Urheilu

Top 5: Seuraa näitä pelaajia koripallon nuorten EM-kotikisoissa

Koripallon 20-vuotiaiden miesten EM-kisat alkavat lauantaina Helsingissä. Turnaus kiinnostaa myös NBA-seuroja, sillä Euroopan koripallon arvostus on kovassa nousussa.

Alle 20-vuotiaiden miesten koripallon Euroopan-mestaruuskilpailut alkavat huomenna lauantaina Helsingissä. Luonnollisesti myös Suomi osallistuu isännöimiinsä kisoihin. Nuori susijengi joutuu jo alkulohkossa kovan paikan eteen, sillä se kohtaa kolme perinteistä korismaata: Israelin, Espanjan ja Ranskan.

Nuorten EM-kisat ovat korisfaneille ja laajemmalle yleisölle loistava tapa päästä tutustumaan eurooppalaisen koripallon tulevaisuuteen. Nordenskiöldinkadun parketilla nähdään vuonna 1996 ja sen jälkeen syntyneiden kirkkainta parhaimmistoa.

Kisat kiinnostavat myös Atlantin toisella puolella, sillä eurooppalaisen koripallon arvostus lajin kattoliigassa NBA:ssa on ollut tasaisessa nosteessa. Kesän 2016 NBA:n varaustilaisuus oli histo­rian kansainvälisin. Eurooppalaisia pelaajia valittiin draftin kahdella kierroksella peräti 16. Se tarkoittaa, että joka neljäs arvokkaan varauksen saaneista pelaajista tuli vanhalta mantereelta.

EM-kisoissa pelaavien maiden 1996–1997-ikäluokista NBA:han varattiin ensimmäisellä kierroksella Liettuan Domantas Sabonis (Orlando Magic, vaihdettiin Oklahoma City Thunderiin) ja Turkin Furkan Korkmaz (Phildalphia 76ers). Ranskan Isaia Cordinier meni toisella kierroksella Atlanta Hawksiin. Tätä kolmikkoa ei valitettavasti tosin nähdä EM-kisoissa. Liettua ja Ranska valmistautuvat Rion olympialaisiin, ja NBA:n kesäliigat ovat käynnissä.

Nuoret eurooppalaispelaajat keräävät varauksia, sillä he ovat viime kausina osoittaneet voivansa pärjätä NBA:ssa myös draft-tilaisuuden jälkeen.

Liigan pelikirjat ovat muuttuneet eurooppalaisemmiksi esimerkiksi Golden State Warriorsin ja San Antonio Spursin syöttötyöskentelyyn, joukkuepeliin ja kolmosheittoihin perustuvien hyökkäysten ansiosta.

New York Knicksin latvialainen Kristaps Porzingis pelasi viime kaudella upean tulokasvuoden ja loikkasi kerralla sarjan tähtiryhmään. Kenties suomalaisyleisöllä on mahdollista nähdä kotikisoissa seuraava Porzingis.

Ainakin seuraavaa pelaajaviisikkoa kannattaa seurata lauantaista lähtien tarkasti EM-kisoissa. Heidän odotetaan luovan kansainvälisesti laadukas ura vähintään Euroliigassa.

Lauri Markkanen, Suomi

211-senttinen iso laitahyökkääjä on yksi kotimaisen koripallon suurimmista lahjakkuuksista. Viime vuonna alle 18-vuotiaitten kisoissa laituri voitti korikuninkuuden.

Seuratasolla Markkanen edusti viime kaudella lukiojoukkue HBA Märskyä. Ensi kaudeksi hän siirtyy Yhdysvaltain yliopistosarja NCAA:han, jossa pelaa Arizonan joukkueessa.

Sports Illustrated -lehti on povannut hänestä jo sarjan parasta kansainvälistä tulokasta.

EM-kisat ovat vuonna 1997 syntyneelle Markkaselle tilaisuus pelata itsensä suuremman yleisön tietoisuuteen Suomessa. Samalla päästään seuraamaan, miten äärimmäisen taitava 19-vuotias pärjää fyysisesti maanosan vuotta vanhempaa parhaimmistoa vastaan.

Marc Garcia, Espanja

198-senttinen laituri edustaa FC Barcelonaa, mutta vietti viime kauden lainalla ACB-pääsarjan Manresassa. Vuonna 2015 hän pelasi sekä 19-vuotiaiden MM-kisoissa että 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Vuonna 1996 syntynyt Garcia kuului molemmissa turnauksissa joukkueensa parhaimmistoon.

Espanjan joukkue on perinteisesti ollut tasokas, sillä se on ollut yhdeksän perättäistä vuotta 20-vuotiaiden miesten EM-kisojen kärkikolmikossa. Vuonna 2011 se voitti kultaa.

Suomi kohtaa Espanjan ensi sunnuntaina.

Diego Flaccadori, Italia

Serie A:n Dolomiti Energia Trento -seuran 193-senttinen heittävä takamies kuuluu Euroopan kuumimpiin lupauksiin 1996-ikäluokassa. Päättyneellä Serie A -kaudella hän pussitti 5,3 pistettä per ottelu ja esiintyi myös Eurocupissa.

Viime vuoden 19-vuotiaiden MM-kisoissa Flaccadori teki pisteitä 17,6:n keskiarvolla. Hän ilmoittautui NBA:n varaustilaisuuteen keväällä, mutta veti nimensä pois. Flaccadori on siten automaattisesti varattavissa ensi kesänä.

Italia on yksi EM-kisojen mitalisuosikeista. D-lohkossa sen haastavat Tšekki, Belgia ja Ruotsi.

Egemen Güven, Turkki

Turkin Superliigassa pelaavan Pınar Karşıyaka -joukkueen 209 senttiä pitkä Güven on yksi kisojen kovimmista sentterijärkäleistä.

Syyskuussa 20 vuotta täyttävä Güven on voittanut kolme nuorten Euroopan mestaruutta peräkkäin: 2012 alle 16-vuotiaissa, 2013 ja 2014 alle 18-vuotiaissa. 2014 hänet valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Tulossarake oli väkevä: 13,8 pistettä, 6,9 levypalloa ja 1,8 torjuntaa.

Turkki pelaa EM-kisojen A-lohkossa Liettuaa, Saksaa ja Unkaria vastaan.

Sviatoslav Mikhailyk, Ukraina

Tasan kaksimetrinen heittävä takamies on yksi ikätoveri Markkasen tulevista NCAA-vastustajista. Mikhlailyk edustaa yliopistosarjassa Kansasin joukkuetta, joka tosin pelaa eri konferenssissa kuin Arizona.

Kesäkuussa 19 vuotta täyttänyt Mikhlailyk pelasi viime kaudella Yhdysvalloissa 35 ottelua, joissa teki pisteitä 5,4:n keskiarvolla. Hän upotti yli 40 prosenttia kolmeen pisteen heitoistaan. Vuoden 2014 miesten MM-kisoissa vasta 17-vuotias Mikhailyk teki Suomea vastaan neljä pistettä.

Ukraina kohtaa kisojen C-lohkossa Slovenian, Serbian ja Latvian.

Suomen joukkue esitellään lauantain HS:ssa.

EM-kisat kiinnostavat kykyjenetsijöitä – NBA panostaa nykyään voimakkaasti eurooppalaispelaajien tarkkailuun

Nordenskiöldinkadun ja Pasilan lehtereillä istuu lauantaista alkaen kymmeniä kansainvälisiä kykyjenetsijöitä, jotka tarkkailevat nuorten EM-kisojen lupaavia koripalloilijoita. Helsinkiin saapuu lukuisia kykyjenetsintäsivustojen toimittajia ja niin Euroliiga- kuin NBA-seurojenkin edustajia. Turnaus on kansainvälistä uraa ajatellen yksi isoimmista näyttöpaikoista myös suomalaispelaajille.

”18- ja 20-vuotiaitten kisat kiinnostavat kykyjenetsijöitä. Jos tällaisissa kisoissa pelaa hyvin, se on pääsylippu ties minne”, luonnehtii Hippo Taatila, Suomen alle 20-vuotiaitten miesten maajoukkueen tiedottaja.

Koripallon huippuliiga NBA panostaa paljon resursseja kansainvälisten pelaajien tarkkailuun, sillä se on oppinut virheistään. Vuosituhannen vaihteessa liigassa oli trendinä, että joukkueet varasivat riveihinsä paljon eurooppalaisia. Monella varatuksi tulleella ei ollut lopulta mitään asiaa yhdysvaltalaisille parketeille.

”Nykyään seurat ovat todella huolellisia ja seuraavat pelaajia 16-vuotiaasta asti. Ne tietävät tarkasti, missä vaiheessa pelaajat ovat omilla kehityskaarillaan”, Taatila kertoo.

”NBA:n lonkerot ovat kaikkialla, eikä yhtään kiveä jätetä kääntämättä.”

Parhaat EM-kisojen koripalloilijoista pelaavat rotaatiominuuteja Euroopan huippuliigoissa. Vaihtopenkillä pelaajien todellinen luonne ja kyvyt eivät kuitenkaan pääse täysin esiin. Nuorten kisoissa he joutuvat joukkueittensa tärkeimpinä pelaajina paljon suurempaan rooliin.

”Kykyjenetsijät haluavat nähdä, minkä verran pelaajalla on johtajan ominaisuuksia ja pystyykö hän kantamaan vastuuta.”

Kisat voivat olla ponnahduslauta urakehitykselle myös omassa kotimaassa.

”Vuosittain nähdään, että nuorten kisoissa hyvin pelanneet nostetaan mukaan miesten maajoukkuerinkiin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koripallo
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 2. 2

  Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä

 3. 3

  Kuohuuko Salibandyliitossa, kun valta vaihtuu ja puheenjohtaja Haaponiemi hyppää sivuun

 4. 4

  ManU teki muhkean voiton, mutta seuran velat ovat edelleen sadoissa miljoonissa

 5. 5

  ”Maali se on hunajata”, ”Ollaan lähekkäin” – musiikki on usein aika kamalaa tai outoa urheilutapahtumissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohutossut saattavat nousta vielä kerran ratkaisevaan rooliin maratonin ME-yrityksessä – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa

 2. 2

  Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 3. 3

  Voittamaton Floyd Mayweather esittelee taas leveää elämäänsä ”palatsissaan” – hyllyt täynnä makeisia ja jättimäinen elokuvateatteri

 4. 4

  Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä

 5. 5

  Sukupuolineutraalius puhuttaa Ruotsissakin – maan suurin jalkapalloseura pohtii nimensä vaihtamista: ”Olemme myös Euroopan suurin tyttöjalkapalloseura”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 5. 5

  Formula 1 -tähti Lewis Hamilton jätti liharuoat ja siirtyi vegaaniruokavalioon: ”Lehmien tuottaman saasteen määrä on uskomaton”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  4. 4

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  8. 8

   Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   ”Jos potilaan mieli olisi antanut periksi, tarina olisi voinut päättyä toisin” – Ihmishenkiä pelastavat ammattilaiset kertovat, mitä työ on opettanut elämästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää