Valikko
Urheilu

”Tämän jälkeen alkavat puhelimet soida” – Huhut vellovat NHL:n varaustilaisuuden alla

Buffaloon kokoontuneilla NHL-ammattilaisilla kiireinen päivä oman joukkueen tulevaisuuden rakentamisessa.

Buffalo

Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen kiirehti valmentajansa John Tortorellan kanssa Buffalon Marriott-hotellin neuvotteluhuoneesta torstai-iltana.

NHL-managereiden kokous oli juuri päättynyt päivää ennen NHL:n varaustilaisuutta. Myös kaikki 30 NHL-valmentajaa osallistuivat kokoukseen, jonka aiheista yksi oli viime kaudella sääntöihin tuotu valmentajan haastomahdollisuus.

Columbuksella on varaustilaisuuden kolmas varausvuoro. Kekäläinen on aikaisemmissa lausunnoissaan jättänyt oven auki mahdollisuudelle kaupata vuoro, jos hänelle tehty tarjous on tarpeeksi hyvä.

”Meillä on vielä mahdollisuus tarkastella tarjouksia huomiseen kello 19 saakka suurin piirtein,” sanoi Kekäläinen Helsingin Sanomille.

”Tämän jälkeen alkaa puhelimet soimaan ja päästään puhumaan. Tuossa (managerikokouksessa) on vähän vaikeaa vaihtaa mitään salaisuuksia, kun kaikki kaverit on ympärillä ja paljon korvia ja silmiä.”

NHL-managereitten puhelimet käyvät kuumina varaustilaisuuden lähestyessä. Pelaajakauppoja on odotettavissa. Huhumylly käy kuumana.

”Nyt kaikki pääsevät omiin huoneisiinsa ja toimistoihinsa, minne on laitettu puhelinlangat, tietokoneet ja muut kuntoon. Sitten alkavat varsinaiset keskustelut sekä tänä iltana että heti huomisaamuna aikaisin.”

Kekäläisen mainitsema huomisaamu valkeni Buffalossa puolilta päivin Suomen aikaa. Kekäläisen pitkä päivä huipentuu Suomen aikaa kello 2 lauantaiyönä alkavaan varaustilaisuuteen.

”Sitten katsotaan, mitkä kaikki vaihtoehdot on ja tehdään päätöksiä. Pysytäänkö kolmosessa vai yritetäänkö siirtyä eteenpäin tai taaksepäin.”

Tämän vuoden NHL-draftia on kutsuttu pienen Suomen nousua jääkiekon supervaltioksi. Kultaa alle 20-vuotiaitten MM-kisoista kultaa alle 18-vuotiaitten MM-kisoista, hopeaa miesten MM-kisoista.

Ja jääkiekon World Cup pelataan syyskuussa Torontossa. Jarmo Kekäläinen on Suomen joukkueen apulais-GM. Juuri alkanut suomalaisen jääkiekon kulta-aika on varmasti myös Kekäläisen mieleen.

”Tottakai, mutta kyllä minun täytyy vain pitää sydän kylmänä sillä tavalla, että yritetään tehdä paras mahdollinen päätös Columbus Blue Jacketsin kannalta.”

Tämä saa miettimään, onko kyseessä palkkakaton säästämisasia vai vältetäänkö tällä mahdollinen niin sanottu ”huono avioliitto” tietynlaisena valmentajana tunnetun Tortorellan ja yleisesti kolmanneksi varaukseksi povatun pelaajan välillä.

Tämä on vain yhden miehen oletus. Jarmo Kekäläinen on se taikuri, jonka tehtävä on saada molemmat asiat toimimaan.

NHL-draft 2016 on tilaisuus, jonka aikana liigan päätöksentekijät, valmentajat ja kykyjenetsijät viettävät muutaman päivän yhtä aikaa samassa kaupungissa.

Perjantai-iltana, jolloin pidetään varaustilaisuuden ensimmäinen kierros – ja lauantaina, jolloin pidetään kierrokset 2–7, kaikkien 30 joukkueen henkilökunta istuu samassa kaukalossa. Hyvä tilaisuus puhua suoraan toisille.

NHL:n vapaa-agenttikausi alkaa 1. heinäkuuta. Rajoittamattomien vapaitten agenttien kanssa voi nyt neuvotella viisi päivää ennen markkinoitten avautumista. Neuvotteluaika alkaa heti varaustilaisuuden jälkeisenä päivänä sunnuntaina.

Las Vegasille myönnetty 31. NHL-seura aloittaa toimintansa kauden 2017–18 alusta. Tämä vaikuttaa seurojen päätöksentekoon erittäin merkittävällä tavalla juuri nyt. Toimitusjohtajien on aina ajateltava tulevaisuutta ja nyt etenkin vuoden päästä tapahtuvia asioita.

Jos joku pelaaja saa neljän vuoden sopimuksen nyt, hänen on oltava osa pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Joku toinen on annettava pois, jos Las Vegas hänet haluaa.

Laajennusdraftin säännöissä Las Vegas voi valita yhden pelaajan jokaisesta 30 joukkueesta. Jokaisella valittavalla pelaajalla on oltava NHL-kokemusta. Tasan vuoden päästä Chicagossa järjestettävässä varaustilaisuudessa myös Las Vegas Black Nights on valitsemassa pelaajia. Ehkä kolmantena, riippuen arvontatuloksista.

Las Vegasin 30 pelaajasta 14 on hyökkääjiä, yhdeksän puolustajia ja kolme maalivahteja. Muut seurat saavat suojata joko seitsemän hyökkääjää, kolme puolustajaa ja yhden maalivahdin tai kahdeksan kenttäpelaajaa (hyökkääjiä ja puolustajia) ja yhden maalivahdin.

Pelaajakaupat kieltävän pykälän sopimukseensa saaneet pelaajat on suojattava laajennusdraftilta. Ensimmäisen ja toisen vuoden ammattilaisia ja vielä ilman sopimusta olevia varauksia ei tarvitse suojata. Tässä laajennussäännöt lyhyesti.

NHL on viisastunut aikaisemmista laajennuksistaan. Tällä kertaa uusi joukkue on kilpailukykyinen heti alusta saakka. Uudella markkina-alueella on helpompaa myydä brändiä, joka voi voittaa.

Las Vegas on kansainvälinen markkina-alue. Kaupunki on täynnä vierailijoita kaikkialta maailmasta. Samalla seuran on saatava peleihin myös vakituisia asukkaita.

Tässä joitakin huhuja ja spekulaatioita kellon käydessä kohti varaustilaisuutta.

Jarmo Kekäläisen kiirehtiessä Buffalon Marriottin kokoustiloista suuri joukko median edustajia piiritti Montreal Canadiensin toimitusjohtaja Marc Bergeviniä.

Vanhan tavan mukaan ranskankielinen media aloitti vähän kapteeni Haddockia muistuttavan Bergevinin hiillostamisen. Sitten siirryttiin englantiin. Kysymykset koskivat huhuja siitä, että Les Habitantsin tähtipuolustaja P.K. Subban olisi kaupan.

"Ei ole edes kyse tarjousten kuuntelemisesta", sanoi Bergevin. "On kyse puheluihin vastaamisesta. Kun joku toimitusjohtajista soittaa, en tiedä, minkä asian takia hän soittaa. Joten vastaan puhelimeen. Kyllä, olen vastaanottanut P.K:tä koskevia puheluja. Mutta voin kertoa, että en ole kaupitellut häntä”.

Bergevinin mukaan tarjouksen olisi oltava todella kova. ”Jos joku tarjoisi puolet joukkueestaan”, hän vihjasi.

Toinen pelaaja, jota ainakin Vancouver Canucks, Edmonton Oilers ja Anaheim Ducks havittelevat, on Los Angeles Kingsissä viime kauden hyvin pelannut Milan Lucic.

Kingsillä ei ole sopivaa tilaa palkkakattonsa alla pitääkseen kovaotteisen laiturin. Anaheim joutuisi tekemään tilaa budjettiinsa saadakseen Lucicin vaikka Ryan Getzlafin ja Corey Perryn ketjun vasemmalle laidalle.

Vancouver on Lucicin kotikaupunki, hän voisi olla vetonaula Canucksissa Sedinien vierellä.

Oilersissa Lucic voisi taas suojella NHL:n nuorta tähteä Connor McDavidiä. Milan Lucic -kaupasta voimme ehkä kuulla sunnuntaina tai maanantaina.

Edmonton Oilersin toimitusjohtaja Peter Chiarelli on yrittänyt tehdä kauppoja NHL:n jumbosijoilla vuosikymmenen ryöminyttä joukkuettaan parantaakseen.

Chiarelli yrittää todennäköisimmin hankkia puolustajan. Sentteri Ryan Nugent-Hopkins saattaa olla lähdössä. Leon Draisaitlin ja etenkin Connor McDavidin kehittyessä Nuge voidaan vaihtaa muihin valtteihin.

St. Louis Bluesin puolustaja Kevin Shattenkirk voi olla matkalla Edmontoniin tänään. Myös Arizona Coyotes ja New York Rangers voivat olla kiinnostuneita.

Useampi joukkue on kiinnostunut Anaheim Ducksin puolustaja Cam Fowlerista huhujen mukaan. Buffalo Sabres etsinee puolustajaa.

Calgary Flamesin GM Brad Treliving etsii maalivahtia.

"On olemassa spekulaatiota siitä, että Treliving yrittää saada varausvuoron kolmen ensimmäisen joukosta pelaajakaupoilla. En tiedä, onko tuo spekulaatio jo laantumassa," sanoi Calgary Sunin Kirsten Odland Helsingin Sanomille.

"Tiedän heidän olevan kiinnostunut Matthew Tkachukista, joka sopisi täydellisesti joukkueeseen. Ei ole varma, onnistuuko se."

”Kaikki riippuu siitä, mitä on tarjolla kuudentena. Treliving ei halua luopua kuudennesta, hän pitää siitä ja Flames uskoo saavansa hyvän pelaajan. Viimeksi he saivat todella hyvän pelaajan kuutosvarauksella Sean Monahanissa, josta puhutaan jo joukkueen seuraavana kapteenina. Heillä todella kävi onnea hänen kanssaan.”

”Flames tarvitsee eniten NHL-valmiin maalivahdin ja nyt heti. Marc-Andre Fleury, Ben Bishop ja ehkä jopa James Reimer ovat maalivahteja, joista Calgary on kiinnostunut. Vapaa-agenttimahdollisuus on tulossa parin viikon sisällä.”

Joni Ortio on vielä nuori ja kehittymässä. Hän on pelannut vasta 37 ottelua NHL:ssä. Flames pitää näkemästään, mutta he eivät ole valmiita antamaan hänelle ykkösvahdin vastuuta. Hänellä oli mielestäni hankala vuosi viime kaudella”, Odland arvioi.

”Kauden alussa Flamesillä oli kolme maalivahtia ja se on nuorelle vahdille todella hankala tilanne. Hän on todella urheilullinen maalivahti ja jännittävän tyylinen katsoa.”

Tampa Bay Lightningin toimitusjohtaja Steve Yzerman sanoi ESPN:lle, että hän on vastaanottanut puheluja joukkueilta, jotka etsivät maalivahtia. Yzerman ilmeisesti haluaa ainakin korkean ykköskierroksen varausoikeuden sisällytetyksi kauppaan Ben Bishopista.

Chicago Blackhawksin on siivottava lisää tilaa tiukan palkkakattonsa alle. Marcus Krüger saattaa olla kaupan. Keith Yandlen tehtyä iso sopimus Florida Panthersin kanssa, Brian Campbell saattaa olla menossa takaisin Chicagoon.

Onko edes Matthewsin ykkössija ja Laineen kakkosija jo kiveen kirjoitettu?

”Kyllä, olen siitä aika varma”, sanoi Toronto Sunin veteraanitoimittaja Mike Zeisberger.

”Suurimmaksi osaksi se johtuu siitä, että Matthews on sentteri. Maple Leafsillä ei ole ollut aitoa kunnon NHL-ykkössentteriä sitten Mats Sundinin, ja se on pelipaikka, jolle he ovat yrittäneet löytää oikeaa pelaajaa jo jonkin aikaa.”

Maple Leafsin toimitusjohtaja, 73-vuotias Lou Lamoriello on tunnettu kylmäpäisenä päätösten tekijänä, joka saattaa yllättää kaikki isolla pelaajakaupalla, josta ei etukäteen ole liikkunut minkäänlaisia huhuja.

Jos esimerkiksi Arizona Coyotes todella haluaisi luoda innostusta markkina-alueelleen hankkimalla hinnalla millä hyvänsä Scottsdalesta kotoisin olevan Auston Matthewsin, miksei Lou kuuntelisi tarjouksia?

Oliver Ekman-Larsson, Max Domi, Anthony Duclair ja Kojoottien ykkösvaraus (20.) Matthewsista? Pelkkää spekulaatiota, mutta mitä jos?

”Jos minä olisin Arizonan toimitusjohtaja ja tässä olisi paikallinen junnu, josta voitaisiin tehdä koko organisaation kasvot 20 vuodeksi, maksaisin hänen saamisestaan ylihinnan,” jatkoi Zeiberger.

”Vain sillä saisi Loun painamaan liipasinta. Lou on jääkiekkojohtaja, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat tai miltä pelaajakauppa näyttää muiden mielestä. Jos hän uskoo Toronton tulevan paremmaksi, hän tekee kaupat. Mutta en jaksa uskoa Arizonan uskaltavan ottaa riskiä.”

Buffalon lentokentän läheisessä hotellissa pienen lehdistötilaisuuden pitänyt Winnipeg Jetsin toimitusjohtaja Kevin Cheveldayoff sanoi ESPN:n mukaan vastaanottaneensa kyselyjä Jetsin kakkosvuorosta, mutta yksikään tarjouksista ei ole toistaiseksi ollut tarpeeksi hyvä edes harkittavaksi.

"Mielestäni on hauskaa seurata, mitä Kekäläinen tekee. Hän on tämän varaustilaisuuden villi kortti", sanoi Edmonton Oilers TV:n Tom Gazzola Helsingin Sanomille.

"Kaikki on pelkkää spekulaatiota, ja se on juuri kaikkein hauskinta."

"Kun kaikki on saatu päätökseen, uskon meidän puhuvan Auston Matthewsista ykkösenä, Laineesta kakkosena, Puljujärvestä kolmantena, Tkachukista neljäntenä ja uskon Dubois’n menevän viidentenä. Sen jälkeen näemme, kenet Flames ottaa kuudentena. En jaksa uskoa, että Juolevi menee viiden joukossa."

Erittäin jännittävä päivä tulossa Buffalossa tänään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • NHL
 • Jääkiekko
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Fiskarsin oransseilla saksilla huipputärkeä rooli USA:n suurimmassa urheilukarnevaalissa: ”Suuri kunnia”

 2. 2

  Hintzin ketjussa on aineksia IFK:n kevään pelastajaksi – mutta kuka on ketjun kovin lenkki?

 3. 3

  Ilves-junioreista kasvoi välieräkandidaatteja – Tappara on ajautunut ahdinkoon

 4. 4

  HJK on suomalaisessa jalkapallossa anomalia, joka päihittäisi talousluvuillaan koko joukon jääkiekon liigaseuroja

 5. 5

  Hannu Mannisella jäi Lahden MM-kisoista jotain hampaankoloon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Juuso Puustinen ideoi HIFK:n ryöstöretken ja toteutti itse unelmansa

 2. 2

  Euroopan suurin bordelli mainostaa naisten jalkapallo­joukkueen pelipaidoissa – pikkukaupungissa nousi kohu

 3. 3

  Lapsuuden joukkuetoveri paljastaa: Cristiano Ronaldolla nolo mutta osuva lempinimi

 4. 4

  Emmi Peltosen rohkea luistelu hurmasi yleisön: ”Olin omassa kuplassani”

 5. 5

  Maailman paras miestaitoluistelija Javier Fernandez on Espanjassa suosittu kummajainen – mutta mitä hän teki HJK:n Sonera-stadionilla?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 2. 2

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 3. 3

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 4. 4

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 5. 5

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  10. 10

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää