Kyllä pieninkin pärjää vaikka laji olisi kuningas jalkapallo

Nyt se on varmaa – tuli yllätykselliset jalkapallon EM-kisat. Siitä ovat pitäneet huolen kisojen kaksi ensikertalaista: yhtenäinen Islanti ja Gareth Balen johtama Wales.

Pariisi

Pariisilaisen hotellin laajakaista piiputtaa. Video latautuu hitaasti, hitaasti, hitaasti, mutta latautuu kuitenkin. Äkkiä ääni rämähtää kaiuttimista niin, että tietokone tärähtää.

Walesin pelaajat Aaron Ramseysta Gareth Baleen hyppivät ja pomppivat tauluteeveen edessä ja karjuvat ilosta: Englanti on pudonnut jalkapallon EM-kisojen kahdeksan parhaan joukosta.

Pudottaja on Islanti, Walesiakin paljon pienempi jalkapallomaa, jonka suurin tähti pelaa Norjassa ja paras pelaaja Swanseassa – maa, jossa on enemmän tulivuoria kuin ammattilaisjalkapalloilijoita, kuten englantilainen entinen huippupelaaja Gary Lineker totesi.

Kiitos Islanti, walesilaiset sanovat. He ovat samaan aikaan sekä iloisia että vahingoniloisia. Isompiaan on urheilussa hyvä muistuttaa siitä, ettei koko kaikkea merkitse – varsinkin isoaveljeä, joka asuu iholla kiinni.

Vuonna 2016 eurooppalaisen jalkapallon kahdeksan parasta maata ovat Italia, Saksa, Portugali, Puola, Belgia, Ranska, Wales ja Islanti.

Joukkoon eivät mahdu kaksinkertainen maanosan mestari Espanja, lajin emämaaksi sanottu Englanti tai monien suosikiksi noussut ja laadukasta jalkapalloa pelannut Kroatia.

Kuka olisi uskonut?

No, ainakin walesilaiset ja varsinkin islantilaiset.

Tiukassa paikassa urheilumenestys usein riippuu uskosta omiin mahdollisuuksiin. Joukkuepelissä kyse on yhteisestä tahdosta, luottamuksesta ja itseluottamuksesta sekä tinkimättömästä työstä yhteisen päämäärän eteen.

Esimerkiksi Italian, valtavan jalkapallomaan, valmentaja Antonio Conte sanoo ennen jokaista ottelua saman asian: Meillä ei ole tarpeeksi taitoa, tarvitsemme muuta. Se muu on voitontahdolla ladattu työ joukkueen eteen. Sama koskee sekä suuria että pieniä ja niitä, joilla taitoa on tarpeeksi.

Näissä kisoissa Islanti on jo osoittanut, että pieninkin voi pärjätä vaikka laji olisi maailman suurin.

Eikä Wales kauas ole jäänyt.

Islantilaisten itseluottamus ja usko tiivistyy ruotsalaisen Lars Lagerbäckin työparin, toisen päävalmentajan Heimir Hallgrímssonin sanoihin Englanti-ottelun jälkeen.

”Jankutan teille samaa joka kerta. Ette ole vielä nähneet meitä parhaimmillamme.”

Islannin tavoin Wales on edennyt puolivälieriin yhtenäisenä joukkueena, mutta joukkueessa on myös jotain, mitä islantilaisilta puuttuu: maailmanluokan pelaaja Gareth Bale.

Jalkapallossa pelaajan tasoa voi mitata monella tavalla. Ratkaisevaa on se, kuinka paljon yksilöstä on hyötyä joukkueelle.

Balen kohdalla EM-kisoissa vastaus on selvä: kolme maalia eli puolet joukkueen maaleista ja 11 laukausta kohti maalia pelkästään alkulohkon otteluissa. Lisäksi Bale on ollut mukana rakentamassa lähes jokaista Walesin vaarallista hyökkäystä.

Real Madridin joukkuekaveriinsa, jalkapallon supertähteen Cristiano Ronaldoon verrattuna Bale on ollut tähän mennessä joukkueelleen tär­keämpi ja hyödyllisempi pelaaja.

Jalkapallomaana Wales on Islantiin verrattuna vanha maa. Islannin nousu jalkapalloilun eurooppalaiseen eliittiin noin kymmenessä vuodessa on ihme sinänsä.

Islanti on myös todennäköisesti ainoa jalkapallomaa maailmassa, jonka päävalmentaja tuntee maan jalkapalloilun läpikotaisin päivittäisen juniorityön arkisia vivahteita myöten.

Heimir, etunimellä ilman patronyymia sen perässä, kuten islantilaiset tapaavat itseään kutsua, on ollut rakentamassa maan valmentajakoulutusta, junnutyötä ja halleja vuosikausia.

Tavallisten islantilaisten asenteista jalkapalloa kohtaan kertonee parhaiten Islannin lääketeollisuusliiton toimitusjohtajan Jakob Falurin HS:lle lähettämä kirje, jonka keskeinen sisältö on tässä:

” Koko kansa on tullut hulluksi! Ne meistä, jotka eivät ole Ranskassa, ovat liimautuneet tv:n ääreen. Siis aivan kaikki. Maanantain suuren voiton jälkeen Reykjavikin keskusta kirjaimellisesti räjähti. Ilotulitukset ja juhlat jatkuivat aamutunneille asti.”

”Kun tulin työpaikalleni tänään, työtoverini, tylsät keski-ikäiset miehet, jotka yleensä pukeutuvat mustiin pukuihin, saapuivat toimistolle sonnustautuneina Islannin joukkueen t-paitoihin ja puhuivat ainoastaan jalkapallosta. Työt saivat odottaa!”

”Elämä on kaunista!”

Islantilaisen Jakob Falurin kirje HS:lle kokonaisuudessaan.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Tapparan nolo lipsahdus maksoi pisteet – voittomaali syntyi, vaikka kiekko ei ylittänyt maaliviivaa

 2. 2

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 3. 3

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 4. 4

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 5. 5

  Englannin maajoukkueen entinen kapteeni menetti vaimonsa ja äitinsä syövälle – purkaa vihaa nyrkkeilykehässä: ”Kohtaan esteet pystypäin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 2. 2

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Manchester Unitedia on pyydetty lopettamaan kannattajiensa rasistinen tukilaulu hyökkääjä Romelu Lukakulle

 5. 5

  FC Barcelonan tähtipelaaja lensi jo Suomeen – TS: Leikkaus tiistaina Turussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  TPS kohahduttaa jälleen, seura poisti cheerleaderit katsomosta – ”Yksi tauolla tanssimassa ja loput kantamassa nakkimukeja katsomoon?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  6. 6

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  7. 7

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  8. 8

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  7. 7

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää