Valikko
Urheilu

Mr. Jääkiekko on luistellut viimeisen vaihtonsa – Gordie Howen tarina

Kanada on vaipunut maansuruun menetettyään yhden todellisista kansallisaarteistaan. Jääkiekkolegenda Gordie Howe menehtyi poikansa, lääkäri Murray Howen kotona Ohion osavaltiossa perjantaiaamuna.

Jääkiekkomaailma on menettänyt yhden suurista. Kanada on vaipunut maansuruun menetettyään yhden todellisista kansallisaarteistaan, kun jääkiekkolegenda Gordie Howe menehtyi poikansa, lääkäri Murray Howen kotona Ohion osavaltiossa perjantaiaamuna.

88-vuotiaan Howen poismeno ei tullut yllätyksenä. Hän oli kärsinyt kolme sairauskohtausta vuonna 2014 ja asunut sen jälkeen tyttärensa tyttärensä Cathy Purnellin luona Teksasissa ja myöhemmin poikansa luona.

”Hän ei jaksanut taistella enää, sanoi Howen sisar Helen Cummine Kanadan yleisradiolle perjantaina.

”Mutta voi minkä taistelun hän kävikään.”

”Kuvitelkaa lihaksikas sormi”, kirjoitti Risto Forss Helsingin Sanomissa 38 vuotta sitten, maaliskuun 31., 1978.

”Jos kykenette kuvittelemaan lihaksikkaan sormen, niin lisätkää lukumäärään seitsemän ja kaksi vantteraa peukaloa. Sellaiset ovat Gordie Howen kädet.”

Hesari omisti lähes kokonaisen sivun Mr. Hockeyn 50-vuotispäivälle. Pelaava legenda oli syntynyt samana vuonna kuin Suomen Jääkiekkoliitto. Gordie Howen käsittämätön fysiikka oli ihmettelyn aihe.

"Jääkiekkolegenda" on yksi eniten inflaatiota kärsineistä sanoista NHL:ssä sen pitkäaikaisen liikakäytön ja paisuttelun vuoksi. Gordie Howe oli mies, jolle tuo termi sopii ehkä paremmin kuin kenellekään muulle.

Ennätykset on luotu rikottaviksi urheilussa. Wayne Gretzky rikkoi Gordie Howen kaikkien aikojen maali- ja piste-ennätykset NHL:ssä. Howen piste-ennätys 1 850 rikkoutui jo lokakuussa 1989 Edmontonissa ja maaliennätys 801 maaliskuussa 1994 Los Angelesissa.

Mutta Howen käsittämättömän pitkään jatkunut ura aivan jääkiekon terävimmällä huipulla on jotain, mikä ikuisesti erottaa hänet muista.

Howe aloitti NHL:ssä 18-vuotiaana vuonna 1946 ja pelasi Detroit Red Wingsissä 25 kauden ajan aina kevääseen 1971 saakka. Kaksi vuotta myöhemmin hän palasi eläkkeeltä pelaamaan poikiensa Mark ja Marty Howen kanssa kapinaliiga WHA:ssa kuusi kautta lisää.

WHA:n kaaduttua Howe pelasi vielä yhden kauden NHL:ssä 1979-80.

Gordie Howe pelasi jääkiekkoa yhteensä 32 kautta ammattilaisena. Jokaisella urheilumuodolla on oma ikäpresidenttinsä ja ihmemiehensä, mutta Howen rinnalle ei ole voitu asettaa kilpailijaa. Vain jalkapallon Sir Stanley Matthews pelasi saman ikäiseksi huipulla.

Gordie Howe oli 52 vuotta ja 11 päivää vanha pelatessaan viimeisen ottelunsa NHL:ssä keväällä 1980. Käsittämätön saavutus ammattilaisurheilussa, etenkin fyysisesti kovassa jääkiekossa.

Detroit Red Wings pyysi jääkiekkoon erikoistuneen yliopistotutkija Lloyd Percivalin tekemään fyysiset testit joukkueelle ja suunnittelemaan pelaajille kuntoharjoitusohjelman 1950-luvun alussa. Percival raportoi testien jälkeen niitten todistaneen, että nuori pelaaja nimeltään Gordie Howe omistaa kestävyys- ja voimaominaisuudet, joita voidaan kutsua vain sanalla uskomattomat.

Siksi Howe saattoi playoffpeleissä pelata 40 minuutin jääaikoja hyökkääjänä.

Percival ennusti, että Howesta voisi tulla lajin paras yleispelaaja kautta aikojen ja että hänen urastaan tulisi pitkä. Muitten NHL-seurojen valmentajat ja kokeneet jääkiekkojournalistit nauroivat julkisesti yliopistomiehen tutkimustuloksille.

He eivät uskoneet Detroitin nuoresta laitahyökkääjästä tulevan paremman kuin Montreal Canadiensin Maurice "The Rocket" Richard oli. Lopulta Howe pelasi puolet kauemmin kuin Richard ja kolme kertaa pitempään kuin polvivammojen vuoksi lopettamaan joutunut Bobby Orr.

Uskomattoman fysiikkansa lisäksi Howella oli suoralapaisten mailojen aikakaudelle oiva erityisominaisuus, jota on pidettävä harvinaisena. Vaikka hän pelasi yleensä ampuen oikealta eli rightin puolelta, hän pystyi ampumaan yhtä hyvin myös vasemmalta.

Joskus yksinläpiajoissa Howe saattoi maalivahdin yllätykseksi kääntää mailan toisinpäin ja sitten ampua laukauksensa. Molempikätisyydestä oli hyötyä myös laitakamppailuissa.

1,767 ottelua NHL:ssä 26 kauden aikana. 20 kautta peräkkäin pistepörssin viiden parhaan joukossa. 1,850 pistettä. 801 maalia. Tämän lisäksi 508 pistettä kapinaliiga WHA:ssa. 1,685 jäähyminuuttia. 23 esiintymistä All Star-pelissä, joissa 25 minuuttia jäähyjä.

Vuoden 1948 tähtien ottelussa Howe pudotti hanskansa ja tappeli Toronton Gus Mortsonin kanssa. Paljain nyrkein käyty tappelu tähtien ottelussa on jotain, jota nykypäivänä ei voisi edes kuvitella firmasponsoreitten ja median juhlan piristeeksi tai kauhuksi.

Gordie Howe Hat Trick on NHL-termi, jolla tarkoitetaan sitä, että pelaaja tekee maalin, ottaa syöttöpisteen ja saa tappeluviitosen samassa ottelussa. Howe itse teki tämän vain kaksi kertaa pitkän uransa aikana.

Chicago Black Hawksin 1960-luvun legenda Stan Mikita esimerkiksi teki sen 22 kertaa, mutta silti temppu on nimetty Howen mukaan.

Howe nähtiin ainoan kerran jäällä Suomessa vuonna 1974 WHA:n pelaajista kootun Kanadan joukkueen ollessa matkalla Neuvostoliittoon. Suomen maajoukkueen pelaajat olivat ihmeissään Helsingin jäähallissa pelatussa harjoitusottelussa ja oudossa tilanteessa - vanha mies teki heidän kanssaan mitä halusi.

Gordie Howe viihtyi jäällä runsaan erän verran tehden sinä aikana yhden maalin ja antaen syötön toiseen. "Sen käsivarsikin on kuin tukki", ihasteli puolustaja Seppo Lindström.

Neuvostoliitossakin numerolla yhdeksän pelanneen harmaatukkaisen legendan peliä ihasteltiin. Yhdeksi selitykseksi uskomattoman vanhemman miehen fysiikalle, että ehkä hänellä oli kaksi sydäntä paitansa alla.

"Tiedän, että olen käynyt Helsingissä, mutta en enää muista siitä mitään," kertoi Howe Helsingin Sanomille Detroitissa kesällä 2009. Dementia oli jo alkanut ottaa otetta vielä fyysisesti vahvan näköisestä miehestä.

Lähes jokaisella kansakunnalla on mytologiassaan oma voimamiehensä. Antiikin Kreikalla oli Herakles, amerikkalaisilla jättiläismäinen tukkijätkä Paul Bunyan. Kanadalaisten Gordie Howe erottuu muista sillä, että hän oli todellinen ja oikeasti olemassa.

Legendan takaa löytyy oikea elämä.

Tarinat Gordon Howen syntymästä ja hänen ensimmäisistä luistimistaan ovat tunnettuja osia jääkiekon maailmalle lahjoittaneen maan kansallistarinoissa.

Gordie oli pula-ajan lapsi. Isä, kovaluontoinen ja ylpeä Ab Howe kieltäytyi vajoamasta sosiaaliavustusten varaan, vaikka työpaikkoja suljettiin ja ruokajonot pitenivät. Ab ja vaimo Katherine olivat olosuhteittensa kovettamia karaistuneita ja sitkeitä preerioitten asukkaita Saskatchewanin provinssissa. Gordie syntyi pienessä maalaistalossa Floral-nimisessä paikassa maaliskuun 31, 1928.

Isän ollessa Saskatoonin kaupungissa hevostensa kanssa hakemassa töitä ja uutta taloa perheelleen, äiti joutui synnyttämään kolmannen lapsensa yksin. Poikalapsi oli jo syntynyt Abin palatessa kotiin hyvien uutisten kanssa. Hän oli löytänyt talon Saskatoonista. Katherinellä oli myös hyviä uutisia, mutta uusi isä joutui tulemaan sisään ikkunan kautta. Pian hän lähti hevosineen matkaan uudelleen hakeakseen apua vaimolleen ja uudelle lapselleen.

Floral on muutaman maalaistalon ja viljasiilon paikka junaradan varressa, joka ikuisesti tiedetään Gordie Howen syntymäpaikkana ja josta kerrotaan legendoja. Howe muutti Saskatoonin kaupungiin yhdeksän päivän ikäisenä.

Neljä vuotta myöhemmin naapurissa asunut nainen tuli Howen talon ovelle. Hänen miehensä oli sairastunut eikä pystynyt työntekoon. Hankkiakseen ruokaa pienelle lapselleen nainen halusi myydä säkillisen vanhoja tavaroitaan.

Katherine Howe antoi naiselle puolitoista dollaria tavaroista ruokarahoistaan auttaakseen.

Vanha pari luistimia putosi säkistä. "Nuo ovat minun!", huudahti neljävuotias Gordie iloissaan. Luistimet olivat monta numeroa liian suuret, mutta Gordie ja nuorempi sisko Edna vetivät ylimääräiset sukat jalkoihinsa, laittoivat kumpikin yhden luistimen jalkaansa ja lähtivät ulos luistelemaan.

Viikkoa myöhemmin Gordien kerjättyä toistakin luistinta omakseen äiti onnistui ostamaan sen Ednalta tarjoamalla tälle siitä kymmenen sentin kolikon.

Howen perheessä oli yhdeksän lasta, neljä poikaa ja viisi tyttöä. Gordie Howe kasvoi nykyajan mittapuun mukaan köyhyydessä, mutta tekemisen puutteesta hän ei koskaan kärsinyt. Gordie kävi metsällä ja kalastamassa ruokaa isänsä kanssa. Hän harrasti kaikkia mahdollisia urheilulajeja.

Howe harrasti yleisurheilua, baseballia ja talvisin jääkiekkoa. Hän aloitti maalivahtina koulunsa joukkueessa, mutta siirtyi pian hyökkääjäksi. Maalivahtina siksi, koska hänellä ei ollut varaa luistimiin. Vuotta myöhemmin hän onnistui löytämään jostain käytetyn parin luistimia.

Kesäisin Gordie hankki rahaa ja voimia työskentelemällä rakennuksilla isänsä kanssa. Hän pystyi jo teini-iässä nostamaan kaksi 40 kilon sementtisäkkiä suorille käsivarsille samanaikaisesti, säkki kummassakin kädessä. Howen tekniikkana oli tarttua säkkeihin keskeltä.

Gordie Howe sai kutsun osallistua ensimmäiselle NHL-leirilleen 15-vuotiaana. New York Rangers piti leirin Winnipegin kaupungissa ja lähetti junalipun. Gordie ei ollut koskaan pelannut kunnollisilla jääkiekkovarusteilla eikä tiennyt mitä tehdä kuitattuaan uudet varusteet Rangersin huoltajilta harjoitusleirin alkajaisiksi.

"Kirjoitin nimeni varusteitten vastaanottajaksi", muisteli Howe myöhemmin. "Mutta en tiennyt, mihin puolia kamoista käytettiin. Istuin pukuhuoneessa jonkin aikaa ja seurasin, miten pelaajat pukivat varusteet ylleen."

Kykyjenetsijät osoittivat paljon kiinnostusta lupaavaa laitahyökkääjää kohtaan tämän palattua kotiinsa. NHL-seuroilta tulleet sähkeet hermostuttivat Gordien äitiä Katherine Howea, sillä kaksi hänen pojistaan oli samoihin aikoihin rintamalla toisessa maailmansodassa.

Detroit Red Wingsin scoutti Fred Pinkney oli mies, johon Ab Howe tunsi voivansa luottaa. Pinkney kutsuttiin kylään. Ujon Gordien saatua kuulla, että ainakin neljä tuttua kaveria oli myös saanut kutsun Red Wingsin leirille, hän päätti liittyä Detroitin organisaatioon.

Leirin päätteeksi 16-vuotias Howe määrättiin käymään kotona tapaamaan vanhempiaan ja sitten ilmoittautumaan Wingsin oman A-juniorijoukkueen vahvuuteen Galt-nimisessä kaupungissa. Valmentaja Jack Adams kehoitti Gordieta hakemaan kaikki vaatteensa kotoaan.

"Minulla ei ole mitään muita vaatteita", sanoi Howe.

Nuorelle Gordielle määrättiin asuinpaikka ja häntä kehoitettiin ilmoittautumaan oppilaaksi paikalliseen kouluun. Tässä kohtaa Howe teki jotain, mitä hän myöhemmin kutsui "elämänsä suurimmaksi virheeksi."

"Menin ilmoittautumaan, mutta en päässyt koulun edessä ollutta isoa puuta pitemmälle," hän muisteli. Howe käveli toiseen suuntaan ja haki töitä paikallisesta metallitehtaasta. Tehtaassa tehtiin osia Mosquito-pommikoneita varten.

Jälkeenpäin Gordie epäili jonkun Red Wingsin joukkueenjohtajista puhuneen tehtaan esimiehille, sillä hän ei koskaan joutunut tekemään töitä raskaitten metallinpuristimien kanssa. "Luulen, että he olivat huolissaan siitä, että käsilleni tapahtuisi jotain", muisteli Howe.

17-vuotiaana Gordie Howe sai ensimmäisen ammattilaissopimuksensa. Jack Adams lähetti hänet pelaamaan farmijoukkueeseen Omahan kaupunkiin. Sopimuksen arvo oli 2,700 dollaria, josta Gordie säästi suurimman osan.

"Lähdin juhlimaan sopimustani ja ostin ensimmäisen olueni. Vain yhden."

Bonukseksi nuori Gordie Howe sai Detroit Red Wingsin joukkuetakin. Bonuksena saatu takki on jäänyt yhdeksi eniten kerrotuista Howe-legendoista. Nathan MacKinnon ansaitsi ensimmäisen sopimuksensa mukaisesti lähes kolmen miljoonan dollarin edestä bonuksia ensimmäisestä kaudestaan NHL:ssä kolme vuotta sitten.

Gordie Howe pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa Detroitin Olympiassa lokakuun 16. 1946. 18-vuotias teki ensimmäisen maalinsa toisessa erässä Toronto Maple Leafsin maalivahti Turk Brodan taakse. Kolmannessa hän taklasi Leafsin kapteeni Syl Appsia niin kovaa, että polvensa satuttanut Apps jouduttiin auttamaan jäältä.

Epätavallisen lihaksikkaan teini-ikäisen pelityylinä oli niittää jäähän jokainen vastaantulija. Howe joutui tappeluihin jokaisessa NHL-hallissa ja otti paljon jäähyjä. Red Wingsin valmentaja Jack Adams kutsui Howen toimistoonsa ja sanoi tälle: "Ok poika, olet todistanut, että osaat tapella. Nyt voit lopettaa tappelemisen ja keskittyä jääkiekkoon."

Gordie Howe aloitti NHL:ssä numerolla 17. Siihen aikaan joukkueet matkustivat kaupungista toiseen junalla. Red Wingsin vuodepaikat määräytyivät pelinumeroitten mukaan. Howe sai numeron 9 Wingsin myytyä Roy Conacher-nimisen pelaajan Chicagoon vuoden 1947 syksyllä. Yksilukuinen numero takasi vähän isomman alapedin yöjunassa.

Toisella kaudellaan Howe nostettiin ketjuun kahden kokeneen Red Wings-pelaajan, Ted Lindsayn ja sodasta palanneen Sid Abelin kanssa.

Autoteollisuuden huippuaikoja eläneessä Detroitissa tästä myöhemmin kuuluisaksi tulleesta ketjusta ryhdyttiin käyttämään lempinimeä "The Production Line." Tuotantoketjun suuruuden päivät ajoittuivat vuosille 1947-52.

Detroit Red Wingsille 50-luku rock and rollin soidessa ja isokokoisten Motor Cityssä valmistettujen autojen lipuessa pitkin kaupungin katuja oli sen parasta aikaa. Detroit oli NHL:n paras joukkue vuosina 1952-57.

Gordie Howe sai maineen taitavana ja voimakkaana pelaajana, joka loi ympärilleen tilaa erittäin kovin ottein. Mies, joka kaukalon ulkopuolella käyttäytyi ujosti, mutta samalla erittäin herrasmiesmäisesti ja kunnioittavasti kaikkia tapaamiaan ihmisiä kohtaan, saattoi kaukalossa selvittää asiat todella julmilla tavoilla.

Howe pelasi sääntökirjan ulkolehdillä, sääntöpykäliä taivutellen. Jos joku koski häneen, tilien selvitys tuli ellei heti, joskus myöhemmin hyvin selvällä tavalla. NHL-pelaajat oppivat varhaisessa vaiheessa, että oli parempi jättää #9 rauhaan. Hän saattoi antaa kyynärpäätä naamaan, mailaa kylkiluihin ja polvea nivusiin täysin huomaamatta, jättäen häntä kohtaan väärintehneet jäähän vaikeroimaan.

Howe taklasi kovaa. TV-kommentaattori Keith Olbermann kertoi ohjelmassaan kuulleensa entiseltä NHL-pelaajalta, miten Gordie Howen antama taklaus sattui ensin, sitten tuntui vähän paremmalta ja sitten taklauksen vaikutus alkoi sattua taas.

Kuuluisin osoitus Gordie Howen kovuudesta tapahtui helmikuussa, vuonna 1959 New Yorkin Madison Square Gardenissa. Yksi NHL-historian pahimmista tappeluista. New York Rangersin Lou Fontinato oli NHL-historian ensimmäinen yhdessä kaudessa 200 jäähyminuutin rajan rikkonut pelaaja. Häntä pidettiin NHL:n epävirallisena raskaan sarjan mestarina.

Fontinato hyökkäsi Howen kimppuun pudottaen hanskansa ja iskien maaliverkkoon luistimiensa kanssa kiinnijäänyttä Howea nyrkeillään. Howe pääsi irti ja vastasi. Ensimmäinen oikea murskasi Fontinaton nenäluun.

Paikalla olleet sanoivat selkäsaunan kuulostaneen samalta kuin puuta kirveellään hakkaavan metsätyömiehen työskentely Howen tuhotessa Fontinaton sarjalla nyrkiniskuja. Rangersin kovanyrkki vietiin sairaalaan poskiluut ja nenä murtuneina. Life-lehti julkaisi hänestä pelottavan näköisiä kuvia sairaalassa otettuina.

Gordie Howea ei haastettu tappeluun NHL:ssä tämän jälkeen yhdeksään vuoteen.

Moni on leikkimielisesti todennut, että jos Howe pelaisi tänä päivänä, hän olisi NHL:n pelaajaturvallisuuden vakioasiakas ja rangaistusvideoitten päätähti.

Chicago Black Hawksin Golden Jet, Bobby Hull puolusti Howen mainetta julkisesti. "Howe ei ole se piru, joksi hänet kuvaillaan", sanoi Hull. "Jos haluat pelata jääkiekkoa, hän pelaa samalla tavalla. Mutta ne, jotka haluavat ikävyyksiä, jäävät aina toiseksi."

Gordie Howen pitkän pelaajauran vaarallisin loukkaantuminen sattui kevään 1950 Stanley Cupin playoffeissa. Howe yritti taklata Toronto Maple Leafsin Ted Kennedyn laitaan, mutta tämä väisti viime hetkellä. Howe lensi pää edellä laitaan murtaen pääluunsa ja kärsien erittäin pahan aivovamman.

Hänelle jouduttiin tekemään leikkaus. Aluksi hänen pelättiin menettävän henkensä tai ainakin vammautuvan loppuiäkseen. Kanadalaiset radioasemat seurasivat tilannetta läpi yön lopettamatta ohjelmaansa kunnes lopulta Detroitista saapui tieto, että Red Wingsin nuori tähti oli selviytynyt leikkauksestaan hyvin.

26 päivää myöhemmin hän seisoi jäällä siviilivaatteissaan tervehtien Detroitin yleisöä Wingsin kaadettua Pentti Lundin New York Rangersin Stanley Cup-finaalin seitsemännessä ottelussa. Seuraavana syksynä Howe palasi kaukaloon aluksi kypärä päässä ja pelasi 30 kautta lisää.

Hän teki vielä 635 maalia lisää timantinkovassa kuuden joukkueen NHL:ssä tuon hengenvaarallisen loukkaantumisen jälkeen.

Maansuruun vaipuneessa Kanadassa kerrotaan jatkuvasti kahdenlaisia tarinoita Gordie Howesta. Vanhempi sukupolvi muistelee tapauksia, jolloin Howe tasoitti tilit jonkun vastustajapelaajan kanssa kovakätisesti. Jonkun kylkiluut menivät, toinen sai mailasta suoraan otsaansa ihan vaan muistutukseksi.

Pelatessaan WHA:ssa poikiensa kanssa Howe uhkaili jälkikasvuaan kovin ottein kohdelleita vastustajan pelaajia. Kerran hän haki vastustajan pelaajan poikansa kimpusta työntämällä sormensa tämän nenän sieraimiin ja nostamalla tämän ylös.

Toinen puoli Howen persoonaa oli se kohtelias ja ujo mies, joka tunnettiin kaukalon ulkopuolella. Kanadalainen isoäiti kertoi käyneensä kerran kesäaikaan Saskatchewanissa maksamassa tankkauksensa paikallisella huoltoasemalla. Kävellessään takaisin ulos autolleen hän näki isot kädet puhdistamassa autonsa tuulilasia.

Hämmästyksekseen hän tunnisti, että hyvää hyvyyttään viereisenkin auton tuulilasin pyyhkinyt autoilija oli itse Gordie Howe, joka toivotti hyvät huomenet ujosti hymyillen.

Nuorempi polvi ehkä muistaa, miten Bart Simpson käytti Howen vanhaa jääkiekkokorttia huijatessaan opettajaansa Mrs.Krabappeliä uskomaan, että tällä oli komea salainen ihailija, Woodrow.

Wayne Gretzky muistetaan hyvin siitä, että hän pelasi pikkupojasta saakka jokaikisen uransa ottelun pelipaidan vasen helma sullottuna housuihin. Kaikki ottelut, paitsi yhden. Tammikuun alussa vuonna 1979 WHA-liigan all star-joukkue pelasi kolmen ottelun sarjan Edmontonissa vieraillutta Moskovan Dynamoa vastaan.

Hetkiä ennen jäällemenoa ensimmäiseen otteluun Gordie Howe päätti korjata 17-vuotiaan Gretzkyn paidanhelman kiinnittämällä sen tämän housuihin teipillä. Gretzky ei uskaltanut sanoa mitään idolilleen.

"Kun olin nuori, halusin pelata, puhua, ampua kiekkoa, kävellä, syödä, nauraa ja näyttää samalta kuin Gordie Howe", sanoi Wayne Gretzky. Jo 12-vuotiaana vuonna 1972 idolinsa ensi kertaa tavannut Gretzky teki Howen ennätysten rikkojaisistaan aina juhlan tämän kunniaksi.

"Hän oli suosikkipelaajani. Hän on vieläkin kaikkien aikojen paras."

Mr. Jääkiekko, Gordie Howe oli oikea jääkiekkolegenda.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Suomelle kultaa moukarinheitossa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Hyötyisikö kuntomaratoonari Niken kohukengistä? Huippujuoksija pärjäisi markettikengilläkin

 4. 4

  Suomen oma MotoGP-kilpailu varmistumassa – haaveissa siintää myös formula ykkösten saaminen Iittiin

 5. 5

  18-vuotias yhdysvaltalaisteini paineli puolimaratonin Crocseissa huippuaikaan – koko kymmenlapsinen perhe juoksee muovitossuissa: ”Ostamme aina halvimmat”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Hyötyisikö kuntomaratoonari Niken kohukengistä? Huippujuoksija pärjäisi markettikengilläkin

 3. 3

  Ajax-keskikenttä pois koomasta – kärsii pysyvästä aivovammasta

 4. 4

  Suomen oma MotoGP-kilpailu varmistumassa – haaveissa siintää myös formula ykkösten saaminen Iittiin

 5. 5

  Jalkapallokenttien väriläiskä ja ongelmapelaaja lopetti uransa kahdesti viikon sisään – tuorein päätös julki vaimon Twitter-tilillä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 3. 3

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  8. 8

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  9. 9

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  10. 10

   Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää