Valikko
Urheilu

Laine ja Puljujärvi pääsivät testaamaan baseballtaitojaan: ”Koulussa löin joka kerta kunnarin”

NHL-varaustilaisuuden huippunimet viettivät osan keskiviikkopäivästä kokeilemassa baseballia Buffalo Bisonsin hienolla stadionilla.

NHL-varaustilaisuuden huippunimet viettivät osan keskiviikkopäivästä kokeilemassa baseballia Buffalo Bisonsin hienolla stadionilla. Bisons on MLB-joukkue Toronto Blue Jaysin AAA eli korkeimman tason farmijoukkue.

Hieno aurinkoinen päivä loi loistavat puitteet Buffalon Coca Cola Field-stadionille, jossa jääkiekkomailoillaan tunnetuksi tulleet nuorukaiset pääsivät näyttämään taitojaan klassisessa amerikkalaislajissa.

NHL-prospektit Auston Matthews, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Olli Juolevi, Matthew Tkachuk ja Pierre-Luc Dubois saivat pukea ylleen Bisonsin lippikset ja pelipaidat, joitten selkään oli ommeltu jokaisen nimi ja pelinumero.

Puljujärven nimeen oli ommeltu tyylikkäästi ä-pisteet, vain Montreal Canadiensissa toistaiseksi nähty tapa NHL:ssä. Juolevi lähti tapahtumaan mukaan niin myöhään, että hän sai päälleen paidan numero 33, ilman nimeä.

Kuusi perjantain varaustilaisuuden huippunimeä, joista kolme suomalaista, kaksi amerikkalaista (Matthews ja Tkachuk), sekä ainoana kanadalaisena Dubois. Viisi hyökkääjää ja puolustaja Juolevi.

Pallon lyönti baseballissa on erilaista kuin suomalaisessa pesäpallossa. Buffalo Bisonsin lyöjien valmentaja Richie Hebner toimi syöttäjänä suojaverkon takaa.

Amerikkalaiset Tkachuk ja baseballia yliopistotasolla pelanneen isän poika, Arizonan lämmössä kasvanut Matthews löivät odotetusti pallot pisimmälle. Kukaan ei saanut palloa kuitenkaan katsomoon saakka lajissa, jossa takalaitonta ei tunneta.

Suomalaiset osuivat vastapalloon silti hyvin. Eri lajissa kehitetty silmä-käsi-koordinaatio näkyi selvästi.

”Pakko sitä on olla joka lajissa. Samoja ominaisuuksia tarvitaan kaikissa pallopeleissä. Kyllä siihen palloon pitää osua”, sanoi Bisonsin punaiseen baseball-paitaan pukeutunut Puljujärvi.

”Tämä oli vaikeampaa kuin pesäpallo. Koulussa pelasin, en muuten.”

Puljujärvi ei polvileikkauksensa jäljiltä vielä ottanut lyöntiharjoitusta aivan tosissaan.

”Otin pari lyöntiä vaan. En tuon polven kanssa viitsi hirveästi alkaa lyömään. En viitsinyt oikein täysillä vetää. Muuten polvi voi oikein hyvin.”

Puljujärvi tulee todennäköisesti osallistumaan hänet varaavan NHL-seuran kehitysleirille kesällä, mutta jäällä häntä ei vielä nähdä. Syksyn harjoitusleirillä hänen pitäisi olla jo täysin pelikunnossa.

Olli Juolevi voitti erittäin arvostetun Memorial Cupin, Kanadan A-juniorimestaruuden, ensimmäisenä luistimet jalassa sen voittaneena suomalaisena London Knightsin paidassa tämän kauden päätteeksi. Kanadaan lähtö juniorikiekkoilijaksi oli ehkä rohkea päätös, joka kannatti.

”Olin Jokereissa silloin ja ne pelasi KHL:ää. Se ei varmaan ollut ihan oikea paikka minulle, sanoi Juolevi.

”Sitten tuli mahdollisuus pelata OHL:ää ja vielä London Knightsissa. Se on aika erityinen paikka päästä pelaamaan. Sopeutumisvaikeuksia kapeaan kaukaloon ei ollut pahemmin. Tottakai se ottaa aikaa ja se parani loppua kohti. Aika samanlainen peli, musta kiekko ja pelataan viisi vastaan viisi. Ei mitään isoa eroa.”

”NHL-ura oli haave ja siksi tänne tulinkin. Sitä haluan tehdä ja se on minun tavoitteeni. Jos haluaa pelata Suomessa, voi jäädä Suomeen. Minä halusi tulla tänne ja pelata NHL:ssä.”

”En ole koskaan pelannut jenkkien malliin baseballia”, sanoi Juolevi, joka ainoana suomalaisena löi palloa vasemmalta.

”Koulussa pelattiin joskus. Helsinkiläisenä pesäpallo ei oikein ollut sellainen juttu. Kontulassa ei ollut pesäpallojoukkuetta.”

Juolevi odottaa perjantaita luottavaisin mielin. Hän ei ole miettynyt, mikä seura hänet mahdollisesti valitsee.

”Kokemuksesta tulee aika hieno. Itselläni on turvallinen paikka, koska tiedän, että tulee varaus. On olemassa niitä äijiä, jotka jännittää tuleeko varausta vai ei. Itse yritän vain nauttia. Sama se, mihin joukkueeseen varataan, koska se joukkue, joka varauksen tekee, haluaa sinut joukkueeseensa.”

”Mediahan aina tietää kaiken, mutta en ole joukkuetta pahemmin miettinyt. Siinähän voi tapahtua mitä tahansa, tulla pelaajakauppoja. Toivottavasti ykköskierroksella mennään, ja olen varaavan joukkueen ykkösvalinta. Se on hyvä juttu. En ole koskaan katsonut Draftia tai ollut Draftissä, joten siitä tulee varmasti aika hieno kokemus.”

Patrik Laine nautti päivästään baseball-kentällä Buffalon Coca Cola Field-stadionilla keskiviikkona. Harmaaseen Buffalo Bisonsin pelipaitaan ja lippikseen asianmukaisesti pukeutunut jääkiekkomailan kanssa paremmin osuva suomalaistähti osui palloon hyvin myös amerikkalaisten kansallislajissa.

Lähes jokainen Bisonsin lyöntivalmentaja Richie Hebnerin syöttämä pallo lähti kohti vihreää kenttää.

”Olen aina uneksinut baseball-pelaajan urasta”, nauratti Patrik Laine Edmonton Oilersin TV-ryhmää.

Tosiassa Laine ei ole käynyt edes katsomassa suomalaista pesäpalloa, ja pelaaminenkin on jäänyt vähiin. Silti hänen oli ihan pakko kehuskella menestyksellään pesäpallokentällä.

”Ei ole tullut Manse PP:n peleissä käytyä. Sammon koulun yläasteen liikuntatunneilla on käyty lyömässä ja koulujen välisissä pelattiin. Tosiaan joka pelissä kunnari, voitettiin kultaa. Toi on ihan tositarina, voi kysyä liikunnanopettajalta.”

”Omasta mielestä olin aika hyvä, porukka ei saanut niitä kiinni, ne oli niin korkeita lyöntejä. Hauska laji kuitenkin. Tykkään pelata ja lätkiä aina. Oli hauska kokemus.”

”Kunnaria ei tullut tänään. Pitää joku selitys keksiä siihen, miksei saatu kunnaria. Liian hiljaisia heittoja. Jos olisi lyönyt vähänkin kovempaa, ei olisi osunut palloon.”

Yliopistotasolla pelanneen Auston Matthewsin isä lähetti pojalle tekstiviestejä muistuttaen tekniikasta vielä kentälle saakka. 13-vuotiaana jääkiekon valinnut arizonalaisnuorukainen iski palloja kauas, mutta ei ihan stadionin taka-aidan yli. Laine ei edes yrittänyt luoda baseball-kentällä kilpailutilannetta Matthewsin kanssa.

”Ei. Kun näki numero kolmenelosen lyövän, siinä vaiheessa siirryin sivuun. En lähde kyllä kokeilemaan. Ei siinä vaiheessa ollut paljon palaakaan meikäläisellä. Hän on vissiin ennenkin pelannut baseballia. Sen verran hyvältä näytti lyönti.”

Perjantaina todennäköisesti kakkosena varattava Laine hoitaa mediaryöpytyksen jo rutiinilla. Taukoa haastatteluista saa laittamalla puhelimen kiinni.

”Laitoin puhelimen kiinni. En pidä puhelinta mukana. En kesäisin tarvitse sitä. Periaatteessa samoja kysymyksiä tulee koko ajan. Kyllä näihin osaa jo vastata. Hyvä se on samoihin kysymyksiin vastata, kun tietää jo vastaukset etukäteen. Ei tartte miettiä mitään ylimääräisiä.”

”Hauskaa tämä on kuitenkin ollut. On hienoa päästä vähän kokemaan tällaista. On ollut Stanley Cupin finaaleita ja nyt baseballia ja muuta. Olen etuoikeutettu, että olen päässyt tähän asemaan. On tämä aika siistiä.”

NHL-playoffien näkemisestä livenä jäi syksyllä NHL-uransa aloittavan laitahyökkääjän mieleen parhaiten tunnelma.

”TV vähän hidastaa pelaamista, muuten se oli aika odotusten mukaista. Tunnelma oli paljon parempi kuin mitä odotin. TV:n välityksellä tunnelmaa ei pääse kokemaan samalla tavalla. Oli ihan hienoa päästä katsomaan tuollaista peliä ja hyviltä paikoilta vielä.

Patrik Laine ei ole miettinyt, minkä joukkueen paidassa ja lippiksessä hän lähtee kotiin perjantain varaustilaisuudesta. Pohjoisamerikkalaisen median puheet Laineen ylimielisyydestä voidaan jättää omaan arvoonsa.

Totta kai jokainen haluaa voittaa ja olla ykkönen. Siksi urheilutapahtumia järjestetään. Tavoite ammattilaisurheilussa on oltava olla ykkönen. Hänen kommenttinsa asennoitumisesta perjantain varaustilaisuuteen ovat nöyrän, kaikkensa antaneen urheilijan rehellistä puhetta.

”Olen asennoitunut siihen, että pyritään lippis saamaan päähän, mikä lippis se sitten onkaan. Sellaisen kanssa jos ei lähdetä kotiin, hommia ei ole hoidettu tarpeeksi hyvin.”

”En ole pettynyt, jos joku parempi on mennyt edelle. Sitten ei voi mitään. Kaikkeni olen tehnyt ja niin hyvin pelannut kuin pystyn. Ei tässä voi enää mitään tehdä.”

”Ihan sama jos lyön sata kunnaria täällä. Veikkaan, ettei se tähän draftiin vaikuta enää millään tavalla. En ole pettynyt jos mennään kakkosena tai 120:ntenä. Parhaani olen antanut ja se riittää minulle.”

”Ihan sama mikä joukkue, tai mikä numero. Aika moni tai suurin osa ei ikinä saa varausta. Ihan sama onko numero 600 tai ykkönen tai kakkonen.”

Laine ei usko osallistumisen hänet varanneen NHL-seuran kesäiselle kehitysleirille olevan vapaaehtoista.

”Veikkaan, ettei se ole minusta kiinni. Jos sanotaan, että on mentävä, ei siinä paljoa sanomista meikäläisellä ole. Siinä pitää katsoa, mikä on järkevää tehdä. En osaa siihen tällä kohtaa oikein mitään sanoa.”

”World Cupiin on kumminkin vielä aikaa. Siellä ollaan jo täydessä tikissä ja elämäni parhaassa kunnossa varmasti.”

Kanadan puolella Niagara Fallsissa varaustilaisuusviikon ajan asuva Laine jäi ystävineen keskiviikkoillaksi Buffaloon katsomaan Bisonsin peliä.

”Kävimme New Yorkissa katsomassa NY Metsin peliä ja se oli ihan siisti kokemus. Nyt jäädään katsomaan, tuleeko niitä kunnareita täällä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • NHL:n varaustilaisuus
 • NHL
 • Jouni Nieminen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 2. 2

  Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin

 3. 3

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 4. 4

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 5. 5

  Viivi Lehikoinen aitoi 19-vuotiaiden EM-pronssia hurjalla ennätysparannuksella: ”Tuo aika oli hirveä yllätys”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 3. 3

  Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin

 4. 4

  Politiikkaan sukeltanut Ari-Pekka Liukkonen kauhoo ennätystahdissa – sekä Touko Aalto että Ville Niinistö halusivat huippu-uimarin vihreisiin

 5. 5

  Swimrun toi kuhinaa saaristomaisemaan – ”Näissä kisoissa pääsee harvinaisen hienoihin paikkoihin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 3. 3

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 4. 4

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 5. 5

  X Games -skeittaaja onnistui huimassa tempussa ensimmäistä kertaa historiassa – katso video

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  3. 3

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Lapseton elämä ei ratkaise maapallon ongelmia

  9. 9

   Viileä kesä on oikeasti luksusta

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  4. 4

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää