Urheilu

Suomalaiset urheiluvaikuttajat valmiita sulkemaan Venäjän olympialaisista – ”En olisi voinut kuvitellakaan tällaista systeemiä”

Wadan raportin paljastukset toivat Arto Bryggarelle mieleen vanhat ajat ja yllättivät Lauri Tarastin täysin.

”Ei mitään kummallista”, Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä toteaa Wadan maanantaina julkaisemasta raportista.

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina raportin, jonka mukaan Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014. Toiminta oli Venäjän urheiluministeriön johtamaa ja valvomaa.

”Raportti vain varmensi sen, mitä asiasta tiedettiin. Jo aikaisemmat asian tiimoilta julkaistut raportit olivat vakuuttavia”, Seppälä sanoo.

Yksi yllätys raporttiin Seppälän mukaan kuitenkin sisältyi. Se, että venäläiset olivat keksineet tavan, jolla idioottivarmoina pidetyt dopingnäytepullon korkit saadaan auki ilman, että korkit menevät rikki.

Näin venäläiset onnistuivat vaihtamaan osaan näytepulloista puhdasta virtsaa.

”Tutkimusta varten lähetettiin tarkistettavaksi 11 pulloa. Ne tutkittiin mikroskooppien avulla ja selvisi, että pullot oli tosiaan avattu ja niissä oli naarmuja”, Seppälä sanoo.

”Pullojen valmistajat kiinnittävät asiaan varmasti huomiota ja pyrkivät järjestämään jonkin lisäturvalaitteen, joka estää jatkossa pullon avaamisen.”

Selvitysmiehenä useissa urheilun doping-tapausten yhteydessä toiminut Lauri Tarasti oli puolestaan täysin yllättynyt Wadan raportin sisällöstä.

”Olen ollut paljon mukana eri doping-asioissa, mutta en olisi voinut kuvitellakaan tällaista systeemiä, mitä Venäjällä on ollut. Metodit olivat niin yllättäviä”, Tarasti sanoo.

Dopingnäytteitä näpelöitiin muun muassa laboratorion seinään poratun reiän kautta.

Seppälä olisi valmis sulkemaan Venäjän kokonaan Rion olympialaisista, mutta Tarasti pitää kysymystä hankalana.

”Kaikkien lajien sulkeminen olympialaisista on vaikea päätös, koska olympialaisissa on myös lajeja, joissa dopingilla ei ole olennaista merkitys. Esimerkiksi purjehdus”, Tarasti pohtii.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF linjasi jo aikaisemmin, että yksittäiset venäläisurheilijat, jotka voivat osoittaa puhtautensa, voivat kilpailla Riossa erikoisluvalla ”neutraaleina urheilijoina.” He eivät siis kilpaile Venäjän lipun alla.

”Tämä käytäntö voi laajeta koskemaan koko Venäjän joukkuetta”, Tarasti sanoo.

Myös entinen aitajuoksija Arto Bryggare kertoo järkyttyneensä Wadan raportista.

”Kun kuulin aikaisemmin huhuja venäläisten kuvioista Sotšin olympialaisissa, en uskonut niitä”, Bryggare sanoo.

Maanantain paljastukset toivat viisinkertaiselle arvomitalistille mieleen vanhat ajat.

”Viimeiset vuodet osoittavat, että Venäjällä on taas otettu askel kohti komentotaloutta, yksipuoluejärjestelmää ja niin sanottua vanhaa aikaa, jolloin urheilijat valjastettiin järjestelmällisesti valtion tavoitteiden saavuttamiseen”, Bryggare sanoo.

Hän ottaa vertailuksi Moskovan olympialaiset 1980, jolloin Neuvostoliitto haki menestystä räikeillä keinoilla.

Kiekonheitossa venäläisen kiekonheittäjän heitto mitattiin toisesta pompusta, ja venäläisten keihäänheittäjien heiton aikana heidän takanaan avattiin iso portti, josta syntyi tuulitunneli, Bryggare muistelee.

”Omassa lajissani meitä pidettiin ennen finaalia kuumassa huoneessa, ja neuvostoliittolaiset aitajuoksijat olivat jossain muualla. En voi sitä todentaa, mutta varmaan saivat jotain hermomyrkkyä tai vastaavaa. Yksi kaveri meni finaalissa niin sekaisin, että ei pystynyt juoksemaan.”

Myös Bryggaren mukaan Venäjä tulisi nykyisten tietojen perusteella sulkea kisoista. Hän kuitenkin muistuttaa, että kyseessä olisi erittäin kova veto, koska urheilu on osa maailmanpolitiikkaa.

Bryggare uskoo, että olympialaisiin lähtevät urheilijat eivät anna tapahtuneen häiritä liikaa itseään. Bryggare itse keskittyisi vain omaan suoritukseensa.

”Urheilijoilla on toisaalta lojaalisuutta toisiaan kohtaan, koska urheilijat ovat samaa perhettä. Jos yhden maan urheilijat revitään väkisin pois, niin kyllä se myös harmittaa muita urheilijoita.”

Entä miten tästä eteenpäin? Kansainvälinen Olympiakomitea pitää tiistaina Venäjän dopingkohuun liittyvän hätäkokouksen, jossa pohditaan, suljetaanko Venäjä kokonaan kisoista.

Timo Seppälä uskoo, että dopingkohulla tulee olemaan laajempaakin vaikutusta.

”Wada on tähän asti olettanut, että doping on yksilön hairahdus tai tietyn valmentajan urheiluryhmän ongelma. Siihen ei ole kiinnitetty huomiota, että tällaista voisi tapahtua valtion tasolla”, Seppälä huomauttaa.

Wada tulee Seppälän mukaan todennäköisesti kehittämään järjestelmän, jolla pystytään tarkastelemaan puolueettomasti eri maiden antidopingtoimikuntia, laboratorioita, urheilujärjestöjä sekä urheilijoita joka maassa.

”Siitäkin on puhuttu, että Wada ottaisi antidoping-järjestelmät haltuunsa kaikissa maissa, mutta se olisi hirveän vaikeaa järjestää käytännössä.”

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Entisen tennistähden valmentajaisää epäillään lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä – toinen oletetuista uhreista alle 10-vuotias

 2. 2

  Valtteri Bottas taistelee vahvasti formulamestaruudesta, mutta mitkä ovat hänen mahdollisuutensa Hamiltonia ja Vetteliä vastaan?

 3. 3

  Jenna Laukkanen taisteli täpärästi MM-välieriin – Matti Mattsson karsiutui päämatkallaan: ”Harva näistä jätkistä on varmaan intin loppusotaa vetänyt maaliskuussa”

 4. 4

  Ajotaidoillaan ihastuttanut F1-kuski avautuu Mercedes-pomosta: ”Ilman häntä kääntelisin hampurilaisia McDonald’sissa”

 5. 5

  Kauden rallisensaatio Esapekka Lappi nauttii yleisön kannustuksesta –”Ei tarvitse pelätä, ettei pää kestä painetta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratamoottoripyöräilyn moninkertainen maailmanmestarilegenda loukkaantui vakavasti

 2. 2

  IS: Suomen ensimmäinen F1-kuljettaja Leo Kinnunen on kuollut

 3. 3

  Neljä syytä, miksi Iivo Niskasesta tuli maailmanmestari – valmentaja paljastaa

 4. 4

  Ralliautot kurvaavat ex-ministeri Mauri Pekkarisen pihapiiriin – omaan kisakatsomoon tulee koko suku

 5. 5

  Topias Laine, 16, kiskaisi ennätyksellään keihäskultaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla: ”Jo kisoihin pääsy oli iso juttu”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 3. 3

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 4. 4

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 5. 5

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  7. 7

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  10. 10

   Huvipuistolaitteesta repeytyi penkkirivi korkealla ilmassa – yksi kuoli ja seitsemän loukkaantui Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää