Urheilu

Liigapelaajat kertovat, mikä hinta voitosta on maksettava – mailaa polvitaipeeseen ja kyynärpäätä päähän

Kun tuomari kääntää katseensa, likainen peli alkaa. HS kysyi jääkiekon, jalkapallon ja käsipallon pelaajilta, millaisia koiruuksia kentällä tapahtuu.

”Hauen” osa ei ole jääkiekossa helppo.

Kun joukkue aloittaa hyökkäyksen omasta päädystä, yksi pelaaja – kiekkotermillä hauki – kirmaa etunenässä hyökkäämään.

Hauen tehtävänä on huolehtia siitä, että vastustajan keskialueen puolustus aukeaa. Vähintään toisen puolustajista on tarkkailtava haukea.

Ja kun tuomarit tarkkailevat puolestaan kiekkoa, on puolustajan helppo huitaista haukea mailalla polvitaipeeseen. Ihan muistutuksensa, että peli on kovaa, pojat ja hauet.

”Tällaista tapahtuu silloin tällöin”, SM-liigahyökkääjä Ville kertoo. Ville ei ole pelaajan oikea nimi, koska hän puhuu asiasta mieluummin nimettömänä.

Liigakiekkoilijat tietävät, että voitosta on maksettava hintaa. Iskuja, kolhuja ja mustelmia. Kun tuomari kääntää katseensa, likainen peli alkaa.

Esimerkiksi aloituksissa on Villen mukaan tapana ärsyttää vastustajaa, jotta tämän keskittyminen herpaantuu.

”Kyynärpää- ja hartiasuojan väliin jää pieni suojaton, herkkä kohta. Kun siihen lyö mailanpäällä, niin se tekee kipeää. Tuomarin on vaikea nähdä hienovaraisia iskuja”, Ville kuvailee.

”Meillä on tuhansien eurojen suojat, mutta suojista löytyy silti pieniä välejä, minne iskeä.”

Myös maalineduskahakoissa mailaa voi tulla polvitaipeeseen ja näpeille, ja vastustajaa saatetaan horjuttaa tökkäämällä lapa sopivasti luistimen alle. Ihan huomaamatta, ”vahingossa.”

Henkisesti kovimmalle joutuvat tähtipelaajat ja kuumakallet – ne, joiden tiedetään tulistuvan helposti ja päätyvän jäähyboksiin. Tähtipelaajaa sörkitään etenkin sen takia, että hän menettäisi malttinsa ja sekoittaisi pelirytminsä.

Sörkkijäkin saa osuutensa, sillä hän joutunee vastaamaan teoistaan tähtipelaajan kookkaille joukkuekavereille. Hintana on jyrätyksi tuleminen.

Helpoimmalla kaukalossa pääsee hidas puukäsipakki, jonka ohi pääsee kuin vihreissä liikennevaloissa. Häntä ei sörkitä tai ärsytetä.

”Me haluamme tietysti hänen pysyvän kentällä.”

Henkinen sodankäynti on yhtä oleellinen osa jääkiekkoa kuin maalit, syötöt ja taklaukset.

Legendaarinen Wayne Gretzky hermostui Esa Tikkasen ärsytyksestä niin paljon, että totesi haluavansa ampua uransa viimeisen osuman niin, että kiekko menee maaliin Tikkasen takapuolen kautta.

Tikkanen taklasi, roikkui ja ronkki, mutta eniten vastustajia hermostutti tämän loputon höpötys monella eri kielellä, Tiki-talk.

Tikkanen vakuutti HS:n kuukausiliitteessä 1994, että Tiki-talk on painokelpoista. Hänen mukaansa olennaista ei ole se, mitä sanoo vaan se, että sanottavaa riittää. Kuten vaikka ”Mitä kotiin kuuluu?” tai ”Katsos kun on kaunis tyttö katsomossa.”

Mitä tahansa, millä saa vastustajan ajatuksen pois kiekosta.

Ville oli aiemmin mukana maajoukkueessa, jonka valmentajat neuvoivat pelaajia toimimaan samoin.

”Meille sanottiin, että puhukaa ulkomaalaisille vastustajille suomea. Puhukaa vaikka paloautoista tai keittiökalusteista. Tärkeintä on, että he jäävät ihmettelemään, mitä hittoa tuo selittää.”

Ville noudattaa taktiikkaa aina kansainvälisissä peleissä.

Verbaalinen kettuilu voi yltää henkilökohtaisuuksiin asti. Jos esimerkiksi vastustajan tyttöystävä on jättänyt tämän, saattaa siitä kuulla kaukalossa.

Entinen kiekkoilija Jarkko Ruutu meni niin pitkälle, että hän onki vastustajien siviilielämästä hyvin arkaluontoista tietoa ja käytti sitä hyväkseen peleissä. Ruutu tosin sortui myös esimerkiksi sylkemiseen.

”Lajiin kuuluu kaikesta huolimatta etiikka ja vastustajan kunnioitus. Jotkut vetävät rajan yli, ja Ruutu oli yksi heistä. Hän pääsi NHL:ään, koska hän oli valmis ottamaan vihatun pelaajan roolin.”

Tärkein eettinen sääntö lajissa on, että toista pelaajaa ei saa vahingoittaa tahallaan.

”Poikittaiset mailat käsivarteen ovat osa lajia, mutta mailalla ei saa lyödä päähän tai taklata selkään. Myös tappelussa pitää antaa toiselle mahdollisuus puolustaa itseään.”

Törkein Villen näkemä tilanne sattui juniorivuosina. Hänen pelikaverinsa kaatui jäälle, ja hanskan ja kyynärsuojan väliin ranteeseen jäi suojaton kohta.

”Vastustaja astui ranteen päälle tahallaan ja seisoi siinä hetken. Onneksi käsi ei mennyt poikki.”

Jos tahdot hallita, pidä itsesi järjestyksessä, totesi jo kreikkalainen filosofi Thales 600 vuotta eaa. Samaa sanoo jääkiekkoilija Ville tänä päivänä.

Ville kävi nuorempana hyvinkin kuumana peleissä, mutta nyt hän on rauhoittunut.

”Olen joutunut opettelemaan tunteiden hillintää, jotta en satuta joukkuettani tyhmällä jäähyllä. Isomman hyvän eli voiton takia on nieltävä kentällä sontaa.”

Hänestä kova mies onkin se, joka kääntää iskut voimavaraksi ja käy tekemässä maaliin.

Sillä tavalla satuttaa vastustajaa eniten.

Entä mitä tapahtuu, kun hikiset ja mustelmaiset pelaajat kömpivät pelin päätteeksi pukukoppiin. Paiskaavatko eri joukkueiden pelaajat kaverillisesti kättä ja tykkäävät toistensa kuvista Facebookissa?

”Useimmiten, koska piirit ovat pienet”, Ville toteaa.

”Ideaalitilanteessa kaikki tunnistavat, että kyseessä on vain peli. Ihan kaikkea ei heti pelin jälkeen pysty aina sulattamaan, mutta on ammattimaisuutta osata erottaa työ ja siviilielämä toisistaan.”

Jalkapallossa pelataan myös likaista peliä – nappulakengillä varpaille ja kyynärpäätä päähän

Kulmapotkutilanne. Nälkäinen hyökkääjä valmistautuu maalin edessä puskemaan pallon verkon perukoille.

Pallo nousee ilmaan, leijailee sopivasti hyökkääjän kohdille ja... Vastustaja tallaa juuri kriittisellä hetkellä hyökkääjän varpaiden päälle rautanappulakengillään.

Se siitä maalista.

”Varpaille astuminen on erityisen tuskallista syyspakkasilla, jolloin on kylmä ilma. Varpaiden tallominen ei ole kovin yleistä, mutta sitä tapahtuu”, Veikkausliigassa pelaavan HIFK:n hyökkääjä Pekka Sihvola sanoo.

”Myös maalivahtien varpaille saatetaan astua, koska he ylettyvät hakemaan palloa korkeimmalta.”

Jalkapallopeli kätkee Sihvolan mukaan sisäänsä monenlaisia koiruuksia. Yleisin on sanallinen provosoiminen, jolla yritetään kuumentaa vastustajan lämminverisiä pelaajia ottamaan kortti.

”Pelaajat tuntevat hyvin toisensa, ja jotkut menevät herjoissaan henkilökohtaisuuksiin siviilielämästä”, Sihvola kuvailee.

Vastustajan tekemää rikettä voidaan myös korostaa liioitelluilla eleillä ja valittaa tuomarille, kuinka paha isku oli. Etenkin, jos vastustajalla on maine, että hän rikkoo paljon.

”Mainetta käytetään hyväksi. Jos tällainen vastustaja rikkoo, ja rikottava huutaa ja elehtii kunnolla, niin tuomarin pilli voi soida herkemmin.”

Sihvolan oma likainen peli perustuu lähinnä sanalliseen härnäämiseen.

”Kuumennan vähän vastustajia. En yleensä sorru nipistelemiseen tai vastaavaan.”

Jotkut pelaajat sortuvat. Esimerkiksi kylkiluiden alapuolelta on helppo nipistää niin, että tuomari ei sitä huomaa.

Turhautunut pelaaja saattaa myös sitomistilanteessa huitaista ”vahingossa” kättään niin, että kyynärpää tärähtää toista päähän.

”Se on ärsyttävää, jos tuomari ei sitä huomaa.”

Sihvola korostaa kuitenkin, että jalkapallo on sotaa vain kentällä, ei sen ulkopuolella.

”Jalkapallossa on pienet piirit, ja monilla on kavereita muissa joukkueissa. Kentällä väännetään ja hämmennetään tosissaan, mutta pelin jälkeen kaikki on yleensä hyvin.”

Käsipallossa mustelmia tulee myös pihkaisista käsistä

Käsipallojoukkue Dickenin laidassa viilettävällä maajouk­kuepelaaja Annika Näräkällä on usein mustelmia kiivaan pelin jälkeen.

Pelin jäljet ihossa juontuvat kahdesta asiasta – lajin fyysisyydestä ja pihkasta.

”Käytämme käsissä pihkaa. Kun ottaa vastustajasta kiinni, sormet jäävät ihoon, ja siitä tulee mustelmia”, Näräkkä sanoo.

Käsipallo on fyysinen laji, jossa vastustajaa voi puolustaa voimakkaasti. Kun hyökkääjä nostaa käden heittääkseen pallon, aukeaa kylkeen sopiva paikka pienelle tönimiselle. On myös paidasta repimistä ja välillä jopa nipistelyä.

”Itselläni ei nipistelystä kokemusta, mutta tiedän että sellaistakin joskus harvoin tapahtuu.”

Muuten Näräkän mukaan naisten käsipallo on suhteellisen siisti laji. Peliin kuuluu pieni kuittailu, mutta henkilökohtaisuuksiin ei mennä.

Kehonkieli puolestaan on käsipallossa vahvaa.

”Jos teemme kentällä hyvää jälkeä, tuuletamme maalia täysillä näyttääksemme, että meillä on ottelussa henkinen yliote.”

Se, miten kentällä käyttäydytään, vaihtelee Näräkän mukaan eri maissa. Esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa positiivisuus ja hauskanpitäminen on tärkeintä.

”Itä-Euroopan maat pelaavat fyysisemmin ja kovempaa, ja he haluavat voittaa hinnalla millä hyvänsä. Monet keskieurooppalaiset joukkueet puolestaan ylireagoivat tilanteisiin ja kiljuvat pienestäkin kontaktista”, Näräkkä kuvailee.

Oikaisu 27.8. kello 9.45: Kreikkalainen filosofi Thales eli 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ei 600 vuotta sitten, kuten uutisessa kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkueurheilu
 • Jääkiekko
 • Jalkapallo
 • Käsipallo
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edmonton teki taas jättisopimuksen, rahaa palaa yli 60 miljoonaa euroa

 2. 2

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 3. 3

  Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa

 4. 4

  Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset

 5. 5

  Mikä ihme vaivaa huipputennistä, taas yksi tähtipelaaja loukkaantui

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS: Tommi Mäkisen Toyota siirtämässä toimintaansa Viroon

 2. 2

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 3. 3

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 4. 4

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 5. 5

  NBA:n supertähti LeBron James tylyttää ”niin kutsuttua presidenttiä” Donald Trumpia: ”Hän on tehnyt vihaamisesta muodikasta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  8. 8

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää