Urheilu

Jouni Tähti on voittanut viidet pyörätuolibiljardin MM-kisat ja rökittänyt Vesa-Matti Loirin: ”Kyllä hän sen illan keikkapalkkionsa hävisi”

Kaarinalainen Jouni Tähti on usein yllättänyt vammattomat vastustajansa, joiden on ollut vaikea uskoa, että pyörätuolista voi pelata niin hyvin.

”Pelaisiko joku snookeria minun kanssa?” Kysyjä on Vesa-Matti Loiri. Hän on tullut Turussa pitämänsä keikan jälkeen paikalliselle biljardisalille. Eletään 1990-luvun alkua ja Loiri tiedetään taitavaksi lyömään palloa.

Pelikaveriksi hänelle ehdotetaan paikan vakiokävijää, kaarinalaista Jouni Tähteä. Valinta vaikuttaa erikoiselta, koska pitkänhuiskeaan Loiriin verrattuna Tähden ulottuvuus ei voi olla samaa luokkaa – hän nimittäin istuu pyörätuolissa.

Kun peli alkaa, Tähti antaa Loirille vastuksen, jonka vain tuleva pyörätuolibiljardin viisinkertainen maailmanmestari voi antaa.

Jouni Tähti, 48, ehti kävellä noin puoli vuotta elämästään, kun tapahtui onnettomuus. Sen seurauksena hän halvaantui vyötäröstä alaspäin. Viisivuotiaasta saakka Tähti on istunut pyörätuolissa.

Kouluiän lähestyessä oltiin ongelman edessä. Mihin kouluun pyörätuolilla pääsisi? 1970-luvulla esteetön kulku ja metrin levyiset oviaukot vessoihin olivat vain haaveita. Turussa oli yksi mahdollinen koulu, mutta se oli ruotsinkielinen.

”Lähdin 6-vuotiaana Helsinkiin, Ruskeasuon kouluun. Se oli sisäoppilaitos. Ensimmäiset seitsemän kouluvuotta asuin siellä lukukausien ajan ja lomat olin kotona”, Tähti kertoo.

Hän oppi varhain itsenäiseksi. Piti pärjätä. Jälkikäteen voi sanoa, että kouluvalinta viitoitti Tähden tulevaisuuden. Tai oikeastaan sen teki Neuvostoliitto.

”Kun olin kahdeksan, koulu sai lahjoituksena täysikokoisen kaisapöydän. Pelasin kaikki välitunnit ja illat, ja jäin täysin koukkuun, vaikken ollut sitä ennen edes nähnyt kenenkään pelaavan biljardia.”

Vaikka Tähti on pelannut pyörätuolissa menestyksellä muitakin lajeja, esimerkiksi pingistä ja koripalloa, ensirakkaus biljardiin on kestänyt 40 vuotta.

Kaarinaan palattuaan Tähti aloitti 14-vuotiaana pubiliigan pelaamisen. Samanikäisenä hän pelasi ensimmäiset kisansa. Baareissa ei paljon papereiden perään tuolloin kyselty, ja ratkaisuun oli toinenkin perustelu.

”Paikallisessa pubissa oli biljardipöytä, ja sinne pääsi pelaamaan jo päivällä. Nuorisotalon ovet aukesivat vasta viideltä.”

Tähti sanoo ratkaisevaksi tekijäksi kehityksensä kannalta sen, että hän päätti treenata aina kävelevien kanssa. Se tarjosi kovemman haasteen eikä ylimääräisiä virheitä saanut tulla. Tähden ensimmäisen virallinen SM-sijoitus oli 13. vuonna 1988, jolloin osallistujia oli noin 180. Tähti ymmärsi pärjäävänsä.

Vuonna 2002 voitti ensimmäisen kerran maailmanmestaruuden. Yhteensä MM-voittoja on viisi, ja EM-kultaakin on tullut peräti 19 kertaa. Tähden menestys lajissa hakee vertaistaan.

Aktiivisen pelaamisen lisäksi Tähti aloitti 90-luvulla valmentamisen, joka jatkuu edelleen. Suomessa on muutama kymmenen pyörätuolibiljardin harrastajaa, mutta kisapelaajia ei ole Tähden lisäksi muita. Siihen pitäisi tulla muutos.

”Biljardiliitolta on määräraha, ja haemme nyt ympäri Suomen pelaajaa, joka tulisi kanssani ensi vuonna Tampereella järjestettäviin MM-kisoihin. Kaverin pitää olla valmis tekemään töitä.”

Sitkeä töiden tekeminen ja pikkutarkkuus ovat tehneet Tähdestä tähden. Jatkuvan pelaamisen lisäksi hän esimerkiksi kouluaikana kokosi jopa 5 000 osan palapelejä. Öisin.

Voittojen jälkeen Tähti nöyrtyy. Hän sanoo pudottavansa itsensä ajatuksissaan aloittelijaksi.

”Korjaan kaikki mahdolliset virheet ja rakennan perustan uudestaan, vasta sitten nostan tasoa. Kisassa kaiken pitää tulla selkärangasta automaattisesti. Silloin pelaan parasta peliäni.”

Kaikkea teknistä tietoa Tähti ei jaa, jos valmennettava ei ole tosissaan. Jotkut nimittäin haluaisivat vain oppia tähdeltä kikkoja, joiden avulla rahastaa muita pelaajia baareissa. Sitä hän ei hyväksy.

Tähti myöntää harrastaneensa höynäyttämistä itsekin nuorempana. Toisten oli vaikea uskoa, että pyörätuolista voi pelata niin hyvin. Nykyään Tähdelle hävinnyt tarjoaa korkeintaan tuopin. Loiri taisi menettää kuitenkin enemmän.

”En kerro summia, mutta kyllä hän sen illan keikkapalkkionsa hävisi.”

Mitaleja Tähdellä on niin paljon, ettei hän enää niistä haaveile. Yksi toive kuitenkin on.

”Biljardin saamisesta olympialaisiin on puhuttu 90-luvulta saakka. Jos se vihdoin toteutuisi, niin olympialaisiin tähtäisin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • biljardi
 • Henkilöjutut
 • Huippu-urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 3. 3

  Epäonnistuminen Panenka-rankkarissa kävi kalliiksi: Tappio, vihaiset joukkuekaverit, murtunut sormi ja pois haluava valmentaja

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 3. 3

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 4. 4

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 5. 5

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  6. 6

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  9. 9

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää