Valikko
Urheilu

Tällainen on Riossa lippuja trokannut olympiapomo – lentelee ykkösluokassa, veljeilee diktaattoreiden kanssa

Rion olympialaisten laittomaan lippukauppaan sekaantunut olympiapomo on vuosien varrella puuhaillut kaikenlaista.

Euroopan olympiakomitean puheenjohtaja, kansainvälisen olympiakomitean KOK:n johtokunnan jäsen Irlannin Patrick Hickey pidätettiin aiemmin tällä viikolla laittomasta lippukaupasta.

Hickeyn, 71, epäillään antaneen olympialaisten lippuja trokareille, jotka ovat myyneet niitä eteenpäin kiskurihintaan.

Hickey vietiin poliisiasemalle KOK:n johtajien käyttämästä luksushotellista alasti. Irlantilainen onnistui välttämään sellikeikan, koska sai samaan aikaan sairauskohtauksen ja hänet kiidätettiin sairaalaan.

”Herra Hickey on oikeutettu siihen, että hän on syytön kunnes toisin todistetaan”, KOK:n tiedottaja Mark Adams kertoi tiedotustilaisuudessa.

Irlannin olympiakomitean ja Rion paikallispoliisin mukaan ainakin kuusi henkilöä on epäiltynä lipunmyyntirikoksesta. Kansallisille olympiakomiteoille annetaan tietyt lippukiintiöt, joista he voivat antaa lippuja kolmansien osapuolien myytäväksi, mutta niiden hinnat ovat tarkkaan määriteltyjä.

Brasilian poliisi kertoi takavarikoineensa yli tuhat kappaletta Irlannin olympiakomitealle kuuluneita lippuja, joita oli kaupiteltu merkittävästi listahintaa suuremmalla summalla. Hickey on myös Irlannin olympiakomitean puheenjohtaja.

Rio de Janeiron poliisi kertoi myös tiistaina tutkineensa Hickeyn ja laittomasta lipunmyynnistä syytetyn yhtiön johtajan välistä sähköpostiliikennettä. Poliisin mukaan he olivat keskustelleet keskenään lippujen jälleenmyynnistä.

Samassa yhteydessä Brasiliassa pidätettiin THG Sports -yhtiön johtaja Kevin Mallon. THG on ollut sekä Lontoossa että Riossa Irlannin olympiakomitean virallinen lippujen jälleenmyyjä. Muun muassa entinen brasilialainen huippujalkapalloilija, nykyinen maan parlamentin jäsen Romario kritisoi voimakkaasti Hickeyn tekemää sopimusta.

Patrick Hickeyn poika Stephen Hickey työskenteli THG Sportsin palveluksessa samaan aikaan, kun isä-Hickey teki lipunmyyntisopimuksen.

Hickey on johtanut harvoin julkisuudessa esiintyvää, mutta erittäin vaikutusvaltaista Euroopan olympiakomiteaa vuodesta 2006 lähtien. Sitä ennen hän oli viisi vuotta järjestön pääsihteerinä.

Irlantilainen nousi järjestön johtoon Itä-Euroopan maiden, etenkin entisten Neuvostoliiton maiden tuella. Hickey ei ole koskaan salaillut sitä, että hän syötti ja juotti Irlannin valtion rahoilla entiset neuvostovaltiot puolelleen jo yli 20 vuotta sitten, kun uudet valtiot ensimmäistä kertaa osallistuivat eurooppalaisten olympiakomiteoiden tapaamiseen sattumalta juuri Dublinissa.

”Noilla valtioilla ei ollut rahaa, heillä ei ollut juuri edes rahaa syödä. Meillä oli siihen aikaan hyvä urheiluministeri Frank Fahey antoi meille muutamia puntia, me pidimme niistä ihmisistä hyvää huolta ja siitä asti he ovat olleet minun puolellani”, Hickey kertoi balls.ie-sivuston mukaan vuonna 2013.

Hickey on todellakin pitänyt hyvät välit entisen Neuvostoliiton valtioihin. Entisenä Irlannin judoliiton puheenjohtajana hän seurasi judoa Lontoon olympialaisissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin vieraana. Kaksi vuotta myöhemmin Sotšissa Hickey istui juhlaillallisella samassa pöydässä Putinin kanssa.

Valitettavasti Hickeyn toinen ystävä, Valko-Venäjän presidentti, Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi tituleerattu Aleksandr Lukašenka ei päässyt neljä vuotta sitten paikanpäälle. Iso-Britannian hallitus ei myöntänyt viisumia myös maansa olympiakomitean puheenjohtajana toimivalle Lukashenkalle, vaikka Hickey yritti raivoisasti lobata pitkäaikaisen ystävänsä puolesta.

Neljä vuotta aiemmin Hickey myönsi Lukašenkalle Euroopan olympiakomitean palkinnon tämän olympialiikkeen hyväksi tekemästä työstä.

”Tämä ei ole samassa soinnussa niiden demokraattisten traditioiden kanssa, joita me edustamme, Tanskan olympiakomitean puheenjohtaja Nils Nygaard arvioi tuolloin.

Hickey on veljeillyt myös Azerbaizhanin presidentin, kiistellyn Ilham Aliyevin kanssa. Hickeyn johtama Euroopan olympiakomitea myös myönsi ensimmäiset Euroopan kisat juuri Azerbaizhanille siitä huolimatta, että maan ihmisoikeustilannetta ovat kritisoineet useat ihmisoikeusjärjestöt.

Hickey perusteli tuolloin valintaa sillä, ettei hän voi kertoa valtioille mitä ne voivat tai eivät voi tehdä.

Olympiapomo on myös voimakkaasti puolustellut Venäjää sen jälkeen, kun Wadan kanadalaiselta Richard McLarenilta tilaama raportti paljasti maan systemaattisen dopingjärjestelmän.

Hickey julkaisi järjestönsä nimissä tiedotteen, jossa hän kritisoi voimakkaasti niitä olympiaurheilijoita sekä kansallisia olympiakomiteoita ja antidopingtoimistoja, jotka vaativat Venäjän sulkemista Rion olympialaisista.

Vuonna 2012 Transparency in Sports -sivusto julkaisi kirjeen, jonka Hickey oli vuonna 1991 kirjoittanut vuoden 1998 talvikisoja hakeneen Salt Lake Cityn hakukomitealle.

Hickey kertoo ”erityisen henkilökohtaiseksi ja luottamukselliseksi” määrittelemässään kirjeessä amerikkalaisille, että KOK:n jäsenet olivat myyneet äänensä Naganolle 100 000 dollarin hintaan. Hän kertoi saaneensa tietonsa KOK:n italialaisjäseneltä Mario Pescantelta.

Salt Lake City otti olympiapomon vinkin tosissaan ja varmisti vuoden 2002 kisaisännyyden maksamalla KOK:n jäsenille huimia korruptioita.

Lahjusskandaali paljastui vuonna 1999 ja muun muassa KOK:n silloinen suomalaisjäsen Pirjo Häggman menetti paikkansa järjestössä. Salt Lake Cityn järjestäjät olivat antaneet hänen entiselle aviomiehelleen työpaikan. Hän kiisti tienneensä työpaikasta tai rikkoneensa KOK:n sääntöjä, mutta erosi silti KOK:sta.

Skandaalin paljastuttua KOK perusti järjestön sisäisen uudistuskomitean ja luonnollisesti sen jäseneksi pääsi Patrick Hickey. Komiteassa istui tuolloin myös kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan entiset puheenjohtajat, viime viikolla menehtynyt Joao Haveange sekä Sepp Blatter, jotka molemmat erosivat myöhemmin KOK:sta korruptioepäilyjen vuoksi.

Jalkapallokaksikon lisäksi uudistuskomitean lukuisat muut jäsenet ovat sittemmin joutuneet eroamaan KOK:sta tai muista urheilujärjestöjen johtotehtävistä korruption tai muiden väärinkäytösten vuoksi.

Hickey pysyi tahrattomana ja siitä hyvästä hänet valittiin vuonna 2012 KOK:n korkeimpaan toimielimeen, järjestön johtokuntaan.

Nyt hän on ilmoittanut vetäytyvänsä kaikista tehtävistä ainakin siihen asti, kunnes lippuskandaali on saatu selvitettyä.

KOK:n johtokunnan jäsenenä Hickey saa Riossa täyden ylöspidon luksushotellissa ja lisäksi 800 euron verottoman päivärahan jokaiselta kisapäivältä.

Kisakaupunkiin hän lensi luonnollisesti ykkösluokassa. Balls.ie-sivuston mukaan vain Hickey ja hänen lähipiirinsä lensivät Irlannin olympiakomitean laskuun Rioon ykkösluokassa. Olympiaurheilijat lensivät turistiluokassa.

Irlantilaissivuston mukaan ykkösluokan menopaluulippu maksaa normaalisti reilut 8 000 euroa ja nyt olympialaisten aikana todennäköisesti noin tuplat siitä.

Lennot kustansi Irlannin olympiakomitea, eli maan veromaksajat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rion olympialaiset
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Sami Kapanen teki komean uran pelaajana ja sijoittaa nyt omia rahojaan kuopiolaiseen jääkiekkoon –”Paljon on otettu persnettoa vuosikymmenen aikana”

 2. 2

  IFK:n kone ei menisi koskaan läpi katsastuksesta – kaikki viittaa siihen, että kausi päättyy TPS:n käsittelyssä

 3. 3

  Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

 4. 4

  Laura Manninen juoksi maratonin ME:n hallissa

 5. 5

  Räikkönen nieli lievän pettymyksen, vaikka kisa oli parempi kuin moneen vuoteen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 2. 2

  Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

 3. 3

  Laura Manninen juoksi maratonin ME:n hallissa

 4. 4

  Hiipuva maalitykki Aleksandr Ovetškin osuu sittenkin, rikkoi harvinaisen merkkipaalun NHL:ssä

 5. 5

  Hevosetkin hyötyvät ihmislääketieteen läpimurroista – nämä paikat ovat altteimmat vammoille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 3. 3

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  El País: Laulajatähti Shakira ei saa kutsua Lionel Messin häihin – syynä morsiamen pitkävihaisuus

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää