Urheilu

Pingispelaaja Benedek Oláh panee lippiksen päähän ja lähtee Rioon

Benedek Oláhin unelma olympiapaikasta toteutui häkellyttävällä tavalla ja uutteralla harjoittelulla.

Benedek ”Pentti” Oláhin kalenteri meni uusiksi, kun hän pääsi ensimmäisenä suomalaisena pöytätenniksen pelaajana olympialaisiin.

Sen jälkeen hänestä tuli lyhyessä ajassa kysytty mediapersoona.

”On ollut ihan sairas aikataulu. Ehdin juuri ja juuri käydä kotona Seinäjoella”, sanoo Oláh, joka laskee antaneensa kymmenessä päivässä haastatteluja Unkarin ja Suomen televisiolle ja ainakin seitsemälle sanomalehdelle.

”Enhän minä ole tällaiseen tottunut. Ihan sairasta”, Oláh toistaa Suomen Pöytätennisliiton vaatimattomissa tiloissa Valo-talossa Pasilassa.

Unkarissa asuva pingispelaaja on Suomessa parin päivän käynnillä. Hänen Unkarissa syntyneet vanhempansa asuvat Seinäjoella, jossa hän hän vietti yhden yön.

”Oli taivaallinen hetki istua muutama minuutti oman huoneeni sängyllä. Sai vain olla rauhassa.”

Kiireet jatkuivat Helsingissä, jossa Oláh sovitteli itselleen sopivia kisavaatteita. Rioa varten tarvitaan monenlaista Suomen joukkueen kilpailu- ja edustusasua, lippistä, pusakkaa ja verkkareita.

”Unelmoin enemmän olympiapaikasta kuin kisavaatteista. Ne kiinnostavat tyttöystävääni”, tuore urheilijatähti nauraa.

Oláhin nousu Rion joukkueeseen on häkellyttävä menestystarina. Vielä puolitoista vuotta sitten se oli kaukainen, mutta mahdollinen tavoite.

Hän oli maailmanlistalla sijalla 223. Rioon pääsy vaatii nousua sadan parhaan joukkoon ja vielä paljon sen alle.

Kun olympiaranking toukokuussa sulkeutui, Oláh oli sijalla 74. Se riitti valintaan, kun otetaan huomioon maakiintiöt.

”Vaikea tajuta, miten hyvin olen kehittynyt. Siitä saa paljolti kiittää Unkarin maajoukkueen valmentajaa [Peter Aranyos]. Hän otti minut ryhmäänsä. Tutustuin häneen jo kaksitoistavuotiaana”, 25-vuotias Oláh sanoo.

Varsinkin kämmenlyönti ja syöttö ovat parantuneet paljon viime vuoden aikana.

”Syötän erirytmisiä syöttöjä, joissa maila on osin piilossa vastustajalta. Pallo tulee pöytään eri rytmissä kuin mihin kaveri on tottunut. Variaatioita voi olla kymmeniä.”

Aranyos pani suomalaisen myös harjoittelemaan uudella tavalla. Yhdessä harjoituksessa hänen lantioilleen kiinnitetään valjaat, joita pitää kiinni harjoituskaveri tai valmentaja.

Hän vetää Oláhia omaa painoa ja asentoa voimakkaasti alaspäin, ja pelaajan pitää ponnistaa ylös ja sivulle. Yksi harjoitus voi kestää kaksi kolme tuntia.

”Nyt kaipaan vain lepoa. Olen aivan puhki, kun treenasin kahdeksan kuukautta yhtä soittoa Rion karsintaturnauksiin.”

Valmistautuminen Rioon alkaa uudella harjoitusohjelmalla 13. kesäkuuta.

”On lenkkiä, punttia ja sitten paljon lajiharjoittelua”, Oláh sanoo ja näyttää laukusta kaivamaansa A-nelosen kokoista harjoitusohjelmaa.

”Oho, tähän on jäänyt reunoille jotain salaattia. Minulla on tästä tietokoneella siisti versio.”

Oláhin sisko ja molemmat mummot asuvat edelleen Unkarissa, jonne Oláh muutti vuosi sitten Hollannista.

Sen jälkeen hän haaveili pelaamisesta ja harjoittelemisesta Saksassa, kunnes päätyi Budapestiin.

”Hollannissa en enää kehittynyt, ja Saksassa minusta ei olisi välitetty niin paljon kuin Unkarissa.”

Oláh laskee olleensa vasta neljänneksi paras Aranyosin valmennettavista, mutta vain hän ja yksi unkarilainen selvittivät Rion karsinnat.

Miten paljon sinua hivelee, että olet ensimmäinen suomalainen pöytätennispelaaja olympialaisissa?

”Toivon, että voin olla jonkinlainen tukipilari Suomen pingikselle. Aloittaa uutta kulttuuria.”

Oláh sanoo, että Suomella on vielä pitkä matka Ruotsiin, joka on Euroopan kolmanneksi paras maa pöytätenniksessä.

Jan-Ove Waldner on olympiavoittaja ja kuusinkertainen maailmanmestari.

Jörgen Persson on pelannut kaikissa olympialaisissa, joissa pöytätennis on ollut lajina eli vuodesta 1988 lähtien. Nyt hän jo eläköitynyt 50-vuotiaana.

”Waldnerkaan ei enää pelaa. Hän haluaa kuulemma kokeilla kykyjään golfissa”, Oláh tietää.

Heinäkuussa hän viimeistelee kuntoaan juuri Ruotsissa. Uran ensimmäinen olympiamatka alkaa 28. heinäkuuta, ja ensimmäinen peli on kisojen alussa 6. elokuuta.

Hänen mielivastustajiaan ovat ”ottokiinalaiset”, joiksi Oláh kutsuu Eurooppaan muuttaneita entisiä kiinalaisia pelaajia.

Heitä on muun muassa Ukrainassa ja Kroatiassa. ”He pelaavat suoraviivaista ja selkeää pingistä.”

Vaikka Oláhin itseluottamus on korkealla, hän ei tavoittele kuuta taivaalta. Olympiamitali olisi Suomen olympiahistorian isoimpia yllätyksiä.

”Lähden voittamaan kahta tai kolme peliä ja toivon puhdasta peliesitystä. Se riittää kuudentoista parhaan joukkoon. Jos putoan, putoan toivottavasti kiinalaista vastaan. Se olisi kunniallinen päätös kisoille.”

Benedek Oláh

 Syntynyt 29. maaliskuuta 1991 Kalajoella.

 Pöytätennispelaaja.

 Asuu ja harjoittelee Unkarissa.

 Unkarilaiset vanhemmat asuvat Seinäjoella.

 Voittanut viisi kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden.

 Ensimmäinen suomalainen pöytätennispelaaja olympialaisissa.

 Lahjakas 191-senttinen Oláh olisi pärjännyt myös muissa lajeissaan, pesäpallossa, lentopallossa ja yleisurheilussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pöytätennis
 • Rion olympialaiset
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Oppi lukemaan vasta koulun jälkeen, linnakundi-isä kielsi tyttöystävät, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 2. 2

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 3. 3

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 4. 4

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 5. 5

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 2. 2

  FC Barcelonan tähtipelaaja lensi jo Suomeen – TS: Leikkaus tiistaina Turussa

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 5. 5

  Manchester Unitedia on pyydetty lopettamaan kannattajiensa rasistinen tukilaulu hyökkääjä Romelu Lukakulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  TPS kohahduttaa jälleen, seura poisti cheerleaderit katsomosta – ”Yksi tauolla tanssimassa ja loput kantamassa nakkimukeja katsomoon?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  6. 6

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  7. 7

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  10. 10

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Onko totuudella Britanniassa enää niin väliä? Kaikkien brexit-valheiden äiti nousi haudasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää