Urheilu

Europarlamentin varapuheenjohtaja haluaa urheilujärjestöt taistelemaan homofobiaa vastaan

Ulrike Lunacekin mukaan moni huippu-urheilija joutuu edelleen pysymään kaapissa, koska urheiluun liittyy syrjintää ja vääristyneitä ennakkoluuloja. Homoja pidetään neitimäisinä nössöinä ja lesboja miehisinä machoina.

”Se vaati rohkeutta, mutta oli sen arvoista. Sain kielteistä palautetta, mutta valtavasti myös myönteistä”, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja, itävaltalainen Ulrike Lunacek muistelee 21 vuoden takaisia tapahtumia.

Silloin hän aloitti uransa politiikassa – avoimesti lesbona.

Isä oli hyvin konservatiivisen mies, ja Lunacek jännitti hänen reaktiotaan. Isä suhtautui asiaan kuitenkin kannustavasti. Se lämmitti mieltä.

”Isä sanoi, että on tärkeää, että olen avoimesti se, mikä olen. Näin kukaan ei pääse koskaan kiristämään minua.”

Lunacek osallistui perjantaina Helsingissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Eurogames-urheilutapahtumaan. Lunacek on harrasteuimari, jonka ainoa tavoite on kisata itseään vastaan.

Lunacek seuraa kuitenkin huippu-urheilua, ja siinä riittää enemmän kisattavaa.

”Monet seksuaalisuutensa salaavat huippu-urheilijat joutuvat edelleen pelkäämään, jäävätkö he kiinni oikeasta identiteetistään. Se on hirveän raskasta.”

Lunacekin mukaan moni huippu-urheilija joutuu edelleen pysymään kaapissa, koska urheiluun liittyy syrjintää ja vääristyneitä ennakkoluuloja. Homoja pidetään neitimäisinä nössöinä ja lesboja miehisinä machoina.

”Jos esimerkiksi jalkapalloilija kertoo olevansa homo, hänestä ajatellaan helposti, että hän ei voi olla tosimies. Se on naurettavaa”, Lunacek puuskahtaa.

Hän ottaa esimerkiksi Saksan entisen maajoukkuepelaajan Thomas Hitzlspergerin, joka tuli ulos kaapista peliuransa jälkeen. Jalkapalloilija tunnettiin nimellä The Hammer eli Moukari.

”Kaikkea muuta kuin neitimäistä”, Lunacek huomauttaa.

Hitzlsperger kertoi The Guardianin haastattelussa, että homoudesta julkisuuteen kertominen oli vaikea päätös, joka vaati monen vuoden sulattelua. Hitzlsperger pohti ulostuloa jo pelatessaan Wolfsburgissa vuosina 2011–2012.

”Kuuntelin kuitenkin heitä, jotka sanoivat, että älä tee sitä. Iso aalto eli palautevyöry murskaisi minut alleen”, Hitzlsperger sanoi lehdelle.

Lunacek ymmärtää hyvin, miksi urheilijat pelkäävät ”isoa aaltoa”. Hän ottaa toiseksi esimerkiksi espanjalaisen jalkapalloerotuomarin Jesus Tomilleron.

Tomillero kertoi toissa vuonna julkisesti olevansa homo, minkä jälkeen hän sai kuulla ilkeää huutelua viheltämissään otteluissa. Lopulta huutelu kävi liian raskaaksi, ja Tomillero lopetti tuomaroinnin tämän vuoden toukokuussa.

Lunacek tuomitsee homottelun tiukasti.

”Kun fanit haukkuvat urheilijaa tai erotuomaria homoksi, kuuluttajan pitäisi keskeyttää peli ja tehdä selväksi, että tuollaiset huudot eivät kuulu urheiluun”, Lunacek sanoo.

Hän painottaa myös urheilujärjestöjen vastuuta.

”Rasismi tuomitaan sanoin ja teoin, ja samaa pitäisi soveltaa myös homofobiaan. Jokainen ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun.”

Huippu-uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi vuonna 2014 julkisuudessa olevansa homo. Salailu oli Liukkoselle itselleen pitkään henkinen taakka. Hänen piti miettiä, mitä vaikkapa uimareiden leireillä voi tehdä tai sanoa.

”Koko ajan piti esittää heteroa”, Liukkonen kertoi HS:lle ulostulonsa syistä.

Liukkonen on ensimmäinen suomalainen mieshuippu-urheilija, joka on tullut ulos kaapista. Maailmalla esimerkiksi tennistähti Martina Navratilova, huippu-uimari Ian Thorpe ja alppilaskija Anja Pärson ovat kertoneet avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Lunacek toivoo, että yhä useampi tekisi saman. Helppoa se ei tosin ole.

”Tunnen muutamia huippu-urheilijoita, jotka ovat tulleet ulos kaapista, mutta heillä on ollut sen jälkeen vaikeuksia saada sponsoreita”, Lunacek sanoo.

Hän toivookin, että yritykset suhtautuisivat myötämielisemmin seksuaalivähemmistöihin.

Urheilupsykologi Tuomas Grönman on entinen jääkiekkoilija, joka kipusi urallaan NHL:ään asti. Grönman muistelee, että kaukaloissa homottelu oli arkista, mutta homot eivät.

”Kukaan joukkuetoveri ei peliurani aikana koskaan sanonut olevansa homo. Minulle tulee tosin heti mieleen kavereita, joista en yhtään yllättyisi, jos he tulisivat kaapista”, Grönman sanoo.

”Heistä näki, että he eivät puhu tietyistä asioista, kuten naisjutuista tai jos puhuivat, niin päälle liimatun tuntuisesti. Piilottelu vie varmasti hirveästi energiaa ja vaikuttaa urheilusuoritukseen.”

Vaikka asenteet ovat lientyneet, on kaapista ulos astuminen Grönmanin mukaan jääkiekkoilijoille edelleen vaikeaa – syystä. Grönman uskoo, että omat joukkuetoverit suhtautuisivat asiaan hyvin, mutta kaukalossa tulisi henkisesti turpiin.

”Jotkut fanit ja vastustajat antaisivat asiasta taatusti palautetta. Kaukalossa yritetään välillä horjuttaa toista psyykkaamalla.”

Grönmanin mielestä tärkeintä asennemuutoksesta on asiasta ääneen puhuminen ja esimerkkien voima. Hänestä olisi upeaa, jos joku maajoukkueessa pelannut jääkiekkoilija tulisi kaapista.

”Se olisi hirveän vapauttavaa monelle. Ennakkoluulot liittyvät yleensä tiedon puutteeseen, koska ihminen pelkää vieraita asioita. Kun asiat tulevat tutuksi, niin pelko helpottaa.”

Grönman haluaa lytätä myös virheellisen mielikuvan Leijona-paidan päälleen pukevista jääkiekkoilijoista äijien äijinä.

”Se mielikuva on hölynpölyä. Huippukiekkoilijoilla on ihan samanlaisia epävarmuuksia ja pelkoja kuten muillakin ihmisillä.”

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  HIFK–TPS-ottelussa tapeltiin avauserän päätteeksi

 2. 2

  Taas tuli mystinen lykkäys Therese Johaugin lopulliseen dopingtuomioon

 3. 3

  Heikkinen paljasti hiihtäneensä sittenkin Tour de Skin loppunousussa

 4. 4

  Rääväsuinen Ilie Nastase vitsaili Serena Williamsin tulevan lapsen väristä, sai rangaistuksen ja kehtaa valittaa siitä

 5. 5

  Naisten yleisurheilun vanhoja ME-tuloksia ei rikota ehkä koskaan puhtain keinoin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 2. 2

  Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

 3. 3

  Triathlon-kilpailu Embrunman on noin 10 000 kilokalorin urakka – kisan jälkeen vatsakrampeista kärsinyt Darby Thomas himoitsi pitsaa ja olutta

 4. 4

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 5. 5

  Taas tuli mystinen lykkäys Therese Johaugin lopulliseen dopingtuomioon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  10. 10

   VR elättelee toivoa pilkkomisen välttämisestä – Berner pysyy tiukkana: ”Kalustoyhtiö on edellytys aidolle kilpailulle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää