Urheilu

Lääkäri antoi Kymiringin perustajalle vuoden elinaikaa – 15 vuotta myöhemmin radalla on jo 1,2 kilometrin pääsuora

Euroopan monipuolisin moottorirata järjestää MotoGP:n MM-osakilpailun kesällä 2018. Rata soveltuu tarvittaessa vaikka pyöräilyyn, sprinttihiihtoon ja ampumahiihtoon.

Iitti

Kyltti on niin huomaamaton, että siitä ajaa helposti ohi.

Se on osin tarkoituskin, sillä Iitin Tillolaan valmistuvasta Euroopan nykyaikaisimmasta ja monipuolisimmasta moottoriradasta ei ole haluttu pitää turhaa meteliä.

”Olemme edenneet jalat maassa. Vähän kerrallaan”, KymiRingin vetomies, yhtiön hankepäällikkö Timo Pohjola, 59, sanoo.

Kymmenen vuotta sitten Kouvolan seudulla oli vain mies ja unelma. Pohjolan ja monen muun haaveena oli palauttaa Suomen ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan osakilpailu.

Lajinsa ensimmäinen suomalainen maailmanmestari Jarno Saarinen kuoli onnettomuudessa Monzan moottoriradalla vuonna 1973. Legendaariset Imatran ajot päättyivät kuolonkolariin vuonna 1986.

Sen jälkeen Suomessa ei ole ajettu moottoripyörillä kilpaa MM-tasolle.

Asia on tarkoitus paikata heinäkuussa 2018. Ratamoottoripyörien MM-sarjaa hallinnoiva Dorna myönsi tänä kesänä KymiRingille MotoGP:n osakilpailun.

Se oli iso uutinen ja suuri päivä Pohjolalle ja radan taustavoimille.

Syyskuussa 2016 unelma on saanut siivet. Isot työkoneet muokkaavat valtavaa 180 hehtaarin aluetta. Vielä ei usko, että rata saa asvalttipäällysteen ensi kesänä.

Nyt kaikki on mullin mallin. Valmistuessa radan paksuus on lähes kaksi metriä lohkottua kiveä, soraa, hiekkaa ja asvalttia. Jos Suomen tiet tehtäisiin yhtä huolella, niitä ei tarvitsisi paikkailla.

Kaivureiden kauhat työstävät maata senttien tarkkuudella. GPS-paikannusjärjestelmän avulla työmiehet lukevat näyttöruuduistaan tiedon, kuinka syvälle heidän pitää kaivaa, jotta rata saa oikean muodon ja kallistukset.

”Tärkeintä on turvallisuus”, Pohjola huomauttaa.

Maa-aines otetaan omasta takaa. ”Kaikki hyödynnetään, kivet, kalliot, hiekka, sora ja puut. Jos rakennusaineet olisi tuotu muualta, olisi tarvittu 30 000 rekkakuormaa” , rakentamisesta vastaava Destian Ilkka Karakainen sanoo.

Vielä toukokuussa alueella kasvoi kitukasvuista metsää. Luvat saatuaan työt etenevät vauhdilla.

Pohjola korostaa, että kyseessä on koko Suomen hanke. Iitissä rata on saanut hyvän vastaanoton. Asemakaavasta ei tullut yhtään valitusta, mikä on Suomessa poikkeuksellista.

Iitti ei saanut MotoGP:n MM-osakilpailua helpolla. Kazakstan, Azerbaidžan, Indonesia, Chile ja Etelä-Korea olivat samalla apajalla. Kazakstan tarjosi jopa kynnysrahaa saadakseen MM-kisan.

Suomalaisella oli tarjota vain KymiRingin esittely ja Pohjolan henkilökohtaiset suhteen Dornan ja kansainvälisen moottoriliiton FIMin päättäjiin, kuten Franco Unciniin.

FIMin italialainen turvallisuusjohtaja kilpaili samaan aikaan ratamoottoripyörien MM-sarjassa kuin Pohjola 1980-luvun taitteessa.

”MM-sarjan tallipäälliköt helpottuivat, kun Iitti sai ainoan tarjolla olleen MM-kisan järjestelyoikeudet. Tallit eivät halunneet lähteä Itä-Euroopan maihin”, Pohjola valottaa valintakokouksen taustoja.

Kaikkiaan MM-sarjassa on 20 osakilpailua.

Dornalla ja Iitillä on MM-kisasta viiden vuoden sopimus. Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm laskee, että MotoGP tuo seutukunnalle ja valtiolle noin 20 miljoonan euron tulot vuodessa.

Rata maksaa noin 25 miljoonaa euroa. Summa sisältää 4,6 kilometrin kilparadan, raskaan liikenteen koulutus- ja koeajoradan, varikkoalueen ja sisäpuolelle rakennettavat muiden moottoriurheilulajien, kuten rallicrossin, enduron ja speedwayn tarpeet.

MotoGP:n ohella radalla voidaan järjestää muun muassa DTM-luokan ja formula 4:n kilpailuja.

Voisiko pääradalla järjestää jonain päivänä F1: n MM-osakilpailun?

”Teknisesti kyllä, mutta siinä ei ole järkeä. Pelkkä lupa maksaa 20 miljoonaa dollaria, eikä siitä jää mitään järjestäjälle”, KymiRing Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg sanoo.

Iitin ihmeen moni-ilmeisyydestä kertoo, että siellä voidaan tulevaisuudessa harjoitella ja kilpailla myös muissa lajeissa.

Alueen yhteen päätyy aiotaan rakentaa BMX-pyöräilyyn tarkoitettu harjoitusrata. Motocrossia mukaileva BMX on suosittu laji kesäolympialaisissa.

Pohjolan mukaan suomalaiset BMX-pyöräilijät voisivat harjoitella Iitissä Tokion kesäolympialaisiin vuonna 2020. ”Odotamme, että saamme ensin mallit Tokion olympiaradoista.”

Radalla on korkeuseroa yli 30 metriä, mikä sopii hyvin esimerkiksi sprinttihiihtoon ja ampumahiihtoon. ”Radan keskellä voidaan heittää vaikka keihästä ja järjestää palloiluturnauksia. Vain mielikuvitus on rajana”, Pohjola visioi.

Se on osin tarkoituskin, sillä Iitin Tillolaan valmistuvasta Euroopan nykyaikaisemmista ja monipuolisemmista moottoriradasta ei ole haluttu pitää turhaa meteliä.

Ihme on myös se, että Pohjola on yhä mukana hankkeessa. Hän sairastui vakavasti viisitoista vuotta sitten ja lääkäri antoi muutaman vuoden elinaikaa. Uusien lääkkeiden ansiosta elämä on jatkunut.

”Silloin päätin, että tämän saatan loppuun. Tuli mitä tuli.”

Testausta, koeajoa ja teemapuisto

KymiRingin enemmistöosakkaita ovat auto- ja moottoripyöräurheilun kattojärjestöt AKK Sports ja Suomen Moottoriliitto. Vähemmistöosakkaina ovat A. Ahlström Kiinteistöt Oy ja Iitin kunta.

Valtava 180 hehtaarin maa-alue on vuokrattu Ahlstömiltä ja yksityiseltä maanomistajalta.

Radan ykkösvaiheen kustannusarvio on 25 miljoonaa euroa. Siitä kolmasosa kerätään avustuksina ja toinen kolmannes omistajilta. Loput lainataan. Haussa on myös valtionapua, jonka määrä ei ole julkinen.

Varsinaisen radan lisäksi alueelle on suunniteltu hotelli, teemapuisto, ravintola ja 50 kaksikerroksista vapaa-ajan asuntoa. Niiden rakentaminen ei kuulu ratayhtiölle.

Vapaa-ajan asunnot on ensisijaisesti suunnattu yrityksille, kuten autojen ja moottoripyörien valmistajille ja maahantuojille. Ne voivat kutsua asiakkaitaan ajamaan ja testaamaan eri menopelejä.

Vapaa-ajan asunnon haltija voi käyttää rataa vapaasti kaksi kertaa viikossa.

Harjoitus- ja testirata on avoinna kaikille. Harjoitusradalle tulee erikoistekniikkaa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Moottoriurheilu
 • Ari Pusa
 • KymiRing
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Jokeri-vahti Karri Rämö kasvoi NHL:ssä Miikka Kiprusoffin pitkän varjon alla: ”Oli hauska kuunnella niitä juttuja, kun he haikailivat hänen peräänsä”

 2. 2

  Jokerit lähtee antamaan kiroukselle kyytiä juhlan kunniaksi – trendin pitää muuttua radikaalisti

 3. 3

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 4. 4

  HIFK uskoo löytäneensä ruotsalaishyökkääjästä menestysavaimen – NHL-pelaaja Artturi Lehkonen teki mestarivahvistukseen suuren vaikutuksen

 5. 5

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 3. 3

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 4. 4

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 5. 5

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Jokeri-vahti Karri Rämö kasvoi NHL:ssä Miikka Kiprusoffin pitkän varjon alla: ”Oli hauska kuunnella niitä juttuja, kun he haikailivat hänen peräänsä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää