Olympiakisat alkoivat kantaaottavilla avajaisilla – maratoonari Vanderlei de Lima sytytti olympiatulen, Pelé sivuun viime hetkellä

Rio korosti näyttävissä avajaisissaan ympäristöä ja kestävää kehitystä – asioita, joiden hoitamisesta kisaisäntä on saanut runsaasti kritiikkiä.

Rio de Janeiro. Tennistähti Gustavo Kuerten, entinen miesten maailmanlistan ykkönen, juoksi olympiasoihdun kanssa sisään Rion Maracanã-stadionille noin kello 5.45 Suomen aikaa lauantaiaamuna.

Soihtu vietiin maratoonari Vanderlei de Limalle, joka sytytti varsinaisen olympiatulen roihuamaan kello 5.49.

Tuli oli olympiatuleksi pieni, ja niin oli tarkoitettukin, sillä yksi avajaisten ja koko kisojen toistuvista teemoista Riossa on kestävä kehitys. Sitä viesti myös olympiatuli: vähemmän liekkiä, vähemmän fossiilisia polttoaineita, vähemmän kasvihuonekaasuja.

Mutta ennen tulen sytyttämistä puhuttiin enemmän siitä, ketkä olivat näistä juhlista poissa.

Poissa oli ensinnäkin olympiatulen todennäköiseksi sytyttäjäksi veikattu jalkapallolegenda Pelé, maan tunnetuin urheilija. Pyynnöistä huolimatta hän ei lopulta saapunut tuomaan olympiatulta Maracanãlle.

Pelé jäi viime hetkellä sivuun terveyteensä vedoten. Spekulointi taloudellisista motiiveista alkoi kuitenkin välittömästi 75-vuotiaan urheilijan ilmoituksen jälkeen. Pelé on vuosikausia työskennellyt luottokorttiyhtiö Mastercardin näkyvänä mainoskasvona. Sen kilpailija Visa puolestaan on yksi olympialaisten pääsponsoreista, ja kisojen aikaan olympia-alueella käy vain sen luottokortti. Ristiriita oli ilmeinen.

”Rakastan vain Jumalaa enemmän kuin terveyttäni”, Pelé tiedotti.

Sivuun avajaishumusta jäi myös taloussotkujen takia hyllytetty Dilma Roussef, maan nykyinen presidentti.

Eikä paikalla ollut myöskään Lula, entinen karismaattinen presidentti, jonka valtakaudella Brasilian talous kasvoi kohisten ja joka henkilökohtaisella esiintymisellään auttoi tuomaan kisat Rioon. Lula on korruptiotutkinnan kohteena.

Lyhyet mutta kuuluvat buuaukset virkaa tekevälle presidentille Michel Temerille alleviivasivat jättivaltion kaoottista tilaa: poliittista skandaalia ja sakkaavaa taloutta.

Mutta tietenkin stadionilla nähtiin se, mitä olympialaisten avajaisissa aina.

Näyttävä, erittäin äänekäs, hyväntuulinen, värikäs ja mahtipontinen show. Se esitteli Brasilian ja Rion luontoa, kaupunkia, kulttuuria, muotoilua ja urheilua. Se esitteli eläköityvän supermalli Gisele Bündchenin, joka marssi Maracanãn stadionin läpi ypöyksin, varmoin askelin. Se oli ”übermodelin” viimeinen kävely 60 000 hengen catwalkilla.

Avajaisten luovan johtajan Fernando Meirellesin mukaan Brasilia halusi olla avajaisten osalta toisenlainen kuin edeltäjänsä Ateena, Peking ja Lontoo. Ne katsoivat itseensä ja menneeseen, kun taas Brasilia halusi avajaisshow’llaan tarkastella koko maailmaa, sen kestävää tai kestämätöntä tulevaisuutta.

Tosin tämäkin esitys aloitti katsomalla ensin isäntäänsä. Stadionilla nähtiin elämän synty ja muistutettiin Brasilian olevan maailman suurin puutarha. Koko maa on saanut nimensä brasil-puun mukaan.

Sen jälkeen vyörytettiin esiin eurooppalaisten, afrikkalaisten orjien, arabien sekä Lähi-idän kansat, jotka ovat vuorollaan saapuneet Brasilian hedelmälliseen paratiisiin. Maracanan viheriöllä kuvattiin myös Rion muuttuminen kaupungiksi.

Tässä vaiheessa katseet käännettiin omasta navasta maailmalle, ilmastonmuutokseen ja kutistuviin jäätiköihin. Ympäristöteemaa voi pitää yllättävänä ja röyhkeänäkin valintana, kun ennen kisoja on puhuttu erityisen paljon juuri Rion vesistöjen pahoista ympäristöongelmista ja myös Amazonin metsäkadosta.

Kentälle marssineet urheilijat nähtiin ”istuttamassa” puunsiemeniä esityksen aikana. Siemenistä istutetaan Rioon kisojen jälkeen urheilijoiden metsä, josta tulee osa kisojen perintöä.

Suomen lippua kantoi purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén. 54 suomalaisurheilijasta paikalla oli arviolta puolet. Muun muassa yleisurheilijat leireilevät vielä Rion ulkopuolella. Yli 10 000 urheilijan marssi kesti käsikirjoituksen mukaan yhden tunnin, 50 minuuttia ja 17 sekuntia.

Dopingkohun takia pieneksi kutistunut Venäjän joukkue sai marssia kentälle ilman suuria buuauksia.

Suuret suosionosoitukset sen sijaan sai joukkue numero 207, olympialipun alla marssinut maailmaan pakolaisten joukkue, joka on mukana ensimmäistä kertaa.

Viimeisenä sisään tanssahdellut isäntämaa näytti, että brasilialaiset totta vie osaavat juhlia. Meteli ja nostatus oli korvia huumaava – sen päihitti vain avajaisten lopun sambaesitys.

Rio avasi kisansa upeasti, mutta se myös isännöi kisoja tilanteessa, jossa venäläisten dopingskandaali ravistelee huippu-urheilua ja jossa suuri osa Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan kaupungeista ei halua lainkaan olympialaisia järjestettäväkseen käsistä karanneiden kustannusten vuoksi.

Kisat ovat ristiriitaiset, niin kuin Rio itsekin. Matka kaupungin toiselta laidalta Maracanãlle näytti kaupungin omat ristiriidat pienoiskoossa. Maracanãn avajaisiin osallistunut väki saapui juhlaan tarkasti vartioituja katuja pitkin. Samaan aikaan kun reitin varrella, siltojen alla, huonompiosainen Rio vietti normaalia arkeaan.

Moottoripyöräpoliisit, erikoisjoukot ja konepistoolit erottivat nämä kaksi todellisuutta toisistaan.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”

 2. 2

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 3. 3

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 4. 4

  Tapparan nolo lipsahdus maksoi pisteet – voittomaali syntyi, vaikka kiekko ei ylittänyt maaliviivaa

 5. 5

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 2. 2

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 5. 5

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  5. 5

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  8. 8

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  9. 9

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  10. 10

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää