Valikko
Urheilu

Tällainen on Riossa lippuja trokannut olympiapomo – lentelee ykkösluokassa, veljeilee diktaattoreiden kanssa

Rion olympialaisten laittomaan lippukauppaan sekaantunut olympiapomo on vuosien varrella puuhaillut kaikenlaista.

Euroopan olympiakomitean puheenjohtaja, kansainvälisen olympiakomitean KOK:n johtokunnan jäsen Irlannin Patrick Hickey pidätettiin aiemmin tällä viikolla laittomasta lippukaupasta.

Hickeyn, 71, epäillään antaneen olympialaisten lippuja trokareille, jotka ovat myyneet niitä eteenpäin kiskurihintaan.

Hickey vietiin poliisiasemalle KOK:n johtajien käyttämästä luksushotellista alasti. Irlantilainen onnistui välttämään sellikeikan, koska sai samaan aikaan sairauskohtauksen ja hänet kiidätettiin sairaalaan.

”Herra Hickey on oikeutettu siihen, että hän on syytön kunnes toisin todistetaan”, KOK:n tiedottaja Mark Adams kertoi tiedotustilaisuudessa.

Irlannin olympiakomitean ja Rion paikallispoliisin mukaan ainakin kuusi henkilöä on epäiltynä lipunmyyntirikoksesta. Kansallisille olympiakomiteoille annetaan tietyt lippukiintiöt, joista he voivat antaa lippuja kolmansien osapuolien myytäväksi, mutta niiden hinnat ovat tarkkaan määriteltyjä.

Brasilian poliisi kertoi takavarikoineensa yli tuhat kappaletta Irlannin olympiakomitealle kuuluneita lippuja, joita oli kaupiteltu merkittävästi listahintaa suuremmalla summalla. Hickey on myös Irlannin olympiakomitean puheenjohtaja.

Rio de Janeiron poliisi kertoi myös tiistaina tutkineensa Hickeyn ja laittomasta lipunmyynnistä syytetyn yhtiön johtajan välistä sähköpostiliikennettä. Poliisin mukaan he olivat keskustelleet keskenään lippujen jälleenmyynnistä.

Samassa yhteydessä Brasiliassa pidätettiin THG Sports -yhtiön johtaja Kevin Mallon. THG on ollut sekä Lontoossa että Riossa Irlannin olympiakomitean virallinen lippujen jälleenmyyjä. Muun muassa entinen brasilialainen huippujalkapalloilija, nykyinen maan parlamentin jäsen Romario kritisoi voimakkaasti Hickeyn tekemää sopimusta.

Patrick Hickeyn poika Stephen Hickey työskenteli THG Sportsin palveluksessa samaan aikaan, kun isä-Hickey teki lipunmyyntisopimuksen.

Hickey on johtanut harvoin julkisuudessa esiintyvää, mutta erittäin vaikutusvaltaista Euroopan olympiakomiteaa vuodesta 2006 lähtien. Sitä ennen hän oli viisi vuotta järjestön pääsihteerinä.

Irlantilainen nousi järjestön johtoon Itä-Euroopan maiden, etenkin entisten Neuvostoliiton maiden tuella. Hickey ei ole koskaan salaillut sitä, että hän syötti ja juotti Irlannin valtion rahoilla entiset neuvostovaltiot puolelleen jo yli 20 vuotta sitten, kun uudet valtiot ensimmäistä kertaa osallistuivat eurooppalaisten olympiakomiteoiden tapaamiseen sattumalta juuri Dublinissa.

”Noilla valtioilla ei ollut rahaa, heillä ei ollut juuri edes rahaa syödä. Meillä oli siihen aikaan hyvä urheiluministeri Frank Fahey antoi meille muutamia puntia, me pidimme niistä ihmisistä hyvää huolta ja siitä asti he ovat olleet minun puolellani”, Hickey kertoi balls.ie-sivuston mukaan vuonna 2013.

Hickey on todellakin pitänyt hyvät välit entisen Neuvostoliiton valtioihin. Entisenä Irlannin judoliiton puheenjohtajana hän seurasi judoa Lontoon olympialaisissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin vieraana. Kaksi vuotta myöhemmin Sotšissa Hickey istui juhlaillallisella samassa pöydässä Putinin kanssa.

Valitettavasti Hickeyn toinen ystävä, Valko-Venäjän presidentti, Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi tituleerattu Aleksandr Lukašenka ei päässyt neljä vuotta sitten paikanpäälle. Iso-Britannian hallitus ei myöntänyt viisumia myös maansa olympiakomitean puheenjohtajana toimivalle Lukashenkalle, vaikka Hickey yritti raivoisasti lobata pitkäaikaisen ystävänsä puolesta.

Neljä vuotta aiemmin Hickey myönsi Lukašenkalle Euroopan olympiakomitean palkinnon tämän olympialiikkeen hyväksi tekemästä työstä.

”Tämä ei ole samassa soinnussa niiden demokraattisten traditioiden kanssa, joita me edustamme, Tanskan olympiakomitean puheenjohtaja Nils Nygaard arvioi tuolloin.

Hickey on veljeillyt myös Azerbaizhanin presidentin, kiistellyn Ilham Aliyevin kanssa. Hickeyn johtama Euroopan olympiakomitea myös myönsi ensimmäiset Euroopan kisat juuri Azerbaizhanille siitä huolimatta, että maan ihmisoikeustilannetta ovat kritisoineet useat ihmisoikeusjärjestöt.

Hickey perusteli tuolloin valintaa sillä, ettei hän voi kertoa valtioille mitä ne voivat tai eivät voi tehdä.

Olympiapomo on myös voimakkaasti puolustellut Venäjää sen jälkeen, kun Wadan kanadalaiselta Richard McLarenilta tilaama raportti paljasti maan systemaattisen dopingjärjestelmän.

Hickey julkaisi järjestönsä nimissä tiedotteen, jossa hän kritisoi voimakkaasti niitä olympiaurheilijoita sekä kansallisia olympiakomiteoita ja antidopingtoimistoja, jotka vaativat Venäjän sulkemista Rion olympialaisista.

Vuonna 2012 Transparency in Sports -sivusto julkaisi kirjeen, jonka Hickey oli vuonna 1991 kirjoittanut vuoden 1998 talvikisoja hakeneen Salt Lake Cityn hakukomitealle.

Hickey kertoo ”erityisen henkilökohtaiseksi ja luottamukselliseksi” määrittelemässään kirjeessä amerikkalaisille, että KOK:n jäsenet olivat myyneet äänensä Naganolle 100 000 dollarin hintaan. Hän kertoi saaneensa tietonsa KOK:n italialaisjäseneltä Mario Pescantelta.

Salt Lake City otti olympiapomon vinkin tosissaan ja varmisti vuoden 2002 kisaisännyyden maksamalla KOK:n jäsenille huimia korruptioita.

Lahjusskandaali paljastui vuonna 1999 ja muun muassa KOK:n silloinen suomalaisjäsen Pirjo Häggman menetti paikkansa järjestössä. Salt Lake Cityn järjestäjät olivat antaneet hänen entiselle aviomiehelleen työpaikan. Hän kiisti tienneensä työpaikasta tai rikkoneensa KOK:n sääntöjä, mutta erosi silti KOK:sta.

Skandaalin paljastuttua KOK perusti järjestön sisäisen uudistuskomitean ja luonnollisesti sen jäseneksi pääsi Patrick Hickey. Komiteassa istui tuolloin myös kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan entiset puheenjohtajat, viime viikolla menehtynyt Joao Haveange sekä Sepp Blatter, jotka molemmat erosivat myöhemmin KOK:sta korruptioepäilyjen vuoksi.

Jalkapallokaksikon lisäksi uudistuskomitean lukuisat muut jäsenet ovat sittemmin joutuneet eroamaan KOK:sta tai muista urheilujärjestöjen johtotehtävistä korruption tai muiden väärinkäytösten vuoksi.

Hickey pysyi tahrattomana ja siitä hyvästä hänet valittiin vuonna 2012 KOK:n korkeimpaan toimielimeen, järjestön johtokuntaan.

Nyt hän on ilmoittanut vetäytyvänsä kaikista tehtävistä ainakin siihen asti, kunnes lippuskandaali on saatu selvitettyä.

KOK:n johtokunnan jäsenenä Hickey saa Riossa täyden ylöspidon luksushotellissa ja lisäksi 800 euron verottoman päivärahan jokaiselta kisapäivältä.

Kisakaupunkiin hän lensi luonnollisesti ykkösluokassa. Balls.ie-sivuston mukaan vain Hickey ja hänen lähipiirinsä lensivät Irlannin olympiakomitean laskuun Rioon ykkösluokassa. Olympiaurheilijat lensivät turistiluokassa.

Irlantilaissivuston mukaan ykkösluokan menopaluulippu maksaa normaalisti reilut 8 000 euroa ja nyt olympialaisten aikana todennäköisesti noin tuplat siitä.

Lennot kustansi Irlannin olympiakomitea, eli maan veromaksajat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rion olympialaiset
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  NYT: Patologi tutki 111 kuolleen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Suomen oma MotoGP-kilpailu varmistumassa – haaveissa siintää myös formula ykkösten saaminen Iittiin

 4. 4

  Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”

 5. 5

  Manchester Cityn kesän siirtosummilla pyörittäisi Suomen Veikkausliiga-seurojen toimintaa 15 vuoden ajan – Englannin Valioliigassa käytetään taas ennätyssummia pelaajaostoihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Hyötyisikö kuntomaratoonari Niken kohukengistä? Huippujuoksija pärjäisi markettikengilläkin

 3. 3

  Suomen oma MotoGP-kilpailu varmistumassa – haaveissa siintää myös formula ykkösten saaminen Iittiin

 4. 4

  Ajax-keskikenttä pois koomasta – kärsii pysyvästä aivovammasta

 5. 5

  Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 3. 3

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  5. 5

   Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

  6. 6

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  7. 7

   Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

  8. 8

   Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista

  9. 9

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ylitorniolla poikkeuksellinen omaisuusrikos: Rautatieasemalta varastettu kaksi varastorakennusta
  3. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
  4. Ruotsi yhä lähempänä hallituskriisiä – kolmen ministerin ero olisi kova isku Löfvenin hallitukselle
  5. Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä
  6. Saamelaiselokuva ylsi EU:n elokuvapalkinnon finaaliin – ylistetty Saamelaisveri-elokuva esitetään ilmaiseksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa
  7. Ainakin 17 kuoli kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa – remontoidun kiinteistön omistaja on pidätetty epäiltynä henkirikoksista
  8. Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää
  9. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
  10. Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista
  11. Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”
  12. Näytä lisää