Urheilu

Kiira Korpi: ”Ajattelin kauneuden vähentävän uskottavuuttani urheilijana”

Kiira Korpea on sanottu yhdeksi maailman kauneimmista urheilijoista. ”Olen tyytyväinen, kun katson peiliin, mutta aina se ei ole ollut niin.” HSTV:n haastattelussa taitoluistelija Kiira puhuu huippu-urheilun ulkonäköpaineista, luistelu-uran päättäneestä loukkaantumisestaan ja kertoo millaista on laulaa teatterissa.

”Miksi teen tätä”, taitoluistelija Kiira Korpi saattoi kysellä mielessään kilpailuaamuina, kun jännitys oli kovimmillaan.

Korvelle pahin paikka ei ollut astua yleisön eteen jäälle vaan kestää jännitystä ennen suoritusta.

Korpi käytti apunaan henkistä valmentajaa ja mielikuvaharjoitteita.

HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelmassa kolminkertainen EM-mitalisti kertoo, että joskus kesken kisaohjelman ajatukset saattoivat silti karkailla. Hän mietti esimerkiksi läksyjen tekoa. Tulokset olivat silloin sen mukaiset.

Korpi sanoo, että kilpavuosina hänen elämäntyylinsä oli kovin kapea. Luistelun lisäksi huippu-urheilijan elämään ei kuulunut paljon muuta.

No nyt kuluu. Kilpauransa viime kesänä lopettanut Korpi on jo ehtinyt esiintyä suositussa Supertähdet-televisio-ohjelmassa Mika Häkkisen ja Teemu Selänteen kanssa, ja muutama viikko sitten hän teki teatteridebyyttinsä.

Ja hieno debyytti se onkin! Uudessa Iloisessa Teatterissa Korpi tarjoaa yhden esityksen kauneimmista hetkistä. Korpi esittää koskettavan rullaluistelunumeron Euroviisukarsinnoissakin kilpailleen Mikael Saaren laulun tahtiin.

Taitoluistelijalle rullaluistelu ei ollut ensin ihan helppoa. Vasta kolmas Italiasta löytynyt rullaluistinpari oli sellainen, joilla rullailu muistuttaa taitoluistelua. Korpi kokeili jopa katulätkän pelaajien käyttämiä luistimia.

Aluksi Korpi kaatui pahasti muutaman kerran, eikä teatterin lava ole niitä liukuvimpia alustoja.

”Jäällä on kivampi kaatua”, Korpi sanoo ja nauraa.

Kiira Korpea on sanottu yhdeksi maailman kauneimmista urheilijoista. Uuden Iloisen Teatterin pukuhuoneessa Korpi kertoo välillä hätkähtävänsä, kun hän näkee kasvonsa ammattimeikkaajien jäljiltä.

”Olen tyytyväinen, kun katson peiliin, mutta aina se ei ole ollut niin.”

Taitoluistelussa metsästetään virheitä suorituksessa, ja kulisseissa ulkonäköön kohdistuva kritiikki on armotonta.

”Vertaillaan, kuka on laihimmassa kunnossa.”

Vaikka Korpi on ollut aina hyvin hoikka, hän kertoo vertailun vaikuttaneen.

”Kyllä silti aina välillä oli sellainen olo, että pitäisikö olla vähän laihempi.”

Yhdessä vaiheessa uraansa Korpi myös toivoi, ettei hänen kauneuttaan nostetaan esiin.

”Halusin, että ihmiset keskittyisivät siihen, kuinka hyvä urheilija minä olen ja kuinka paljon teen töitä. Ajattelin, että kauneus vähentäisi uskottavuuttani urheilijana.”

”Ehkä sellaista viestiä tuli myös vähän ympäriltä, valmentajilta ja perheeltä ja muilta.”

Sponsoreita Korven kauneus ei sen sijaan haitannut, päinvastoin. Sponsorisopimukset mahdollistivat Korvelle esimerkiksi huipputason valmennuksen ja kalliiden koreografien käytön. Luistelijalle tuli sponsorisopimuksista huono omatunto.

”Tuntui, että olen jopa saanut vähän liikaa. Kun muut urheilijat joutuvat taistelemaan, että saisivat yhdenkin sponsorin ja vähän rahaa, niin minulle niitä vain tuli.”

Siksi Korpi yritti suorituksillaan entistä kovemmin todistaa olevansa sponsorirahojen arvoinen.

Ongelmiaan Korpi ei näyttänyt. Yleisön edessä esiintyi urheilija, jonka puvut kimmelsivät, kasvot hymyilivät ja haastatteluvastaukset olivat kohteliaita.

”Mutta siellä taustalla oli välillä aika ahdistunut ihminen”, Korpi tunnustaa.

Uran loppupuolelle mahtui vammoja ja loukkaantumisia. Alkoiko Korpea pelottaa hyppyjen tekeminen?

”Ehkä viimeisen loukkaantumisen jälkeen.”

Kun hänen akillesjänteensä katkesi lähes kokonaan, sitä yritettiin ensin saada kuntoon kuntoutuksella. Mutta jänne ei toipunut, ja se oli pakko leikata.

”Kyllä siitä on tullut ihan hyvä, mutta en nytkään vielä luota siihen niin, että pystyisin tosi paljon ponnistamaan kolmoistulppeja juuri siltä jalalta.”

Eikä ole enää tarvettakaan. Pian Korpi muuttaa miesystävänsä perässä New Yorkiin. Hänellä on jo tunnettu urheilijoiden asioita hoitava manageritoimisto, ja luistelunäytöksiin on jo tullut kutsuja.

Myös perheen perustamisesta Korpi haaveilee, mutta vauvauutisia ei ole vielä luvassa.

”Enemmän minulla on ollut koirakuumetta”, Korpi sanoo ja nauraa.

HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelmassa Kiira Korpi kertoo myös millaista on laulaa teatterissa, millainen oli hänen suosikkiluistelupukunsa, jota tuomarit eivät hyväksyneet ja millä tempulla hänen miesystävänsä Arhur Borges valloitti Kiira Korven. Katso Sami Sykön juontaman ohjelman aiemmat jaksot tästä.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 2. 2

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 3. 3

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 4. 4

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 5. 5

  Lammikoita, kumilastoja ja vesihöyryä – Malesiassa pelataan jääkiekkoturnaus ostoskeskuksessa: ”Monesti kiekko hukataan, kun se jää veteen”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 3. 3

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 4. 4

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 5. 5

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää