Valikko
Urheilu

Laine ja Puljujärvi pääsivät testaamaan baseballtaitojaan: ”Koulussa löin joka kerta kunnarin”

NHL-varaustilaisuuden huippunimet viettivät osan keskiviikkopäivästä kokeilemassa baseballia Buffalo Bisonsin hienolla stadionilla.

NHL-varaustilaisuuden huippunimet viettivät osan keskiviikkopäivästä kokeilemassa baseballia Buffalo Bisonsin hienolla stadionilla. Bisons on MLB-joukkue Toronto Blue Jaysin AAA eli korkeimman tason farmijoukkue.

Hieno aurinkoinen päivä loi loistavat puitteet Buffalon Coca Cola Field-stadionille, jossa jääkiekkomailoillaan tunnetuksi tulleet nuorukaiset pääsivät näyttämään taitojaan klassisessa amerikkalaislajissa.

NHL-prospektit Auston Matthews, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Olli Juolevi, Matthew Tkachuk ja Pierre-Luc Dubois saivat pukea ylleen Bisonsin lippikset ja pelipaidat, joitten selkään oli ommeltu jokaisen nimi ja pelinumero.

Puljujärven nimeen oli ommeltu tyylikkäästi ä-pisteet, vain Montreal Canadiensissa toistaiseksi nähty tapa NHL:ssä. Juolevi lähti tapahtumaan mukaan niin myöhään, että hän sai päälleen paidan numero 33, ilman nimeä.

Kuusi perjantain varaustilaisuuden huippunimeä, joista kolme suomalaista, kaksi amerikkalaista (Matthews ja Tkachuk), sekä ainoana kanadalaisena Dubois. Viisi hyökkääjää ja puolustaja Juolevi.

Pallon lyönti baseballissa on erilaista kuin suomalaisessa pesäpallossa. Buffalo Bisonsin lyöjien valmentaja Richie Hebner toimi syöttäjänä suojaverkon takaa.

Amerikkalaiset Tkachuk ja baseballia yliopistotasolla pelanneen isän poika, Arizonan lämmössä kasvanut Matthews löivät odotetusti pallot pisimmälle. Kukaan ei saanut palloa kuitenkaan katsomoon saakka lajissa, jossa takalaitonta ei tunneta.

Suomalaiset osuivat vastapalloon silti hyvin. Eri lajissa kehitetty silmä-käsi-koordinaatio näkyi selvästi.

”Pakko sitä on olla joka lajissa. Samoja ominaisuuksia tarvitaan kaikissa pallopeleissä. Kyllä siihen palloon pitää osua”, sanoi Bisonsin punaiseen baseball-paitaan pukeutunut Puljujärvi.

”Tämä oli vaikeampaa kuin pesäpallo. Koulussa pelasin, en muuten.”

Puljujärvi ei polvileikkauksensa jäljiltä vielä ottanut lyöntiharjoitusta aivan tosissaan.

”Otin pari lyöntiä vaan. En tuon polven kanssa viitsi hirveästi alkaa lyömään. En viitsinyt oikein täysillä vetää. Muuten polvi voi oikein hyvin.”

Puljujärvi tulee todennäköisesti osallistumaan hänet varaavan NHL-seuran kehitysleirille kesällä, mutta jäällä häntä ei vielä nähdä. Syksyn harjoitusleirillä hänen pitäisi olla jo täysin pelikunnossa.

Olli Juolevi voitti erittäin arvostetun Memorial Cupin, Kanadan A-juniorimestaruuden, ensimmäisenä luistimet jalassa sen voittaneena suomalaisena London Knightsin paidassa tämän kauden päätteeksi. Kanadaan lähtö juniorikiekkoilijaksi oli ehkä rohkea päätös, joka kannatti.

”Olin Jokereissa silloin ja ne pelasi KHL:ää. Se ei varmaan ollut ihan oikea paikka minulle, sanoi Juolevi.

”Sitten tuli mahdollisuus pelata OHL:ää ja vielä London Knightsissa. Se on aika erityinen paikka päästä pelaamaan. Sopeutumisvaikeuksia kapeaan kaukaloon ei ollut pahemmin. Tottakai se ottaa aikaa ja se parani loppua kohti. Aika samanlainen peli, musta kiekko ja pelataan viisi vastaan viisi. Ei mitään isoa eroa.”

”NHL-ura oli haave ja siksi tänne tulinkin. Sitä haluan tehdä ja se on minun tavoitteeni. Jos haluaa pelata Suomessa, voi jäädä Suomeen. Minä halusi tulla tänne ja pelata NHL:ssä.”

”En ole koskaan pelannut jenkkien malliin baseballia”, sanoi Juolevi, joka ainoana suomalaisena löi palloa vasemmalta.

”Koulussa pelattiin joskus. Helsinkiläisenä pesäpallo ei oikein ollut sellainen juttu. Kontulassa ei ollut pesäpallojoukkuetta.”

Juolevi odottaa perjantaita luottavaisin mielin. Hän ei ole miettynyt, mikä seura hänet mahdollisesti valitsee.

”Kokemuksesta tulee aika hieno. Itselläni on turvallinen paikka, koska tiedän, että tulee varaus. On olemassa niitä äijiä, jotka jännittää tuleeko varausta vai ei. Itse yritän vain nauttia. Sama se, mihin joukkueeseen varataan, koska se joukkue, joka varauksen tekee, haluaa sinut joukkueeseensa.”

”Mediahan aina tietää kaiken, mutta en ole joukkuetta pahemmin miettinyt. Siinähän voi tapahtua mitä tahansa, tulla pelaajakauppoja. Toivottavasti ykköskierroksella mennään, ja olen varaavan joukkueen ykkösvalinta. Se on hyvä juttu. En ole koskaan katsonut Draftia tai ollut Draftissä, joten siitä tulee varmasti aika hieno kokemus.”

Patrik Laine nautti päivästään baseball-kentällä Buffalon Coca Cola Field-stadionilla keskiviikkona. Harmaaseen Buffalo Bisonsin pelipaitaan ja lippikseen asianmukaisesti pukeutunut jääkiekkomailan kanssa paremmin osuva suomalaistähti osui palloon hyvin myös amerikkalaisten kansallislajissa.

Lähes jokainen Bisonsin lyöntivalmentaja Richie Hebnerin syöttämä pallo lähti kohti vihreää kenttää.

”Olen aina uneksinut baseball-pelaajan urasta”, nauratti Patrik Laine Edmonton Oilersin TV-ryhmää.

Tosiassa Laine ei ole käynyt edes katsomassa suomalaista pesäpalloa, ja pelaaminenkin on jäänyt vähiin. Silti hänen oli ihan pakko kehuskella menestyksellään pesäpallokentällä.

”Ei ole tullut Manse PP:n peleissä käytyä. Sammon koulun yläasteen liikuntatunneilla on käyty lyömässä ja koulujen välisissä pelattiin. Tosiaan joka pelissä kunnari, voitettiin kultaa. Toi on ihan tositarina, voi kysyä liikunnanopettajalta.”

”Omasta mielestä olin aika hyvä, porukka ei saanut niitä kiinni, ne oli niin korkeita lyöntejä. Hauska laji kuitenkin. Tykkään pelata ja lätkiä aina. Oli hauska kokemus.”

”Kunnaria ei tullut tänään. Pitää joku selitys keksiä siihen, miksei saatu kunnaria. Liian hiljaisia heittoja. Jos olisi lyönyt vähänkin kovempaa, ei olisi osunut palloon.”

Yliopistotasolla pelanneen Auston Matthewsin isä lähetti pojalle tekstiviestejä muistuttaen tekniikasta vielä kentälle saakka. 13-vuotiaana jääkiekon valinnut arizonalaisnuorukainen iski palloja kauas, mutta ei ihan stadionin taka-aidan yli. Laine ei edes yrittänyt luoda baseball-kentällä kilpailutilannetta Matthewsin kanssa.

”Ei. Kun näki numero kolmenelosen lyövän, siinä vaiheessa siirryin sivuun. En lähde kyllä kokeilemaan. Ei siinä vaiheessa ollut paljon palaakaan meikäläisellä. Hän on vissiin ennenkin pelannut baseballia. Sen verran hyvältä näytti lyönti.”

Perjantaina todennäköisesti kakkosena varattava Laine hoitaa mediaryöpytyksen jo rutiinilla. Taukoa haastatteluista saa laittamalla puhelimen kiinni.

”Laitoin puhelimen kiinni. En pidä puhelinta mukana. En kesäisin tarvitse sitä. Periaatteessa samoja kysymyksiä tulee koko ajan. Kyllä näihin osaa jo vastata. Hyvä se on samoihin kysymyksiin vastata, kun tietää jo vastaukset etukäteen. Ei tartte miettiä mitään ylimääräisiä.”

”Hauskaa tämä on kuitenkin ollut. On hienoa päästä vähän kokemaan tällaista. On ollut Stanley Cupin finaaleita ja nyt baseballia ja muuta. Olen etuoikeutettu, että olen päässyt tähän asemaan. On tämä aika siistiä.”

NHL-playoffien näkemisestä livenä jäi syksyllä NHL-uransa aloittavan laitahyökkääjän mieleen parhaiten tunnelma.

”TV vähän hidastaa pelaamista, muuten se oli aika odotusten mukaista. Tunnelma oli paljon parempi kuin mitä odotin. TV:n välityksellä tunnelmaa ei pääse kokemaan samalla tavalla. Oli ihan hienoa päästä katsomaan tuollaista peliä ja hyviltä paikoilta vielä.

Patrik Laine ei ole miettinyt, minkä joukkueen paidassa ja lippiksessä hän lähtee kotiin perjantain varaustilaisuudesta. Pohjoisamerikkalaisen median puheet Laineen ylimielisyydestä voidaan jättää omaan arvoonsa.

Totta kai jokainen haluaa voittaa ja olla ykkönen. Siksi urheilutapahtumia järjestetään. Tavoite ammattilaisurheilussa on oltava olla ykkönen. Hänen kommenttinsa asennoitumisesta perjantain varaustilaisuuteen ovat nöyrän, kaikkensa antaneen urheilijan rehellistä puhetta.

”Olen asennoitunut siihen, että pyritään lippis saamaan päähän, mikä lippis se sitten onkaan. Sellaisen kanssa jos ei lähdetä kotiin, hommia ei ole hoidettu tarpeeksi hyvin.”

”En ole pettynyt, jos joku parempi on mennyt edelle. Sitten ei voi mitään. Kaikkeni olen tehnyt ja niin hyvin pelannut kuin pystyn. Ei tässä voi enää mitään tehdä.”

”Ihan sama jos lyön sata kunnaria täällä. Veikkaan, ettei se tähän draftiin vaikuta enää millään tavalla. En ole pettynyt jos mennään kakkosena tai 120:ntenä. Parhaani olen antanut ja se riittää minulle.”

”Ihan sama mikä joukkue, tai mikä numero. Aika moni tai suurin osa ei ikinä saa varausta. Ihan sama onko numero 600 tai ykkönen tai kakkonen.”

Laine ei usko osallistumisen hänet varanneen NHL-seuran kesäiselle kehitysleirille olevan vapaaehtoista.

”Veikkaan, ettei se ole minusta kiinni. Jos sanotaan, että on mentävä, ei siinä paljoa sanomista meikäläisellä ole. Siinä pitää katsoa, mikä on järkevää tehdä. En osaa siihen tällä kohtaa oikein mitään sanoa.”

”World Cupiin on kumminkin vielä aikaa. Siellä ollaan jo täydessä tikissä ja elämäni parhaassa kunnossa varmasti.”

Kanadan puolella Niagara Fallsissa varaustilaisuusviikon ajan asuva Laine jäi ystävineen keskiviikkoillaksi Buffaloon katsomaan Bisonsin peliä.

”Kävimme New Yorkissa katsomassa NY Metsin peliä ja se oli ihan siisti kokemus. Nyt jäädään katsomaan, tuleeko niitä kunnareita täällä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • NHL:n varaustilaisuus
 • NHL
 • Jouni Nieminen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

 2. 2

  Suomalaiset tuskin suostuvat soittamaan kakkosviuluja

 3. 3

  Laura Manninen juoksi maratonin ME:n hallissa

 4. 4

  Hiipuva maalitykki Aleksandr Ovetškin osuu sittenkin, rikkoi harvinaisen merkkipaalun NHL:ssä

 5. 5

  Lotta Lepistö polki kirivoiton Belgiassa –”Odotin ja odotin, koska on oikea aika avata kiri”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 2. 2

  IFK:ta häiriköitiin Turkuhallissa, nuoret ryntäsivät joukkueen pukukoppi­käytävälle

 3. 3

  Yön NHL-kierros: Sebastian Aho ennätysputkessa – Barkov loisti murskavoitossa

 4. 4

  Ilves jatkoaikavoittoon Tampereen trillerissä

 5. 5

  Hevosetkin hyötyvät ihmislääketieteen läpimurroista – nämä paikat ovat altteimmat vammoille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 3. 3

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  El País: Laulajatähti Shakira ei saa kutsua Lionel Messin häihin – syynä morsiamen pitkävihaisuus

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

  6. 6

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Yritysten pitää julkistaa naiskiintiö­tavoitteensa tänä keväänä – ilmoitukset olleet ylimalkaisia ja epämääräisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  4. 4

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää