Valikko
Urheilu

Lemmenpuuhat ulkona kiellettiin, kondomit loppuivat kesken – seksin historia olympialaisissa

Riossa kohistaan urheilijoille jaetuista kondomeista, mutta kondomeja on jaettu suuria määriä ennenkin – syystä.

Rion olympialaisissa on kohistu siitä, että järjestäjät jakavat kisoihin saapuville urheilijoille peräti 450 000 kondomia. Kun urheilijoita on 10 500, se tarkoittaa noin 42 kondomia urheilijaa kohden.

Määrä on olympiahistorian ennätys, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö kondomeja olisi jaettu suuria määriä ennenkin.

Kaikki alkoi 28 vuotta sitten.

Ehkäisyvälineistä ja seksistä olympiakylässä alettiin puhua Etelä-Korean Soulissa järjestetyissä vuoden 1988 kesäkisoissa.

Soulissa asia nousi otsikoihin, kun käytettyjä kondomeja löytyi olympiakylän majapaikkojen katoilta. Tapaus johti siihen, että seksin harrastaminen ulkona kiellettiin.

Seksiä on olympiakylässä harrastettu varmasti aikaisemminkin, mutta Soulista lähtien urheilijoille jaettujen kondomien määrä on ollut jokaisten kisojen puheenaihe.

Vuonna 1988 kondomeja jaettiin vaatimattomat 8 500 kappaletta. Barcelonan kesäkisoissa 1992 määrä kymmenkertaistui, kun järjestäjät olivat varautuneet 90 000 kondomilla.

Lontoon vuoden 2012 kesäolympialaisista puhuttiin ”kaikkien aikojen rivoimpina kisoina”, mutta sen tittelin voinee jakaa Sydneyn vuoden 2000 kisoille.

Tuolloin kondomit loppuivat kesken. Järjestäjät olivat varautuneet jakamaan urheilijoille 70 000 kondomia, mutta niitä jouduttiin kisojen puolivälissä tilaamaan 20 000 lisää.

Kaikkia kondomeja ei käytetty kisojen aikana, sillä monet urheilijat ottivat niitä kisakylästä mukaansa. Kaikki kun eivät saa hankittua kunnollisia ehkäisyvälineitä kotimaassaan.

Sydneystä liikkuu roiseja tarinoita. Yhdysvaltalainen haulikkoampuja Joshua Lakatos kertoi pari vuotta sitten ESPN:lle, kuinka hänen asumuksensa olympiakylässä muuttui lemmenpesäksi.

Kun muut haulikkoampujat olivat lähteneet kisakylästä kotiin, Lakatos jäi olympiakylään salaa.

Hän oli kokenut jo Atlantassa 1996, kuinka olympiakylä muuttuu riehakkaaksi bilekeskukseksi, eikä hän halunnut jättää kokemusta väliin Sydneyssä.

Lakatosilla oli käytössään koko joukkueen majoitus, joten häneltä löytyi jotain, mitä muilta huonekaverien kanssa kärvistelleiltä urheilijoilta ei – yksityisyyttä. Hän päätti antaa vapaana olleita huoneita muiden yhdysvaltalaisurheilijoiden käyttöön.

”Heti seuraavana aamuna kokonainen naisten pikaviestijoukkue jostain Pohjoismaasta käveli talosta ulos meidän joukkueen kaverit perässään”, Lakatos kertoi.

”Mietin, että piru vie, katsoimme heidän juoksevan edellisenä iltana.”

Sama jatkui seuraavina päivinä.

”En ole koko elämäni aikana todistanut niin suurta määrää irstailua kuin silloin”, Lakatos sanoi.

Vaikka urheilijoiden kesken puhutaan motosta ”mitä tapahtuu olympiakylässä, jää olympiakylään”, samanlaisia tarinoita on kerrottu lukuisista kisoista.

Barcelonassa 1992 pöytätennispelaaja Matthew Syed kertoi harrastaneensa enemmän seksiä kuin siihen mennessä koko elämänsä aikana. Vuoden 2014 talviolympialaisia Sotšissa kutsuttiin ”Tinder-kisoiksi”.

Vancouverin talvikisoissa 2010 kohistiin olympiakylän liepeillä järjestyistä orgioista, Pekingissä 2008 puhuttiin, että kisakylässä oli seksiä enemmän kuin Woodstockissa.

Jotkut tarinoista ovat varmasti värikynällä kirjoitettuja urbaanilegendoja. Olympialaisissa ei ainakaan vielä ole sarjaa rakkauden ammattilaisille. Moni urheilija keskittyy pelkästään urheiluun.

”Luulen, että se on osittain myytti. Olen varma, että sitä kuitenkin tapahtuu”, entinen yleisurheilija Dave Culbert sanoi Fox Sportsille.

”Varmasti siellä on se kaveri, joka on kiinnostuneempi jahtaamaan sulkia hattuunsa kuin menestyksestään kisoissa. Suurimmalle osalle kisat ovat urheilu-uran ultimaattinen huippuhetki”, Culbert jatkoi.

Todennäköisesti lähes kaikilla urheilijoilla keskittyminen pysyy kisasuoritukseen asti urheilemisessa. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on toinen juttu.

Eikä se ole ihme. Kun ihminen on viettänyt kuukausia askeettista elämää olympialaisia varten, suorituksen jälkeen paineet voivat purkautua roisilla tavalla. Kaiken lisäksi olympiakylä on täynnä samassa tilanteessa olevia urheilijoita.

”Seksiä harrastettiin paljon”, Yhdysvaltain naisten jalkapallomaalivahti Hope Solo sanoi Lontoon 2012 kisojen jälkeen ESPN:lle.

”Olen salakuljettanut julkkiksen huoneeseeni kenenkään tietämättä ja vienyt hänet myös takaisin ulos (kylästä). Mutta se on minun olympiasalaisuuteni”, Solo paljasti.

Uimari Ryan Lochtella oli Lontoossa tarkempi arvio, mitä ”paljon” tarkoittaa.

”Sanoisin, että 70–75 prosenttia urheilijoista.”

Kaiken tämän jälkeen 450 000 urheilijoille jaettua kondomia kuulostaa suurelta määrältä, muttei liioittelulta.

Ehkäisyvälineiden jakamisessa on myös vakavampi puoli.

Brasilian järjestyskomitean tiedottaja Lucas Dantasilta kertoi toukokuussa uutistoimisto AFP:lle, että Brasilia haluaa näyttää esimerkkiä aidsin torjumisessa.

”Brasilia todella kannustaa turvaseksiin, ja urheilijat näyttävät esimerkkiä suurelle yleisölle. Heillä voi olla tärkeä rooli aidsin vastaisessa taistelussa.”

Lähteet: ESPN, Time, Fox Sports, The Guardian, AFP, CBS.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rion olympialaiset
 • Olympialaiset
 • Seksi
 • Ehkäisy
 • Joska Saarinen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Bottaksella paras vauhti perjantaina

 2. 2

  Palkinnoksi auto – hole-in-one kiihdytti Oliver Lindellin hurjaan nousuun Kenian kilpailussa: ”Tähän mennessä uskomaton viikko”

 3. 3

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 4. 4

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 5. 5

  Pelicans-hyökkääjälle kolmen ottelun pelikielto rajusta taklauksesta – oliko tuomio oikea?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 2. 2

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 3. 3

  Englannin fanit buuasivat Saksan kansallishymnille ja lauloivat maailmansotien aikaisia lauluja

 4. 4

  Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

 5. 5

  Olympiakomitean toimitusjohtajaksi 45 hakijaa, vain kuusi naista tavoittelee paikkaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Suomen ampumahiihtäjien valmentaja kaatui pahasti Kontiolahdella – ”Hän on sairaalahoidossa”

 3. 3

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  2. 2

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   JSN joutui median oman poikkeuksellisen arvostelun kohteeksi, jäsenten taustojakin repostellaan – Mitä siitä pitäisi ajatella?

  5. 5

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  10. 10

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  9. 9

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää