Valikko
Urheilu

Olympiapomo Kojonkoski kaikkien aikojen pohjanoteerauksesta: ”Olen erittäin pettynyt”

Huippu-urheilussa mikään ei tapahdu vuodessa tai kahdessa. Suomen urheilu tarvitsee oman yhteiskuntasopimuksensa, sanoo Huippu-urheiluyksikön johtaja HS:n haastattelussa.

Rio de Janeiro

Mika Kojonkoski on erittäin pettynyt Suomen joukkueen menestykseen Rion olympialaisissa.

Hän otti vastuun Suomen huippu-urheilun menestyksestä neljä vuotta sitten, Lontoon kesäolympialaisten jälkeen. Kojonkoski korostaa että kesäolympialaisissa pärjääviä urheilijoita on Suomessa vähän.

”Huippu-urheilussa mikään ei tapahdu vuodessa tai kahdessa”, hän sanoo. ”Uskoin parempaan.”

Suomen mitalisaldo Riossa jäi yhteen. Se on kaikkien aikojen huonoin mitalisaalis.

Kojonkoski kaipaa HS:n haastattelussa erillistä yhteiskuntasopimusta, joka selventää valtion roolia huippu-urheilussa.

Kuinka pettynyt olet Rion lopputulokseen?

”Olen erittäin pettynyt. En ole pettynyt itseni vaan niiden urheilijoiden puolesta, joka eivät ole saavuttaneet tavoitteitaan. Emme ole pystyneet auttamaan heitä.”

Rion kisajoukkueella ei ollut virallista mitalitavoitetta. Miksei?

”Jos kuvittelisimme, että olympiakomitean tavoitteet auttaisivat urheilijaa, mikään ei olisi helpompaa kuin hakata nyrkkiä pöytään ja sanoa, että näin paljon mitaleita me voitamme. Sukupolvet ovat muuttuneet. Nyt puhutaan purskahtelevasta sukupolvesta, joka tekee innostuessaan mitä vain, mutta jota ei käskemällä ohjata.”

Kojonkosken mukaan Suomen olympiakomitean huippu-urheilun yksikkö tekee urheilun arvomaailman ja kulttuurin muutosta, jotta urheilijat voisivat tulevaisuudessa menestyä.

”Se ei ole helppoa.”

Miten tästä päästään eteenpäin?

”On saavutettava tilanne, jossa urheilija kokee työnsä merkitykselliseksi yhteiskunnassa. Sen jälkeen he uskaltavat satsata urheiluun ja laittaa itsensä peliin. Vasta sitten tulevat olosuhteet, valmentautumisen ammattimaisuus ja taloudelliset mahdollisuudet.”

Huippu-urheilun muutostyöryhmä on saanut paljon kritiikkiä. Missä se on onnistunut?

”Kenttä on iso, 70 lajiliittoa, 10 000 akatemiaurheilijaa ja eri organisaatioita. Tänä keväänä urheilijoille, valmentajille ja seuroille tehty kysely osoittaa, että ne teesit, joita huippu-urheiluyksikkö on ajanut, on otettu vastaan. Suomalainen urheilu on hyväksynyt ne.”

Se tarkoittaa ajatusta, että parhaat urheilijat harjoittelevat parhaiden valmentajien kanssa parhaissa olosuhteissa. Yksin, puoliharrastelevalla valmentajalla, ei enää voi menestyä. On pakko organisoitua.

”Sitä pitää jonkun johtaa. Se tarkoittaa johtamista niin, että kaikki tietävät: mistä minä vastaan, jotta urheilijoiden päivittäisen valmentautumisen arki paranee”, Kojonkoski sanoo.

Esimerkiksi nyt menestyvässä Tanskassa tehtiin vuonna 1985 laki huippu-urheilusta. Sen seurauksena perustettiin Team Danmark johtamaan ja koordinoimaan tanskalaista urheilua.

”Laki ohjaa siellä valtion ja huippu-urheilun sekä eri toimijoiden välistä peliä, joka meillä Suomessa on kohtuullisen sekaisin.”

Pitäisikö Suomessa olla vastaava laki?

”On puhuttu, että tarvittaisiin urheilun ’yhteiskuntasopimus’, jotta valtion kanssa peli olisi loogisempaa ja selkeämpää. Tänä syksynä sitä ruvetaan rakentamaan.”

Yksi huippu-urheilun muutostyöryhmän tavoite oli, että rahaa saadaan hallinnosta ja byrokratiasta urheilijan ja valmentajan yhteistyöhön. Kuinka siinä on onnistuttu?

”On tehty päätös, että on yksi valtakunnallinen keskusjärjestö. Mahdollisimman paljon päällekkäisyyksiä karsitaan, ja resursseja saadaan urheilijoiden käyttöön. Mutta siinä ei ole käskytysvaltaa, vaan mennään pitkän kaavan kautta.”

Suomessa oli 20 vuotta käytössä malli, jossa lajit vastasivat omasta tekemisestään.

Kojonkosken mukaan lajit yrittivät aina olla edellä toisiaan, mitä tuli opetusministeriöltä saatuun valtionapuun.

”Nyt haetaan ihan toisenlaista mallia. Jos ei tehdä yhteistyötä, niin se tarkoittaa, että kohta kenelläkään ei ole mahdollisuuksia menestyä.”

Minkä arvosanan annat huippu-urheilun muutostyöryhmän projektille? Se vaikutti poukkoilevalta.

”En koe niin. Se oli perusperkaus, jossa määriteltiin lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet. Ainoastaan julkisuus on tehnyt siitä poukkoilevaa. Se on hyvin yksinkertainen malli, mihin suuntaan suomalaista huippu-urheilua pitäisi viedä.”

Norjassa mäkihyppyvalmentajana toiminut Kojonkoski muistuttaa, että siellä sama muutos tehtiin vuonna 1988. Vasta 2006 todettiin, että nyt tämä alkaa jotenkin toimia.

”On kiistaton tosiasia, että menee ainakin kolme olympiadia, että se vaikuttaa tuloksiin. Suomessa muutoksesta on vasta viisi vuotta.”

Mitä sanot urheilukatsojalle, joka on kolme viikkoa katsonut kisoja ja tuskastunut?

”Sen, että pikkuisen laiskistuvassa maailmassa nämä urheilijat ovat koko ajan antamassa kaikkensa. Se, että he ovat olympiaurheilijoita, on kova saavutus. Sen ymmärtäminen on edellytys sille, että menestymme paremmin.”

”Saamaan aikaan kun tulostaso maailmalla nousee, lasten fyysinen aktiivisuus menee meillä koko ajan alaspäin. Aikaisemmat suomalaiset menestyjät liikkuivat lapsena koko ajan. Nyt menestyjiä tulee sellaisista maista, joissa tämä vielä on olemassa. Se ei tarkoita, etteikö menestyvässä hyvinvoivassa maassa voisi menestyä. Se perustuu aina kovaan työhön.”

Miten saat kerrottua tämän suomalaiselle yleisölle?

”Meidän on päästävä uudelleen positiiviselle uralle. On osattava nauttia pienistä menestyksistä. Negatiivinen vire ei tuota uutta menestystä. Tämä on vaikea aika urheilulle. Meillä on vahva urheilumenestyksen kiviriippa, jonka pitäisi olla voimavara.”

Miksei viesti ole mennyt perille?

”Haasteena on ihmisten kärsimättömyys ja se, ettemme saa viestiä perille julkisuudessa, jonka sielu ja ydin on kritisoida ja arvostella. Siinä mielessä olemme epäonnistuneet viestinnässä.”

Kojonkoski sanoo, ettei hän kavahda kritiikkiä, kunhan se on analyyttistä ja perustuu tietoon.

”Olemme negatiivisuuden ja kriittisyyden tiellä, joka ei johda tässä urheilussa eikä muuallakaan maailmassa eteenpäin.”

Millaista palautetta itse saat?

”En ole halunnut hirveästi sosiaalista mediaa lukea, mutta kuulen sen negatiivisen sävyn, joka julkisuudessa on. Lähipiiriltä ja siltä joukolta joka tuntee tätä [toimintaa], ei ole tullut ensimmäistäkään negatiivista palautetta.”

Uskaltaako lähipiiri sanoa, mitä se oikeasti ajattelee?

”Lähipiiri on laaja käsite urheilussa. Ei tässä mikään pelon johtamisen kulttuuri ole, kaikkea muuta.”

Olet todennäköisesti mukana Tokiossa 2020. Millainen uusi projekti on alkamassa?

”Nämä tulokset otetaan nöyrästi vastaan ja analysoidaan. Olympialaiset ovat loistavia paikkoja tavata kansainvälistä yhteisöä ja sitä, kuka menestyy milläkin keinoin. Uskon siihen toimintatapaan, mikä nyt on valittu. Kaikki menestyvät projektit perustuvat erittäin hyvään valmennukseen.”

Kova paine kohdistuu juuri sinuun. Miten nollaat tilanteen?

”Olen laittanut sieluni ja soluni tähän peliin, en siirrä vastuuta minnekään. Olen saanut paljon menestystä valmentajana, ja nyt on paskan aika. Kokonaisuutena tässäkin pelissä jokainen saa, minkä ansaitsee.”

Mika Kojonkoski

 Syntynyt 19. huhtikuuta 1963 Raumalla.

 Entinen mäkihyppääjä ja mäkihyppyvalmentaja.

 Toiminut Norjan, Itävallan ja Suomen mäkimaajoukkueiden päävalmentajana.

 Liikuntatieteiden maisteri.

 Suomen olympiakomitean asettaman Huippu-urheiluyksikön johtajana tammikuusta 2013 alkaen.

 Kansainvälisen hiihtoliiton mäkihyppykomitean puheenjohtaja.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  NYT: Patologi tutki 111 kuolleen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti

 2. 2

  Suomen oma MotoGP-kilpailu varmistumassa – haaveissa siintää myös formula ykkösten saaminen Iittiin

 3. 3

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 4. 4

  Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”

 5. 5

  BBC: Jalkapallolla havaittu yhteys aivovammoihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Hyötyisikö kuntomaratoonari Niken kohukengistä? Huippujuoksija pärjäisi markettikengilläkin

 3. 3

  Suomen oma MotoGP-kilpailu varmistumassa – haaveissa siintää myös formula ykkösten saaminen Iittiin

 4. 4

  Ajax-keskikenttä pois koomasta – kärsii pysyvästä aivovammasta

 5. 5

  Jääkiekkolegenda Teemu Selänne debytoi ITF Senior Tourin tennisturnauksessa Talissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 3. 3

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 4. 4

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 5. 5

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  4. 4

   Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

  5. 5

   Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

  6. 6

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Aivosyöpää sairastava senaattori McCain pelasti Trumpin lentämällä äänestykseen, joka avasi tien Obamacaren kaatamiseen – Näin mutkikas prosessi etenee

  9. 9

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  10. 10

   Eskimot metsästävät mursuja ja ryyppäävät rajusti, mutta kärsivätkö he koskaan krapulasta? Saska Saarikosken reportaasi Alaskasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  7. 7

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  8. 8

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
  3. Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen
  4. Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen
  5. Suomalaistislaamoille voittoja kansainvälisessä viinakilpailussa
  6. Ruotsissa kolmen ministerin paikka uhattuna – porvarioppositio äänestyttää epäluottamuslauseesta tietovuotoskandaalin takia
  7. NYT: Patologi tutki 111 kuolleen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti
  8. Yhä useampi alkaa pelätä muistisairautta tai syöpää, kun googlaa pieniä vaivojaan – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  9. 1990-luvun alussa Ilpo Okkonen toi elämäntapa­intiaanit Suomeen – hanke traumatisoi ja vei maineen sekä rahat: ”Toipuminen vei vuosia”
  10. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
  11. Japani pyrkii vähentämään itsemurhia 30 prosenttia – Yritykset teettävät yhä yli sadan tunnin ylitöitä kielloista huolimatta
  12. Näytä lisää