Urheilu

Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti tietävät, mitä haluavat Riosta: Kelattiin ottaa kultaa

Amanda Kotajalta vietiin juuri ME ja Leo-Pekka Tähdeltä syksyllä MM-kulta. Rion paralympialaisissa he aikovat osoittaa olevansa yhä maailman nopeimpia kelaajia.

”Sinullehan ei tätä pitänyt kertoa, mutta Lepen [Leo-Pekka Tähti] mukaan amerikkalainen oli toissa yönä tehnyt tuloksen 15,3”, manageri Jukka Virtanen sanoo pyörätuolikelaaja Amanda Kotajalle kuin ohimennen.

Kotaja kiinnostuu ja kysyy Tähdeltä, missä moinen tieto on. Se on peräisin yhdysvaltaiskelaaja Tatyana McFaddenin Instagram-tililtä ja vaikuttaa pitävän paikkansa, vaikkei virallista vahvistusta vielä löydykään. Kotajan ennätys 15,64 ei enää ole 100 metrin pyörätuolikelauksen ME luokassa T54.

Hetkeä aiemmin Kotaja on kertonut myös toisesta takaiskusta Rion syyskuisia paralympialaisia ajatellen. Häneltä leikattiin virtsakivet kolme viikkoa sitten, eikä harjoittelu onnistu vielä. Kauden välitavoitteeksi asetetut EM-kisat jäävät väliin, sillä ne käydään jo ensi viikonloppuna.

”Vaiva löydettiin huhtikuun lopussa. Se ei haitannut harjoittelua, mutta pitää silti hoitaa infektioriskin takia”, hyväntuulinen Kotaja, 21, sanoo.

Kotajan arvokisavuoden kevät on siis sujunut samaan tapaan kuin toisen Rion mitalitoivon, Tero Pitkämäen. Leikkaus toukokuussa, toipumisjakso ja paluu harjoituskentälle kesän korvalla. Pitkämäki heittää Lapinlahdella 19. kesäkuuta, ja Kotaja toivoo urheilevansa jo Kuortaneen juhannuskisoissa.

”Talven harjoitukset ovat menneet hyvin ja tämä tuli sen verran aikaisin, että en usko kunnon katoavan mihinkään”, Kotaja sanoo.

Hän jäi 17-vuotiaana neljänneksi Lontoon kisojen 100 metrillä. Riosta on haussa uran ensimmäinen paralympialaisten mitali ja saman tien kultaisena. Se on tuttu väri viime syksyn Dohan MM-kisojen 200 metriltä. Sataseltakin Kotaja sai hopeaa.

”Kiinalaiset ovat varmasti kovassa kunnossa ja jenkki väläytteli Sveitsissä ”, Kotaja listaa kilpakumppaneitaan Riossa.

Tuo ”väläytellyt jenkki” on nimenomaan McFadden, jonka tuoreesta ME-ajasta 15,35 Kotaja kuuli vasta haastattelun jälkeen. Kiinalaisilla on puolestaan tapana ilmaantua arvokisoihin kovakuntoisina, vaikka tilastoaikoja ei olisikaan.

Kotaja ei vaikuta lainkaan huolestuneelta. Lajissa kuin lajissa paras tulos tulee keskittymällä omaan suoritukseen. Sitä paitsi Kotajalla on kesällä parhaat mahdolliset kirittäjät.

Hän aikoo kiertää kotimaan eliittikisoja. Pyörätuolikelaus on niiden kaikkien ohjelmassa ja se järjestetään yhteiskilpailuna miesten kanssa. Niinpä samalla radalla viilettää esimerkiksi Tähti, moninkertainen paralympialaisten kultamitalisti ja ME-mies.

Leo-Pekka Tähti uhkuu hyvää kuntoa harjoituskauden jälkeen. Talvella keskityttiin 100 metrin rypistykseen, sillä 200 metriä jäi Tähden harmiksi pois paralympialaisten ohjelmasta. Hän ei kilpaile Riossa 400 metrilläkään, sillä se on ohjelmassa ennen satasta, eikä palautumisessa oteta riskejä.

”Olen pysynyt terveenä ja valmentajalta on tullut hyviä uusia ärsykkeitä harjoitteluun. Mies on ollut tukossa, mutta harjoittelun takia”, Tähti kertoo.

Hän on pelannut jonkin verran pyörätuolikoripalloa Pietarin joukkueessa, mutta pääpaino on ollut varsinaisessa leipätyössä kelauksessa.

Tähti on kelannut sadalla metrillä kaikki T54-luokan paralympiakullat vuodesta 2004. Niinpä Rion tavoitettakaan ei tarvitse kauan arvailla.

”Kiinasta tulee kolme ja Hollannin Kenny van Weeghel on yhä mukana. USA:sta yksi urheilija kelasi myös kovan ajan”, Tähti kertoo haastajistaan.

Tähdeltä amerikkalaiset eivät ole sentään vieneet ME:tä 13,63. Sen sijaan Kiinan Liu Yang kukisti hänet Dohan MM-kisoissa viime syksynä.

Tappio harmittaa yhä, mutta toisaalta paralympialaisten kulta maistuisi sitä makeammalta.

”Nälkää jäi viime vuodesta. Tavoite on palauttaa maailman nopeimman pyörätuolikelaajan arvonimi”, Tähti sanoo.

Paralympialaiset

  Järjestetään Riossa olympialaisten jälkeen 7. – 18. syyskuuta.

  Yli 4000 urheilijaa 178 maasta.

  23 lajia, joista uusia paramelonta ja paratriathlon.

  Suomen joukkueeseen on toistaiseksi valittu 19 urheilijaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Paralympialaiset
 • Erno Rautarinta
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Sai MM-pronssin dopingkäryn vuoksi yhdeksän vuotta kisan jälkeen, kärysi nyt itse – Venäjän käryt eivät ota loppuakseen

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Pitkäaikainen jalkapalloystävä kyseenalaistaa yleisen käsityksen Pertti Alajasta – muistaa ainutlaatuisen piirteen: ”En ole toista sellaista tavannut”

 4. 4

  Pertti Alajan entinen pelikaveri muistelee, miten ”Pera ei meinannut mennä millään kentälle kultaisissa kengissä”

 5. 5

  Vuoden vasenkätiseksi valittu maajoukkuepassari Eemi Tervaportti ei hätkähdä paineita – ”Jos tuntee painetta, tietää olevansa tarpeeksi kovassa paikassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 2. 2

  Pertti Alajan entinen pelikaveri muistelee, miten ”Pera ei meinannut mennä millään kentälle kultaisissa kengissä”

 3. 3

  Taas tuli mystinen lykkäys Therese Johaugin lopulliseen dopingtuomioon

 4. 4

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 5. 5

  Rääväsuinen Ilie Nastase vitsaili Serena Williamsin tulevan lapsen väristä, sai rangaistuksen ja kehtaa valittaa siitä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Useita ihmisiä puukotettu Turussa, poliisi ampui epäiltyä alavartaloon – HS seuraa tilannetta

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  4. 4

   70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

  5. 5

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  6. 6

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  7. 7

   Olkiluoto 3 valmistuu sittenkin: Maailman suurin ydinvoimala­yksikkö voi tuottaa sähköä ensi vuoden lopussa, nyt yli 2 000 työntekijää viimeistelee yksityiskohtia

  8. 8

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  9. 9

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  10. 10

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää