarno Kukila on tekemässä urheiluhistoriaa.

Suomessa on jo kehitetty huippuluokan urheiluvälineitä. Nyt täältä tulee Euroopan huipulle tähtäävä urheilutapahtuma. Kukila johtaa ensimmäistä eurooppalaista vapaaotteluorganisaatiota, European Fightning Challengea (EuroFC).

Vapaaottelun ykkössarja on yhdysvaltalainen UFC.

Lajin suosio kasvaa nopeasti Euroopassa, mutta täällä toiminta on hyvin paikallista. Jokaisella maalla on omat promootionsa. Tähän EuroFC iskee.

”Teimme markkina-analyysin ja huomasimme, että globaali urheilu on aikavyöhykesidonnaista ja eurooppalaisesta parhaasta katseluajasta puuttuu laadukas vapaaottelu isoissa eurooppalaisissa kaupungeissa”, Kukila toteaa.

Kukila tuntee urheilubisneksen monelta eri kantilta. Hän toimi viimeksi Olympiakomitean ja Valon myyntijohtajana ja veti sitä ennen muun muassa Adidaksen Suomen markkinointia.

Hän ei paljasta EuroFC:n muita perustajia. Yhtiö on kuitenkin ideoitu Suomessa, ja perustajat ovat suomalaisia. Omistajia on 22, heistä osa on ulkomailta.

Kukila korostaa, että EuroFC on eurooppalainen hanke, jolla on toki vahvat suomalaisjuuret.

”Jotain taustatyömme laadusta kertoo se, että saimme alkuvuoden rahoituskierroksella mukaan ammattisijoittajia, joilla ei ole mitään yhteyksiä lajiin.”

Ammattisijoittajat näkevät Kukilan tavoin vapaaottelussa valtavan potentiaalin. Hänen mukaansa lajin markkina kasvaa maailmanlaajuisesti 40 prosenttia vuodessa.

Suomessa vapaaottelu kiinnostaa nuoria miehiä. Tutkimusyhtiö Sponsor Insightin tutkimuksen mukaan se on kymmenenneksi seuratuin laji 18–29-vuotiaiden keskuudessa heti F1-sarjan jälkeen.

”Kävimme läpi Euroopan isoimmat promootiot muun muassa Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä ja Brittein saarilla. Totesimme, että mikään niistä ei ole tekemässä sitä, mitä me ajattelimme tehdä”, Kukila sanoo.

Yhtiö päätti toimia nopeasti.

”Huomasimme, että tilaa on. Emme olleet niin naiiveja, etteivätkö muutkin sitä huomaisi.”

European Fightning Challengen on määrä järjestää vuonna 2018 isoissa kaupungeissa 10–15 laadukasta vapaaottelutapahtumaa 6 000–15 000 katsojaa vetävillä areenoilla.

Ensimmäinen on lokakuussa Metro-areenalla. Lisäksi EuroFC on julkistanut tapahtumat Kööpenhaminassa ja Prahassa.

Ainoa tavoite on myydä Metro-areenan avausilta täyteen.

”Jos tavoite olisi muu, ajattelisimme tosi väärin. Haluamme olla urheilullisesti uskottava, mutta haluamme saada paikalle myös muut kuin lajiniilot. Ne 1 500 ovat jo paikalla, kun kerromme, että siellä ottelevat omat tähtemme Tom Niinimäki ja Glenn Sparv.”

Kukilan mukaan EuroFC ei kilpaile UFC:n tai paikallisten tapahtumien kanssa.

”UFC:lle olemme pikemminkin kumppani. Ja samassa kaupungissa järjestämme vain yhden tapahtuman vuodessa.”

Kukilalla on selkeä visio siitä, miten extremelaji saa uusia ystäviä. Hän vertaa tehtävää NHL:n viemiseen Floridaan.

”Lajista on tehtävä helposti lähestyttävä. Meidän on kerrottava, miten urheillaan, ketkä urheilevat, mitkä ovat painoluokkia ja niin edelleen.”

EuroFC kerää tulonsa ottelutapahtumista ja yhteistyökumppaneilta. Tärkein lähde on kuitenkin tv-oikeuksien ja nettistriimin myynti.

”Siinä vain taivas on rajana.”

UFC kerää netissä jopa 1,5 miljoonan yleisöjä, jotka maksavat ottelusta 50–60 dollaria. Eurooppalainen vapaaottelu on edullisempaa. EuroFC:n katsojatavoitteet netissä ovat alkuun viisinumeroisia.

”Ihmisiä kiinnostaa hyvä viihde, elämykset ja tarinat. Haluamme olla viihdebrändi ja kilpailemme ihmisten vapaa-ajasta”, Kukila sanoo.

”Urheilijat tietävät riskit”

Vapaaottelu on täyskontaktikamppailulaji, jossa on yhdistelty tekniikoita monista perinteisistä kamppailulajeista. Sen suosio alkoi kasvaa 90-luvulla.

Vapaaottelun säännöt olivat aluksi hyvin väljät. Negatiivisen suosion ja toisaalta arvostuksen saamiseksi urheiluna vapaaottelu alkoi kehittämään sääntöjä.

EuroFC:n toimitusjohtaja Kukilauskoo lajin saavan uusia kannattajia etenkin muista kamppailulajeista, mutta tavoitteet ovat laajemmalla. Kukilan mukaan katsomoissa on jo nyt yllättävän paljon esimerkiksi naisia.

”Kun puhutaan kamppailulajeista, vapaaottelu ei ole tilastojen vaarallisimmasta päästä. Suuntauksena on ollut tyrmäysten väheneminen, ja yhä useampi kamppailu kestää täyden ajan. Päähän ei tule myöskään jatkuvia iskuja.”

Hän muistuttaa, että kyse on kamppailulajista, ja urheilijat tietävät sen riskit. Laji on sen verran raskas, että urheilijat pystyvät ottelemaan korkeintaan 3–4 ottelua vuodessa.

Urheilijat huolehtivat ottelutapahtumissa itse vakuutuksistaan. Järjestäjä puolestaan vakuuttaa tapahtuman.

UFC:ssa parhaiden ottelijoiden, kuten Conor McGregorin, on arvioitu tienaavan jopa kymmenen miljoonaa dollaria ottelulta, mutta aloittelijoiden sopimukset jäävät murto-osaan.

Euroopassa ottelukohtaiset palkkiot ovat tuhansia euroja. Valtaosa tuloista koostuu erilaista ottelubonuksista. Esimerkiksi Teemu Packalen sai 50 000 dollarin bonuksen kukistettuaan Thibault Goutin 24 sekunnissa Lontoossa järjestetyssä UFC-ottelussa.

Lisäksi urheilijat saavat ansioita yhteistyösopimuksilla. Jotkut ottelijat valmentavat kilpailemisen ohessa.

Jarno Kukila

 36-vuotias, syntynyt Seinäjoella, muutti perheensä kanssa Turkuun 9-vuotiaana. Asuu Espoossa.

 Pelasi jääkiekkoa TPS:ssä ja TuTossa. Lopetti 20-vuotiaana, kun TuTo tarjosi Mestis-sopimusta.

 Harrastaa CrossFitiä

 Koulutus: BBA- ja eMBA-tutkinnot.

 Työura: Makeisvalmistaja Leaf/Cloetta: markkinoinnin ja myynnin päällikkötehtävät, Adidas Group: Suomen markkinointijohtaja, Rabbit Merchandising: maajohtaja; Valo ja Olympiakomitea: myyntijohtaja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaaottelu
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

 2. 2

  Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen

 3. 3

  Surkean kauden alun pelanneen HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa

 4. 4

  NFL:n suurimpiin tähtiin kuuluva Tom Brady sanoi viimein mielipiteensä Trumpista: ”Olen eri mieltä hänen kanssaan. Hänen sanomansa oli hajottavaa.”

 5. 5

  Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

 2. 2

  Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi

 3. 3

  Yhden kolikon viskomiselle tuli yllättävän kova hinta – englantilainen jalkapallofani kärsii tempustaan vuosia

 4. 4

  Futisjohtaja muistaa kuinka antoi joulutauolla potkut kaikille SaiPan pelaajille : ”Kysyin pelaajilta haluavatko he kuulla satuja?”

 5. 5

  Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 2. 2

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 3. 3

  Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

 4. 4

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 5. 5

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  5. 5

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  6. 6

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  9. 9

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  10. 10

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää