Valikko
Urheilu

NHL:n veteraanitoimittaja: Uusi suomalaispolvi on positiivinen ja kilpailuhaluinen, ei ylimielinen

Suomen nuoret NHL-lupaukset tietävät taitonsa ja sanovat asian ääneen. Sitä ei pidä pitää ylimielisyytenä, toteaa edmontolainen toimittaja Jim Matheson, joka on kirjoittanut NHL:stä yli 40 vuotta.

Buffalo

”Ennen suomalaiset pelaajat sanoivat, että "minä yritän olla niin hyvä kuin voin olla”, sanoi Edmonton Journalin toimittaja Jim Matheson Helsingin Sanomille Buffalossa.

”Nyt he sanovat suoraan, että ’minä haluan olla paras’. Siinä on se ero.”

Hockey Hall of Famen jäseneksi kutsuttu Matheson on toiminut Edmonton Oilersin hovikirjoittajana vuodesta 1972 lähtien. Hän on vuosien varrella kohdannut paljon suomalaispelaajia.

Joukkoon mahtuvat vanhemman sukupolven hiljaiset suomalaiset, jotka antoivat peliesitysten puhua puolestaan.

”Jari [Kurri] ei avannut suutaan ollenkaan," muisteli Matheson. "Ensimmäisellä kaudellaan liigassa hän oli täysin hiljaa. Toki hän ei ollut koko liigan ykkösvaraus, hän oli neljännen kierroksen varaus.”

Jari Kurri oli vuonna 1980 draftin 69. varaus. Teemu Selänne sen sijaan varattiin ensimmäisellä kierroksella numerolla 10 Winnipegiin vuonna 1988.

”Teemu ei sanonut paljoa siitä, miten hyvä hän oli, mutta hän piti puhumisesta ja jäällä hän oli pelkkää salamaa. Hän ei tehnyt maalia ja sitten mennyt penkille istumaan. Hän tuuletti kunnolla ja halusi kaikkien tietävän, että hän oli innoissaan. Siksi me kutsuimme häntä The Finnish Flashiksi.”

Edmontonin toisesta suuresta suomalaispelaajasta Esa Tikkasesta piisaa muistoja.

”Esa oli erilainen. Kun hän tuli meille ensimmäisen kerran vuoden 1985 playoffeissa, hän oli niin kaikkitietävä, että muut pelaajat halusivat toivottaa hänet tervetulleeksi saman tien vanhaan tapaan partaveitsellä”, Matheson muistelee.

”Häntä pidettiin aluksi nuijana. Hän ei ollut tyypillinen suomalainen. Tikkaselle ei tehty karvojenajoa, mutta muu joukkue olisi halunnut tehdä sen. He sanoivat, että tämän junnun olisi hyvä pitää suu kiinni. Uskon, että joukkueenjohto kielsi tervetuliaisrituaalin”.

Matheson muistaa myös Raimo Summasen.

”Raimo Summanen oli täydellisen hiljainen. Hän ei koskaan sanonut yhtään mitään. Hän oli hiljainen kuin kirkon rotta.”

Sportsnetin toimittaja Marc Spector kirjoitti Edmonton Oilersin ja Calgary Flamesin 1980-luvun nuijasotia muistuttavista verisistä otteluista kirjan ”The Battle of Alberta.”

Suomalaispelaajat ohitetaan kirjan värikkäissä muisteloissa lyhyillä maininnoilla.

”En ymmärrä, mitä Esa sanoo”, antoi Spector selitykseksi.

”Soitin Jarille, ja yritin saada hänet muistelemaan tiettyjä maaleja ja tilanteita Flames-otteluista, mutta Jari käänsi keskustelun hyvin nopeasti muitten tekemiin maaleihin ja kehui muitten suorituksia. Hän ei yksinkertaisesti halua kehua omilla saavutuksillaan.”

Uuden sukupolven esiinmarssi pohjoisamerikkalaisessa mediassa on hyvä osoitus parempaa englantia puhuvasta ja paremmin valmistautuneesta suomalaispelaajakannasta.

Positiivisella kamppailumielellä liikkeelle lähteneet suomalaiset ymmärretään joskus median kautta väärin.

Patrik Laine sai pohjoisamerikkalaisen median niskakarvat pystyyn kesäkuun alussa ilmoittamalla, että hän saattaa olla parempi jääkiekkoilija kuin NHL-draftin ykkösvaraukseksi kaavailtu Auston Matthews.

Rehellinen toteamus tulkittiin joittenkin mielissä ylimielisyydeksi. NHL:n varaustilaisuudessa on pyörinyt huhu siitä, että Winnipeg Jets harkitsee kakkosvaraustaan.

”Hänessä on itsevarmaa tyyliä, mutta se ei ole liiallista, se ei ärsytä”, sanoi Edmonton Oilers TV:n Tom Gazzola.

”Englanti on hänen toinen kielensä. Hän on hyvä pelaaja, joka vastasi sanoihinsa peliesityksellään. Siinä mitä hän sanoi ei ole mitään vikaa.”

”Huhujen mukaan Winnipeg Jets on harkitsemassa uudelleen hänen valitsemistaan. En usko huhuilla olevan mitään perää. Minusta se koko huhu oli huvittava. Jets on saamassa helvetinmoisen maalitykin. Winnipegillä ei ole ollut sellaista sitten Finnish Flashin.”

Olli Juolevin raportoitiin pohjoisamerikkalaisessa mediassa sanoneen pari viikkoa sitten järjestetyn NHL Combine -testitilaisuuden yhteydessä, että hän pitää itseään koko varaustilaisuuden parhaana ja etenkin älykkäimpänä puolustajana. Tämäkin toteamus tulkittiin ylimielisyydeksi joillakin tahoilla.

”Näin Juolevin pelit Memorial Cup -turnauksessa paikan päällä”, sanoi Gazzola.

”Hän teki erittäin hyvän vaikutuksen. Hän luistelee sulavasti, erittäin hyvä peliäly. En usko, että hän on yhtään ylimielinen. Sellainen huhu on liikkeellä, että hän on sanonut olevansa draftin paras ja älykkäin puolustaja”, Gazzola sanoo ja kertoo asioiden oikean laidan.

”Olin paikalla, kun hän sanoi sen Combine-testeissä, eikä hän sanonut sitä mitenkään ylimielisellä tavalla. Lausunto tulkittiin väärin, koska kysymys johdatettiin tahallaan tiettyyn suuntaan. Hänet yritettiin saada sanomaan, että hän on paras puolustaja. Hänen englanninkielen taitonsa on todella hyvä. Sitä lausuntoa ei oltu tarkoitettu ylimieliseksi kuten jotkut ihmiset sanoivat."

”Minua ei haittaa yhtään se, että pelaaja sanoo mielipiteensä,” sanoi Jim Matheson.

”Parempi niin kuin sanoa ’haluan pelata missä tahansa joukkueessa, joka minut varaa’. Haluaisin kuulla edes kerran yhden pelaajansa sanovan, ettei halua pelata tuossa joukkueessa, vaan haluaa pelata tässä joukkueessa. Olli Juolevi saa huomenna tietää, joutuuko hän palelemaan meidän kanssamme Edmontonissa vai pääseekö hän Arizonaan.”

Viime vuoden draftin kaksi kärkipelaajaa puhuivat aivan samaan tapaan kuin Laine, eikä kukaan hämmästellyt.

”Patrik Laine on vain kaveri, joka puhuu mielellään. Samanlainen tilanne kuin viime vuonna. Jack Eichel sanoi haluavansa olla parempi kuin Connor McDavid. Siinä ei ollut mitään vikaa. Emme me ihmetelleet, miksi hän niin sanoi. Kunnon terveessä kilpailussa ei ole mitään vikaa.”

Matheson muisteli 23 vuoden takaista tapahtumaa, jolloin ykkösenä varattiin kohuttu kanadalaishyökkääjä.

"Ainakaan hän ei sano, ettei kukaan muista numero kakkosta, kuten Alexandre Daigle sanoi vuonna 1993. Laine voisi sanoa, ettei kukaan muista numeroa kolme, mutta sieltä tulee toinen suomalainen [Jesse Puljujärvi]", nauroi Matheson.

Vuoden 1993 draftin kakkosvaraus oli Chris Pronger.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • NHL
 • Jääkiekko
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Ari-Pekka Liukkonen voitti sivulajissaan alkueränsä Budapestin MM-kisoissa ja teki kautta aikain toiseksi parhaimman ajan Suomessa

 3. 3

  Jalkapallokenttien väriläiskä ja ongelmapelaaja lopetti uransa kahdesti viikon sisään – tuorein päätös julki vaimon Twitter-tilillä

 4. 4

  Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin

 5. 5

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 3. 3

  Jalkapallokenttien väriläiskä ja ongelmapelaaja lopetti uransa kahdesti viikon sisään – tuorein päätös julki vaimon Twitter-tilillä

 4. 4

  Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin

 5. 5

  Manchester City rakentaa ennätyskallista alakertaa – neljän hankinnan siirtosumma lähes 180 miljoonaa euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  X Games -skeittaaja onnistui huimassa tempussa ensimmäistä kertaa historiassa – katso video

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Työttömien työnhakijoiden määrä vähentynyt rajusti – pitkäaikaistyöttömien määrä supistunut 16,5 prosenttia

  9. 9

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  10. 10

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää