Urheilu

Dopingvuotaja Stepanova saattaa päästä Rioon

Dopingjärjestelmän paljastanut Julia Stepanova saattaa saada poikkeusluvan, mutta valitseeko Venäjän olympiakomitea hänet?

Pietari/HelsinkiPääseekö Venäjän laajojen dopingrikkomusten paljastamiseen osallistunut juoksija Julia Stepanova kenties maansa ainoana yleisurheilijana Rion olympiakisoihin?

Tämä kysymys nousi pintaan tiistaina sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti, ettei se päästä venäläisiä yleisurheilijoita Rioon erikoisluvalla. Se ei siis kävele lajiliitto IAAF:n viime viikolla tekemän päätöksen yli.

IAAF voi hyväksyä yksittäisten venäläisten osallistumisen Rion kisoihin sillä perusteella, että nämä ovat auttaneet antidopingtyössä ja kertoneet tietojaan maan dopingohjelmasta. Stepanova voi siis saada tällaisen luvan.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski arvioi HS:lle, että Stepanova esiintyy todennäköisesti vielä kansainvälisillä kentillä tällä kaudella.

Eri asia on, valitseeko Venäjän olympiakomitea hänet kisoihin, jos IAAF näyttää valinnalle vihreää valoa.

”Aiemmin dopingin takia kilpailukiellon saaneen Julia Stepanovan pääsy [olympialaisiin] on kuin terveen järjen ja puhtaiden venäläisten urheilijoiden kiusaamista”, Venäjän olympiakomiteaa johtava Aleksandr Žukov sanoi uutistoimisto Tassille tiistaina.

Stepanovan kohtalo on herättänyt Venäjällä kiivaita reaktioita. Hän sai kahden vuoden kilpailukiellon dopingista vuonna 2013, mutta jatkaa nyt uraansa.

Ennen KOK:n päätöstä arveltiin, että Stepanova ja muut mahdollisesti erikoisluvan saavat urheilijat kilpailisivat neutraaleissa väreissä tai olympialipun alla.

KOK päätti, että kaikki Riossa urheilevat kilpailevat omaa maataan edustaen.

Pihlakoski painotti, että olennaista ei ole nyt se, kilpaileeko joku mahdollisesti tietyn maan lipun vai olympialipun alla.

”Olennaista on se, ettei kyseinen urheilija edusta mätää järjestelmää. Tavoite on se, että ne, joiden valmentautumiseen voi luottaa, voivat kilpailla”, Pihlakoski sanoi.

KOK päätti, että venäläiset ja kenialaiset urheilijat saavat osallistua olympiakisoihin ainoastaan oman urheilumuotonsa kansainvälisen lajiliiton erikseen hyväksyminä.

IAAF pitää Venäjän yleisurheilijoiden kansainvälisen kilpailukiellon voimassa myös Rion kisojen ajan. Kenialaiset sen sijaan pääsevät osallistumaan, sillä IAAF ei ole toistaiseksi langettanut maan yleisurheilijoille kollektiivista kilpailukieltoa.

Kenia on kuitenkin ”tarkasteltavien maiden listalla” vuoden 2016 loppuun saakka. Wada on kuvaillut Kenian antidopingohjelmaa ”sekasotkuksi”.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko sanoi Venäjän tukevan KOK:n päätöstä.

”Me tuemme täysin KOK:ta. Venäjä on ollut ja on kansainvälisen olympialiikkeen kumppani. Me puolustamme puhdasta urheilua ja sitä, että rehellisen työn avulla tuloksia saavuttavia urheilijoita suojellaan”, Mutko sanoi uutistoimisto R-Sportin mukaan.

Žukov vetosi aiemmin KOK:hon, jotta se tekisi oikeudenmukaisen päätöksen. Žukovin mielestä yleisurheilijoiden kilpailukielto rikkoo dopingia käyttämättömien venäläisurheilijoiden oikeuksia.

Myöhemmin tiistaina hän kuitenkin vaihtoi sävyä ja korosti, että Venäjä ei aio boikotoida Rion olympialaisia.

”Me haluamme, että olympialiikkeen yhtenäisyys säilyy ja mitään boikotteja ei missään tapauksessa pidä tulla”, hän totesi Interfaksin mukaan

HS-työryhmä: Anneli Ahonen, Erno Rautarinta, Jussi-Pekka Reponen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisurheilu
 • Rion olympialaiset
 • Antidoping
 • Doping
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 2. 2

  HIFK uskoo löytäneensä ruotsalaishyökkääjästä menestysavaimen – NHL-pelaaja Artturi Lehkonen teki mestarivahvistukseen suuren vaikutuksen

 3. 3

  Dolgopolovin ottelun epäilyttävä vedonlyönti hälytti tenniksen sisäisen tutkinnan – Englannissa käynnissä kolme tutkintaa

 4. 4

  Kalle Lassila jäi Otepään sprintin välierään

 5. 5

  Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 2. 2

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 3. 3

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 4. 4

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 5. 5

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää