Valikko
Urheilu

Phelpsillä eniten kultamitaleja, kaksi Pohjoismaata nollakerhossa – katso kymmenen poimintaa mitalitilastoista

Viidellätoista urheilijalla on vähintään kaksi kultamitalia.

Kun kahdeksan kilpailupäivää Rion olympialaisissa on takana, Yhdysvallat on napannut tukevan johdon mitalitaulukossa. Erityisesti uintiradoilla menestynyt maa on kerännyt jo 24 kultamitalia, kun toisena olevalla Kiinalla voittoja on 13.

Mitalimäärässä Yhdysvaltojen johto on 61–41.

Kolmanneksi on noussut Britannia, jolla kultamitaleja on kymmenen. Kultamitali on tähän mennessä 43 maalla ja joku mitali 65 maalla.

Mitalitilastoista selviää myös muita asioita. Ohessa kymmenen poimintaa tähän mennessä jaetuista mitaleista.

1.Vähintään kaksi olympiakultaa voittaneita urheilijoita on tähän mennessä 15. Kärjessä henkilökohtaisessa tilastossa on uimari Michael Phelps kuudella voitolla. Lista on muutenkin uimarien hallitsema. Muissa lajeissa kahteen voittoon on pystynyt viisi urheilijaa.

Yhdysvaltain telinevoimistelutähti Simone Bilesin mitalimäärä voi vielä kasvaa kahdesta nyt voitetusta (neliottelu ja joukkuekilpailu), sillä hän saavutti finaalipaikan kolmeen naisten telinekohtaiseen finaaliin. Miesten puolella Japanin Kohei Uchimura on samaten voittanut kaksi mitalia, mutta hän kilpailee vain yhdessä telinekohtaisessa finaalissa.

Kaksi kultaa ovat voittaneet myös Etelä-Korean jousiampujat Hyejin Chang ja Ku Bonchan sekä Venäjän miekkailija Jana Jegorjan. Heillä toinen kulta on henkilökohtainen ja toinen joukkue.

2. Eniten mitaleja ilman olympiavoittoja on ottanut Etelä-Afrikka. Maalla on kasassa viisi hopeaa ja yksi pronssi.

Miesten pituushypyssä kirkkain mitali oli jo lähellä. Luvo Manyonga hävisi kultamitalin Yhdysvaltain Jeff Hendersonille vain yhden sentin erolla. Henderson ohitti Manyongan vieläpä viimeisellä hypyllään.

3. Kolmoisvoittoja kisoissa ei tähän mennessä ole nähty. Kaikissa lajeissa ne eivät tosin ole edes teoriassa mahdollisia, koska maakiintiö on asetettu alemmas.

Kaksoisvoittoja on seitsemän. Kiinalaiset pelasivat finaaleissa sekä naisten että miesten pöytenniksessä ja ottivat kärkisijat myös miesten 20 kilometrin kävelyssä. Yksi kaksoisvoitto on mennyt Italiaan naisten skeet-ammunnassa, yksi Yhdysvaltoihin telinevoimistelun naisten neliottelussa, yksi Venäjällä naisten säilämiekkailussa ja yksi Thaimaahan painonnoston naisten 58-kiloisissa.

4. Pohjoismaista mitalitili on avaamatta Suomen lisäksi Islannilla. Ruotsilla mitaleja on kasassa jo viisi, niistä uimari Sarah Sjöström on napannut yhden jokaista väriä. Muuta mitalistit ovat pyöräilijä Emma Johansson ja skeet-ampuja Marcus Svensson, joilla molemmilla on hopea.

Tanskalla mitaleja on kuusi, joista kultainen Pernille Blumen voitto naisten 50 metrin vapaauinnista. Henkilökohtaisen mitalin on napannut lisäksi miesten maantieajon toiseksi tullut Jakob Fuglsang. Loput mitalit ovat miesten kevyen nelikon soutuhopea, ratapyöräilyn miesten joukkuetakaa-ajosta. Norjalla on kaksi soutupronssia.

5. Viisi maata on saavuttanut Riossa historiansa ensimmäisen olympiakullan. Vietnamin Xuan Vinh Hoang otti 10 metrin ilmapistoolikultansa päälle vielä hopean. 50 metrin pistoolista. Kosovon Majlinda Kelmendi voitti judossa naisten 52-kiloisten sarjan ja Fidži voitti miesten rugbyturnauksen. Singaporen Joseph Schooling kaatoi 100 metrin perhosuinnissa kultamitalirohmu Michael Phelpsin.

Viimeisimpänä kultakantaan pääsi Puerto Rico, kun Monica Puig vei mestaruuden naisten tenniksen kaksinpelissä.

Kosovolle ja Fidžille olympiavoitto oli myös ensimmäinen mitali.

6. Kaikki mitalit on ehditty jakaa ennen sunnuntaita jo jousiammunnassa, koskimelonnassa, maantiepyöräilyssä, judossa, soudussa, rugbyssa, uinnissa ja trampoliinivoimistelussa. Jousiammunnassa Etelä-Korea putsasi pöydän kultamitaleista täydellisesti. Sekä molemmat henkilökohtaiset kullat että joukkuekullat matkasivat maan ampujille. Lisäksi maa naisten kilpailussa Etelä-Koreaan matkasi pronssimitali.

Vastaavaa saldoa tavoittelee Kiina pöytätenniksessä. Molemmat henkilökohtaiset kisat päättyivät kiinalaisten voittoon, mutta joukkuekilpailut ratkeavat vasta ensi viikolla.

7. Kun kaikki joukkuekilpailuiden voittajat lasketaan mukaan, kultamitalin on voittanut 272 Riossa kilpaillutta urheilijaa. Joukkueurheilijat nostavat lukemaa merkittävästi. Maiden välisessä mitalitaulukossa kultamitalimerkintöjä on kaikkiaan 137.

8. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä päättyneissä uinneissa kilpailtiin kaikkiaan 32 olympiavoitosta. Voittoja jaettiin silti 33, sillä naisten 100 metrin vapaauinnissa mestaruus meni jakoon Kanadan Penny Oleksiakin ja Yhdysvaltain Simone Manuelin kesken. Miesten 100 metrin perhosuinnissa puolestaan hopeamitaleja jouduttiin jakamaan peräti kolme, kun Unkarin Laszlo Cseh, Yhdysvaltain Michael Phelps ja Etelä-Afrikan Chad Guy Bertrand Le Clos jakoivat kakkossijan.

Yhteensä 97 mitalista Yhdysvallat voitti 33, eli yli kolmanneksen. Jakauma oli 16 kultaa, kahdeksan hopeaa ja yhdeksän pronssia. Ainoa miesten matka, jossa Yhdysvallat jäi ilman mitaleja oli 400 metrin vapaauinti, jossa kärkikolmikon muodostivat Australian Mack Horton, Kiinan Yang Sun ja Italian Gabriele Detti. Naisten puolella mitalittomia matkoja olivat 200 metrin rintauinti ja 200 metrin perhosuinti.

9. Maanosista eniten mitaleja on voittanut Eurooppa, jonka urheilijat ovat voittaneet 45 prosenttia mitaleista. Afrikkaan mitaleista on toistaiseksi mennyt vain kolme prosenttia.

10. Maailmanennätyksiä olympialaisissa on nähty tähän mennessä 19. Näistä uinnissa seitsemän, painonnostossa kuusi ja ratapyöräilyssä neljä. Lisäksi jousiammunnassa ja yleisurheilussa on tehty yksi maailmanennätys.

Oikaisu 14. elokuuta kello 19.07. Kohta 6, mainittujen kolmen lisäksi myös Singapore ja Vietnam ovat voittaneet historiansa ensimmäiset kultamitalit Riosta.

Lähde: Olympialaisten viralliset verkkosivut www.rio2016.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rion olympialaiset
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Juoksijalupaus Alisa Vainio jää pois Kalevan kisoista – syynä hengitysvaikeudet

 2. 2

  HJK:n Saku Ylätupa siirtyy Ajaxiin – Marc Overmars: ”On hienoa saada Ajaxiin taas pelaaja Suomesta”

 3. 3

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 4. 4

  Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala saa kiitosta rohkeudestaan –”Suoraan ei pidä apinoida muiden maiden malleja”

 5. 5

  Vetoomustuomioistuin hylkäsi Roman Eremenkon valituksen – kilpailukielto jatkuu lokakuuhun 2018

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 4. 4

  F1-kuski Pascal Wehrleinin tulevaisuus auki – mahdollisuuksia Bottaksen korvaajaksi? ”Ajan tuhlaamista”

 5. 5

  HJK:n eurotaival päättyi – VPS voitti illan ottelunsa, mutta koki saman kohtalon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Brittitähti Andy Murray keräsi naispelaajien kehut ampumalla alas seksistisen kommentin: ”Kaikki rakastavat Andya”

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Vihjailuja ”kovaäänisistä petipuuhista” ja väitteitä laittomuuksista – Suomeen kesällä rantautunut pilapuhelusovellus koettelee häirinnän rajoja

  5. 5

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  10. 10

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää