Urheilu

Venäläinen jalkapallohuligaani kertoo: ”Tämä on meille kuin urheilua”

Marseillessa riehuneet venäläiset huligaanit selvisivät ilman seuraamuksia lauantain väkivaltaisuuksista. Venäläiset halusivat näyttää olevansa kovempia kuin englantilaiset.

Jalkapallon EM-kisoissa tapelleet venäläiset huligaanit eivät ole kiinnostuneita jalkapallosta tai joukkuetta uhkaavasta mahdollisesta sulkemisesta kisoista. He ovat tulleet Ranskaan vain tappelemaan.

Näin kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelema Vladimir, joka työskentelee Moskovassa pr-päällikkönä ja sanoo suhtautuvansa tappelemiseen urheiluna. Hän suostuu haastateltavaksi vain etunimellään.

Hän vietti Marseillessa vain 48 tuntia, mutta ehti nähdä omien sanojensa mukaan kaikki suurimmat yhteenotot ja osallistua joihinkin.

Moskovan Spartakia kannustava mies kertoo, että Ranskassa seurajoukkueriidat unohdetaan.

”Ei ole väliä, mistä fanit tulevat tai mitä seuraa he kannattavat. Tärkeää on, että olemme kaikki Venäjältä ja aiomme taistella englantilaisia vastaan”, Vladimir sanoo AFP:n haastattelussa.

”Englantilaiset väittävät olevansa kovimmat jalkapallohuligaanit, mutta me tulimme osoittamaan, että englantilaiset ovat tyttöjä.”

Vladimir arvioi, että noin 150 Venäjän ”vahvinta” huligaania lensi Marseilleen lauantaiksi. Yhteensä isoihin tapahtumiin osallistuu hänen mukaansa 500–600 fania. Ranskassa arvioidaan olevan jopa 15 000 venäläistä EM-kisojen vuoksi.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti sunnuntaina, että se käynnistää tutkinnan venäläiskannattajien toiminnasta Stade Vélodromella lauantain Englanti-pelissä. Maan faneja syytetään häiriöiden aiheuttamisesta, rasistisesta käytöksestä ja ilotulitteiden ampumisesta katsomossa. Sanktioita on luvassa myös englantilaisille.

Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat ja heittelivät toisiaan pulloilla useaan otteeseen lauantain aikana. Kannattajat ottivat yhteen toistensa ja poliisin kanssa myös heti ottelun jälkeen stadionilla ja sen välittömässä läheisyydessä, kun venäläiset hyökkäsivät englantilaisten fanikatsomoon.

Yhteensä ainakin 35 ihmistä loukkaantui, joista kolme vakavasti pahimmissa arvokisojen yhteenotoissa sitten vuoden 1998 Ranskan MM-kisojen. Poliisi otti kiinni viikonloppuna ainakin 15 ihmistä.

Ranskan hallitus ilmoitti sunnuntaina kieltävänsä alkoholin tarjoilemisen ja käyttämisen fanialueilla ja lähellä EM-kisa-areenoja.

Maanantaina Marseillen syyttäjänvirasto tiedotti, että yhteensä kymmenen kannattajaa Britanniasta, Ranskasta ja Itävallasta joutuu oikeuteen saman päivän aikana. Arviolta noin 150 epäiltyä venäläishuligania selviää näin ollen ilman seuraamuksia.

Marseillen syyttäjä Brice Robin kertoi, että vakavasti loukkaantunut brittikannattajan on kriittisessä mutta vakaassa tilassa.

”Hänen kimppuunsa hyökänneitä ei ole pystytty tunnistamaan”, Robin kertoi lehdistötilaisuudessa.

Hän kuvaili pidätyksen välttäneitä venäläisiä ”äärimmäisen hyvin harjoitelleiksi”.

Jalkapallohuligaani Vladimirin mukaan tappelemaan tulleita ihmisiä ei kiinnosta, vaikka Uefa sulkisi Venäjän turnauksesta kannattajien aiheuttamien järjestyshäiriöiden vuoksi.

”En usko, että sillä päätöksellä on vaikutusta siihen, mitä huligaanit tekevät seuraavaksi. Mikään ei pysäytä näitä ihmisiä.”

Hän tekee selvän eron venäläisten huligaanien ja englantilaisten fanien välillä, joita hän kuvailee ”isoiksi vanhemmiksi miehiksi, jotka juovat paljon olutta”.

”Fanit tai huligaanit Venäjällä ovat suurimmaksi osaksi 20–30-vuotiaita urheilullisia miehiä. He harrastavat nyrkkeilyä ja erilaisia taistelulajeja.”

”Tavoitteena on näyttää, että englantilaiset fanit eivät ole huligaaneja, eivätkä he osaa tapella.”

Tappeluissa käytettiin muun muassa tuoleja, ja Britannian EM-turnauksen poliisivastaavan mukaan venäläisfanit olivat varustautuneet yhteenottoihin hammassuojilla, kamppailulajihanskoilla ja veitsillä.

Vladimirin mukaan Venäjän tyyli tapella on luottaa nyrkkeihin.

”Aseiden käyttö aiheuttaa vain turhia vammoja. Me emme halua vahingoittaa tai tappaa. Tämä on meille kuin urheilua, jossa haluamme näyttää voimamme.”

Venäläiset jalkapallohuligaanit yrittävät Vladimirin mukaan aina hukkua massaan, eivätkä he koskaan kanna maan lippua tai pukeudu pelipaitaan.

”Jos näet jonkun Venäjän pelipaidassa tai kantamassa lippua, hän ei todellakaan ole huligaani.”

Venäjällä on alkulohkossa jäljellä vielä ottelut Walesia ja Slovakiaa vastaan. Vladimirin mukaan Englanti-pelin kaltaista toimintaa nähdään kuitenkin vasta finaalissa, jos Venäjä selviää loppuotteluun asti.

Siihen asti tunnelman peleissä pitäisi olla paljon rauhallisempi kuin avausottelussa.

Jalkapallon ja oikeiden fanien puolesta sopii toivoa, että Vladimir on oikeassa.

Lähteet: AFP, The Guardian

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Entinen kovapotkuinen brasilialaistähti passitettiin vankilaan maksamattomien elatusmaksujen takia

 2. 2

  Norjan hiihtoliitto haluaa lievennyksiä dopingrangaistuksiin – Suomesta ja Ruotsista täystyrmäys: ”Ei ihan fiksua”

 3. 3

  Kelkka kääntyi vuodessa ympäri – missä on Mika Kojonkosken uskottavuus?

 4. 4

  Patrik Laine ja Winnipeg Jets valmistautuvat NHL-kauteen – armoton kuittaus pelikaverin paidattomasta kuvasta

 5. 5

  Kädestä suuhun elänyt Conor McGregor palasi kärsimyksiinsä – ”Minulla ei ollut pottaa, johon pissata”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta

 2. 2

  Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä

 3. 3

  Vedonlyöntihuijari Wilson Raj Perumal yritti ostaa viime vuonna Atlantiksen – seuralle langetettiin nyt 12 pisteen rangaistus ja varapuheenjohtaja Markku Ritalalle vuoden toimintakielto

 4. 4

  ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia

 5. 5

  Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

 4. 4

  Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

 5. 5

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  6. 6

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  7. 7

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  8. 8

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää