Rion olympialaisista tuli uintivalmentaja Marko Malvelalle henkinen helvetti – nyt hän kertoo miksi ja kuinka helvetistä voi selvitä

Olympialaisten epäonnistumisten jälkeen valmentaja Malvela halusi vain surra rauhassa, mutta sitä hän ei voinut tehdä. Valmentaja on ensimmäinen ihminen, joka kohtaa murtuneen urheilijan. ”Kova pettymys urheilussa tuntuu lähes samalta kuin perhettä koskeva iso trauma.”

Uimari Ari-Pekka Liukkosen katse hakeutui maata kohti. Isoihin käsiin oli jäänyt vain pohjaton pettymys.

”Aallonpohjaan tämä päättyi”, Liukkonen totesi surullisena tv-haastattelussa Rion kisaurakkansa päätteeksi. Haave kultamitalista oli romuttunut 23. sijaan 50 metrin vapaauinnissa.

Liukkonen ei ollut altaassa kunnossa, vaan hän kärsi tukkoisuudesta keuhkoissa ja selässä. Aallonpohjaan päättyivät myös uimari Mimosa Jallowin kisat Riossa. Hän hyytyi 100 metrin selkäuinnissa alkueränsä viimeiseksi.

Molempien uimareiden maailma romuttui. Saman kohtalon koki altaan reunalla seisonut valmentaja Marko Malvela.

”Kova pettymys urheilussa tuntuu lähes samalta kuin perhettä koskeva iso trauma”, Malvela vertaa. Hän ei puhu nyt urheilijoiden kokemista tunteista, vaan omistaan.

Siitä, kuinka pahalta hänestä tuntui katsoa tulostaululle Riossa. Urheilijat ovat Malvelalle kuin omia lapsia, ja lapsia oli juuri kohdannut valtava järkytys.

”Valmentaja joutuu kokemaan tämän jokaisella solullaan. Mies peilissä harmaantuu ja vanhenee silmissä.”

Malvela purki Rion pettymystään kisojen jälkeen urheilupsykologi Satu Kaskelle. Valmentaja ”oksensi paperille” sen, miltä hänestä todella tuntui. Kaski lisäsi Malvelan tekstiin omat ajatuksensa, ja kaksikko antoi materiaalin HS:n urheilutoimituksen käyttöön.

”Valmentajat kertovat näistä tunteista yleensä vain toisilleen”, neljättä kertaa olympialaisissa valmentanut Malvela myöntää.

Valmentaja on usein ensimmäinen ihminen, joka kohtaa murtuneen urheilijan. Oma pettymys, suru ja huoli suojatista on tuolloin siirrettävä sivuun ja oltava urheilijan käytettävissä.

”Tämä, jos mikä, on henkisesti raskasta”, Malvela toteaa.

Hän ei voinut näyttää urheilijalle omaa tuskaansa. Sitä, että tuhannet työtunnit ja lukuisat leirit tuntuivat juuri valuneen hiekkaan. Mies oli turta ja takki tyhjä.

”Miksi tuli lähdettyä projektiin? Mitä tästä eteenpäin? Mistä saa energiaa edes jatkaa eteenpäin?” Malvela pohti pettymyksen keskellä ja mietti, voisiko hän vain kävellä pois.

Mutta eihän valmentaja voi. On löydettävä vastaukset nälkäiselle medialle, urheilujohdolle, rahoittajille, sukulaisille, tuttaville – ja lopulta myös urheilijalle.

”Valmentajan on kannateltava kaikkia.”

Malvela vetäytyi Rion kisakylässä omiin oloihinsa ja teki pitkiä kävelylenkkejä. Välillä hän vain pysähtyi tuijottamaan tyhjyyteen.

”En ole kokenut valmentajana tuollaista aikaisemmin. Olo oli ja on kamala. Huoli urheilijoista on suuri”, Malvela kuvailee.

Hän ei kyennyt Suomeen palatessaan osallistumaan edes Rion urheilijoille järjestettyyn kotiinpaluujuhlaan. Malvela oli liian väsynyt löytääkseen ratkaisuja ja vastauksia.

”Haluaisin todeta urheilujohdolle, että juttelevat urheilijoiden kanssa itse kun urheilijat ovat toipuneet. Mutta valmentajana menen kiltisti keskusteluihin, koska silloin toteutan yhtä tärkeimmistä rooleistani: pidän urheilijan puolta. Lasta ei jätetä.”

Jos Malvela olisi saanut päättää, hän olisi vain saanut surra rauhassa. Joku olisi ehkä voinut keittää kahvit ja olla läsnä hiljaa.

Onko Malvelalla nyt vastauksia siihen, miksi kisat menivät mönkään? On. Rion lopputulos ei nimittäin tullut hänelle yllätyksenä.

”Vaistoni heräsivät huutamaan muutama päivä ennen Ari-Pekan päälajia ja pari viikkoa aikaisemmin Mimosan kohdalla. Tunsin, että asiat eivät mene kuten pitäisi.”

Kaikki oli harjoituksissa kunnossa, mutta intuitio varoitti.

”Huomasin jo vuosia sitten, että minulla on kykyä aistia fiiliksiä urheilijoista, joiden kanssa teen töitä. Herkistyn urheilijoille, ja vaisto on aina pitänyt paikkansa”, Malvela sanoo.

Hän lisää, että asioista ei ole tieteellistä näyttöä, mutta vastaus voi löytyä hermoston vaaratutkasta eli neuroseptiosta.

”Tiedostamattomasti toimiva hermosto arvioi uhkaavia tilanteita. Neuroseptio perustuu kykyyn lukea toisten kehoja. Kyvyn avulla nisäkkäät voittivat evoluutiokujanjuoksun.”

Mutta mitä tehdä, kun vaisto varoittaa paria päivää ennen olympiasuoritusta? Sanoako urheilijalle, että nyt on muuten huono tunne? Malvela tunsi olevansa ansassa – ja oli hiljaa.

Nyt Malvela haluaa puhua. Hänestä nämä vaistonvaraiset signaalit ovat juuri niitä asioita, jotka pitäisi nostaa valmennusmaailmassa esille ja tutkia. Mitä signaaleista voisi oppia, entä miten käsitellä niitä?

Malvela vaistosi Riossa nimittäin myös positiivisia signaaleita, esimerkiksi pronssia voittaneesta Mira Potkosessa.

”Hänessä näki kisakylässä, että tuo nainen tulee menestymään. Miten tätä ilmettä voisi monistaa?”

Rio syvensi Malvelan ajatuksia autonomisen hermoston merkityksestä kisatilanteessa. Autonominen eli tahdosta riippumaton ottaa meissä kuskin paikan stressitilanteessa.

”Autonominen hermosto saa osan ihmisistä jähmettymään. Näin tapahtui esimerkiksi joillekin palomiehille ja poliiseille, kun WTC-tornit sortuivat”, Malvela sanoo.

”Jähmettyessä keho kiristyy, syke laskee alas ja kasvoista tulee kiviset. Ihminen siirtyy ikään kuin matelijoille tyypilliseen olomuotoon, samoin kuin lisko jähmettyy jäädessään nalkkiin.”

Näitä signaaleita Malvela havaitsi Riossa monessa suomalaisurheilijassa. Hän toteaa lukeneensa ja puhuneensa asiasta urheilijoille, mutta ei vielä tarpeeksi.

Malvela on saanut kisojen jälkeen voimaa perheestä ja luonnossa liikkumisesta. Tärkeintä palautumisessa on surra asiat yhdessä urheilijoiden kanssa.

”Urheilija saattaa itkeä ja romahtaa kunnolla. Valmentajana voin usein vain halata, silittää ja olla vierellä. Kirjoitin Mimosalle kirjeen ja lohdutin monta kertaa eri tavoin.”

Välillä asioiden puiminen ottaa aikaa. Liukkosen kanssa Malvela keskusteli vasta automatkalla takaisin Jyväskylään.

Jos Malvelalla olisi taikasauva, hän lisäisi valmentajien resursseja selvästi ja muuttaisi Suomen asenneilmaston. Sen sijaan, että epäonnistuneita urheilijoita ja valmentajia lynkataan, keskityttäisiinkin siihen, missä voidaan oppia ja kehittyä.

Taikasauvan puuttuessa Malvela keskittyy siihen, mihin pystyy vaikuttamaan. Urheilijoihinsa. Hän lähtee suojattiensa kanssa syksyllä patikoimaan Karhunkierroksen, jossa joukkio lataa akut lopullisesti ja aloittaa matkan kohti uutta olympiadia.

Mistä valmentaja saa voimia lähteä kohti uutta, neljän vuoden taivallusta?

”Urheilijoista. Heidän kanssaan arjen tekeminen on juhlaa. He elvyttävät sydämen.”

Urheilupsykologi: ”Valmentaja jää yksin silloin, kun hän tarvitsisi eniten tukea”

Urheilupsykologi Satu Kasken mukaan monissa eri lajeissa on menossa hankkeita, joilla pyritään parantamaan valmentajien hyvinvointia. Mutta silloin, kun apua tarvitsisi eniten, valmentaja jää usein yksin.

Valmentajien psyykeen jälkihuolto ja -hoito ovatkin Kasken mielestä vielä lapsenkengissä Suomessa.

”Suuren pettymyksen kokeneet valmentajat yrittävät edelleen selviytyä itsekseen, kukin omalla tavallaan”, valmentajien työhyvinvointia väitöskirjassaan tutkinut Kaski sanoo.

”Epäonnistumiseen liittyy usein myös häpeää ja syyllisyyttä. Valmentajille pitäisi tarjota apua aktiivisesti, mutta meillä ei ole vielä sellaista kulttuuria.”

Valmentajien ei ole helppoa aina pyytää apua.

”Urheilun eetokseen ei kuulu huutaa apua suureen ääneen tai valittaa. Ennemminkin tulee puhua intohimosta ja tekemisen riemusta.”

Valmentajan kuuluisi Kasken mukaan saada purkaa kokemuksensa ilman, että hänen täytyy hallita ja kontrolloida sanomisiaan. Valmentaja kannattelee usein monia ihmisiä ympärillään, ja jossain vaiheessa emotionaalinen säiliö täyttyy.

”Jos tätä säiliötä ei pääse tyhjentämään, ei enää jaksa eikä pysty auttamaan toista. Kun valmentajalla on joku, jolle voi purkaa, joka jonka tietää olevan rinnalla, se auttaa jaksamaan.”

Kaski vertaa valmentajaa projektipäällikköön. Projektipäälliköllä on suuri vastuu projektista, mutta ei juurikaan valtaa päättää, miten asiat tehdään ja millä resursseilla.

”Huomattavan iso osa valmentajista on harrastelijavalmentajia, jotka ovat suuren kuormituksen alla. Suurin käynnissä oleva hanke pitäisi olla valmentamisen saattamisen paremmalle tasolle.”

Neuroseptio on uhkatutka

 Neuroseptio tarkoittaa hermojärjestelmän suorittamaa ympäristöstä saadun aistitiedon arviointia, jonka tarkoituksena on päätellä, onko ympäristö vaarallinen vai turvallinen. Arviointi tapahtuu aivojen primitiivisissä osissa ennen tietoista prosessointia.

 Neuroseptio on siis ”uhkatutka”. Uhka voi nykypäivänä olla esimerkiksi jännittävä kilpailusuoritus, unohtunut kotiavain tai ennakoitua isompi sähkölasku.

 Evoluution meihin luoma neuroseptio aktivoi hermostoa siten, että ihminen reagoi uhkaan joko nostamalla fyysistä toimintavalmiutta – taistelemalla tai pakenemalla – tai ”näyttelemällä kuollutta” eli jähmettymällä.

 Jähmettyminen oli kantaisillemme tärkeä puolustusreaktio nopeampia ja isompia petoeläimiä vastaan, koska liike herättää petoeläinten huomion. Jähmettymisreaktio saattaa myös tarttua toisiin ihmisiin.

Lähde: PsM, psykologi Tommi Sipari
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 2. 2

  Edmonton teki taas jättisopimuksen, rahaa palaa yli 60 miljoonaa euroa

 3. 3

  Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa

 4. 4

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 5. 5

  Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS: Tommi Mäkisen Toyota siirtämässä toimintaansa Viroon

 2. 2

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 3. 3

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 4. 4

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 5. 5

  Abortista kertominen auttoi muita naisia, sanoo entinen olympiavoittaja – amerikkalaisjuoksija teki abortin vain vähän ennen olympialaisia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Mika Häkkinen hyppää korvaajaksi McLarenin rattiin

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  8. 8

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  9. 9

   Suomalaisfirman uutuus: Nokia-puhelin, jolla voi ottaa selfien ja tavallisen kuvan yhtä aikaa

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää